, 2022/12/19
Amikor azt mondom, hogy humusz, azt mondod... pita chips, igaz? De nem ez az egyetlen dolog, amit megkenhetsz ezzel a krémes, közel-keleti eredetű kenőccsel. A humusz fő összetevője, a csicseriborsó (vagy garbanzo bab) "évezredek óta termesztik a világnak ebben a régiójában, de senki sem tudja eldönteni, hogy szíriai, libanoni, arab stb."
"A Közel-Kelet különböző országai szeretik magukénak vallani, de a 'hummusz' szó valójában arabul 'csicseriborsó'." Bár a pontos eredete még mindig a levegőben lóg, a hummusz (más mártogatósokkal, mint a baba ghanoush és a muhamarrah) "hagyományosan az úgynevezett 'mezza' 0r 'mezzah' stílusú étkezésben használatos, ahol mindenki megkóstol egy kicsit az asztalon lévő néhány kis alapételből" - mondja Chehabeddine. "Egyébként a humuszt hagyományosan mártogatósként használják a pitakenyérhez és a shish kabob, a nyárson grillezett húsok köreteként."
Gazdag történelmével és finom, krémes textúrájával és ízével nem csoda, hogy a humusz ma világszerte népszerű. Van néhány lenyűgöző egészségügyi előnye is. Maggie Michalczyk dietetikus szerint a mártás tele van fehérjével és más tápanyagokkal, például magnéziummal, vassal és rostokkal. Ezeket az előnyöket a szerény csicseriborsónak köszönheted.
Őszintén szólva azonban ennek az ízletes kenőcsnek minden hagyományos összetevője hoz valamit az asztalra. "A csicseriborsó fehérje- és rosttartalma mellett az olívaolaj telítetlen zsírokkal és gyulladáscsökkentő hatással bír, akárcsak a tahiniban lévő omega-3-ban gazdag szezámmag" - mondja Dr. Alexia M Moutsatsos, MD, FACP. "Más gyakori adalékok, mint a fokhagyma és a citrom szintén antioxidánsokat, illetve C-vitamint biztosítanak".
Arról nem is beszélve, hogy a csicseriborsó komolyan megfizethető fehérjeforrás, így a hummusz költséghatékony és tápláló alapétel vegetáriánusok, vegánok és mindenevők számára egyaránt. Ráadásul nagyon könnyű elkészíteni: Mindössze egy doboz csicseriborsóra, fokhagymára, citromlére, tahinire és olívaolajra van szükséged. Michalczyk szerint csak tegyük a hozzávalókat egy konyhai robotgépbe, és percek alatt friss humuszunk lesz.
1 Kísérletezz különböző zöldségekkel
Oké - ez még mindig egy "vegás" módszer, de a humusz remek eszköz arra, hogy kipróbálj olyan zöldségeket, amelyeket eddig nem próbáltál, vagy általában nem szeretsz enni. "Légy kreatív a különböző zöldségekkel - a szeletelt paprika, a jicama, a retekszeletek, a zeller, a cseresznyeparadicsom, a cukorborsó, az uborka, a karfiol és a brokkolivirág mind remek módja annak, hogy megváltoztasd, mit mártogatsz a humuszba" - mondja Michalczyk. Nagyszerű ropogtatást és rengeteg tápanyagot kapsz.
2 Használd salátaöntetként
Tedd sűrűvé és krémesebbé a salátádat, ahelyett, hogy mártásokkal és olajokkal áztatnád, egy humuszos öntettel. "Nagyszerű, ha két evőkanál humuszt teszek a salátám tetejére, és menet közben mártogatom a falatokat" - mondja Michalczyk. "Tényleg nincs szükséged öntetre, ha így csinálod".
3 Párosítsd almaszeletekkel
"A humuszba mártott almaszeletek csodálatos édes és sós kombináció, amely új csavart ad a hagyományosabb alma és mogyoróvaj snacknek" - mondja Maggie Moon dietetikus, RD. Lehet, hogy kicsit furcsán hangzik, de nagyon finom, különösen, ha hajlamos vagy a sós ízeket előnyben részesíteni.
4 Használd pácnak
"A humusz valójában remek pác a húsokhoz" - mondja Natalie Rizzo, RD. "Csak kend be vele egy darab csirkét vagy halat, hagyd pácolódni egy órán át, majd süsd meg, ahogy szoktad. A végeredmény a humusz ízét fogja viselni".
5 Használd szendvicsben
A sült zöldséges szendvicsek köztudottan rendetlenek tudnak lenni, de a humusz segít, hogy minden a helyén maradjon, miközben fehérjedús alapot ad hozzá.
"Próbáld ki, hogy két szelet pirítósra kensz humuszt, majd a kettő közé csírát, avokádót és sült sárgarépát" - mondja Moon. "A humuszban lévő olívaolaj segít a szervezetednek felszívni a sárgarépában lévő A-vitamint, és az avokádóban lévő karotinoidokat."
6 Helyettesítsd az avokádós pirítóst
Az avokádós pirítós helyett villásreggelire készíts inkább humuszos pirítóst. "Szeretem nyílt arcú pirítósra használni, mert remek alapot nyújt a feltéteknek, miközben egy pikáns adag növényi fehérjét ad hozzá" - mondja Moon.
Javasolja, hogy próbáljon meg hummuszos pirítóst készíteni apróra vágott piros paprikával rétegezve a C-vitaminért, és egy tükörtojással az agyműködést erősítő kolinért és luteinért.
7 Könnyítsük meg a rizottót
A rizottó gyakran sűrű, de a humusszal egészségesebbé varázsolhatod. "Krémes állaga miatt a humusz helyettesítheti a tejtermékeket azok számára, akik tejmentesen étkeznek, vagy könnyíteni szeretnének egy gazdag ételen" - mondja Kelly Jones dietetikus, RD. "Én egy krémes tavaszi rizottót készítek tej helyett humuszból - és az ízét könnyen változtathatod minden alkalommal, amikor elkészíted, különböző humuszfajtákkal."
8 Készítsünk Veggie Roll-Ups-ot
A feltekert zöldségek remek ételek vagy előételek. "A padlizsán vagy a tök ricottával való megtöltése helyett feldobhatod a kedvenc humuszoddal" - mondja Jones. "Akár főzve egy padlizsán rollatiniben, akár nyersen ebben a cukkini rollatiniben, ez egy klasszikus típusú étel friss változata."
9 Cseréld ki krémszószra
Mondj búcsút a sűrű alfredónak, és üdvözöld a krémes, tápláló humuszt. "Egy lusta hétköznap estén, amikor csak egy gyors vacsorára van szükséged, emeld fel a tartalék tésztavacsorát azzal, hogy a humuszt "krémmártásként" használod" - mondja Jones. "Csak vágd fel egy kis vízzel, amíg el nem éred a szószként kívánt textúrát".
10 Készíts egy díszes tálat
A humusz sokféle ízben kapható, és kiváló kiegészítője egy gabonatálas ételnek. "Kombinálj rizst vagy quinoát fehérített leveles zöldekkel, olajbogyóval, dióval, avokádóval, natúr görög joghurttal és humuszszal" - ajánlja Suzanne Dixon, RDN táplálkozási szakértő.
11 Add hozzá a brownie-khoz
"Tudom, hogy furcsán hangzik, de működik!" - mondja Dixon. "A szilárd zsiradék vagy zsiradék egy részét helyettesítheted hummusszal, ami nagyszerű textúrát ad, és segít megtartani a nedvességet a kész süteményben."
Kapsz egy kis extra rostot, egy finom desszertet, és néhány extra hüvelyest az étrendedbe. Csak arra ügyelj, hogy sima humuszt használj.
12 Készíts humuszos pizzát
Nincs kéznél pizzaszósz? Cseréld ki helyette humuszra. Ezután "adj hozzá olajbogyót, fetát, savanyú paprikát, és máris egy új, szórakoztató pizzastílusban lehet részed" - mondja Dixon.
Ráadásul a humusz több tápanyagot (hahó, rostot és fehérjét) ad a pizzához, így jóllakottnak fogod érezni magad, ahelyett, hogy kísértésbe esnél, hogy egyszerre megedd az egészet.
13 Rántotta
A humusz és a tojás furcsán jó kombó. "Akár szereted a tojást, akár a vegán, "tofu rántottát" választod, egy púpozott adag humusz még finomabbá teheti a klasszikus reggeli ételt" - mondja Dixon.
14 Tegyél egy púpozott adagot az avokádóra
Mit szólsz ehhez a mókás nassolnivalóhoz? Kezdd azzal, hogy félbevágsz egy avokádót, és eltávolítod a magját. Ezután az avokádó tetejére tegyünk humuszt, friss, finomra vágott paradicsomot és fekete olajbogyót - ajánlja Dixon. (Vagy játsszon bármilyen feltétekkel, amit csak szeretne!)
Végül ragadj meg egy kanalat, és máris kész a tápanyagokban gazdag nassolnivaló.