, 2022/12/12

Nézd, tudod, hogy a McDonald's nem éppen a gyors, tápláló ételek célpontja. De akár autós kajára vágysz, akár éhesen ragadtál az úton, ahol kevés a nassolási lehetőség, néha csak azt kell tenned, amit tenned kell. Ennek ellenére, ha megpróbálsz egészséges maradni, bizonyos menüválasztások biztosan jobbak, mint mások.

A  legegészségesebb McDonald's menüpontok

A McDonald's híres gyorséttermeinek néhány fő problémája? Rengeteg telített zsír és hozzáadott cukor, amelyek a szívbetegségekhez és a gyulladásokhoz kapcsolódnak, mondja Bonnie Taub-Dix dietetikus, RDN, az Olvasd el, mielőtt megeszed című könyv szerzője. E két nemkívánatos tényezőn kívül a legtöbb menüelemet túlságosan sok sóval is megpakolják. "A nátriumtartalom néhány menüpontban őrületes" - mondja Taub-Dix.

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk (bármi, ami több, mint az American Heart Association által ajánlott napi 1500 milligramm), a nátrium növelheti a szívbetegségek, a stroke és egy sor más súlyos betegség kockázatát. Figyelembe véve, hogy egy átlagos amerikai az ajánlott napi nátriummennyiség kétszeresét fogyasztja (az AHA szerint), a McNuggets, a sült krumpli és a McFlurry rendelése, hogy ne legyünk nyűgösek a következő út során, hirtelen nem is tűnik olyan jó ötletnek.

Szerencsére nem minden McDonald's menü tápanyagtartalma ilyen baljóslatú. Valójában a McD's-nek van jó néhány kisebb rossza, amelyek közül választhatsz. Itt Taub-Dix megosztja a 10 legjobb ételt, amelyből választhatsz, ha legközelebb a drive-thru-nál találod magad.

1 Legjobb snack: Almaszeletek

A ropogós és természetes édességgel teli almaszeletek valószínűleg a legtisztább rendelés, amit a Mickey D's-ben betehetsz.

"Ezek az almaszeletek tökéletes nassolnivalónak számítanak" - mondja Taub-Dix. "Gyerekek és felnőttek számára egyaránt tökéletes választás."

Adagonként: 15 kalória, 0 g zsír (0 g zsírsav), 0 mg nátrium, 4 g szénhidrát, 0 g rost, 3 g cukor, 0 g fehérje.

2 A legjobb oldalas: Saláta

Fogadjunk, hogy sosem gondoltad volna, hogy a McD's-ben zöldséget is ehetsz, mi?

A mindössze 15 milligramm nátriummal és az alig-alig kalóriatartalommal (ami a jobb választás, ha ez vagy egy kalóriabomba között választhatsz) az egyik legjobb választás az étlapon, mondja Taub-Dix. Öltöztesd a Newman's Own alacsony zsírtartalmú balzsamjával.

Adagonként: 15 kalória, 0 g zsír (0 g zsírsav), 15 mg nátrium, 3 g szénhidrát, 1 g rost, 1 g cukor, 1 g fehérje.

3 A legjobb kiadós reggeli: Gyümölcs és juharszirupos zabpehely

Bár ez a rendelés jellemzően 33 gramm cukrot tartalmaz, sokat lefaraghatsz belőle, ha barna cukrot kérsz mellé.

"Nagy zabpehelyrajongó vagyok, és ez az étel gyors módja annak, hogy teljes kiőrlésű, oldható rostokban gazdag gabonafélékkel táplálkozzunk" - mondja Taub-Dix. (Ez az a rosttípus, amely segíthet a koleszterinszint csökkentésében).

Adagonként: 310 kalória, 4 g zsír (1,5 g zsírsav), 140 mg nátrium, 62 g szénhidrát, 5 g rost, 33 g cukor, 6 g fehérje.

4 A legjobb saláta: Saláta: Délnyugati grillezett csirkesaláta

Bár ez az étel több mint 1000 milligramm nátriumot tartalmaz, vannak jótékony tulajdonságai is, például a magas fehérjetartalma. "Örülök, hogy ebben a fehér húsú csirkében nincsenek mesterséges tartósítószerek, aromák vagy színezékek" - mondja Taub-Dix.

Mivel az öntetek tovább növelhetik a nátriumszámot, csak annyit használjon belőle, amennyire szüksége van, javasolja Taub-Dix. És ha figyel a szénhidrátokra, rendelje ezt tortillacsíkok nélkül.

Adagonként: 330 kalória, 11 g zsír (1,5 g zsírsav), 1010 mg nátrium, 26 g szénhidrát, 6 g rost, 9 g cukor, 33 g fehérje.

5 A legjobb csirke rendelés: Artisan grillezett csirkés szendvics

Bár Taub-Dix szerint a saláták általában jobb választásnak számítanak a gyorséttermekben, a McD's Artisan Grillezett csirkés szendvics egy tisztességes választás, ha valami zsemlére vágysz. Persze, csak tartsd szem előtt, hogy magas a nátriumtartalma.

Adagonként: 40 g szénhidrát, 2 g rost, 9 g cukor, 34 g fehérje.

6 A legjobb gyors reggeli: Gyümölcs-joghurtos parfé

"Ez a rendelés 150 milligramm kalciumot biztosít, egy olyan csontépítő tápanyagot, amelyből a legtöbb gyerek és felnőtt nem jut eleget" - mondja Taub-Dix. Bár a nátrium miatt nem kell aggódni ebben az alacsonyabb kalóriatartalmú rendelésben, de tartalmaz egy jó adag cukrot.

Adagonként: 210 kalória, 3 g zsír (1,5 g zsírsav), 75 mg nátrium, 40 g szénhidrát, 1 g rost, 28 g cukor, 6 g fehérje.

7 A legjobb hamburger: Sima hamburger

Bár a klasszikus McD's hamburger nem éppen a legjobb minőségű húst tartalmazza, mégis van valami, ami a szerény adagméret mellett szól. "A sima hamburger mindössze 250 kalóriát tartalmaz" - mondja Taub-Dix. "Ráadásul más menüpontokhoz képest a nátrium itt viszonylag ésszerű".

Válasszon extra salátát és paradicsomot, hogy legyen benne némi zöldség, és kérjen mellé szószt.

Adagonként: 250 kalória, 8 g zsír (3 g zsírsav), 480 mg nátrium, 31 g szénhidrát, 1 g rost, 6 g cukor, 13 g fehérje.

8 A legjobb reggeli szendvics: Tojás McMuffin

Ha reggeli szendvicsre vágysz, a McD's klasszikus Egg McMuffinja nem egy szörnyű választás. Egy nagy előnye van: kielégítő 17 gramm fehérjét kínál. Ha egy kicsit csökkenteni szeretné a nátriumot, Taub-Dix azt javasolja, hogy hagyja ki a kanadai szalonnát.

Adagonként (kanadai szalonnával együtt): 300 kalória, 12 g zsír (6 g zsírsav), 760 mg nátrium, 30 g szénhidrát, 2 g rost, 3 g cukor, 17 g fehérje.

9 A legjobb McCafe tétel: Prémium pörkölt kávé

"Még ha egy csomag cukrot is szórsz a McD's Premium Roast Coffee-ba, akkor sem kapsz annyi kalóriát cukorból vagy zsírból, mint néhány más választékukból" - mondja Taub-Dix.

Ráadásul egy McD's kávé valószínűleg kevesebbe kerül, mint a szokásos Starbucks rendelés... csak úgy mondom.

Adagonként: 0 kalória, 0 g zsír (0 g zsírsav), 20 mg nátrium, 1 g szénhidrát, 0 g rost, 0 g cukor, 0 g fehérje.

10 Legjobb szendvics: Filet-O-Fish

"Országként nem eszünk annyi halat, amennyit kellene - legalább hetente kétszer -, így ez segíthet a tengeri herkentyűkvóta teljesítésében" - mondja Taub-Dix. Amellett, hogy a hal jó fehérjeforrás, a szív- és agyműködést elősegítő omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Bár a panírozás és a magasabb zsírtartalom nem ideális, a Filet-O-Fish még így is rendben van, ha egyszer-egyszer rendeljük.

Adagonként: 390 kalória, 19 g zsír (4 g zsírsav), 560 mg nátrium, 38 g szénhidrát, 2 g rost, 5 g cukor, 17 g fehérje.