, 2022/12/15

Ha alacsony szénhidráttartalmú diétán vagy, például keto- vagy Atkins-diétán, valószínűleg azt gondolod, hogy szakítanod kell a kenyérrel - ami komolyan szomorú, mert a kenyér finom, és a szendvicsek nagyjából az életet jelentik. Bár értem én, ha nagyon figyelsz a szénhidráttartalmadra, sok értékes grammot kell egyszerre elhasználnod.

A  legjobb alacsony szénhidráttartalmú kenyér

De a szénhidrátok egyben fontos energiaforrások is, amelyek üzemanyagot adnak a szervezetünknek, mondja Latrice Love, RD táplálkozási szakértő. Tehát bár valószínűleg nem kellene teljesen elhagynod őket, nem baj, ha jobban odafigyelsz arra, hogy mennyit fogyasztasz belőlük. Bár ezt könnyebb mondani, mint megtenni, a jó hír az, hogy messze nem te vagy az egyetlen, aki ezzel a predicamentummal szembesül - és az alacsony szénhidráttartalmú istenek hangosan és tisztán meghallották az imáidat.

Valójában az új, alacsony szénhidráttartalmú kenyerek egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években, és az ízletes márkák, amelyeknek nem olyan az ízük, mint a kartonpapírnak (ígérem!), továbbra is mindenhol felbukkannak a polcokon.

Bár a legújabb pékségi kreációk még mindig tartalmaznak néhány gramm nettó szénhidrátot (az összes szénhidrát grammja mínusz a rost grammja) adagonként, az ízük mégis kielégítő és "szénhidrátos" - ahogy kell!

Valószínűleg azt fogod tapasztalni, hogy a piacon kapható alacsony szénhidráttartalmú kenyerek közül sok valójában teljes kiőrlésű kenyér, mondja Love. "A teljes kiőrlésű gabonák több tápanyagot tartalmaznak, mint a finomított gabonák, és teljes kiőrlésű lisztből, bulgurból, zablisztből, teljes kiőrlésű kukoricalisztből és barna rizsből készülnek" - teszi hozzá. Aztán vannak más alacsony szénhidráttartalmú kenyerek, amelyek sok élelmi rostot tartalmaznak, és diófélékből készült lisztek felhasználásával készülnek. Tehát kevesebb szénhidrát, de több tápanyag - ez jó kompromisszumnak tűnik.

De mit is jelent valójában az "alacsony szénhidráttartalmú" kifejezés? Nos, ez igazából az egyéni napi szénhidrátcéloktól függ. Ettől függetlenül "azt mondanám, hogy szeletenként legfeljebb 12 gramm nettó szénhidrát minősül" - javasolja Kelly Jones, RD táplálkozási szakértő. Természetesen, ha szendvicset készítesz, akkor olyan alacsony szénhidráttartalmú kenyeret szeretnél, amely a nettó szénhidrát spektrumon lejjebb esik, mivel két szeletet fogsz használni. De ha pirítóst vagy nyitott szendvicset készítesz, akkor nyugodtan válassz egy szeletet, amelynek a szénhidráttartalma valamivel magasabb.

Jó ökölszabály a kenyérsoron való böngészéskor: "Válasszon olyan lehetőségeket, amelyek az összes szénhidráthoz képest a lehető legmagasabb rosttartalommal rendelkeznek" - mondja Lauren Harris-Pincus, RDN táplálkozási szakértő, a The Protein-Packed Breakfast Club című könyv szerzője.

Készen állsz az avo pirítós elkészítésére? Válaszd az alábbi, táplálkozási szakértő által támogatott alacsony szénhidráttartalmú kenyerek egyikét, amelyek mindegyike teljesen finom.

Schmidt Old Tyme 647 Búzakenyér kenyér

Nettó szénhidrát: 6 gramm

"A családom kedvenc kenyere kétségkívül a Schmidt Oldtyme 647 búzakenyér" - mondja Harris-Pincus. "Csak 40 kalóriát és hat gramm nettó szénhidrátot tartalmaz szeletenként, de hét gramm rostot biztosít".

Ráadásul olyan az íze, mint a hagyományos fehér kenyérnek, így teljesen elfelejted, hogy alacsony szénhidráttartalmú, mondja.

Adagonként: szénhidrát, 1 g cukor, 130 mg nátrium, 7 g rost, 2 g fehérje.

Aranybúza alacsony szénhidráttartalmú szendvicskenyér

Nettó szénhidrát: 3 gramm

A szeletenként mindössze három nettó szénhidráttartalommal a Golden Wheat íz tökéletes mogyoróvajas pirítóshoz. De az Édes és vajas, a Finom magvas és az Édes zabos változatok is megfelelnek a célnak.

Ennek ellenére "nem gluténmentes, és tartalmaz cukoralkoholokat" - mondja Maggie Michalczyk, RD táplálkozási szakértő, így ezt tartsd szem előtt, ha kerülöd ezeket az összetevőket.

Adagonként: 60 kalória, 3,5 g zsír (0,5 g telített), 8 g szénhidrát, 1 g cukor, 160 mg nátrium, 4 g rost, 5 g fehérje.

Keto Thin

Nettó szénhidrát: 0 gramm

"A nulla nettó szénhidráttartalommal ezek a vékonykák alacsony szénhidráttartalmúak, és cukoralkoholok vagy töltőanyagok nélkül készülnek" - mondja Michalczyk. Emellett gluténmentesek, szójamentes és GMO-mentesek.

Adagonként: 140 kalória, 12 g zsír (5 g telített), 1 g szénhidrát, 0 g cukor, 140 mg nátrium, 1 g rost, 8 g fehérje.

Love-The-Taste alacsony szénhidráttartalmú kenyér

Nettó szénhidrát: 0 gramm

Szüksége van egy szilárd lehetőségre a kiadós, de alacsony szénhidráttartalmú szendvicsekhez? "Két szelet ebből a kenyérből 90 kalória, 14 gramm szénhidrát, 14 gramm rost és 14 gramm fehérje" - mondja Moon. "A sok rostnak köszönhetően a vércukorszinted nem fog megugrani." Jelentkezzenek be!

Adagonként: 45 kalória, 2 g zsír (1 g telített zsírsav), 7 g szénhidrát, 0 g cukor, 90 mg nátrium, 7 g rost, 7 g fehérje.

Dave's Killer Bread Organic Powerseed, Vékony szeletelt kenyér

Nettó szénhidrát: 8 gramm

Ez a Dave's Killer Bread kenyere Love kedvence, mert "teljes kiőrlésű és alacsony kalóriatartalmú" - mondja. A végtelen gramm cukor helyett a kenyeret bio gyümölcslevekkel édesítik. Hogy növelje a tápértékét, rengeteg magot is találsz rajta, többek között tökmagot, fekete szezámot és napraforgómagot.

Adagonként: 60 kalória, 1 g zsír (0 g telített), 11 g szénhidrát, 1 g cukor, 95 mg nátrium, 3 g rost, 3 g fehérje.