, 2022/12/13

Gondolj úgy a méhnyakára, mint a méh kapujára. Rengeteg dolog - mint a tamponok, ujjak, péniszek, szexuális játékok és más baktériumhordozó tárgyak - eljuthat a méhnyakhoz, de nem jutnak át rajta. A méhnyak, amely a nap 24 órájában a méh boldogságának és egészségének megőrzésében játszik szerepet, nem hagyja, hogy ez megtörténjen.

A méhnyakrákról amit látnod kell

Hasonlóképpen, vannak dolgok - mint a nyálka, a menstruációs vér és az alkalmi baba -, amelyeknek ki kell jutniuk a méhéből. A méhnyak a te méhnyakadnak a feladata, hogy eldöntse, mi és mikor megy be és mikor jön ki a reproduktív rendszerének leglényegesebb darabjából. Mégis, annak ellenére, hogy nap mint nap hasznot húzol a munkájából, jó eséllyel nem sokat tudsz róla.

Szóval... hogy néz ki egyáltalán a méhnyak?

Nagyszerű kérdés! A méhnyak a méh "nyaka", amely a hüvelycsatorna felső részén helyezkedik el. Elhelyezkedése miatt a méhnyak megtekintése nem olyan egyszerű, mintha egy kézitükör fölé guggolna, mintha a többi női testrészét vizsgálná, de a megfelelő eszközökkel lehetséges.

Mindössze egy zseblámpára, egy tükörre, egy visszahúzható tükörre és egy kis bátorságra van szükséged. Ha nincs a fürdőszobádban lógó spekulumod (és ha van, kíváncsiak vagyunk a történetedre!), akkor a Beautiful Cervix Projectnél 22,95 dollárért vásárolhatsz egy kezdő készletet. Még egy praktikus térkép is jár hozzá, hogy eligazodj a saját méhszájadon. Ha már ott vagy, megcsodálhatod saját, egyedi méhnyakad szépségét, és még néhány méhnyakfotót is készíthetsz, ha van kedved hozzá. (Ebben a praktikus videós útmutatóban tippeket találsz, hogyan készíts jó képet a hüvelycsatornádról és a méhnyakadról.)

A Beautiful Cervix Project egy mozgalom, amelynek célja, hogy jobban megértsük és értékeljük az alulértékelt méhnyak csodálatos voltát. O'Nell Starkey a szülésznői iskola projektjeként indította el, a férje pedig a ciklusa során végig fotókat készített a méhnyakáról. Hamar rájött, ahogy ő fogalmazott: "A méhszáj csodálatos!".

Miután megosztotta képeit a világgal, rájött, hogy más nők is látni akarják a saját cervixüket (ez a méhnyak többes számban!), aminek hatására elindította a Beautiful Cervix Projectet, valamint élő workshopokat szervezett, amelyek célja, hogy segítsen a nőknek megismerni és értékelni a testüket. "A weboldal létrehozásával azt tapasztaltam, hogy az emberek a világ minden tájáról kíváncsiak a testükre, a méhnyakra és a menstruációs ciklusra - az újonnan menstruáló tizenévesektől kezdve a terheseken, az orvostanhallgatókon és a rendellenes PAP-mal rendelkezőkön át a fogamzással próbálkozókig, művészekig, pedagógusokig, és a lista folytatható" - mondja Starkey.

"A méhnyak önvizsgálata az emberek neveléséről és felhatalmazásáról szól, azáltal, hogy ellentmond a testünkkel és a menstruációs ciklusokkal kapcsolatos szégyenérzetnek és alulképzettségnek. A Beautiful Cervix Project azoknak az embereknek van szentelve, akik azon dolgoznak, hogy egész testüket szépnek és szerethetőnek tekintsék. Minél többet tudunk magunkról, annál magabiztosabban tudunk kiállni magunkért és gondoskodni magunkról."

Bár minden méhnyak kissé különbözik (ezért javasoljuk, hogy nézd meg a saját méhnyakadat!), mindegyik hasonló változásokon megy keresztül a havi ciklusod során, terhesség alatt, a vajúdás és a szülés alatt, valamint a szülés után. Kíváncsi? A Starkey volt olyan kedves, és megosztott néhány méhnyakképet, amelyek segítségével láthatod, hogy a te méhnyakad mire készül... éppen most.

A follikuláris fázisban

Amikor a méhnyak éppen lóg, a méhnyak látható része a hüvelycsatornába nyúlik, és sima, rózsaszínű, laphám borítja, mondja Dr. Kim Thornton, a Boston IVF reproduktív endokrinológusa. Ezen a képen a méhnyak az ovulációra készülve több folyadékot készít elő.

Az ovuláció során

A méhnyak egy kicsit úgy néz ki, mint egy fánk. Amikor zárva van, a lyuk úgy néz ki, mint egy gödröcske, de az ovuláció során kinyílik, hogy beengedje a spermiumokat, magyarázza Dr. Ronald D. Blatt nőgyógyász, a Manhattan Center for Vaginal Surgery vezető sebésze és orvosi igazgatója.

A luteális fázis alatt

Az ovuláció után a méhnyak felkészül a menstruációra. Ezen a képen a méhnyak éppen teszi a dolgát, és várja, hogy vagy a terhesség vagy a cápahét bekövetkezzen. Az átlagos méhnyak 3-5 centiméter hosszú és 2-3 centiméter átmérőjű, mondja Thornton.

Menstruáció alatt

Amikor a folyásod meglátogat, tudod, hogy a vér valahonnan odafentről jön, de , hogyan jön ki a méhnyakadból. Itt is a középen lévő gödröcske - az úgynevezett os - nyitott helyzetben van, hogy a menstruációs folyadékok kiürüljenek, mondja Blatt.

Szex közben

A teés partnered anatómiai méretétől függően a pénisz szex közben nekimehet a méhnyaknak. A Hormones and Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint egyes nők ezt az érzést élvezetesnek találják, és akár orgazmus is lehet belőle. Mások hihetetlenül fájdalmasnak találják a méhnyakba való ismételt beleszúrást, és ez zúzódásokat vagy akár a méhnyakszövetek elszakadását is okozhatja.

Terhesség alatt

A szexuális élet és a havi ciklus lefoglalhatja a méhnyakát, de az igazi munka a terhesség és a szülés alatt történik. A fehér trutyi, az úgynevezett leukorrhea nagyon gyakori hüvelyi folyás, amely a terhesség alatt előfordulhat, és nem kell aggódni miatta, mondja Starkey.

A papi kenet során

A papi kenet és a HPV-teszt céljából történő kenetvételt senki sem tartja kellemes időtöltésnek, de ez egy szükséges rossz, hogy a méhnyakrákot és más betegségeket még azelőtt elkapjuk, hogy nagyobb kárt okozhatnának. De nem kell minden évben elvégeztetni őket, mondja Dr. Devorah Daley, a Weill Cornell Medicine és a NewYork-Presbyterian szülész-nőgyógyásza. "Az ajánlás szerint az első PAP-kenetet 21 éves korban kell elvégeztetni - nem számít, hogy mikor kezdődött a szexuális aktivitás" - mondja. "Ezt követően a fiatalabb nők számára elegendő minden második évben elvégezni. A 30 éves kortól kezdve háromévente ajánljuk, ha csak a PAP-ot végeztetjük el"."