, 2022/12/12

A kiütések viszketnek és bosszantóak, de egészen új szintre emelik a kellemetlenségeket, amikor a fenekeden jelennek meg. ICYMI, a fenékkiütés felnőtteknél is előfordulhat, nem csak csecsemőknél. Néha egy apró dudor lehet csak egy egyszerű pattanás, de nem biztos, hogy tudod, mivel van dolgod, amikor az irritáció nagyobb, pirosabb és még fájdalmas is.

13 ok amiért olyan viszkető és irritáló kiütése van a fenekednek

Hogy a helyzetet még bonyolultabbá tegye, a különböző bőrbetegségek másképp mutatnak a világos bőrön, mint a sötétebb bőrszíneken. Az orvosi tankönyvekben a kiütésekről készült képeken pedig gyakran fehér modellek szerepelnek. "Ha a tankönyvekben és az előadásokon szereplő képek nem sokszínűek, és nem igazán tükrözik a társadalmat, és azt, amit a való világban látni fogunk, akkor ez az elfogultság beépül az orvosi oktatásba".

"Ennek eredménye az aluldiagnosztizálás, a téves diagnózis, vagy az, hogy színes bőrű betegeink esetében sokáig tart a diagnózis felállítása. Tudom, hogy nagyon sok erőfeszítés folyik ennek megoldására, de sajnos még nem tartunk ott, ahol kellene."

Ha jelenleg hátsó bőrkiütéssel küzdesz, íme néhány a leggyakoribb kiütések közül, és hogy bőrszíntől függően hogyan jelenhetnek meg, hogy pontosan tudd mire kell figyelni, valamint a tüneteket enyhítő kezelések.

Ha a kiütés: ráncos és maszatos

"Sokan elhibázzák ezt a diagnózist. Én állandóan látok ilyet. Ekcémának hívják, száraz bőrnek hívják, pedig nem az" - mondja Dr. Adam Friedman, a GW School of Medicine and Health Sciences bőrgyógyász professzora. A bőr t-sejtes limfóma (CTL) valójában a bőrrák egy típusa, amely a limfocitáknak nevezett kóros immunsejtekkel kapcsolatos. Ez az állapot pedig előszeretettel érinti a fedett területeket.

A CTL jellemzően ráncos, maszatos kiütésnek tűnik, és míg a fenti képen vörös színű irritáció látható, Dr. Robinson szerint sötétebb bőrön hipopigmentált (világosabb, mint a környező bőr) vagy hiperpigmentált (sötétebb, mint a környező bőr) bőrfelületet mutathat.

Bár ez a daganat nem szuper gyakori, Dr. Friedman szerint kezeletlenül hagyva komolyabb egészségügyi helyzetbe fordulhat.

Ha a kiütés: viszket, fénylik és a végbélnyílás közelében van.

Ez valószínűleg: lichen sclerosis

Ez a perianális területet érinti. Dr. Friedman szerint ez egy autoimmun betegség, ahol az immunrendszer megtámadja a bőrt, elvékonyítva annak felső rétegét és megvastagítva az alsó részét, ahol a szőrtüszők és a verejtékmirigyek vannak. "Ez az állapot rendkívül viszket" - mondja. Általában agresszívan, szteroidokkal kezelik. Ha pedig nem kezelik, a betegség könnyen laphámrákká, a bőrrák egy másik típusává alakulhat.

Amire érdemes odafigyelni, az egyfajta fényes, világosabb színű kiütés a végbél környékén. Dr. Friedman szerint aktív állapotban a kiütés szélei néha lilára színeződnek. A betegség diagnosztizálásához biopsziára van szükség, ezért ha hasonló kiütések kezdenek megjelenni, hívd fel orvosod minél hamarabb.

Ha a kiütés: vörös vagy hiperpigmentált száraz dudorok

Valószínűleg: Keratosis pilaris

Még sosem hallottál róla? Ne aggódj, valójában egy viszonylag ártalmatlan kiütésről van szó. Nyugodtan nyúlj csak a fenekedhez. Olyan érzés a dudorok ott hátul, mint a csiszolópapír? Ha igen, akkor lehet, hogy keratosis pilarisod van, ami akkor fordul elő, amikor a felesleges bőr ott nő, ahol általában egy szőrtüsző szokott kijönni.

Az emberek gyakran tapasztalják a keratosis pilarist a karjuk és a combjuk hátsó részén, de a fenekükön is előfordulhat. Míg a dudorok a világos bőrön a gyulladástól a hússzínűből vörösre színeződhetnek, addig a sötét bőrön gyakran hiperpigmentálódnak.

Ha úgy gondolod, hogy keratózisban szenvedsz, irány a legközelebbi drogéria. Valami keratolitikumnak nevezett készítményt fogsz vásárolni, ami alapvetően egyfajta terápia, amely a felesleges bőrfelületet kezeli. Csak győződj meg róla, hogy a tiéd olyan összetevőket tartalmaz, mint a karbamid és az ammónia-laktát.

Ha a kiütés: fájdalmas vagy égő dudorok és hólyagok csoportja.

Valószínűleg: herpeszkitörésről van szó.

A herpeszről általában azt gondolják, hogy csak a szádat és a nemi szerveket érintheti, de a fenekeden is megjelenhet, mondja Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház bőrgyógyászati kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója. Még a hát alsó részén is megtalálhatja az utat, teszi hozzá Dr. Robinson. Amikor a vírus fellángol - stressz vagy az immunrendszert gyengítő betegségek miatt -, a bőr felszínére kerülhet, és kiütéseket okozhat, magyarázza Dr. Zeichner. A kiütés valószínűleg egy hét alatt magától elmúlik, de közvetlen érintkezés útján fertőző, ezért a legjobb, ha elkerüljük a túlzott intimitást. Megpróbálkozhat egy vény nélkül kapható, megfázás elleni gyógyszerrel is, vagy felkeresheti bőrgyógyászát egy vényköteles vírusellenes szerért, hogy gyorsabban elmúljon a kiütés - mondja Dr. Zeichner.

Ha a kiütés: vörös vagy hiperpigmentált kör, körülötte világosabb pikkelyes gyűrűvel.

gombás fertőzés

Ha valaha is összeszedtél már lábgombát (más néven gyűrűsféreg vagy tinea corporis) az edzőterem öltözőjében, akkor már találkoztál ezzel a gombával - és igen, a fenekeden is megjelenhet. Dr. Zeichner szerint meleg, párás környezetben fejlődik, így a nyári edzés (vagy az izzadt edzőruhában vagy gőzkamrában való üldögélés) növeli a kockázatot. Azt ajánlja, hogy a kiütést minél hamarabb kezelje lábgomba elleni krémmel, hogy ne terjedjen tovább; egy-két hétig naponta kétszer kenje be, és ha nem múlik el, keresse fel orvosát.

Ha a kiütés: elviselhetetlenül viszket és a végbélnyílás körül van.

Valószínűleg: féreghajtás

Ez egy olyan kiütésfajta, amely a farpofád repedésében vagy a perianális területen jelentkezne. De valójában egy bélféreg-fertőzésből ered. "A féreg a végbélnyílásból jön ki, és petéket ültet a bőrredőkbe" - mondja Dr. Friedman - és ez súlyos viszketést okoz.

Annak érdekében, hogy kiderítse, hogy van-e tűféreg, a bőrgyógyász ragasztószalagot vesz, ráhelyezi a perianális területre, és lehúzza. Ami a szalagon marad, azt mikroszkóppal megvizsgálják - és ott meglátják a pinwormokat, és parazitaellenes gyógyszerrel kezelnek.

Ha a kiütés: piros vagy hiperpigmentált, érzékeny, pattanásszerű dudorokkal.

tüszőgyulladás

Valószínűleg: folliculitis

A legtöbb ember ezt "fenékpattanásnak" hívja, de ez nem teljesen pontos, mondja Dr. Zeichner. Azok a pattanásszerű dudorok valójában a szőrtüszők felületes fertőzései - más néven folliculitis.

Enyhe esetekben segíthet az antibakteriális szappannal való mosakodás. Visszatérő esetekben Dr. Zeichner sebészeti tisztítószerrel, például Hibiclensszel vagy benzoil-peroxidot tartalmazó pattanáskezelő mosakodószerrel való mosást javasol. A jövőbeli kitörések megelőzése érdekében tartsa a bőrt tisztán és szárazon (különösen edzés után), és viseljen légáteresztő anyagokat.

Ha a kiütés: viszket, esetleg gennyes dudorokkal

Valószínűleg: gombás fertőzésről van szó

A legtöbb ember az élesztőgombás fertőzéseket szigorúan hüvelyi fertőzésnek tartja. De a test bőrredőit is érinthetik (például a fenéken!).

Amit az emberek nem értenek meg, hogy az élesztőgomba nem maga a probléma. "Élesztőgombák mindenhol vannak, hiszen a mikrobiomunk része" - mondja Dr. Friedman. Ami valójában történik, az az, hogy az emberek intertrigót vagy irritatív dermatitist tapasztalnak, a bőrgyulladást a bőrredőkben, amelyet a rossz higiénia és a súrlódás okoz. Az élesztőgomba (amely egy gomba) túlszaporodhat a gyulladt területen, ami fertőzéshez vezet.

Figyeljen a viszketésre a fenekén, közelebb a perianális területhez. Előfordulhat, hogy a fő kiütéses területtől kissé távolabb elhelyezkedő szatellit pustulákat, vagyis kis gennyes dudorokat lát.

Ami a kezelést illeti, az élesztőgomba-fertőzésekre való vény nélkül kapható kenőcsöknek vagy krémeknek meg kell oldaniuk a problémát.

Ha a kiütés: pikkelyekkel borított, a fenékrésen belül elhelyezkedő plakkok.

Valószínűleg: pikkelysömör

Ebben a krónikus (és gyakran genetikai eredetű) betegségben a szervezet immunrendszere "feldühödik és megtámadja a bőrt" - mondja Dr. Zeichner. A pikkelysömör általában a könyökön és a térden jelentkezik, de a fenék között is gyakori folt.

"A tankönyvekben ezt a "lazacrózsaszínű színt" írják le, és ez az egyik oka annak, hogy a pikkelysömör aluldiagnosztizált a színes bőrű betegeknél - gondolom azért, mert mindenki azt a lazacszínt keresi, és az nincs ott" - mondja Dr. Robinson. "A színes bőrű betegeken gyakran kissé lilának tűnhet. Ritkábban hiperpigmentált vagy hipopigmentált".

A pikkelysömör kezelhető egyszázalékos hidrokortizonkrémmel, de tartós használata károsíthatja a bőrt. Ha nem múlik el, keresse fel orvosát egy vényköteles, gyulladáscsökkentő krémért.

Ha a kiütés: foltos és viszkető, néha apró dudorokkal tarkított.

Valószínűleg: ekcéma

Az ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség, amely a bőr kiszáradását és repedezését okozza - gyakran genetikai, irritáló anyagok vagy allergia okozza. Ezek a mikroszkopikus repedések a bőr külső rétegében alakulnak ki, ezért a kezelés kulcsa Dr. Zeichner szerint a bőrgát hidratálása és helyreállítása hidratáló és gyulladáscsökkentő krémekkel.

A fenéken jelentkező ekcémát okozhatják irritáló szövetek, mosószerek, WC-papír vagy tisztítótörlők, ezért ügyeljen arra, hogy mi érintkezik ott hátul a bőrével.

Az ekcéma súlyosságát a színes bőrűeknél jellemzően aluldiagnosztizálják, mivel a bőrpír nem gyakori tünet a sötét bőrűeknél, mégis az orvosok arra lettek kiképezve, hogy a kezelési javaslatok megtétele érdekében figyeljék a bőrpír szintjét.

Ha a kiütés: nagyon viszket és a végbélnyíláson van

Valószínűleg: aranyér

A székelés közbeni erőlködés (hála a krónikus székrekedésnek vagy a terhességnek) aranyeret okoz, amely duzzadt és kitágult erek a végbélnyílás körül. Ezek a kitüremkedések viszketnek, fájdalmasak és nehéz figyelmen kívül hagyni őket.

Elég gyakoriak, és kezelhetők OTC aranyér kenőcsökkel, de Dr. Zeichner azt javasolja, hogy orvosi segítséget (vagy GI értékelést) kapjon, ha vérzést okoznak a székletürítés során - ez olyasmi, amit soha nem akar figyelmen kívül hagyni.

Ha a kiütések: viszketnek, pattanásszerű dudorokkal

Valószínűleg: miliáriáról (más néven hőkiütésről) van szó.

A hőkiütés akkor jelentkezik, ha a verejtékcsatornák nyílása elzáródik, ami akkor fordulhat elő, ha szűk, izzadságot és baktériumokat megkötő ruházatot visel. A kialakuló dudorok jellemzően hússzínűek a sötétebb bőrön és vörösek a világosabb bőrön, mondja Dr. Robinson.

"Ez a csapda gyulladásos reakciót eredményez" - mondja Dr. Friedman. De ne aggódjon, a hőkiütések könnyen kezelhetők egy kis vény nélkül kapható gyógyszerrel. Dr. Friedman antibakteriális lemosókat vagy pattanásos lemosókat ajánl, amelyek benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmaznak. Profi tipp: a benzoil-peroxid foltot hagyhat, ezért légy óvatos.

Ha a kiütés: duzzadt és néha vizenyős

ekcéma a nyakon

Valószínűleg: allergiás reakcióról van szó

A hőkiütéssel ellentétben (amelyet gyakran irritáció okoz), más kiütéseket allergiás reakciók váltanak ki, mint például a kontakt dermatitisz . Ezt a viszkető kiütést olyan anyaggal való közvetlen érintkezés okozza, amelyre allergiás vagy. A szervezet immunválasza kellemetlen érzést és erős viszketést okozhat, magyarázza Dr. Sumayah Jamal, a New York-i Schweiger Dermatology Group színes bőrgyógyászati klinikájának igazgatója.

Az irritatív kiütések gyakran viszketnek és őrülten fájnak, mondja Dr. Friedman. A dudorok emelkedettnek tűnnek, és világos bőrön általában sötétebb rózsaszínű vagy vörös színűek, sötét bőrön pedig hiperpigmentáltak. Az allergiás reakció okozta kiütések gyakran duzzadtabbak, világos bőrön rózsaszínűek, sötét bőrön hiperpigmentáltak, és esetleg még vizesek is lehetnek.

Az első lépés az, hogy azonosítsa, mi okozza a reakciót. Ha el tudja kerülni, a kontakt dermatitisz általában két-négy hét alatt magától elmúlik. Amíg arra vársz, hogy elmúljon, megpróbálhatsz viszketés elleni krémet és hűsítő borogatást használni. Dr. Jamal antihisztaminokat, szájon át szedhető szteroidokat vagy helyi szteroidokat is ajánl. Irány az orvosi rendelő, ha nem vagy biztos benne, hogy mivel van dolgod, hogy a megfelelő kezelést vagy gyógyszeres kezelést biztosítani tudják.