, 2022/12/21

Íme egy ijesztő adat: A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint több mint 30 millió embernek van cukorbetegsége az Egyesült Államokban - és 25 százalékuk nem is tudja, hogy cukorbeteg. De a helyzet még rosszabb: további 84 millió amerikainak van prediabétesze (más néven majdnem cukorbetegség, amikor a vércukorszintje magas, de nem elég magas a teljes cukorbetegséghez) - és a CDC szerint ezeknek az embereknek a 90 százaléka nem is tudja, hogy cukorbeteg.

11 szuper finom jelek  hogy valójában cukorbeteg lehetsz

A cukorbetegség nem csak egy betegség. Valójában háromféle cukorbetegség létezik: 1-es típusú, 2-es típusú és terhességi cukorbetegség. A legtöbb cukorbeteg 2-es típusú, ez akkor fordul elő, amikor a szervezet nem használja jól az inzulint, és nem képes stabilan tartani a vércukorszintet, a CDC szerint. Az 1-es típusú cukorbetegség sokkal ritkább - a cukorbetegek mindössze 5 százaléka 1-es típusú -, és lényegében egy autoimmun betegség, amikor a szervezet egyáltalán nem termel inzulint (és így nem tudja szabályozni a vércukorszintet).

A terhességi cukorbetegség pedig a terhes nőknél fordul elő - a szülés után általában elmúlik, de a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK) szerint növelheti a 2-es típusú cukorbetegség későbbi kialakulásának valószínűségét. A cukorbetegség mindhárom típusa könnyen kimutatható vérvizsgálattal. A teszt lényegében azt vizsgálja, hogy a vércukorszint (más néven vércukorszint) túl magas-e.

De vigyázzanak! Nem diagnosztizálhatja magát - még egy vény nélkül kapható vércukormérővel sem, a NIDDK szerint. Sajnos sokan járnak diagnosztizálatlan cukorbetegséggel vagy prediabétesszel, mert a tünetek szuper-finomak, mondja Dr. Poorani Goundan, a Boston Medical Center endokrinológusa. Ezek az alattomos diabétesz-tünetek jelezhetik, hogy itt az ideje elmenni az orvoshoz egy vizsgálatra.

1. Állandóan pisilned kell.

Amikor felesleges cukor áramlik a véráramodban, a tested ösztönösen megpróbál megszabadulni tőle - mondja Dr. Mary Vouyiouklis Kellis, a Cleveland Clinic endokrinológusa. "A víz követi a cukrot, így a végén nagy mennyiségű vizeletet veszítünk" - magyarázza.

Ha azt veszi észre, hogy hirtelen sokat és gyakrabban pisil, minden valódi ok nélkül - különösen, ha éjszaka többször is felébred, hogy menjen -, itt az ideje, hogy beszéljen az orvosával, mondja.

2. Soha nem hagyod abba a vízivást.

A sok pisilés miatt a kiszáradás nagyon is reális lehetőség. És, hogy még rosszabb legyen a helyzet, "egyes betegek, akik nem tudják, hogy cukorbetegek, cukros italokkal, például üdítővel vagy gyümölcslével oltják szomjukat, ami növeli a vércukorszintjüket" - mondja Goundan. A dehidratáció jelei közé tartozik a sötét színű vizelet, a (víz)súlycsökkenés és az extrém szomjúság.

Ismerősen hangzik? Beszéljen orvosával a cukorbetegség e lehetséges tünetéről, különösen akkor, ha ez a sok mosdószünettel együtt jelentkezik.

3. A leheletednek szörnyű szaga van.

A cukorbetegséggel összefüggő dehidratáció hozzájárul a szájszárazsághoz, és az azt kísérő rossz lehelethez. (Hiszen a szájszárazság esetén nincs elég köpet, hogy kimossa a baktériumokat és egyensúlyba hozza a száj pH-értékét, mondja Kellis.)

Mi több, a nem diagnosztizált vagy nem ellenőrzött cukorbetegség ketózist válthat ki, egy olyan folyamatot, amelyben a szervezet a glükóz helyett a zsírt használja fel energiaként. A ketózis során egy kémiai melléktermék, a ketonok szabadulnak fel, amely kellemetlenül édes vagy gyümölcsös szagúvá teheti a leheletünket - néha még acetonszagot is érezhetünk, mivel ez a ketonok egyik fajtája.

Hacsak nem keto diétán vagy (ami arra szolgál, hogy ketózisba kerülj), érdemes beszélned az orvosoddal.

4. A látásod egyre homályosabbá válik.

A homályos látás gyakori - és gyakran figyelmen kívül hagyott - diabéteszes tünet a nőknél. Mi köze van a cukorbetegségnek a látásodhoz? Kellis elmagyarázza, hogy a cukorszint emelkedésével folyadék képződhet a szemlencsében (ne feledje: a folyadék követi a cukrot).

A folyadék felhalmozódása a szemben elhomályosítja a látást, rövidlátást okoz, és sok embert küld az optikushoz új szemüveg vagy kontaktlencse felírása miatt.

Szerencsére, ha a vércukorszintet ellenőrzés alatt tartjuk, a homályos látás megszűnhet - teszi hozzá.

5. A kezeid és a lábaid gyakran elalszanak.

A neuropátia - egy állapot, amelyet zsibbadás vagy furcsa érzések, például tűszúrások jellemeznek a karjaidban, lábadban, kezeidben és lábaidban - a 2-es típusú cukorbetegek több mint felénél fordul elő a Diabetes Care 2017-es áttekintése szerint.

Miért ilyen gyakori? A cukorbetegség csökkenti a végtagok vérellátását, és idővel károsítja az ereket és az idegeket, mondja Kellis.

6. A vágások és zúzódások örökkévalóságig gyógyulnak.

A végtagjaid csökkent érzékelése miatt hajlamosabb vagy a sérülésekre. "Kevésbé valószínű, hogy észreveszel egy vágást, mert nem érzed, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy gondoskodsz róla, és nagyobb a valószínűsége, hogy elfertőződik" - mondja Goundan.

Aztán, ha már egyszer megsérült, a kontrollálatlan cukorbetegség megnehezítheti a szervezet gyógyulását. "A magas vércukorszint jó környezetet biztosít a baktériumok számára a szaporodáshoz" - mondja. Ez azért van, mert a cukorbetegség gyakran magas vérnyomással és magas koleszterinszinttel is jár, és az ebből eredő plakkfelhalmozódás szűkítheti az ereket, ami csökkenti a vérellátást, és lassú gyógyuláshoz vezet.

A cukorbetegség gyengítheti az immunrendszert alkotó T-sejteket is - a szervezet fertőzések elleni védelmét. "Ha magas a vércukorszinted, az olyan, mintha késleltetné a szervezeted hadseregét, hogy a sebhez menjen, és begyógyítsa azt" - mondja Kellis.

7. Fogysz... de nem is próbálsz fogyni.

A megmagyarázhatatlan fogyás sokféle okból történhet, és a cukorbetegség is ezek közé tartozik. Goundan elmagyarázza, hogy az inzulin segít a szervezetednek a cukrot a vérből a sejtjeidbe juttatni, így amikor inzulinrezisztenciád van, nem jut elég energia a sejtjeidbe annak ellenére, hogy a sok cukor átáramlik a szervezeteden. "Mivel a cukorból nem tudsz elegendő energiát nyerni, a tested a saját zsír- és izomtömegedet égeti el energiaként" - mondja Kellis. "A fogyás elég jelentős lehet, néha 10-20 kiló is."

Általában az orvosok azt javasolják, hogy keresse fel a dokit, ha hat hónap alatt akaratlanul a testsúly 5-10 százalékát veszíti el.

8. Eleget alszol, de még mindig nagyon fáradt vagy.

A szénhidrátok, amelyeket a szervezeted glükózzá bont, a tested fő energiaforrása. De a tested nem tudja hatékonyan felhasználni ezt az energiaforrást, ha cukorbeteg vagy, magyarázza Goundan. (És a cukorbetegséggel összefüggő dehidratáció is okozhat fáradtságot).

Természetesen rengeteg más oka is lehet annak, hogy kimerültnek érzi magát, beleértve az étrendjét, a stressz szintjét és azt, hogy mennyit alszik.

Mégis, ha nem jut eszedbe más jó ok a rendkívüli fáradtságodra, és az alacsony energiaszintedhez az említett egyéb cukorbetegség-tünetek valamelyike is társul, érdemes kivizsgáltatnod magad.

9. Meglepően sok élesztőgomba-fertőzést kapsz.

A magas vércukorszint olyan környezetet teremt a hüvelyedben, amely megérett az élesztőgomba-fertőzésekre. "A glükóz üzemanyag az élesztőgombák számára. Minél több van belőle, annál jobban el tudnak szaporodni" - mondja Kellis.

Ha néhány havonta két-három élesztőgombás fertőzése van, vagy ha a szokásos kezelések egyszerűen nem használnak, ideje orvoshoz fordulni. "Amint a vércukorszintet kontrolláljuk, a gyakoriság csökken" - mondja Goundan.

10. Furcsa sötét foltok vannak a bőrödön.

A nyakad körül, a hónaljad alatt, vagy akár az ágyékod környékén sötétedő bőr meglepő és gyakori korai jele az inzulinrezisztenciának, a cukorbetegség előfutárának - az állapot orvosi neve acanthosis nigricans (AN).

"Ezt gyakran látjuk policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nőknél" - mondja Kellis, aki megjegyzi, hogy a PCOS-ben szenvedő nőknél fokozott az inzulinproblémák kockázata. Ha új sötét foltokat észlelsz a bőrödön, érdemes orvosoddal ellenőriztetni.

11. Állandóan nagyon viszket a bőröd.

A diabéteszesek gyakran tapasztalnak viszketést az élesztőgombás fertőzések (amelyek a bőrön is előfordulhatnak), a száraz bőr vagy a rossz keringés miatt, az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint. Ha a rossz keringés a hibás, akkor a lábad lesz a legviszketegebb terület.

Az ADA szerint a viszketést úgy próbálhatod meg kezelni, hogy korlátozod a fürdés mértékét (különösen a kevésbé párás éghajlaton), beépített hidratáló szappant használsz, és nem felejted el, hogy mosakodás után azonnal bekrémezd magad.