, 2022/12/16

Figyelj, semmi rossz nincs abban, ha egy hosszú, végtelenül hosszú munkanap, a végtelen munkahelyi hívások és megbeszélések, a megbízások és a háztartási teendők után megiszunk egy pohár hűtött bort. De ha keto vagy alacsony szénhidráttartalmú diétát követsz, kíváncsi lehetsz, hogy kedvenc poharad vörösborod hogyan illeszkedik a terveidbe.

A legjobb alacsony cukortartalmú borok

Végül is sok bor tartalmaz meglehetősen sok cukrot (erről később!), a cukrok pedig szénhidrátok. Nos, íme a jó hír, és egy spoileres figyelmeztetés, hogy mi következik: Egészségügyi céljaid elérése nem jelenti azt, hogy teljesen ki kell zárnod a bort az étrendedből. Ha valamit, akkor csak azt, hogy gyakorolj mértékletességet, vagy cseréld le a poharadat egy olyanra, amely jobban megfelel a céljaidnak.

A különböző fajták különböző mennyiségű cukrot tartalmaznak, így még a keto diétázók is fogyaszthatnak kis mennyiséget, és szénhidrát szempontjából nem kell aggódniuk. A cukor csak akkor válik problémává, ha sok vino-t fogyasztasz. "Ha [egy adagnál] többet iszol, az inzulintermelésed megnövekedhet, ami leviszi a vércukorszintedet, és hipoglikémiát okozhat, ami szédülést okozhat". Senkinek sem ideális, nemhogy a low-carb vagy keto étkezőknek.

De valójában ma már sok olyan bor van a piacon, amely alacsony vagy egyáltalán nem tartalmaz cukrot, így az a második pohár (vagy akár harmadik) sokkal kevésbé aggasztó. Tekintse ezt az útmutatót a legjobb alacsony cukortartalmú borok megtalálásához, hogy megőrizhesse a pinot szokását.

Miért van a borban egyáltalán cukor?

A borral kapcsolatban a következő a helyzet: Bár a készítéséhez cukor kell, a cukor nem teszi ki a végtermék nagy részét. Amikor egy szőlő elég érett a szürethez, a levének 21 és 25 brix között kell lennie (ez az a fok, amelyet a borászok a folyékony oldatban lévő cukor mérésére használnak), magyarázza Brian Azimov, borszakértő és a Wine With Brian alapítója.

Az Azimov szerint az erjedés során, amely akkor következik be, amikor élesztőt adnak a szőlőléhez, ez a cukor elkezd alkohollá alakulni. Ha az erjedési folyamatot korán leállítjuk, akkor nagyobb mennyiségű cukrot és kevesebb alkoholt tartalmazó bort kapunk. Ha hosszabb ideig erjed, akkor alacsonyabb cukortartalmú és több alkoholtartalmú bort kapunk.

Azokban az éghajlatokban, amelyek nem támogatják a szőlő megfelelő érését, egyes borászok - különösen Franciaországban, ahol általában hűvösebb az időjárás, mint mondjuk Kaliforniában - a káptalanításra hagyatkoznak. Ebben az eljárásban a borászok nád- vagy répacukrot adnak az erjesztetlen szőlőhöz - magyarázza Azimov.

Ne stresszeljünk azonban: Ez a cukor csupán elindítja az erjedési folyamatot. Csakúgy, mint maguk a szőlőcukor, ez is alkohollá alakul az erjedés során.

Bár végső soron a borászok döntik el, hogy milyen édes legyen egy-egy borfajta, a különböző borfajták általában különböző mennyiségű cukrot tartalmaznak.

Lehet bort inni a keto-diéta alatt?

Aki keto diétán van, annak a kérdés, hogy mennyi bort szabad inni, valójában átváltozik abba, hogy szabad-e egyáltalán bort inni. "Lehet, hogy bort ihatsz ketogén diéta mellett, de még kis mennyiség (kevesebb, mint egy 6 unciás pohár) is elég lehet ahhoz, hogy kizökkenj a táplálkozási ketózisból". Bár mindenki másképp reagál az alkoholra és a borban lévő esetleges maradékcukorra, Kriegler azt mondja, hogy tapasztalatai szerint az emberek vagy szigorú ketogén diétát követnek, vagy élvezik a bort, ritkán mindkettőt egyszerre. De ez nem lehetetlen.

Ha azonban olyan bort szeretnél találni, amely a lehető legjobban tartja magát a keto-diétához, két dolgot érdemes szem előtt tartani - teszi hozzá.

Először is, a minőséget a mennyiséggel szemben. "Keressen egy jól elkészített, száraz bort, amiből egy 4-6 unciás pohárral elégedett lesz - valószínűleg nem az akciós borokat -, ahelyett, hogy a nagy mennyiségre vásárolna" - mondja. Másodszor, érdemes száraz bort keresni, mivel azokban általában alacsony a cukortartalom.

Olyan borokat is kereshet, amelyeket kifejezetten "alacsony cukortartalmú borokként" árulnak, bár mindig olvassa el a tápértékjelölést, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az étrendjébe illeszkedik. Az ilyen típusú borok tartalmazzák a legkevesebb cukrot. A kevesebb mint egy százalékos édességtartalommal (vagy literenként 10 gramm cukorral) a száraz borok tartalmazzák általában a legkevesebb maradék cukrot, mondja Largeman-Roth. (A félédes, vagy "off dry" borok jellemzően több mint három százalék maradék cukrot tartalmaznak).

Íme a legalacsonyabb cukortartalmú borok:

Száraz vörösborok, amelyekben gyakran egy gramm cukor sincs öt unciánként: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon és Syrah/Shiraz.

Száraz fehérek, amelyek cukortartalma egy és 1,5 gramm között van öt unciánként: Pinot Grigio, Chardonnay, és Viognier

Alacsony cukortartalmú pezsgők, amelyekben öt unciánként körülbelül két gramm cukor van: Brut és Extra Brut

És ezekben a bortípusokban van a legtöbb cukor.

A hét-kilenc százalékos maradékcukor-tartalommal nem meglepő, hogy a desszertborok általában a legmagasabb cukortartalmúak a borok közül, mondja Largeman-Roth. Összehasonlításképpen: míg egy öt unciás pohár Chardonnay mindössze egy gramm cukrot tartalmaz, addig öt uncia portói körülbelül 12 grammot. A következő borokban van a legtöbb cukor:

A fehérborok, mint a rizling, a Gewürztraminer és a Chenin Blanc.

Vörösborok, mint a Cabernet, a Zinfandel és a Grenache.

Édes pezsgőborok, amelyek literenként 17 és 50 gramm között mozognak: Sec, Demi-Sec és Doux.

Desszertborok, amelyek körülbelül nyolc grammot tartalmaznak öt unciánként: Portói, Sauternes és Tokaji

Alacsony cukortartalmú borok

1. FitVine Cabernet Sauvignon

A Fit Vine fanyar és lágy Cab Sauv poháronkénti 0,06 gramm cukorral nagyszerű választás. "[Ők] kifejezetten alacsonyabb cukortartalmú borokat készítenek a wellness-szemléletű emberek számára" - magyarázza Largeman-Roth. "A meghosszabbított erjesztési folyamatnak köszönhetően a cukortartalom adagonként kevesebb mint egy grammra csökken."

2. Pedroncelli Zinfandel Mother Clone 2018

Kivétel a szabály alól, ez a fűszeres, alacsony cukortartalmú Zinfandel a legigényesebb vendégeket is megnyeri. "A testes és erőteljes Pedroncelli Mother Clone Zin 110 éves tőkékről származó gyümölcsöket tartalmaz, mégis kevesebbe kerül, mint gondolnánk" - mondja Azimov.

3. Szokásos borok Vörös

A Usual Wines az egyadagos palackjaival rázta fel az iparágat, de a valódi borai is hasonlóan kihívást jelentenek a status quo ellen. A hozzáadott cukor nélkül, fenntartható módon készült vörös keverék málna, fekete cseresznye és édeskömény jegyeket tartalmaz.

Adagonként: 124 kalória, 0 g zsír, 2 g szénhidrát, 0 g cukor, 0 g fehérje.

4. The Ojai Vineyard 2017 Santa Barbara Syrah

"Földes és pikáns, mégis koncentrált gyümölcskarakterrel, az Ojai Santa Barbara Syrah mindössze két gramm cukorral rendelkezik literenként, és tökéletes azok számára, akik távol akarják tartani magukat a lekváros stílusoktól" - mondja Azimov.

5. UN'SWEET Pinot Grigio

Az UN'SWEET az első cukormentes bor, amely 100 százalékban természetes és gluténmentes. A Pinot Grigio, a cég által készített két fajta egyike, gyümölcsös, ropogós ízzel rendelkezik, a legtöbb fehérborban található hozzáadott cukor nélkül.

Adagonként: 111 kalória, 0 g zsír, 3 g szénhidrát, 0 g cukor, 0,4 g fehérje.

6. Ramey Wine Cellars 2017-es Russian River Valley Chardonnay

Francia tölgyfahordóban érlelt, minden palack ebből a Chardonnay-ból friss ízeket kínál, almás jegyekkel kiegészítve. Frissességét részben alacsony cukortartalmának (2,3 gramm/liter) köszönhetően tartja meg, mondja Azimov.

7. Kim Crawford Illuminate Sauvignon Blanc

Az adagonként mindössze 70 kalóriát tartalmazó Kim Crawford Illuminate Sauvignon Blanc egyenként szüretelt új-zélandi szőlőből készül, és citrusos jegyekkel, gyümölcsös aromákkal büszkélkedhet.

Adagonként: 70 kalória, 0 g zsír, 3 g szénhidrát, 0 g cukor, 0 g fehérje.

8. Yellow Tail Pure Bright Pinot Grigio

A Yellow Tail Pure Bright Pinot Grigio ideális ételpárosításhoz, a Yellow Tail Pure Bright Pinot Grigio ugyanazzal a ropogós ízzel rendelkezik, mint a tipikus borok, de kevesebb kalóriával, szénhidráttal és cukorral.

Adagonként: 80 kalória, 0 g zsír, 1,6 g szénhidrát, 0 g cukor, 0 g fehérje.

9. Winc 2020 Keep It Chill Gamay

Ez a hűtött tálalásra tervezett Gamay gyümölcsös és frissítő, élénk ízekkel, amelyek hűvösebb hőmérsékleten érvényesülnek igazán. Tökéletes helyettesítője a cukrosabb rozéfajtáknak.