, 2022/12/13

Valószínűleg egész nap a számítógép fölött görnyedsz az íróasztalodnál. Még azután is, hogy elhagytad az irodát, valószínűleg otthon is az okoseszközök valamelyikére görnyedve dolgozol. Idővel komoly fájdalmakat észlelhetsz a hátban, a válladban és a nyakadban. Ha ez rád is igaz, akkor a testtartásodon valószínűleg lenne mit dolgozni.

A tartásjavítók valóban segítenek egyenesebben állni

Dave Smith, a San Francisco 49ers, számos NCAA-játékos és az Egyesült Államok női teniszszövetségének tanácsadója és testtartás-szabályozási szakértője szerint az állandó görnyedés vagy a gerinc furcsa módon történő meghajlása fizikailag és pszichésen is árthat. A rossz testtartás kiegyensúlyozatlanná, gyengévé vagy túl feszessé teheti az izmaidat, ami fájdalomhoz, degeneratív ízületekhez és porckorongokhoz, sérülésekhez, sőt, akár csontritkuláshoz is vezethet - mondja. De térjünk rá a részletekre - és a megoldásokra.

Miért fontos a jó testtartás?

"A jó testtartás elengedhetetlen a jó mozgásszervi egészséghez" - mondja Dr. Pamela Mehta, ortopéd sebész, a Resilience Orthopedics alapítója. "Ha a gerinc a jó testtartás révén megfelelően van beállítva, az lehetővé teszi a csontok, izmok és szalagok megfelelő egymásra épülését." Ez jobb egyensúlyt és jobb működési képességet eredményez a normál napi tevékenységek, például a futás, a gyaloglás, a hosszú ideig tartó állás és az emelés során.

A rossz testtartás megterhelheti az izmokat és az ízületeket, ami fájdalmas lehet - és pusztítást végezhet az egész testén. "Amikor a fej kiesik a medence vonalából, az izmok automatikusan túlóráznak, hogy megpróbálják a fejet újra a medence fölé központosítani" - teszi hozzá Dr. Rahul Shah, ortopéd nyak- és hátsebész. "Ahogy az izmok túlóráznak, elfáradnak, és ez hát- vagy nyakfájást eredményezhet."

Ha arra szeretnéd magad megtanítani, hogy megfelelő testtartással ülj és állj, az első gondolatod az lehet, hogy kipróbálod valamelyik testtartás-javító eszközt, amelyet a közösségi médiában már láttál reklámozni. De vajon tényleg működnek a tartásjavítók? A szakértők szerint vannak előnyei és hátrányai.

Mit kell keresni egy tartásjavító készülékben?

A testtartásjavítóknak különböző típusai vannak. Vannak olyan fizikai korrekciós eszközök, mint a merevítők, amelyek kézzel tartják a vállakat és a hátat a megfelelő irányban. Vannak olyan alkalmazások és kütyük is a piacon, amelyek segítenek kis emlékeztetőket küldeni, hogy ne görnyedjen tovább. (Ezek esetében még mindig neked kell a saját testtartásodat javítanod.)

A testtartást támogató eszközök egyesek számára hasznosak lehetnek, hallják a szakértők anekdotikusan. De nincsenek tudományos adatok arra vonatkozóan, hogy a tartástámogató eszközök jelentős változást eredményeznének - mondja Dr. Neel Anand, az ortopéd sebészet professzora és a Los Angeles-i Cedars-Sinai Gerincgyógyászati Központ gerincbántalmakért felelős igazgatója.

Bár nem varázspálca, amellyel a neandervölgyiből balerinává válhatsz, a tartásjavítók segíthetnek megtalálni a legjobb testtartásodat, és ha egy erősítő programmal együtt, korlátozott ideig használod őket, tudatosabbá tesznek abban, hogyan ülsz és állsz nap mint nap. "Ezeknek az eszközöknek az az igazi előnye, hogy tudatosítják a testtartásodat, és ez önmagában is csökkentheti a fájdalmat és növelheti az önbizalmat" - mondja Dr. Anand.

Keress olyan testtartásjavítót, amely:

Kényelmes

Nem merev (vagyis nem kényszeríti a testét olyan helyzetbe, amely fájdalmat vagy kellemetlenséget okoz).

Gyengéd

Egy fontos megjegyzés: Ha túl sokat használod ezeket a kütyüket - különösen a fizikai merevítőket -, akkor az izmaid függővé válhatnak tőlük, és valójában meggyengülhetnek, ami hosszú távon rontja a tartásodat, mondja Smith. "Ezért olyan fontos, hogy bármilyen tartásjavító eszközt egy tartáserősítő edzésprogrammal együtt használjunk" - mondja, hozzátéve, hogy egy jó tartásjavító programnak a törzs, a csípő, a farizmok, a hát alsó és felső hátsó részén lévő izmokat kell megcéloznia. Ideális esetben a tartásjavító eszközök használatát napi egy órára kellene korlátozni.

Íme néhány a piacon kapható legnépszerűbb eszközök és stílusok közül, így kiválaszthatja az igényeinek és életmódjának leginkább megfelelőt.

1. A legjobb nőknek: Clavicula, mellkas és háttámasz

Berlin & Daughter

Ezek a tartásjavítók alapszintűek és könnyen használhatóak - nem is beszélve arról, hogy könnyű megtalálni őket. Lehet, hogy a fizikoterapeuta irodájában kaphat egyet, vagy kereshet az Amazonon, hogy megtalálja a lehetőségeket (mint a jobb oldali!).

Csak csúsztassa a vállára, és a felső háta köré tekeredik. Majdnem olyan érzés, mintha egy melltartót viselnél visszafelé. Ez jó dolog, mivel ez az eszköz segít ellensúlyozni a mellek súlyának hatását, ami a mellkasodat és az elülső oldaladat előre húzza, mondja Smith.

Az összes testtartást támogató eszköz közül ez nyújtja a legkönnyebb támaszt, de egyben a legkényelmesebb is, és a legkevésbé látható a ruhák alatt.

2. A legjobb a teljes háttámaszhoz: Dupla pántos tartásjavító

Mercase

Ez a dupla pántos hátmerevítő egy derékszíjjal és egy másik rugalmas övvel rendelkezik, hogy viselése közben extra ágyéki támogatást és kényelmet nyújtson. A párnázott hátsó csíkban két kiegészítő támasztórúddal is rendelkezik a további struktúra érdekében.

Az egyik véleményező így nyilatkozott az Amazonon: "Első alkalommal felvettem, és a 9 éves fiam egy perccel később bejött a szobába, és felkiáltott, hogy valahogy magasabb lettem".

3. A legjobb a hosszú távú javuláshoz: Smart Posture Corrector

Ez a tartásjavító ergonomikus, rugalmas és nejlon anyagból készült, amely a válladra illeszkedik. Egy érzékelővel is rendelkezik, amely rezeg, amikor a testtartásod nem igazodik, hogy segítsen az izommemória kialakításában és a kiegyenesedés szokásának kialakításában egy szelíd emlékeztetővel.

4. A legjobb az irodában: GO 2 elektronikus testtartás-edző

Upright GO 2

Ha csak egy szelíd emlékeztetőre van szüksége, hogy figyelmeztesse, ha görnyed, kipróbálhatja az egyik viselhető eszközt, mondja Smith.

Ezek vagy egy klipsz segítségével a melltartód elejére, vagy ragasztóval a felső hátad bőrére rögzülnek, és rezegnek, ha a tartásod kezd elcsúszni. Néhányukhoz egy alkalmazás is tartozik a telefonodhoz, így idővel nyomon követheted a statisztikáidat.

Ezek drágábbak, mint a hagyományos merevítők, és töltést vagy elemet igényelnek, de láthatatlanok a ruházat alatt. Ha tetszik az ötlet, hogy napközben egy testtartás-emlékeztető legyen, de nem akar pénzt költeni rá, beállíthatja az óráját, hogy meghatározott időközönként figyelmeztesse Önt.

Óránként egyszer állítson be egy okostelefonos figyelmeztetést, amely arra utasítja, hogy ellenőrizze a testtartását, valamint tartson szünetet, hogy felálljon, sétáljon és nyújtózkodjon. "Ülő életmódunk a hátfájás egyik fő oka, és a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy többet mozogsz" - mondja Smith.

5. A legjobb a nyak- és vállfájdalomra: Állítható felső hátmerevítő

SHAPERKY tartásjavító

Ezeket a merevítőket a rugalmas merevítőhöz hasonlóan viselik, de tartalmaznak egy merev műanyag vagy fém darabot, amely függőlegesen ül a lapockák között.

A formázott merevítő általában állíthatóbb, szilárdabb támogatást nyújt, és szilárd emlékeztetőt ad, hogy húzza hátra a lapockáit, hogy ellensúlyozza a számítógép vagy a telefon fölé görnyedésre való hajlamát, mondja Smith.

A probléma? A merevítő terjedelmesebb stílusa miatt a ruházaton keresztül is látszódhat. De mivel amúgy sem akarsz fizikai merevítőt viselni a nap 24 órájában (mert az izmaid túlságosan hozzászokhatnak, és gyengülhetnek), ezt rövidebb időközönként viselheted a ház körül, és leveheted, amikor valami jobban illeszkedő ruhát viselsz a nyilvánosság előtt.

6. A legjobb az alacsony hátfájásra: Hosszú vonalú hátmerevítő

MYH hátmerevítő

Ha a testtartásod komolyan nincs összhangban, vagy már meglévő derékfájásod van, akkor előnyben részesíthetsz egy hosszú vonalú merevítőt, amely a nyakad tövétől a csípőd tetejéig nyújt támogatást, mondja Dr. Anand.

Ezt átcsúsztatod a válladon, majd egy széles gumidarabot tekersz a derekad és a hasad köré. Egy dologra érdemes odafigyelni: nagyon szilárd támaszt nyújt az egész hátadon, de a fenti lehetőséghez hasonlóan a ruházaton keresztül eléggé látható lehet.

7. A legjobb megnyugtató: Mágneses hátmerevítő

Lezibtell testtartás-javító

Számos népszerű merevítő stílus azt állítja, hogy a bennük stratégiailag elhelyezett mágnesek fájdalomcsökkentő erővel rendelkeznek. Bár ez... elég valószínűtlenül hangzik... a mágneseket tartalmazó merevítők nem károsak, ha tetszik, ahogy érzed őket (egyes kritikusok szerint a mágnesek súlya pihentető vagy nyugtató érzés).

Az egyik Amazon véleményező azt mondta: "Még csak néhány napja van meg, de máris érzem a különbséget". Egy másik azt írta: "Ez a fickó nemrég lett a legjobb barátom. Kilenc óra irodai ülés után a számítógép előtt ülve, ez akkora megkönnyebbülés a hátamnak!".

És ha a merevítő segít abban, hogy ne felejtsd el korrigálni a testtartásodat, akkor teljesen rendben vannak, mondja Smith. "Nincs kutatás arra vonatkozóan, hogy a mágnesek hozzáadása a derékmerevítőhöz bármilyen módon segít, de hallottam anekdotikus beszámolókat páciensektől, akik azt mondták, hogy tetszik nekik" - mondja Smith.

8. Legjobb tartós: Erős támaszték

Rolevin teljes hátkiegyenesítő

Ha extra támogatásra vágysz, ez a merevítő neked való. Két széles, acélból készült, a gerinc mentén kontúrozott támasztólemez erősíti, amely a teljes hátadat lefedi. Az egyik Amazon értékelő azt mondta, hogy viselése után "perceken belül megkönnyebbült".

9. A legjobb az álló helyzetben: Mágneses ágyéki háttámasz öv

MOHUACHI mellkasi háttámasz testtartásjavító

Ez a merevítő 10 mágnessel rendelkezik, amelyek az egész hátat lefedik, egészen a vállaktól az ágyéki részig.

Az egyik Amazon értékelő így írt: "Gyakorlatokat végeztem a testtartásom izmainak erősítésére, de ez a merevítő pont az, amit a végső lökéshez kerestem.".