, 2022/12/9

Néha a mérgező kapcsolatokat nehéz felismerni. De vannak olyan viselkedések, amelyek egyértelműen átlépik a határt - mint például bármilyen bántalmazás, legyen az fizikai, érzelmi, verbális vagy pénzügyi. Más jelek finomabbak - de ugyanolyan problémásak lehetnek.

A mérgező kapcsolat jelei

"Minden kapcsolatnak van egy mérgező szintje. Semmi sem tökéletes - mindig van mit tenni" - mondja Ginnie Love Thompson, PhD, floridai pszichoterapeuta. De a problémák akkor merülnek fel, amikor a mérgezés kicsúszik az irányítás alól. "Ha kényelmetlenül érzi magát, meg kell állnia, és meg kell kérdeznie, mi az oka".

Légy résen ezekre a radar alatti jelekre, amelyek arra utalnak, hogy mérgező kapcsolatban vagy, és GTFO-ra van szükséged.

1. A párod mindig talál valamit, ami nem stimmel veled.

"Egy olyan partner, aki kéretlen javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy miben kellene fejlődnöd, nem támogatja az érdeklődési körödet vagy a hobbidat, és alapvetően kritizálja annak egyes aspektusait, aki vagy, az mindenképpen mérgező" - mondja Gary Lewandowski Jr. PhD, a Monmouth Egyetem pszichológiaprofesszora.

Greer szerint ezért olyan fontos, hogy a támogató rendszeredet aktívan vagy a helyén tartsd. Tényleg fenn akarsz tartani egy hangadó fórumot magad számára. "Vagyis, ha egyszer elkezdenek kritizálni vagy lehúzni, akkor ezt ellensúlyozhatod azzal, hogy beszélsz azokkal az emberekkel, akiket szeretsz és akikben megbízol" - mondja Greer.

Nem akarod minden hitedet a partnered véleményébe fektetni. "Tartsd magad körül más emberek véleményét, és használd azt arra, hogy kiegyensúlyozd azt, amit mondanak neked" - mondja Greer.

2. Elveszik az önbecsülésedet.

A toxikus partnerek szeretnek piszkálni téged. Ha rendszeresen hallasz kritizáló kijelentéseket, az már probléma.

Figyelj az olyan megjegyzésekre, mint például:

"Nem tetszik ez a ruha".

"Vágasd le a hajad."

"Nekem nem tetszik így."

"Miért van rajtad ennyi smink?"

"Miért kell ma este a barátaiddal találkoznod? Azt hittem, otthon maradsz."

"Azt hittem, hogy holnap este és szombaton vacsorát fogsz főzni. Nem akarok elmenni."

"Az ilyen megjegyzések megfosztanak az önbecsülésedtől" - mondja Greer. "Elkezdesz rosszul érezni magad, és kételkedni kezdesz a saját ítélőképességedben. Folyamatosan azon gondolkodsz, hogy mit tehetnék, hogy jobbá tegyem a dolgokat."

3. Egyértelmű a hatalmi egyensúlytalanság.

Próbáld meg megkérdezni magadtól, hogy kinek van több hatalma ebben a kapcsolatban. "Ha túl egyértelmű a válasz, az problémára utal" - mondja Lewandowski.

"Ideális esetben a kapcsolatok egyenrangúak közötti szövetség. Bizonyára egy kapcsolat minden aspektusában nem lesz tökéletesen kiegyensúlyozott a hatalmi dinamika [vagy legalábbis nem mindig], de összességében egyensúlyban kell lennie".

4. Irányítóak és túlzottan féltékenyek.

Ha a partnered nem bírja elviselni a gondolatot, hogy nem vagy mellette, akkor újra kell gondolnod a kapcsolatot.

"Az a partner, aki ragaszkodik ahhoz, hogy hiper közel legyetek egymáshoz, és mindent együtt csináljatok - vagy nem engedi, hogy egyedül legyél, és folyamatosan figyeli vagy megkérdőjelezi a hollétedet és a szándékaidat -, mérgező kapcsolatra utal" - mondja Lewandowski. Jujj!

5. Nem gyakorolod az öngondoskodást.

Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a mérgező kapcsolatok jelei nem csak a párod viselkedéséről szólnak - a saját viselkedési mintáid is lehetnek piros zászlók.

"Mérgező kapcsolat az, amikor nem foglalkozol magaddal" - mondja Greer. "Az öngondoskodás minden kapcsolat számára létfontosságú, hogy távol tartsa a mérgeződést" - enélkül nem a legjobb önmagadat hozod a buliba.

Ha bármilyen okból elhanyagolod az Én-időt (mondjuk, a partnered túlságosan igényes, vagy önként lemondasz minden személyes tevékenységedről az ő időbeosztása miatt), az annak a jele, hogy a kapcsolat mérgezővé válik.

6. Várja/reméli, hogy megváltoznak.

Sok olyan rossz viselkedés, ami mérgezővé teszi a kapcsolatokat, egy egészséges, működő kapcsolat esetében is deal breakers lenne.

Ahhoz, hogy egy kapcsolat mérgező legyen, Lewandowski szerint nem csak az egyik partner mérgező viselkedése szükséges, hanem az is, hogy "a másik partner részéről a maradásra való hajlandóság talán a partner esetleges megváltozásának hamis reményére épüljön". Más szóval, abban a reményben maradsz, hogy az illető abbahagyja azt a viselkedést, ami megnehezíti a dolgokat.

A helyzet azonban a következő: Amikor egy mérgező kapcsolatban vagy, az ítélőképességed gyakran elhomályosul, és olyan változásban bízol, ami soha nem fog bekövetkezni. (Ez megmagyarázza, hogy Hannah B-nek miért tartott olyan sokáig, mire rájött Luke hiányosságaira, annak ellenére, hogy mindenki figyelmeztette.)

"Az embereknek fel kell ismerniük, hogy csak azért, mert találnak néhány pozitív aspektust a kapcsolatban, még nem jelenti azt, hogy benne kell maradniuk" - mondja Lewandowski.

7. Nagyon bizonytalannak érzi magát.

"Amikor egy egészséges kapcsolatban vagy, akkor jelentős oda-vissza kapcsolat van, ahol egymást bókoljátok, kihozzátok egymásból a legjobbat, és tudtára adjátok egymásnak: 'Törődöm veled. Itt vagyok neked, és ezért vagyok itt" - mondja Rachel Sussman, LCSW, New York-i házasság- és családterapeuta.

Egy mérgező kapcsolatban ebből nem sok minden történik. Ha tehát állandó bizonytalanságban vagy a párod körül, akkor nem vagy egészséges kapcsolatban. Pont.

8. A párod sosem vállalja a felelősséget.

Ha egy szelíd felszólítás a párodnak, hogy szedje fel a vizes törölközőt, szó szerint minden alkalommal veszekedésbe torkollik (mert tudtad, hogy stresszes héten van túl a munkahelyén, és miért is hoznád ezt most szóba, jesszus!) - igen, ez a mérgező kapcsolat egyik jellemzője.

9 meglepő jel, hogy a partnere gázfényt vet rád

"Az egészséges emberek képesek a visszajelzéseket elfogadni és korrigálni" - mondja Rebecca Hendrix, LMFT, New York-i pszichoterapeuta. "Egy mérgező partner téged hibáztathat azért, hogy megbántotta az érzéseidet". (Valami, ami az érzelmi bántalmazás egy sajátos típusának, az úgynevezett gaslightingnak minősülhet).

Ez mindkét irányba megy, teszi hozzá Thompson. "Azt nézzük, hogy a másik hogyan hat ránk, de azt is meg kell néznünk, hogy mi hogyan hatunk a partnerünkre" - mondja. Ha állandóan a partnerünk ellen fordítjuk a dolgokat, akkor lehet, hogy mi magunk tápláljuk a mérgezést.

9. A partnered folyamatosan kövez téged.

A veszekedés nem jelenti azt, hogy a kapcsolatod mérgező - de ha a párod mindig elzárkózik, amikor megpróbálod felhozni, ami zavar, akkor ezt a terapeuták elakadásnak nevezik. Az elakadásról akkor beszélünk, amikor a partnered nem hallgat meg téged, és azt mondja, hogy nem akar beszélni az adott problémáról, nem reagál, vagy akár egyenesen elsétál, amikor valami fontosat akarsz megbeszélni.

"Az egészséges párok nyitottak egymás visszajelzéseire" - mondja Hendrix. "Be kell fektetni egymás boldogságába, és meg kell nézni, mit tehetnek mindketten azért, hogy hatékonyabban kommunikáljanak."

10. A családja és a barátai aggódnak.

Ezt a jelet különösen trükkös lehet kitalálni. "Lehet, hogy a húgod vagy a barátod nem kedveli ezt a személyt, és olyan dolgokat kezdenek mondani, hogy "Miért beszél veled így?" vagy "Miért csinálja ezt?""". mondja Greer. De a probléma az, hogy ők egy védelmező helyről jönnek, így amit mondanak, az végül negatívan vagy irányítóan hathat - ami pont az ellenkezője annak, amit te szeretnél érezni, hiszen a mérgező partneredtől már megtapasztaltad ezt.

"A természetes ösztönöd az, hogy megpróbálod kiszűrni, amit mondanak, és azzal reagálsz, hogy "Ne mondd meg, mit tegyek"" - mondja Greer. De mielőtt ezt tennéd, azt javasolja, hogy vegyél egy mély lélegzetet, és tegyél fel nekik egy egyszerű kérdést: Miért érzel így? Talán a válaszuk segíthet abban, hogy új szemszögből lássuk a dolgokat.

11. Nincs meg az a fajta bizalom, amilyennek lennie kellene.

Egy egészséges kapcsolatban a bizalom idővel épül fel. Ahogy megismeritek egymást, és elgondolkodtok azon, hogy elhiheted-e, amit a partnered mond, az őszinteséget a partnered tettei fogják megerősíteni. "Úgy teljesítik, ahogyan azt mondják" - mondja Sussman.

A mérgező kapcsolatokban ez gyakran nem történik meg. Nem tartják be az ígéreteiket. Vagy lehet, hogy az egyik hétvégén szuperül beléd vannak esve, a következőn pedig teljesen érdektelenek. "Folyamatos a lökdösődés és a húzás" - mondja Sussman.

2. Gyakran rosszabbul érzed magad, ha velük vagy.

Ha egészséges kapcsolatban vagy, akkor a személyeddel akarsz lenni. Nem, nem mindig -de gyakran gyakran. Egy mérgező kapcsolatban ennek az ellenkezője.

"Azt hiszed, hogy hiányzik, és hogy látni akarod, de amint látod, levertnek vagy bizonytalannak érzed magad" - mondja Sussman. "És lehet, hogy ők tesznek valamit, ami miatt bizonytalannak érzed magad. Nem szentelnek neked teljes figyelmet - talán éppen a telefonjukat nyomkodják, amikor veled beszélgetnek. Vagy a beszélgetést egy lekicsinyléssel kezdik."

Ettől függetlenül azonban nem szabad rosszabbul érezned magad, ha a párod közelében vagy. Ez egyszerűen helytelen.

13. Kimerültnek érzi magát.

Ha a kapcsolatod úgy érzi, mintha szó szerint kiszívná belőled az energiát, az a mérgezés első számú jele - mondja Thompson. Ez akár fizikailag is megnyilvánulhat, például ha állandóan fáradt vagy - mondja.

"A mérgező kapcsolatok valójában egészségtelenné tehetik a testünket - létfontosságú, hogy odafigyeljünk ezekre a jelekre és arra, hogyan reagál a testünk" - mondja Thompson.

14. A partnered mindig "építő kritikát" mond... még akkor is, ha nem kérdezed.

Ideális esetben olyan partnert szeretnél találni, aki önmagad jobb változatává tesz, igaz? Valaki, aki támogat, bátorít és kihívások elé állít, néha összetéveszthető azzal, aki valójában kritizál.

"Ha a partnered következetesen megkérdezi, hogy tényleg szükséged van-e arra az extra szelet pizzára - és amikor te visszautasítod, ő védekezni kezd, mondván, hogy csak segíteni akar -, akkor ez nem arról szól, hogy segít neked, hanem arról, hogy irányít téged" - mondja Hendrix. Ismétlem, "az irányító viselkedés általában egy mérgező kapcsolatban van jelen". Ne tévessze össze a manipulációt vagy az irányításmániás tendenciákat azzal, hogy "kedves" vagy "segítőkész".

15. Nem érzed magad önmagadnak a közelükben.

A párodnak olyannak kellene szeretnie téged, amilyen vagy. De ha nem tudsz önmagad lenni, vagy nem érzed magad önmagadnak a közelükben, az egy BFD.

Gondolj a jelenlegi kapcsolatodra: "Talán olyan dolgokat mondanak, amitől úgy érzed, mintha egyáltalán nem is ismernének téged" - mondja Sussman. Ha olyan dolgokat mondanak, hogy "Te nem olyan lány vagy", vagy "Ezt úgysem értenéd meg", akkor feltételezésekkel élnek, és azt mondják neked, hogy milyen embernek szeretnének látni, ahelyett, hogy azért szeretnének, aki vagy" - mondja Sussman.

16. Nem hozzák ki belőled a legjobbat.

"A legjobb, ami lehet belőled, az az, aki igazán magabiztos és nagyon szórakoztató, és nincsenek bizalmi problémái" - mondja Sussman. De ha ennek az ellenkezőjévé válsz a partnered közelében - alacsony az önbecsülésed, nem akarsz szórakoztató dolgokat csinálni, mindenben kételkedsz, amit mond -, akkor lehet, hogy érdemes átértékelni a kapcsolatotokat.

Alapvetően, ha boldog, magabiztos főnökbaba voltál, mielőtt találkoztál vele, semminek sem kellene változnia.

17. Nincs pozitív érzésed a jövőt illetően.

"Ahogy a kapcsolatokban kezdenek kibontakozni az emberek, megismeritek egymást, és egy bizonyos ponton az emberek beszélnek a jövőről" - mondja Sussman. "Általában néhány hónap után szóba kerül a kizárólagosság". De egy mérgező kapcsolatban ez a beszélgetés talán soha nem jön el. Vagy a Nagy Beszéd (a házasságról).

Hirdetés - Folytassa az olvasást alább

A mérgező kapcsolatokban gyakran nem tudod, hol állsz a partnereddel. Egyik nap forró, a másik nap meg hideg.

18. Szeretnek játszadozni.

Ha a párod nem beszél arról, hogy felpezsdíti a dolgokat a hálószobában vagy a Monopolyban, akkor senki sem játszhat a kapcsolatotokban.

Az egészséges kapcsolatokban megtanulsz bízni abban, hogy a partnered megjelenik, amikor azt mondja, hogy eljön, és végigcsinálja, amit ígér - mondja Sussman. "De a mérgező kapcsolatokban lehet, hogy azt sem tudod, mikor fogod újra látni őket. És néha ezek a mérgező emberek talán nem is kedvelnek téged, amíg el nem kezdesz eltávolodni". Erre senkinek sincs ideje.

19. A partnered sosem emlékszik a napirendedre.

Senki sem várja el a párodtól, hogy mindig nyomon kövesse, hol tartózkodsz (sőt, ez egy teljesen másfajta mérgező viselkedés), de emlékeznie kellene a fontos dolgokra, amik az életedben történnek - és támogatnia kellene. "Ha a partnered arra kér, hogy segíts neki a költözésben ugyanazon a napon, amikor te a disszertációdra készülsz, akkor lehet, hogy nem látja, hogy a tettei hogyan hatnak másokra" - mondja Hendrix.

Ha ez egyszer vagy kétszer fordul elő, az nem feltétlenül egészségtelen, mondja Thompson. "Mindannyian átmegyünk hullámvölgyeken az életben. Adás és vétel, nem állandó, ezért nyitottnak kell lennünk erre" - mondja.

De ha a partnere rendszeresen megfeledkezik a munkahelyi nagy prezentációiról, vagy folyamatosan arra kéri, hogy tegyen szívességet neki, amikor említette, hogy túlterhelt, az már valami mérgező jel.

20. Mindig másokat hibáztatnak a problémáikért.

Ha a partnered mindig mást hibáztat azért, hogy miért nem mennek jól a dolgok - legyen az a személy te, a főnöke, az anyukája, a CrossFit edzője -, az a mérgező viselkedés nagy jele lehet, mondja Hendrix. Bármilyen egészséges kapcsolathoz hozzátartozik, hogy vállaljuk az érzéseinket, és feldolgozzuk azokat - nem pedig ujjal mutogatunk rájuk.

21. A párod szuperül verseng veled.

Egy kis versengés egy kapcsolatban jó dolog (főleg, ha ez a PR felé hajt abban a futóversenyben, amit párként vállaltatok). "Az egészséges párok támogatják egymás céljait, és örülnek, ha mindketten győznek" - mondja Hendrix.

Hirdetés - Folytassa az olvasást alább

A versengés azonban átlép a mérgező területre, amikor a partnered rosszul vagy bűntudatot ébreszt benned az elért eredményeid miatt. Ha azon kapod magad, hogy rejtegeted a győzelmeidet, mert attól félsz, hogy féltékeny vagy bizonytalan lesz, ez egy mérgező helyzet.

22. Úgy érzed, hogy minden munkát te végzel a kapcsolatodban.

Minden kapcsolatban van egy természetes munkamegosztás. Lehet, hogy mindig te foglalsz éttermet, mert az Instagramon az új randi esti helyek pulzusán vagy. Eközben a párod fantasztikusan ügyel arra, hogy a sűrű időbeosztásotokban prioritást adjatok a közös időtöltésnek, és ő kezdeményezi a terveket.

"Az egészséges kapcsolat egy partnerség, amelyben mindketten közösen teremtik meg a beteljesülést" - magyarázza Hendrix. Ha úgy érzed, hogy hirtelen te csinálod az összes nehéz munkát - különösen, ha a partnered nem tűnik úgy, hogy észreveszi -, az egyensúly mérgezővé vált, mondja.

Győződjön meg róla, hogy nem csak ön járul hozzá a napi tevékenységekhez vagy a kapcsolat hosszú távú víziójához. Ha úgy érzi, hogy igen, itt az ideje, hogy leüljön beszélgetni a férfival vagy a nővel. Egy egyoldalú kapcsolat sosem fog a te kedvedre végződni.

23. Mindig kifogásokat keresel a rossz viselkedésükre.

Ha mindig megpróbálod racionalizálni a partnered tetteit - legyen szó az érzelmi elérhetetlenségéről, az empátia hiányáról, arról a szokásáról, hogy ellenszenves a barátaiddal szemben, vagy a támogatás hiányáról -, az már probléma, mondja Hendrix.

Mindenkinek vannak stresszes hetei és olyan dolgok, amelyeken dolgoznia kell, de ha a partnere nem hallgatja meg az aggodalmait, vagy nem próbál javulni, akkor legalábbis érdemes megfontolni a szakítást. Rendkívül nehéz (értsd: lehetetlen) feldolgozni a problémákat, ha a másik fél nem hajlandó elismerni a saját részét.

24. A kapcsolat a bántalmazás határát súrolja.

A mérgező és a kifejezetten bántalmazó kapcsolat között csúszós a lejtő. "Ha az a személy, akivel randizol, mindent megtesz azért, hogy megbántsa az önbecsülésedet, vagy mindent megtesz azért, hogy lehúzzon téged, és csapdába ejtve érezd magad a kapcsolatban", az azt jelezheti, hogy bántalmazó kapcsolatban vagy, mondja Sussman.

Ha olyan megjegyzéseket hallasz, amelyek csapdába ejtenek a kapcsolatban azzal, hogy elhitetik veled, nem lennél boldogabb, ha nem lennél benne (pl: "Ki más randizna veled rajtam kívül?" vagy "Én vagyok a legjobb, akit valaha is kaphatsz, bébi"), akkor valószínűleg mérgező emberrel van dolgod. Ha szakember segítségét kérnéd egy terapeuta segítségével, az segíthetne visszanyerni az önbizalmadat, hogy megszabadulhass ettől a destruktív gondolkodási mintától.

P.S. Minél tovább maradsz egy mérgező kapcsolatban, annál nehezebb lehet kilépni belőle - és új, egészséges kapcsolatot kezdeni egy olyan partnerrel, aki megérdemel téged. A saját és az ő érdekében ne várj a lépésekkel.