, 2022/12/14

A barátok hibázhatnak - legalábbis ezt gondoltad, amikor a legjobb barátnőd elfelejtette a születésnapodat. De aztán múlt héten megint cserbenhagyott. Múlt hónapban hazudott neked. És mostanában annyiszor okozott csalódást, hogy már nem is számolod.

15 jele a  mérgező barátságnak

Ez a fajta barátság hajlamos az embereket észrevétlenül elkapni, mert a jelek gyakran finomak. De általában a mérgező barátság "érzelmileg inkább árt neked, mintsem segít". Akkor mondhatod meg, hogy egy barát mérgező, ha "stresszt és szomorúságot vagy szorongást okoz", és "nem segít abban, hogy az legyél, aki lenni szeretnél". És ha mindez nem lenne elég, egy mérgező barátság le is meríthet téged, és kétségbe vonhatod önmagadat.

Vannak például olyan fajta mérgező barátok, akiket bűntudatot keltőknek neveznek, magyarázza Mier. ha a barátod bűntudatot keltő, lehet, hogy arra használta a világjárványt, hogy kihasználjon téged. "[A bűntudatot keltők] minden helyzetben áldozatot játszanak." Egy ilyen ember például olyasmit tehet, hogy pénzt kér, miután elbocsátották az állásából, ami önmagában rendben van, de ha nem adsz neki kölcsön, akkor a bűntudatot arra használhatja, hogy a másik rossz barátnak érezze magáts.

Általánosságban elmondható, hogy egy mérgező barátságban élni igazi számot tehet a mentális egészségünkkel, mivel kimeríti az energiánkat, a szeretteinkre sújt, és még az alvásunkat is elveszítjük. "A mérgező kapcsolatok magas stressz üzemmódba helyezik a szervezetünket. A kiszámíthatatlan vagy negatív helyzetekben való navigálás stressze a rettegés és a kellemetlen érzés légkörét teremti meg" - magyarázza Miers. Ha tehát nem azt kapod egy barátságtól, amire szükséged van - társaságot, élvezetet és támogatást -, akkor lehet, hogy itt az ideje, hogy a múltban hagyd. Bár a mérgező barátság definíciója elég egyértelmű, nem mindig könnyű kiszúrni.

1. Többet adsz, mint amennyit kapsz.

Ha úgy tűnik, hogy a barátodnak mindig szüksége van a segítségedre, de a legkisebb szívességet sem képes viszonozni, akkor nagy valószínűséggel mérgező. Meg lehet mondani, ha "nagy az egyensúlytalanság aközött, amit adsz és amit kapsz" - mondja Bonior. Példa erre: az a barátnő, aki mindig monopolizálja a beszélgetést azzal, hogy mi történik az életében, de amint eljön az ideje, hogy rólad beszéljünk, hirtelen eszébe jut, hogy neki most éppen valahol máshol kell lennie.

Bonior persze nem tanácsolja, hogy dobd azt a barátodat, aki nem tud állandóan melletted lenni, különösen akkor nem, ha ő maga is nehéz időszakon megy keresztül. "Fontos, hogy megértsük, a barátságok rugalmasak legyenek" - magyarázza. "... De ha a minta annyira berögzült, hogy mindig úgy érzed, hogy csak adsz, adsz, adsz, adsz, és hosszú időn keresztül nincs viszonzás - az annak a jele, hogy nem lesz túl fenntartható".

2. Már nem bízol bennük.

A barátságok a bizalomra épülnek. Elvégre, ha nem tudsz megbízni a legjobb barátodban, akkor mi értelme van annak, hogy van egy? Ezért Bonior azt mondja: "Ha nem bízol abban, hogy a legjobb érdekeidet tartják szem előtt... az gyakran annak a jele, hogy valami nem működik". Egy mérgező barát például azt mondhatja, hogy "felvesz a reptérre, majd az utolsó pillanatban visszalép".

Vagy talán van egy haverod, aki lazán elkéri a munkahelyi kapcsolatokat, majd kihasználja a nagylelkűségedet, és állandóan zaklatja a kollégáidat. Igaz, néha az embereknek törvényes okból meg kell szegniük az ígéreteiket, és ez teljesen fair. De ha állandóan úgy érzed, hogy cserbenhagynak, akkor nehéz lehet elég szeretetet kialakítani ahhoz, hogy fenntartsd ezt a barátságot.

3. Rettegsz attól, hogy megnézd a telefonodat.

A technológia olyan könnyűvé tette, hogy lépést tarts a barátaiddal - jobb vagy rosszabb esetben. Tudni fogod, hogy a második lehetőségről van szó, "amikor az illető felhív vagy sms-t küld [és] boldogság helyett rettegést érzel a gyomrodban" - mondja Squyres. Egy jó barátnak nem szabadna kiborulnia, amikor a telefonja megszólal, szóval valószínűleg itt az ideje, hogy megnyomd a "Ne zavarjon" gombot.

4. Nem szeretsz velük időt tölteni.

Ha boldog táncot jártál, amikor legutóbb lemondták a terveidet, az valószínűleg azért van, mert belefáradtál abba, hogy több munkát fektess bele, mint amennyit a barátság megér. "Kimerítőbbnek érzed; olyan, mintha házimunkát végeznél" - mondja Bonior. Elizabeth Lombardo klinikai pszichológus és szerző szerint "a szorongás, a fejfájás vagy a gyomorpanaszok növekedését is észreveheted, amikor velük vagy". Ez még a virtuális térre is kiterjedhet: Van egy FaceTime vagy Zoom randi egy bizonyos haveroddal, amit folyton halogatsz vagy rettegsz tőle? Ez annak a jele lehet, hogy egy bizonyos barátság nem neked való.

5. Nem szereted magad, amikor velük vagy.

Egy mérgező barátnak Bonior szerint van érzéke ahhoz, hogy a mérgezőségét másokra is átragassza. "Amikor azzal a személlyel vagy, olyan viselkedésformákat hoz ki belőled, amelyek nem a legjobbak a számodra" - magyarázza. Lehet, hogy túl sokat iszol, pletykálsz, vagy passzív-agresszív vagy velük, amikor egyébként szuper-nyugodt vagy. Ezek mind a mérgező barátság jelei, mondja.

Hogyan beszélj a barátaiddal és a családoddal a faji hovatartozásról?

Vagy úgy érezheted, hogy nem tudod a legvalódibb önmagadat adni a közelükben, mert "következetesen félsz... attól, hogy a másik hogyan fog reagálni", és "úgy érzed, mintha tojáshéjakon járnál" körülöttük, mondja Lombardo. Alapvetően, teszi hozzá, ha "az idő nagy részében pocsékul érzed magad, akkor ez mérgező lehet".

6. Tudod, hogy sz*rul beszélnek rólad.

Bár "van egy spektrum, amikor valaki a háta mögött beszél az emberről", Bodior szerint, ha a barátságod kezd hasonlítani a Real Housewives egyik epizódjára, akkor valószínűleg mérgező. A kulcs szerinte az, hogy tudd, a barátod őszintén az érdekeid miatt beszél-e, vagy sem. "Az egy dolog, hogy néhány barát azt mondja: 'Tudod, nagyon nem tetszik az a srác, akivel Shelly randizik. Bunkónak tűnik, és aggódom miatta" - magyarázza Bodior. "De ha ez egyszer átmegy abba, hogy 'Ó, Istenem, Shelly mindig a leghülyébb pasikkal randizik', és [ők] nevetnek rajta, és kigúnyolják őt - az már tényleg kegyetlenségbe torkollik."

7. Versenyezel velük.

Semmi baj nincs egy kis egészséges versengéssel a barátok között - a hangsúly a kicsin. Ez különösen igaz, ha történetesen ugyanabban a szakmában dolgoztok, vagy egyszerre vannak gyerekeitek - jegyzi meg Bonior. "De a nap végén még mindig jó érzéseket kell táplálnod a barátod iránt, és összességében a legjobbat akarnod neki". Bár teljesen normális, ha időnként féltékeny vagy, de ha úgy érzed, hogy "állandó harcban álltok, amit újra és újra meg akarsz nyerni", az nem biztos, hogy a legegészségesebb barátsági helyzet.

8. Nem hiszed, hogy jó szándékkal vannak.

Még a legjobb barátok sem tökéletesek (obvs), de mindig vannak jó szándékaik, és ez nagy különbség. "Amikor hibázunk egy barátságban, akkor számít igazán a szándék" - jegyzi meg Bonior. Bár egy jó barát véletlenül megbánthat téged, amikor a szándékai jók voltak, ezt sokkal könnyebb megbocsátani, mint amikor egy mérgező barát szándékosan bánt meg téged.

9. Nem hagyatkozhatsz a tanácsaikra.

Az élet zavaros tud lenni. Ezért van szükségünk jó barátokra, akik segítenek eligazodni. De ha kikéred egy barátod tanácsát, és azonnal megbánod, az azt jelentheti, hogy mérgező. "Nem fognak meghallgatni, és [nem lesznek] borzasztóan empatikusak vagy együttérzőek" - mondja Squyres. "...Ha mégis meghallgatnak, akkor általában egyoldalú tanácsokat adnak, amelyekkel okosabbnak vagy hozzáértőbbnek és sikeresebbnek tűnnek, mint te." Gyakran előfordul, hogy egy mérgező barát ragaszkodik egy drága vagy kivitelezhetetlen megoldáshoz, "ahol úgy érzed, hogy bele kell egyezned", még akkor is, ha tudod, hogy ez nem reális.

10. Zavarban vagy a másokkal szembeni viselkedése miatt.

Az egyik leggyakoribb panasz, amit Squyres a mérgező barátokkal kapcsolatban hall, hogy "durvák azokkal az emberekkel szemben, akik fontosak neked", mint például a partnered, a többi barátod, vagy akár a gyerekeid. Vagy amikor együtt vagytok egy étteremben, "az illető sok bajt csinál, zavarba hoz, olyan dolgokat követel, amelyeket nem tartasz ésszerűnek, és valahogy magával rángat" - teszi hozzá. Egy másik példa erre? A barátaiddal folytatott csoportos csevegés során a mérgező barát gúnyt űzhet egy közös ismerősödből, és buzdíthat másokat is, hogy csatlakozzanak a csúfolódásokhoz. Még ha kedvesek is hozzád, egy bizonyos ponton a barátságuk nem éri meg azt a bajt, amit a többi kapcsolatodban okoz.

11. Kifogásokat keresel helyettük.

Ha egy barátod a rossz viselkedéséről ismert, akkor abba a kellemetlen helyzetbe hoz, hogy mások előtt igazolnod kell a tetteiket - és ez mérgező. Squyres szerint ez leggyakrabban akkor történik, amikor valaki egy új barátot mutat be egy réginek. Az új barát később rámutathat, hogy a régi barát figyelmen kívül hagyta vagy félbeszakította őt, amire a fő barát azt mondja: "Ó, csak nem ismered őt igazán. Ő tényleg nagyon kedves". Persze, Jan...

12. Úgy érzed, hogy kihasználtak.

Lombardo szerint a mérgező barát egyik jele, hogy "manipulál vagy olyan dolgokra kényszerít, amiket nem akarsz megtenni". Gyakran előfordul, hogy egy barát manipulál téged egy olyan megállapodásra, ami tisztességesnek tűnik, de valójában nem az. Squyres szerint egy mérgező barát "mindig ragaszkodik ahhoz, hogy felezzük meg a számlát... amikor sokkal többet költ" ételre és italra. Tudod, hogy ez nem fair, de belemész, hogy megőrizd a kapcsolatot.

13. Nem tudod, miért barátkozol velük.

Egyszer régen elválaszthatatlanok voltatok. De most úgy érzed, mintha két különböző bolygón lennétek. Míg a prioritásaitok fejlődtek és változtak az évek során, a barátságotok - nem annyira. "Csak azért, mert van közös múltatok ezzel a személlyel, még nem jelenti azt, hogy közös jövőtök is kell, hogy legyen" - mondja Lombardo. "...Nem te vagy felelős ennek a személynek a boldogságáért, és nem fogod tudni megváltoztatni őt (bármennyire is szeretnéd)."

Ebben a helyzetben Miers hangsúlyozza annak fontosságát, hogy kérdezd meg magadtól, miért vagy még mindig ebben a kapcsolatban. "A barátságoknak felemelőnek és támogatónak kell lenniük" - mondja, megjegyezve, hogy a hosszú élet nem lehet az egyetlen ok arra, hogy egy barátságban maradj. "Ez különösen igaz, ha [a kapcsolat] káros a mentális egészségedre".

14. Kritizálnak téged. állandóan.

"Egy mérgező barátságban az illető kritizál téged, a kudarcaidat használja fel ellened, vagy rosszul érzed magad a bőrödben" - mondja Miers. "Ez nem csak viccből történő ugratás; ez az a fajta beszéd, ami leminősít... olyan módon, ami miatt megkérdőjelezed önmagad - ez a probléma." Ha állandóan gúnyolódnak a stílusodon, az otthonodon vagy a testeddel kapcsolatban olyan módon, hogy önbizalomhiányban úszol - folytatja -, akkor lehet, hogy szándékosan próbálnak lealacsonyítani.

Egy igazi barát talán nem mindig azt mondja, amit hallani szeretnél, de nem próbál meg szégyent hozni rád. "Egy igazi barát tisztelettel beszél",

15. Kétségbe vonják az embert.

Ahelyett, hogy támogatást nyújtanának, mondja Miers, a mérgező barátok mind a gaslighting viselkedésről szólnak. "Hazudnak vagy hamisan adnak meg információkat, hogy zavart és stresszt okozzanak. Ezt szándékosan teszik, hogy összezavarjanak és összezavarják a fejedet" - magyarázza. Például kitalálhatnak egy hamis történetet, hogy elkerüljék a felelősséget a tetteikért, téged hibáztatnak a hiányosságaikért vagy hibáikért, vagy általános káoszt és stresszt okoznak az életedben, nem törődve azzal, hogy a tetteik hogyan hatnak rád.

Eközben, mutat rá Miers, egy igazi barát felelősséget vállal a tetteiért, és bocsánatot kér (őszintén!), ha azok szorongást vagy stresszt okoznak.

Tehát semmi kétség: a barátod mérgező. És most mi legyen? Ha nem vagy biztos benne, hogy véget kell-e vetned a barátságnak, Squyres azt javasolja, hogy először beszélj más emberekkel, hogy egy "valóságellenőrzést" kapj a kapcsolatról. Egy kívülálló véleménye felhívhatja a figyelmét azokra a vörös zászlókra, amelyeket nem vett észre, vagy a szőnyeg alá söpört.

"Megpróbálhatnál határokat is felállítani ezzel a személlyel" - teszi hozzá Squyres. Ő maga is ezt tette egy barátjával, aki mindig monopolizálta a beszélgetést, amikor telefonon beszéltek. Amikor ez megtörtént, csak annyit mondott: "Most le kell tennem" - és ő tényleg megtette.

Lombardo egyetért ezzel, és hozzáteszi, hogy ha egyszer "megteremtettük a határokat, tartsuk is magunkat hozzájuk". Ha van egy barátod, aki folyton hívogat, és könyörög, hogy hajolj meg, hogy segíts neki a projektjeiben, mondd meg neki, hogy nem tudsz - minden alkalommal.