, 2022/12/21

Soha nincs ideális időpont a hasfájásra, de az étkezés utáni gyomorfájás különösen kellemetlen étkezés után. Lehet, hogy azt gondolod, hogy egy bizonyos étel a kiváltó ok, de az ételallergia valójában meglehetősen ritka a felnőtteknél, mondja a gasztroenterológus.

10 ok  amiért ennyire fáj a gyomrod evés után

Lehet, hogy azt gondolod, hogy egy bizonyos étel a kiváltó ok, de az ételallergia valójában meglehetősen ritka a felnőtteknél, mondja a gasztroenterológus. Annak kiderítése, hogy pontosan mely ételek okozzák a fájdalmat, időbe telhet, és fontos, hogy beszélj orvosoddal az étkezési szokásaidról és az ételekkel kapcsolatos tünetekről. Dolgozz együtt orvosoddal vagy egy regisztrált dietetikussal, hogy kitalálják a számára legjobb tervet.

Ahogy valószínűleg kitaláltad, az evés utáni gyomorfájdalom egyik leggyakoribb oka a diszpepszia, ami alapvetően csak egy díszes szó az emésztési zavarokra. A dyspepsia hasi fájdalmat, puffadást és teltségérzetet okoz evés után. Bár az emésztési zavarok általában maguktól elmúlnak, a gyomor fájhat evés után egy mögöttes állapot miatt is, mondja Ashkan Farhadi, MD, a MemorialCare Orange Coast Medical Center gasztroenterológusa. Rendszeresen fáj a gyomrod egy-egy étkezés után? Érdemes lehet megfontolni, hogy az alábbi orvosi problémák valamelyike lehet-e a felelős.

1. Önnek gastrooesophagealis refluxbetegsége (GERD) van.

Ez a GERD-ként is ismert állapot akkor következik be, amikor a gyomorsav irritálja a nyelőcső bélését, és ennek során gyomorégést és gyomorfájdalmat okoz - mondja Dr. Farhadi.

Nagyobb eséllyel szenved GERD-ben, ha hajlamos a túlevésre vagy szereti a fűszeres ételeket - ez lehetővé teszi, hogy a sav felfelé áramoljon a nyelőcsőbe, ami elég fájdalmas lehet, mondja Dr. Rudolph Bedford, a kaliforniai Santa Monica-i Providence Saint John's Health Center gasztroenterológusa.

Ha úgy gondolja, hogy GERD-vel küzd, próbálja meg visszaszorítani a fűszeres ételeket, a koffeint és az alkoholt, és szedjen vény nélkül kapható savlekötő szereket, hogy segítsen a tüneteken. Ha ez még mindig nem segít, hívja fel orvosát.

2. Önnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van.

Az IBS, egy bélrendszeri rendellenesség, amely gyomorfájdalmat, gázképződést, hasmenést és székrekedést okozhat, számos különböző módon jelentkezhet, de mindenképpen okozhat gyomorfájdalmat evés után, mondja Dr. Farhadi. Ha a gyomra folyamatosan fáj étkezés után, és székrekedéssel vagy hasmenéssel küzd, érdemes felkeresnie orvosát, hogy kivizsgáltassa magát IBS-re.

3. Önnek cöliákiája van.

A cöliákia a glutén fogyasztására adott immunreakció, amely különböző módon érintheti az érintetteket. Az egyik a glutén elfogyasztása utáni gyomorfájdalom, mondja Dr. Bedford. Egyébként: akkor is fájhat a gyomrod, ha enyhe gluténérzékenységben szenvedsz (ami azt jelenti, hogy a szervezetednek nehézségei vannak a glutén megemésztésével), de ez különbözik a cöliákiától. A cöliákia esetén az ember vékonybélrendszere károsodik, amikor glutént eszik; a gluténintolerancia esetén valakinek egyszerűen fizikai reakciója lehet, például hasmenés vagy gázképződés a glutén elfogyasztása után. Orvosa segíthet meghatározni, hogy mi állhat a probléma hátterében.

4. Önnek fekélye van.

Ha krónikus fájdalommal küzdesz evés után, és emellett fogyással, vérszegénységgel, hányással, nyelési nehézségekkel vagy vérrel a kakidban is küzdesz, az fekély jele lehet, mondja Dr. Gabbard. A fekélyeket, amelyek a nyelőcső, a gyomor vagy a vékonybél nyálkahártyáján kialakuló sebek, általában savcsökkentő gyógyszerekkel és bizonyos esetekben antibiotikumokkal kezelik, ezért mindenképpen orvoshoz kell fordulni ezzel kapcsolatban.

5. Önnek gasztroparézise van.

A "lassú gyomor" néven is ismert gasztroparézis a gyomorizmok részleges bénulását eredményezi, és megakadályozza a megfelelő emésztést, mondja Dr. Vanderheyden. Emiatt az étel tovább marad a gyomrodban. Ennek eredményeképpen a gyomra nem tud több ételt befogadni és megemészteni, amit megeszik, ami görcsöket és/vagy görcsöket okoz a gyomorban. Hányingert vagy hányást is tapasztalhat.

Az esetek többsége spontán, általában gyomorvírus vagy bakteriális fertőzés után jelentkezik, de Dr. Vanderheyden szerint a COVID-19 vírussal való fertőzés is összefüggésbe hozható a gasztroparézissel.

Ha ezzel az állapottal küzd, érdemes kisebb, gyakoribb étkezéseket fogyasztani, ami megkönnyíti, hogy az étel elhagyja a gyomrot. Érdemes továbbá kerülni az olyan rostban gazdag ételeket, mint a narancs, a brokkoli, a cékla és a zeller, és nyers helyett jól megfőzött gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani. Orvosa gyógyszereket is felírhat a gyomorizmok stimulálására és a kapcsolódó hányinger enyhítésére.

6. Önnek vékonybélbaktérium-túlszaporodása (SIBO) van.

A SIBO akkor fordul elő, ha a vékonybélben abnormális mennyiségű baktérium található. Amikor túl sok a rossz baktérium, az túlnyomja a jó baktériumokat, amelyek az emésztéshez szükségesek. A rossz emésztés miatt puffadást, hasmenést és étkezések utáni hasi fájdalmat okozhat.

A SIBO kockázati tényezői közé tartozik az előrehaladott életkor, a korábbi hasi műtét, az autoimmun betegségek vagy a krónikus székrekedés - mondja Dr. Vanderheyden.

A kezelés antibiotikumokat foglal magában a baktériumok túlszaporodásának megszüntetésére és étrendi változtatásokat, ezért Dr. Vanderheyden azt javasolja, hogy keressen fel egy gasztroenterológust, ha SIBO gyanúja merül fel.

7. Önnek epehólyagbetegsége van.

Az epehólyagbetegség különösen gyakori a 40-es éveikben járó nők körében, és több olyan problémára utal, amely fájdalmat okoz a hasa középső és jobb felső kvadránsában és a háta körül, mondja Dr. Jeffrey Jacobs, az Illinois Gastroenterology Group gasztroenterológusa.

Mivel az epehólyagot a zsír stimulálja, enyhe vagy súlyos hasi fájdalom jelentkezhet zsíros ételek (gondoljunk csak a sült ételekre, sajtra, kolbászra, chipsre és vajra) fogyasztása után. A vékonybélbe vezető csatornákat elzáró epekövek által okozott gyulladás szintén súlyos fájdalmat okozhat. Ha az éjszaka közepén súlyos gyomorfájdalom miatt ébred fel, az általában figyelmeztető jel arra, hogy valami baj lehet az epehólyagjával - mondja Dr. Jacobs.

Hirdetés - Folytassa az olvasást alább

Az epehólyaggal kapcsolatos problémák jellemzően nem oldódnak meg maguktól, ezért ha gyakori vagy visszatérő gyomorfájdalma van evés után, illetve egyéb aggasztó tünetei vannak, azonnal keresse fel orvosát. Felírhatnak gyógyszert a fájdalom csillapítására, de súlyosabb esetekben szükség lehet műtétre is, hogy eltávolítsák az epehólyagot.

8. Önnek Crohn-betegsége van.

A Crohn-betegség, a gyulladásos bélbetegségek egy fajtája, a szájtól a végbélnyílásig a tápcsatorna bármelyik szegmensét érintheti, mondja Dr. Jacobs. A Crohn-betegség okozta gyulladás enyhe vagy súlyos tüneteket okozhat, beleértve a hányást, hasmenést, fáradtságot, hasi fájdalmat, görcsöket, csökkent étvágyat és vért a kakiban.

A Crohn-betegségnek nincs ismert oka, de jellemzően az étrenddel és a genetikával függ össze - mondja Dr. Jacobs. Bár ez egy krónikus állapot, amely folyamatos megfigyelést és kezelést igényel, orvosa javasolhat gyógyszeres kezelést, étrendi változtatásokat és műtétet a tünetek megfékezésére és hosszú távú enyhítésére.

9. Önnek fekélyes vastagbélgyulladása van.

Az általában a vastagbelet érintő fekélyes vastagbélgyulladás a gyulladásos bélbetegségek egy másik típusa, és apró fekélyeket okoz az egész vastag- vagy végbélben, mondja Dr. Jacobs. A tünetek általában idővel alakulnak ki, és közéjük tartozik a hasi vagy végbélfájdalom, véres hasmenés, végbélvérzés, sürgős fürdőszoba-használat, fáradtság és fogyás. A gyomorfájdalmat súlyosbítják a magas cukortartalmú vagy telített zsírokban gazdag ételek, mint a sütemény, a vaj, a kókuszolaj és a szalonna.

A pontos ok ismeretlen, de a genetika, a stressz, a táplálkozás és az immunrendszer működési zavarainak kombinációja lehet. Ha étkezés után erős hasi fájdalmat tapasztal, vagy vért lát a székletében, forduljon orvoshoz. A kezelés általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekből áll, de szélsőségesebb esetekben műtétre is szükség lehet.

10. Önnek hasnyálmirigy-gyulladása van.

A hasnyálmirigy-gyulladás a hasnyálmirigy gyulladása, és fájdalmat okoz a felső hasban, amely a hátba sugárzik - mondja Dr. Jacobs. Mivel a hasnyálmirigy olyan enzimeket termel, amelyek segítik az emésztést, a hasnyálmirigy-gyulladás akkor lép fel, amikor ezek az enzimek túl korán szabadulnak fel, és a hasnyálmirigyet támadják meg a gyomrában lévő étel helyett.

A fájdalom megjelenhet hirtelen, de lehet krónikus állapot is, amely epekővel, hasnyálmirigy-kővel vagy alkoholizmussal hozható összefüggésbe. Az enyhe akut hasnyálmirigy-gyulladás általában néhány napon belül elmúlik, és fájdalomcsillapítókkal és pihenéssel kezelhető, de súlyos esetekben műtétre lehet szükség. Ha hirtelen fellépő fájdalmat, hányingert, hányást, lázat vagy extrém érzékenységet tapasztal a hasa felső részén, azonnal hívja orvosát.

Ismétlem, néha az ok olyan egyszerű lehet, mint a túlevés, de ha azt tapasztalja, hogy rendszeresen fáj a hasa evés után, érdemes egy orvosi szakembert bevonni, hogy segítsen kideríteni az okokat.