, 2022/12/9

Az illóolajok vitathatatlanul minden öngondoskodási rutin központi elemévé váltak. Amellett, hogy a diffúzorból szívják magukba az illatot, sokan már a fürdőkhöz és a masszázsokhoz is hozzáadják őket, hogy teljes mértékben kihasználhassák relaxáló aromájukat. Számos online szépségápolási termék pedig azzal büszkélkedik, hogy az illóolajok az egyik összetevőjük.

A 15 legjobb illóolajok az aromaterápiához

Az illóolajok olyan növényi kivonatok, amelyeket egy növény különböző részeinek, például virágainak, kérgének és leveleinek gőzölésével vagy préselésével állítanak elő. A körülöttük kialakult hype-ot előzetes kutatások támasztják alá, amelyek szerint az illóolajok jó gyógyszerek is lehetnek, Dr. Brent Bauer, a Mayo Klinika komplementer és integratív gyógyászati programjának igazgatója szerint.

Az illóolajok számos előnnyel járnak - antimikrobiális és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkeznek, segíthetnek a stressz leküzdésében és még a depresszió kezelésében is, hogy csak néhányat említsünk - olvasható a Yale Journal of Biology and Medicine című folyóiratban 2020-ban megjelent áttekintésben. Ez azt jelenti, hogy több, embereken végzett vizsgálatra van szükség.

Hogyan működik az aromaterápia?

Az illóolajok a növény "esszenciáját" hordozzák.

"Az illóolajok gyorsan felszívódnak a szaglóreceptorokon keresztül, amelyek a limbikus rendszerhez kapcsolódnak, amely szabályozza a szívritmust, a vérnyomást, a légzést és a stresszt" - mondja Dr. Ko. "Minden növény esszenciájának más a kémiai összetétele, ami befolyásolja az illatát, a felszívódását és a hatását". Az illóolajokkal kapcsolatban azonban sok mindent ki kell bontani, és nincs két teljesen egyforma olaj.

Az eredmények ígéretesek (képzeljük el, hogy a tablettákat illatokra cseréljük!), de néhány fenntartással is járnak: Először is, széles körben nem tesztelték őket (értsd: nincs túl sok kutatás). Emellett körültekintően kell használni őket. "Ami elég erős ahhoz, hogy jótékony hatást fejtsen ki a szervezetben, az elég erős ahhoz is, hogy negatív hatást fejtsen ki" - mondja Dr. Bauer.

Az illóolajok illékony szerves vegyületeket (VOC) bocsátanak ki, olyan mellékgázokat, amelyek gyakran a festékekhez és a növényvédő szerekhez kapcsolódnak. (Egyes VOC-k veszélyesebbek, mint mások, és az "illékony" csak annyit jelent, hogy az anyag elpárologhat). Tehát míg például a legjobb illóolajok mérsékelt expozíciója egészséges lehet a szívnek, a hosszan tartó expozíció szívbetegséggel járó kockázatokat jelenthet.

Milyen egészségügyi előnyei vannak az illóolajoknak?

Minden illóolajnak megvan a maga sajátossága, és az elérhető előnyök attól függnek, hogy milyen olajat használunk.

Segíthetnek a szorongás csökkentésében. Számos illóolaj, például a narancs és a levendula, bizonyítottan segít az embereknek abban, hogy kevésbé legyenek szorongóak. Érdemes megjegyezni: Egyes kutatások szerint az előnyök csak a pillanatban jelentkeznek, például amikor éppen masszázst kapunk.

Enyhíthetik a fejfájást. Néhány kisebb tanulmány szerint az emberek kevesebb fejfájásról számoltak be, miután borsmenta és levendula illóolajat kentek a bőrükre. Egy tanulmány még azt is megállapította, hogy nem volt jelentős különbség a fájdalom csökkentésére használt borsmentaolaj és a paracetamol (más néven Tylenol) szedése között.

Jobban tudsz tőlük aludni. Különösen a levendula bizonyítottan fokozza az elalvás képességét, és remekül ébred.

Csökkenthetik a gyulladást. Dr. Lin szerint néhány illóolaj segíthet a gyulladások kivédésében. Egereken és petri-csészékben végzett kutatások szerint az olyan olajok, mint a levendula, a kakukkfű és az oregánó jótékony hatással lehetnek erre, de embereken még több vizsgálatra van szükség.

Energialöketet adhatnak. A kávé nagyszerű, meg minden, de egy kis borsmenta is segíthet a serkentésben, mondja Dr. Ko. Egy kis tanulmány szerint azok a férfiak, akik borsmentaolajat használtak, jobban teljesítettek az edzőteremben, mint azok, akik nem. (Nőknél azonban még több kutatásra van szükség).

Segíthetnek a gyomorproblémáidon. Különösen a citrom jó az olyan dolgok leküzdésére, mint a hányinger és a hányás, mondja Dr. Ko. Egy terhes nőkön végzett tanulmány szerint azoknál, akik rosszullétükkor citromolajat szagoltak, a következő napokban jelentősen kevesebb hányinger és hányás jelentkezett, mint azoknál, akik nem szagoltak.

1. Levendula

doTERRA levendula illóolaj

Használja: A jobb alváshoz

Az OG legjobb illóolaj a relaxációhoz, a levendula segíthet az embereknek jobban aludni és felfrissültebben ébredni, kutatások szerint. És a levendula a National Sleep Foundation szerint csökkenti a szorongást, így a National Sleep Foundation szerint ez a szer olyan éjszakákon használható, amikor a száguldó gondolatok tartanak ébren.

Bónusz előnyök: A levendula alacsonyabb vérnyomással, pulzusszámmal és bőrhőmérséklettel jár.

2. Fűszegfű zsálya

Plant Therapy Clary Sage illóolaj

Használja: A vérnyomás csökkentésére

Egy 2013-as vizsgálat során azoknál a nőknél, akik szegfűszeges zsályát szagoltak, csökkent a vérnyomás és a légzésszám; stresszes orvosi vizsgálat alatt is képesek voltak ellazulni.

Bónusz előnyök: Segíthet a memóriában és a figyelemben.

3. Borsmenta

Plant Therapy borsmenta illóolaj

Használja: Felébredéshez

Kutatások szerint a borsmenta belélegzése éberebbé teszi az embereket, és javíthatja a memóriájukat.

Bónusz előnyök: Csökkentheti a fáradtságot és a csokoládé utáni sóvárgást is.

Hirdetés - Folytassa az olvasást alább

4. Narancs

Tiszta, tanúsított bio illóolaj

Használja! A szorongás csökkentésére

Egy tanulmány szerint azok a nők, akik szülés közben szagolgatták (ami vitathatatlanul egy nő életének legkörömrágósabb élménye!), kevésbé érezték szorongónak magukat.

Bónusz előnye: egy tanulmány szerint segíthet a PTSD-ben.

5. Rozmaring

Gyógyító megoldások rozmaring illóolaj

Használja: Az agy teljesítményének fokozására

A rozmaring belélegzése javíthatja a sebességet és a pontosságot az igényes szellemi feladatok során, egy 2012-es tanulmány szerint. Más kutatások szerint az illata felfrissítette és szellemileg serkentette az embereket.

Bónusz előnyök: Segíthet az energia növelésében és a fáradtság csökkentésében.

6. Fahéj

Majestic Pure Cinnamon illóolaj

Használja: A koncentráció fokozására

Felpezsdítheti az agy azon területét, amely az éberséget szabályozza. Egy kutatás például azt találta, hogy a sofőrök jobban koncentráltak és kevésbé voltak idegesek, miután fahéjolaj illatot lélegeztek be.

Bónusz előnyök: Növeli a koncentrációt és csökkenti a frusztrációt.

7. Citrom

Plant Therapy citromos bio illóolaj

Használja! A hangulat javítására

Ha az élet citromot ad, szippantsd be! Kutatások szerint a gyümölcs héjából nyert olaj javíthatja a hangulatot. A kutatók a Psychoneuroendocrinology című szaklapban megjelent tanulmányukban megállapították, hogy a citrom illóolajának belélegzése hatékonyabb volt a hangulat javításában, mint a levendula illóolaj használatával járó aromaterápia.

Bónusz előnyök: Enyhítheti a szorongást és a stresszt.

8. Eukaliptusz

Majestic Pure Eukaliptusz illóolaj

Használja! A szipogás megszüntetésére

Küzdjön a torlódások ellen eukaliptuszolajjal; reagál a nyálkahártyával, csökkentve a nyálkát. Az eukaliptuszolaj azonban erős, ezért csak egy-két cseppre van szükséged.

Bónusz előnyök: Elősegíti a mentális tisztaságot és egyeseknél enyhíti a fejfájást.

9. Bergamott

doTERRA Bergamott illóolaj

Használja: A maximális hűvösség eléréséhez

A bergamottot inhaláló nőknél alacsonyabb volt a nyál kortizolszintje (a stresszhormon) egy kis tanulmányban. Az illat egy 2017-es tanulmány szerint egy mentálhigiénés kezelőközpontban is segített a pácienseknek a legpozitívabban érezni magukat.

Bónusz előnyök: Fokozhatja a hangulatodat.

10. Citromfű

Rocky Mountain Oils - Citromfű

Használja: Az aggodalom megfékezésére

Egy vizsgálatban azok az emberek, akik citromfű illóolajjal érintkeztek, azonnal látták, hogy a szorongás és a feszültség szintje csökkent, és gyorsabban regenerálódtak egy stresszt okozó helyzetből, mint azok, akik nem lélegezték be az illatot.

Bónusz előnyök: Segít távol tartani a rovarokat.

11. Ylang Ylang

Szerves Ylang Ylang illóolaj

Használja: Relaxációhoz

Egy tanulmány szerint az emberek szívritmusa és vérnyomása csökkent, miután ylang ylangot szippantottak.

Bónusz előnyök: Nyugtatja a gyulladást.

12. Sandelwood

Szantálfa illóolaj

Használja: A hangulat javítására

Kutatások szerint a szantálfa segíthet javítani a depressziós tüneteket az embereknél egy masszázs során.

Bónusz előnyök: Segíthet élesíteni a fókuszt is.

13. Kamilla

Római kamilla illóolaj

Használja: Mély alváshoz

A római kamilláról megállapították, hogy segít az embereknek jobban aludni, ha masszázs során alkalmazzák.

Bónusz előnyök: Nyugtatja az idegeket.

14. Jázmin

Woolzies 100% tisztaságú jázmin illóolajkeverék

Használja: A hangulat javítására

Azok az emberek, akiket jázminnak tettek ki egy tanulmányban, arról számoltak be, hogy pozitívabbnak és vidámabbnak érezték magukat utána.

Bónusz előnyök: A jázminnak afrodiziákum hatása is lehet.

15. Grapefruit

Grapefruit illóolaj

Használja: Nyugtatáshoz

Egy patkányvizsgálat szerint a grapefruit illóolaj segített csökkenteni a patkányok vérnyomását. Az elmélet szerint a grapefruitolaj aktív összetevője, a limonén tette a trükköt.

Bónusz előnyök: Segíthet kiegyensúlyozni a hangulatot.