, 2022/12/15

A székrekedés a puffadás és az orvoslátogatások egyik leggyakoribb oka - a Cleveland Clinic szerint évente legalább 2,5 millió ember fordul orvoshoz emésztési problémája miatt. Biztosan nem vagy egyedül, ha közéjük tartozol, és valószínűleg nem is te vagy az első, aki rákeres a Google-ben, hogyan tudod magad rávenni a kakilásra, amikor a kellemetlenségek eluralkodnak rajtad.

13 módja annak  hogy minél előbb kakilj

Ahhoz, hogy megtudd, mi a legjobb módja annak, hogy újra mozgásba hozd a dolgokat, ki kell derítened, mi áll a probléma hátterében. Csak hogy tudd, a székrekedés lehet a kiszáradás, az irritábilis bél szindróma (IBS), a rossz táplálkozás és a különböző gyógyszerek mellékhatásai következménye, mondja Dr. Jean Fox, a Mayo Klinika gasztroenterológusa. A medencefenék diszfunkció szintén nagyon fontos tényező, amelyet gyakran nem ismernek fel eléggé.

A székrekedés frusztráló és egyenesen kellemetlen, de otthon is felgyorsíthatod a dolgokat. Legközelebb, amikor gyors megoldásra van szükséged, próbáld ki az orvosoktól kapott tippek egyikét.

1. Töltsd fel a rosttartalmú ételeket.

A magas víztartalmú, rostban gazdag ételek, például a nyers sárgarépa, a héjas alma és az avokádó mind nagyszerű rostforrások, amelyek segítenek mozgásba hozni a dolgokat, mondja Dr. Christine Lee, a Cleveland Clinic gasztroenterológusa. "Fogyasztásukkor ezek az ételek ozmotikus gradienst hoznak létre" ami azt jelenti, hogy az emésztés során több vizet kényszerítenek a vastagbélbe, ami aztán segít enyhíteni és megelőzni a székrekedést azáltal, hogy segít a dolgok egy kicsit simábban áramlani.

2. Vagy szedjünk rostkiegészítőt.

Dr. Lee szerint ugyanezt a hatást elérheted egy psylliumhéj rostkiegészítővel is. Keress napi hat-kilenc gramm rostot tartalmazó étrend-kiegészítőt, amelyek kaphatóak recept nélkül. Csak ne feledd! A tápláló étrend (amelynek természetesen tartalmaznia kell az élelmiszerekben található természetes rostokat) kulcsfontosságú, még akkor is, ha rostkiegészítő mellett döntesz. Nem adhatsz csak úgy egy kanál Metamucilt egy üveg diétás kólához, és nem várhatod el, hogy az emésztőrendszered megfelelően működjön.

3. Igyál egy kis kávét - lehetőleg meleg.

Gyakran ez az első ötlet, ami eszedbe jut, ha azzal a dilemmával szembesülsz, hogy hogyan tudod magad kakilásra bírni. Általában a meleg italok, különösen egy csésze forró kávé vagy tea reggelente segíthet mozgásba hozni a dolgokat. De különösen a kávé elengedhetetlen mindenkinek, aki azt keresi, hogyan kakiljon azonnal reggel (különösen a futóknak,, mivel sokkal kényelmesebb kiüríteni a gyomrát, mielőtt elindul a járdán). A kávé hője akcióba lendítheti a bélrendszeredet, de maga a kávé és a benne lévő magas koffeintartalom is "köztudottan serkenti a vastagbélmozgást". A kávé melegen vagy hidegen is működhet. De más hideg koffeintartalmú italok, mint a jeges tea vagy a koffeintartalmú üdítők, nem fogják ugyanazt a hatást kifejteni.

4. Mozogj egy kicsit.

Volt már olyan, hogy egy futás közepén voltál, amikor szükséged volt egy fürdőszoba-STAT-ra? Nem vagy egyedül. Ez azért van, mert "a túrázás, az egyenetlen talajon való gyaloglás, a kocogás és a kerékpározás mind növelheti az anyagcserét, ami viszont fokozza a bélmozgást". Szintén fontos: Ha a szokásosnál elfoglaltabb vagy, és edzésszárazságba kerültél (és észreveszel néhány fürdőszobai problémát), az lehet, hogy ez egy nyom arra, hogy miért nem kakilsz annyit, amennyit szeretnél. Ha ügyelsz arra, hogy akár rövid, rendszeres edzéseket is beépíts a rutinodba, az lehet a titkos megoldás, amire szükséged van - mondja.

5. Próbáld meg masszírozni a gátadat - nem, tényleg.

A Journal of General Internal Medicine című szaklapban 2015-ben megjelent tanulmány szerint egy olyan technika, amely során a gátat (a hüvelyt a végbélnyílástól elválasztó bőrszakaszt) úgy masszírozod, hogy a mutató- és a mutatóujjaddal többször megnyomod a bőrt, segíthet enyhíteni a székrekedést az ott található nyomáspontok miatt. (Hasonlóképpen, ugyanennek a területnek a masszírozása elősegítheti a szülés alatt a szülés alatti ellazulást, hogy megelőzze a szakadást, a tanulmány szerint).

A vizsgálatban azok a résztvevők, akik masszírozták a területet a székletürítés elősegítése érdekében, jobb bélműködést tapasztaltak, összehasonlítva azzal a csoporttal, amely nem végezte a kézzel végzett technikát. Továbbá, azok 82 százaléka, akik használták a technikát, azt mondták, hogy a tanulmány vége után is használni fogják azt. Bár további kutatásokra van szükség, mindenképpen érdemes kipróbálni, ha már a végét járja, hogy hogyan tudná magát rávenni a kakilásra.

6. Próbálj ki egy vény nélkül kapható hashajtót.

A Polyethylene glycol 3350 (más néven MiraLAX) olyan vegyületekből áll, amelyek nem emészthetőek és nem felszívódnak - ami azt jelenti, hogy hasmenést okoznak, mondja Dr. Lee. Alacsonyabb dózisban segíthet megelőzni a székrekedést, nagyobb dózisban pedig hasmenést idézhet elő. Tehát beállíthatod a bevitt adagot, ha csak egy kicsit is szeretnéd mozgásba hozni a dolgokat anélkül, hogy katasztrofális lenne.

7. Vagy próbáld ki a vényköteles hashajtót, ha a dolgok nagyon rosszra fordulnak.

Dr. Lee azt is javasolja, hogy beszéljen orvosával a vényköteles hashajtók kipróbálásáról, ha a többi módszer egyike sem válik be. "A vényköteles gyógyszerek hatékonyak, de drágák lehetnek, ezért általában csak végső megoldásként szabad hagyni őket, miután kipróbáltad ezeket a többi módszert". A hashajtó gyógyszerek másik hátránya: A szervezeted hozzászokhat hozzájuk, így ha túl gyakran használod őket, előfordulhat, hogy végül nem tudsz nélkülük kakilni.

8. Próbálj meg guggolni a vécé fölött, amikor úgy érzed, hogy készen állsz a székletürítésre.

A guggoló helyzetet úgy is utánozhatod, hogy egy sámlit teszel a lábad alá, hogy a térdeidet felhúzd. A guggolás módosítja az anatómiát azáltal, hogy ellazítja az izmokat ezen a területen, miközben a vastagbél azon részét is megemeli, amely megkönnyíti a bél kiürülését. "Minél közelebb vagyunk a teljes guggoláshoz, annál könnyebb lesz kakilni".

9. Masszírozd meg a hasadat!

Mérsékelt nyomást gyakorolva és az óramutató járásával megegyező irányban masszírozva a hasadat, segíthet a bélmozgásban, mondja Dr. Berookim. A vastagbélmasszázs bizonyítottan javítja a székrekedést,, Ezt úgy lehet elvégezni, hogy mérsékelt nyomást gyakorolunk a vastagbél patkó alakja mentén a jobb alsó kvadránsban. Ezután folytassa a mozgást felfelé a bordakosárig, a gyomron keresztül és a bordák alatt a bal alsó kvadránsig, amely a székletürítés helye.

10. Győződj meg róla, hogy megfelelően hidratált vagy.

"A székrekedés egyik leggyakoribb oka a kiszáradás" - mondja Dr. Berookim. "Ha a szervezet rosszul hidratált, azt úgy kompenzálja, hogy vizet von el a vastagbélből (vastagbél), ami kemény székletet eredményez". Jó ökölszabály, hogy a testsúlyod minden két kilójára egy uncia vizet igyál, mondja.

11. Vegyél be magnézium-kiegészítőt

A magnézium számos fontos szerepet játszik a szervezetben - támogatja az energiatermelést, valamint az izom- és idegműködést, de segíthet a székrekedésen is. "A magnézium-kiegészítő (napi 400-800 mg) biztonságosan segíthet a székrekedésben normális veseműködésű betegeknél" - mondja Dr. Fox. "Ez ozmotikus hashajtóként működik, vizet vonz a bélbe, hogy lágy széklettömeget biztosítson és fokozza a bélműködést." A magnéziumot olyan táplálékforrásokból is beviheti, mint a mandula, a bab, a dúsított élelmiszerek, a leveles zöldségek, a tej, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

12. Tedd a céklát a bevásárlókosarába.

Ha gyakran érzed úgy, hogy visszamarad a székleted, érdemes felvenni a céklát a heti bevásárlólistádra. "A cékla egy szuperélelmiszer. Ráadásul magas a rosttartalmuk, de magas a különböző cukrok, köztük a szacharóz tartalma is" - mondja Dr. Fox. "Valószínűleg hashajtóként is működnek, mind rostkiegészítőként, mind pedig ozmotikus hashajtóként, hasonlóan az aszalt szilvához."

13. Építsd be a kivit az étrendedbe

A kivi is képes lehet a trükkre. A Michigani Egyetem által nemrégiben közzétett tanulmány kimutatta, hogy napi két hámozott kivi fogyasztása hasonló eredményeket hozott, és jobban tolerálták a székrekedésben szenvedő betegek, mint a psylliumhéjból vagy aszalt szilvából származó rostok. "Nem világos, hogy a kivi miért teljesített jobban, hiszen rosttartalma hasonló az aszalt szilváéhoz. Vannak olyan feltételezések, hogy ez talán egy aktinidin nevű enzimmel függhet össze, amely a kiviben van jelen" - jegyzi meg Dr. Fox.

Ezek a természetes gyógymódok rendben vannak rendszeres használatra, mondja Dr. Fox, de azt javasolja, hogy időről időre keverjük össze őket. "Például próbáljunk ki a legtöbb nap reggelire egy kivit, aztán esetleg hetente egyszer készítsünk céklasalátát, és szükség szerint vegyünk be magnézium-kiegészítőt lefekvés előtt".