, 2022/12/13

Az "áramszünet-kihívás" volt az egyik legveszélyesebb trend, amely 2021-ben a TikTokot elérte. Bár nem új koncepcióról van szó, a kihívás újbóli felbukkanása a fiatal felhasználók haláleseteivel hozható összefüggésbe.

A Blackout Challenge újra felbukkant a TikTok on és még mindig ugyanolyan veszélyes

Most a TikTok több perrel néz szembe. Íme, amit eddig tudni lehet:

A TikToktól nem idegenek a veszélyes vírusos trendek. A "szárazon szedéstől" a magas tejesládák halmára mászáson át a saját spirál eltávolításáig (!) és a hatalmas mennyiségű fagyasztott méz és kukoricaszirup elfogyasztásáig az "áramszüneti kihívás" csak a legújabb a felhasználóknak ártalmas, akár halálhoz is vezető tevékenységek sorában.

A "blackout challenge" a People szerint legalább 2008 óta létezik, de a TikTok-on még 2021-ben kezdett újra körbejárni. A szakértők figyelmeztették a fiatal felhasználókat, hogy ne próbálják ki a trendet, amely a CDC szerint több mint 80 halálesettel hozható összefüggésbe, amikor először jelent meg. 2022 novemberének végén a Bloomberg Businessweek jelentése szerint az elmúlt 18 hónapban legalább 15 haláleset 12 éves és annál fiatalabb gyerekeknél köthető a kihíváshoz, és további öt haláleset 13 és 14 éves gyerekeknél.

A szülők pedig küzdenek azért, hogy a gyermekeik képernyőjére kerülő összes kihíváson úrrá legyenek. Sokan a TikTok-hoz fordulnak válaszokért, köztük a 9 éves Arriani Arroyo családja is. Arrianit 2021 februárjában holtan találták, miután részt vett az áramszüneti kihívásban, és a szülei beperelték a TikTokot abban a reményben, hogy más gyerekek biztonságban legyenek, és elkerüljenek egy újabb halálesetet, a család ügyvédje, Matthew Bergman szerint, a WTMJ wisconsini rádióállomás szerint.

A halálesetek pedig folytatódtak.

2022 decemberében a 12 éves Tristan Casson családja azt állítja, hogy Ohioban meghalt, miután megpróbálta a TikTok "blackout" kihívását - írja a Michigan Live. 2022 augusztusának elején a 12 éves Archie Battersbee meghalt az Egyesült Királyságban, miután a jelek szerint megpróbálta a kihívást, és hónapokat töltött lélegeztetőgépen. Néhány héttel később, augusztus 25-én pedig Lauryn Keating találta meg 14 éves fiát, Leon Brownt, aki nem reagált az otthonukban Skóciában, miután nyilvánvalóan megpróbálta az "ájulás kihívást" - írja a The Daily Record skót híroldal.

Egyelőre nem világos, hogy Leon családja indít-e pert, de a közösségi médiaóriásnak már van néhány kapcsolódó ügye. Az egyik, egy 1o-éves kislányt érintő ügyet idén egy szövetségi bíró elutasította, de ezzel még nem ért véget a cég jogi csatározásai. Olvasson tovább a halálos kihívás és a TikTok előtt álló többi per részleteiről.

Mi az a 'Blackout Challenge'?

A "fulladásos kihívás" vagy az "ájulásos kihívás" néven is emlegetett "ájulásos kihívás" arra ösztönzi a felhasználókat, hogy addig tartsák vissza a lélegzetüket, amíg oxigénhiány miatt el nem ájulnak. "Ami valójában az agyban történik, az az oxigénhiány, hasonlóan ahhoz, mint amikor valaki fuldoklik, fuldoklik vagy szívmegálláson esik át" - magyarázta Dr. Nick Flynn az Irish Examiner-nek. "Ha több mint három percig alacsony az agy oxigénellátás, akkor agykárosodást szenvedhetünk, ha pedig több mint öt percig alacsony az oxigénellátás, akkor az halálhoz vezethet."

Mik a jelei annak, hogy valaki megpróbálkozik az 'Blackout Challenge'-el?

A CDC egy listát is közzétett azokról a jelekről, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki megpróbálja az "ájulás-kihívást", többek között:

Véreres szemek

Foltok a nyakukon

Súlyos fejfájás

Egyedül töltött idő után zavarodottnak érzi magát

"Mivel a vizsgálatban részt vevő szülők többsége még nem hallott a fulladásos játékról, reméljük, hogy a szülők, egészségügyi szolgáltatók és pedagógusok figyelmét fel tudjuk hívni a fulladásos játékra, hogy felismerjék a tevékenység figyelmeztető jeleit" - mondta Robin L. Toblin, PhD, MPH a CDC szerint. "Ez azért különösen fontos, mert maguk a gyerekek talán nem ismerik fel a tevékenység veszélyeit".

A TikTok szóvivője a People-nek elmondta, hogy "ez a zavaró "kihívás", amelyről az emberek a jelek szerint nem a TikTokon keresztül értesültek, már régen megelőzte a platformunkat, és soha nem volt TikTok-trend".

"Továbbra is éberek maradunk a felhasználók biztonsága iránti elkötelezettségünkben, és azonnal eltávolítjuk a kapcsolódó tartalmakat, ha találunk" - tették hozzá.

A TikTok más "blackout" kihívással kapcsolatos perekkel is szembenéz.

Júliusban a 8 éves Lalani Erika Walton és Arriani Arroyo halálával kapcsolatos pereket nyújtottak be - írja az Insider. A pereket, amelyek jogtalan halálra hivatkoznak és a TikTok kihívására mutatnak rá, a Los Angeles megyei felsőbíróságon nyújtották be. Mindkét gyereket felakasztva találták meg, miután megfulladtak a kihívások megkísérlése után. (A rendőrség megvizsgálta Lalani telefonját és táblagépét, és megállapította, hogy a kislány az ájulásos kihívások videóit nézte.)

Bár a TikTok korábban tagadta, hogy a kihívás a platformhoz kötődne, mivel "a fulladásos játék" már az alkalmazás előtt is létezett, a Social Media Victims Law Center panasza szerint a TikTok "kétségtelenül tudta", hogy a kihívás vírusként terjed az egész alkalmazásukban, és "tudniuk kellett volna, hogy ha nem tesznek azonnali és jelentős lépéseket a halálos Blackout Challenge terjedésének megfékezésére, az további sérülésekhez és halálesetekhez vezethet, különösen a gyermekek körében" - olvasható a Los Angeles Timesban. A TikTok a The Washington Post szerint letiltotta a #BlackoutChallenge-t a keresőjéből.

Egy 12 éves ohiói fiú lehet a legújabb áldozat.

Tristan Casson édesanyja, Taylor Davis december 6-án kapott egy hívást pánikba esett fiaitól, hogy a 12 éves Tristan nem reagál, per Michigan Live. A helyi rendőrség még vizsgálja a halálesetet, de Davis szerint a fia "mindig új táncokat és trendeket próbált ki, amelyek népszerűek voltak a TikTok-on", és bár próbálta figyelni, hogy mit csinál, a keresési előzményeit már törölték, amikor utoljára ellenőrizte. Úgy véli, hogy a fiú az elsötétítési kihívást kipróbálva halt meg.

"A TikTok-nak ellenőriznie kell, hogy mit mutat a platformján" - mondta az édesanyja a Michigan Live-nak. "Mindenre van szülői felügyeletem, de ezek a videók mindenféleképpen felbukkanhatnak és láthatják az olyan gyerekek, mint a fiam".

A 14 éves Leon Brown egy újabb "Blackout Challenge" áldozat lehet.

Leon barátai elmondták Keatingnek, hogy Leon látta a kihívást a TikTok-on, majd FaceTime-on keresztül csinálta velük - számolt be a The Daily Record.

"Ő és a barátai valószínűleg azt hitték, hogy ez egy vicc és egy vicc. De Leon nem tért magához. Szörnyen rosszul sült el" - mondta Keating a Daily Mail UK szerint. "Hallottam erről a kihívásról, mert mi történt Archie-val [Battersbee-vel]. De az ember nem várja el a saját gyerekétől, hogy megcsinálja... ezek az online kihívások nem érik meg az életüket. Nem érik meg a 'like-okat' vagy bármit, amiért csinálják"."

A TikTok szóvivője azt mondta az outletnek, hogy a cég "legmélyebb együttérzését fejezi ki Leon Brown családjának ezekben a hihetetlenül nehéz időkben. A közösségünk biztonsága a legfontosabb számunkra, és nagyon komolyan veszünk minden veszélyes kihívással kapcsolatos állítást". A platform azt is elmondta, hogy intézkedéseket hozott az ilyen videók megosztásának megakadályozására, és egy biztonsági központba vezeti a felhasználókat, ha rákeresnek a kifejezésre.

Archie Battersbee is áldozatul esett a kihívásnak.

Augusztus elején a 12 éves Archie Battersbee meghalt, miután több hónapot töltött lélegeztetőgépen az egyesült királyságbeli Royal London kórházban. Archie-t eredetileg édesanyja találta meg eszméletlenül még 2022 áprilisában, és a szülei úgy gondolják, hogy a fiuk részt vett az ájulásos kihívásban, miután az orvosok megosztották, hogy valószínűleg "agytörzsi halott" volt, per BBC.

Bár Archie családja nem perelte be a TikTokot, több hónapig küzdöttek az Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy Archie-t életben tartsák.

Utolsó próbálkozásaik során Archie családja az ENSZ-hez fordult, hogy segítsen meggyőzni a Legfelsőbb Bíróságot a hosszabbításról. Azonban az életfenntartó berendezés eltávolítására vonatkozó végzés maradt, és a CNN szerint elhunyt. A bíróság szerint az életfenntartó próbálkozások ekkor már "hiábavalóak" voltak - írja a The Daily Beast.

Miközben a jogi rendszeren keresztül próbálták életben tartani a fiukat, Archie szülei azt is kérték, hogy egy hospice-központba szállítsák, ahol békésen halhat meg. A Legfelsőbb Bíróság Theis bírája megtagadta a család engedélyét, megjegyezve, hogy Archie állapota és a magas szintű kockázat között Archie-nak a kórházban kell maradnia, amíg a kezelést vissza nem vonják - írja a BBC.

"Én vagyok a legbüszkébb anya a világon. Egy ilyen gyönyörű kisfiú, aki a végsőkig küzdött" - mondta Archie édesanyja, Hollie Dance a CNN szerint.

"Egyáltalán nem méltóságteljes dolog végignézni, ahogy egy családtag vagy egy gyermek megfullad. Egyetlen családnak sem szabadna átélnie azt, amin mi keresztülmentünk, ez barbárság" - tette hozzá Ella Carter, a család barátja, aki csatlakozott Dance-hez az Archie halálát követő sajtótájékoztatón.

A kihívásból más halálesetek is adódtak.

Decemberben a 10 éves Nylah Anderson megfulladt, miután véletlenül felakasztotta magát a szekrényében - írja a The Washington Post. Amikor rátaláltak, kórházba szállították. Az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de már túl késő volt. A fiatal lány telefonjának törvényszéki elemzése kimutatta, hogy halála előtt a TikTokot használta, hogy blackout challenge videókat nézzen.

2022 májusában a lány édesanyja, Tawainna Anderson megpróbálta beperelni a népszerű alkalmazást és annak anyavállalatát, a ByteDance-t jogtalan halál miatt az Egyesült Államok kelet-pennsylvaniai kerületi bíróságán - írja a The Washington Post. Keresetében azt állította, hogy a TikTok "a vállalati profit érdekében programozza a gyerekeket, és elősegíti a függőséget", miközben "ragadozó és manipulatív alkalmazás", amely "rendkívül és elfogadhatatlanul veszélyes kihívásokat" erőltet.

Október 25-én azonban egy szövetségi bíró elutasította a keresetet, és úgy döntött, hogy a Communications Decency Act megvédi az online platformokat attól, hogy felelősségre vonják őket a harmadik fél felhasználók által megosztott tartalmakért - írja az NBC News. "Az alperesek nem hozták létre a Kihívást; inkább csak könnyen elérhetővé tették azt az oldalukon" - írta a bíró az NBC News szerint. "Az alperesek algoritmusa arra szolgált, hogy a Kihívást a valószínűleg leginkább érdeklődők figyelmébe ajánlják.

Azzal, hogy így mások munkáját népszerűsítették, az alperesek közzétették azt a munkát - pontosan azt a tevékenységet, amelyet a 230. szakasz véd a felelősség alól".

Sajnos nem Nylah, Archie, Lalani és Arriani az egyetlen gyermek, aki a kihívás megkísérlése közben halt meg. Négy másik 14 éves vagy annál fiatalabb gyermek is meghalt, amikor megpróbálta utánozni a videókat - mindezeket a The Washington Post szerint Nylah perében is megemlítették.

Anderson a többi szülőnek szóló figyelmeztetésként azt mondta: "Ellenőrizzék a gyerekeik telefonját" - mondta az ABC Action Newsnak. "Soha nem tudhatod, mit találsz a telefonjukon. Nem gondolnánk, hogy 10 évesek ilyesmivel próbálkoznak. Azért próbálkoznak, mert gyerekek, és nem tudják jobban".