, 2022/12/8

A gyümölcsöknek nem kell benne lenniük a diétás korlátozásokban. A gyümölcsfogyasztás cukorbetegként két kulcsfontosságú tényezőn múlik, mondja Eleana Kaidanian, regisztrált dietetikus és a Long Island Nutritionist, egy New York-i virtuális magánpraxis tulajdonosa. "Ha beépítjük az adagszabályozást és az ételek minőségét, technikailag minden élelmiszer (beleértve a gyümölcsöket is) megengedett, és része lehet az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek".

A 10 legjobb gyümölcs  amit cukorbetegség esetén enni kell

A gyümölcsök tele vannak olyan alapvető tápanyagokkal, amelyekre a szervezetnek szüksége van a gyulladások elleni küzdelemtől kezdve az egyéb krónikus betegségek, például a rák kockázatának csökkentéséig. A gyümölcsök ehető héja és pépje emellett nagyszerű rostforrások is lehetnek. Azok számára pedig, akik nehezen isznak elég vizet , a gyümölcsök segíthetnek elérni a hidratációs céljaikat. Cukorbetegek számára a legjobb, ha a gyümölcsöt érintetlenül fogyasztják, ami azt jelenti, hogy nem manipulálják.

Ez azt jelenti, hogy nincs gyümölcslé, nincs dehidratálás, minimális sütés stb. Tehát még ha meg is nézed néhány bio almaszósz összetevőinek listáját, és látod, hogy nincs benne adalékanyag, Kaidanian arra biztatja a cukorbetegeket, hogy inkább vegyél egy friss almát. A friss jó, és a fagyasztott is ugyanolyan jó, mert a gyümölcsöt általában azonnal lefagyasztják, amint leszedték. Ez azt jelenti, hogy a tápanyagprofilja hosszú ideig érintetlen marad, mondja Kaidanian. (Az az alma, amely hetek óta a hűtőszekrény hátsó részében áll, lehet, hogy még mindig ehető, de elvesztette tápanyagainak egy részét).

Ha alkalmanként aszalt gyümölcsöt szeretne fogyasztani, az is rendben lehet. Csak arra kell ügyelned, hogy ne tartalmazzon semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert, és kisebb adagokban és ritkábban fogyaszd. Ha már az adagolásnál tartunk, útközben nehéz lehet szénhidrátot számolni, ezért Kaidanian szerint egy kis gyümölcs - például egy kis alma, banán vagy narancs - jó mértékegység egy adagnak. Ha fel tudja vágni a gyümölcsöt, vagy le tudja mérni, akkor egy adag fél csészényit jelent. Általában Kaidanian napi két adag gyümölcsöt ajánl.

Mégis vannak olyan gyümölcsök, amelyek jobbak a cukorbetegek számára, mint mások - vagyis alacsonyabb a glikémiás indexük. Ha tehát kíváncsi vagy, hogy melyek ezek közül, íme a legjobb gyümölcsök cukorbetegek számára Kaidanian szerint.

1 Körte

Az ehető héjú és héjú gyümölcsök, mint a körte, nagyszerű rostforrások. A rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében és szabályozásában, és elégedetté tehetnek - mutat rá Kaidanian.

Adagonként: 102 kalória, 0,2 g zsír (0 g telített), 27 g szénhidrát, 17 g cukor, 2 mg nátrium, 6 g rost, 0,6 g fehérje.

2 Alma

Sokféle alma létezik, amelyeknek különböző előnyei vannak. Egyesek több hidratálást biztosíthatnak, másoknak jobb az állaga.

Általánosságban azonban nincsenek olyan almák, amelyek jobbak vagy rosszabbak lennének egy cukorbeteg számára. "Azok az almák, amelyeket a szupermarketben találsz, vagy amelyek széles körben elérhetőek, rendben vannak. Csak próbáljunk meg kisebbeket választani" - mondja Kaidanian.

Adagonként: 95 kalória, 0,3 g zsír (0,1 g telített), 25 g szénhidrát, 19 g cukor, 2 mg nátrium, 4,4 g rost, 0,5 g fehérje.

3 Őszibarack

A körtéhez és az almához hasonlóan az őszibaracknak is ehető héja van, amely rostot biztosít. További előnye, hogy kényelmes (arról nem is beszélve, hogy finom).

"Nagyon fogd és vidd. Nem kell felvágni és meghámozni őket" - mondja Kaidanian az almáról, a körtéről és az őszibarackról. "Csak megmosod, aztán magaddal viszed, és máris beleharaphatsz. Ez tehát nagyon felhasználóbaráttá teszi, és ez fontos".

Adagonként: 68 kalória, 0,4 g zsír (0 g telített), 17 g szénhidrát, 15 g cukor, 0 mg nátrium, 2,6 g rost, 1,6 g fehérje.

4 Sárgabarack

A sárgabarack rendkívül sok antioxidánst tartalmaz, amelyek semlegesítik a szabad gyököket, vagyis a sejteket károsító káros vegyületeket, így csökkentik az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz számos krónikus betegséggel, köztük a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel hozható összefüggésbe.

Az almához, körtéhez és őszibarackhoz hasonlóan Kaidanian szerint a sárgabarack héja is rostot biztosít, és segíthet a vércukorszint szabályozásában.

Adagonként: 79 kalória, 0,6 g zsír (0 g telített zsírsav), 18 g szénhidrát, 15 g cukor, 2 mg nátrium, 3,3 g rost, 2,3 g fehérje.

5 Bogyós gyümölcsök

Íme egy jó ökölszabály: Minél színesebbek a gyümölcsök, annál jobbak számodra. És ez nem csak a cukorbetegeknek szól, ez mindenki számára jó irányelv.

Mivel a bogyós gyümölcsök általában kisebbek, és ép állapotban fogyasztják őket, ezért a cukorbetegek számára is nagyszerűek. "Azért is jók, mert könnyű gyakorolni az adagszabályozást, és mert alacsony a glikémiás indexük" - mondja Kaidanian. "Egy szénhidrátadag bogyós gyümölcsökből általában több van, mint más gyümölcsökből. Például a banán egy szénhidrátadagja egy fél közepes banánnak felel meg. [De] a legtöbb bogyós gyümölcsből a bogyós gyümölcs fajtájától függően egy vagy másfél csészényi jut, hogy nagyobb térfogatú legyen az adagod, miközben még mindig a szénhidrátadagodon belül maradsz"."

Adagonként: 85 kalória, 0,5 g zsír (0 g telített), 21 g szénhidrát, 15 g cukor, 1 mg nátrium, 3,6 g rost, 1,1 g fehérje.

6 Cseresznye

A cseresznye erős antioxidánsokkal rendelkezik, amelyekkel felvehetjük a harcot a gyulladások ellen, mondja Kaidanian. A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan a cseresznyének is alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy többet is beépíthetsz belőle az étrendedbe. Visszatérve a kényelmi faktorra is. A cseresznyét épségben, az összes tápláló rostjával együtt fogyaszthatjuk.

Adagonként: 77 kalória, 0,5 g zsír (0,1 g telített), 19 g szénhidrát, 13 g cukor, 5 mg nátrium, 2,5 g rost, 1,6 g fehérje.

7 Narancs,

A citrusfélék C-vitaminjukról ismertek, amely erősíti az immunitást és segít a sebek gyógyulásában. A gyümölcshús extra rostot biztosít, a szegmensek (a szeletek) pedig segítenek az adagok szabályozásában.

A narancsok sok folyadékot is biztosítanak, ami minden gyümölcsfajta fogyasztásának előnye. "Ehető hidratálást biztosítanak, hogy segítsenek a napi folyadékszükségleted kielégítésében a vízen túl, hogy ne csak a szomjúságodat csillapítsd, hanem elektrolitokat is biztosítsanak" - mondja Kaidanian. Az elektrolitok segíthetnek a vérnyomás szabályozásában és az izomműködésben.

Adagonként: 45 kalória, 0,1 g zsír (0 g telített), 11 g szénhidrát, 9 g cukor, 0 mg nátrium, 2,3 g rost, 0,9 g fehérje.

8 Grapefruit

A narancshoz hasonlóan a grapefruit is jó folyadék- és C-vitaminforrás. Ami azonban trükkös a grapefruittal kapcsolatban, Kaidanian szerint, az a jó adagkontroll megtartása.

A naranccsal ellentétben itt nehezebb lesz a kisebbik végén találni. Ebben az esetben egy közepes méretű grapefruit fele is elegendő, mondja.

Adagonként: 52 kalória, 0,2 g zsír (0 g telített), 13 g szénhidrát, 8 g cukor, 0 mg nátrium, 2 g rost, 0,9 g fehérje.

9 Kiwi

A kivi ugyanolyan táplálkozási előnyöket kínál, mint a bogyós gyümölcsök, és ugyanolyan kényelmes, mint egy alma vagy egy őszibarack. A bogyókhoz hasonlóan a kivi magjai is épek maradnak, így biztosítják a vércukorszint szabályozásához szükséges rostokat.

Ha eddig hámozva élted le az életed, a kivit nem kell meghámoznod. "A kivi héja is vékony. A legtöbb ember a mi társadalmunkban, a mi nyugati kultúránkban meghámozza. De ha [megmossuk], akkor ehető" - mondja Kaidanian.

Adagonként: 42 kalória, 0,4 g zsír (0 g telített), 10 g szénhidrát, 6 g cukor, 2 mg nátrium, 2,1 g rost, 0,8 g fehérje.

10 Szőlő

A szőlő azért előnyös, mert robosztus tápanyagprofillal lát el, mondja Kaidanian. Magas a réztartalmuk, ami segít az energiatermelésben, és jó mennyiségű K-vitamint is tartalmaznak, ami elősegíti a véralvadást (vagyis segít a sebek gyógyulásában), és segít az egészséges csontok fenntartásában.

A szőlő héjjal és magokkal is rendelkezik. Mostanra már tudnod kell, hogy mit fogok mondani - igen, ép rostokkal érkeznek.

Adagonként: 62 kalória, 0,3 g zsír (0,1 g telített), 16 g szénhidrát, 15 g cukor, 2 mg nátrium, 0,8 g rost, 0,6 g fehérje.