, 2022/12/19

A "karcsú vastag" (néha "slim thicc") kifejezés tisztán esztétikai kifejezésként jelent meg a populáris és a celeb kultúrában, de azóta átkerült az edzőtermek és az edzés világába, és a "slim thick" ma már az erőnléti edzések és a zsírégetésről szóló beszélgetések során is gyakran használt kifejezés.

A vékony vastag még mindig trendi test kifejezés

A #slimthicc hashtagnek mára több mint 328 millió tagje van a TikTok-on, és havonta 33,1 ezren keresnek rá a kifejezésre a Google-on, ezért most elmagyarázzuk, mit is jelent pontosan a slim thick, miért kell óvatosnak lennünk a test kategorizálásával, és hogyan edzhetünk az alsótest erőnlétének fejlesztésére.

Ezt a tartalmat a TikTok-ról importáltuk. Lehet, hogy ugyanazt a tartalmat más formátumban is megtalálod, vagy további információkat találsz, a weboldalukon.

Mit jelent a karcsú vastag?

Az Instagramon és a TikTok-on gyakran bandázik, de vajon tudod-e valójában, hogy mit jelent a kifejezés? Megkértük Dr. Folusha Oluwajana háziorvost és fitneszoktatót, hogy magyarázza el.

A non-nonszensz útmutató a hátsó zsírral való bánásmódhoz

A 'karcsú vastag' egy olyan kifejezés, amely az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált egy bizonyos női testalkat leírására. A "karcsú vastag" alakot általában olyan nőkre használják, akiknek kicsi a dereka, lapos a hasa és nagyobb a csípője, a feneke és a combja, és akik tónusosak vagy fizikailag fittnek számítanak" - mondja.

Annak egyik mellékhatása, hogy a "slim thick" kifejezés ilyen jól ismert kifejezéssé vált, a testimádat növekedése - amikor az emberek a "tökéletes testalkat" elérésére törekszenek annak kívánatossága vagy társadalmi elfogadottsága miatt.

Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessünk arra, hogy minden test megérdemli a szeretetet és az elfogadást, függetlenül a külsejétől. Ne feledkezzünk meg a mentális egészség kockázatáról, amely a "tökéletes test" - amely nem létezik - elérésére való törekvéssel jár - mondja Dr. Mishkat Shehata, a The Lifestyle Code Clinic alapítója. 'Vigyáznunk kell, hogy ne hagyjuk, hogy a közösségi média mondja meg nekünk, hogyan kell kinéznünk, ami testdiszmorfiához és más mentális zavarokhoz, például depresszióhoz vezethet'.

Mi okozza, hogy valakinek karcsú, vastag testalkata van?

Dr. Oluwajana elmondása szerint több ok is meghatározhatja, hogy vékony vagy, vastag testalkatú vagy-e. Ezek közé tartozik többek között:

Genetika. "Azt, hogy milyen magas vagy, a lábad hosszát, a csípőd szélességét és a vállaid szélességét a csontozatod és a genetika határozza meg. A genetika hozzájárul ahhoz is, hogy mennyi izmod van, és hol raktározod a zsírt'.

Nemek. 'A nők általában kevésbé izmosak, és több zsírt raktároznak a csípő és a combok körül, mint a férfiak.

Életkor. 'Ahogy öregszik, a testalkata megváltozhat az izomtömeg, a testzsír és az anyagcsere változásai miatt.'

Hormonok. 'Például a stresszhormonok, mint a kortizol, növelhetik a derék és a has körül tárolt testzsír mennyiségét.

Vannak-e egészségügyi kockázatai a karcsúságnak?

Az egészségügyi kockázatokat mindig orvosának kell megállapítania. Minden esetben kézzel lefelé. Megkértük azonban Dr. Oluwajana-t, hogy nagy vonalakban vázolja fel, mire kell odafigyelni.

A nagyobb csípő- derék arány (kisebb derék és nagyobb csípő) a krónikus egészségügyi betegségek, például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával jár - mondja Dr. Oluwajana.

8 ok, amiért minden nap guggolnod kellene

Valójában a derék körüli magasabb zsírszint tárolása a belső szervek körüli magasabb zsírszinthez is köthető. 'A derékkörfogat az egészség hasznos mutatójának számít. Azok a nők, akiknek a derékkörfogata 80 cm-nél kisebb, alacsony kockázatúnak számítanak a krónikus betegségek kialakulása szempontjából, míg azok, akiknek a derékkörfogata 88 cm vagy annál nagyobb, magas kockázatúnak számítanak.

Az NHS azt javasolja, hogy a derékkörfogat és a BMI értékét is nézzük meg, hogy átfogó képet kapjunk egészségi állapotunkról. 'A csípőméretet önmagában nem használják az egészség mutatójaként' - folytatja Oluwajana - 'de ha az alsó testrészen felesleges zsír van, az azt jelentheti, hogy az általános testsúlya meghaladja az ajánlott értéket'.

Megváltoztathatod a testalkatodat diétával és testmozgással?

Akár próbáltál már megszabadulni a hátsó zsírszövettől, akár a hasi zsírtól, tudod, hogy ez nagyrészt azon múlik, hogy mit eszel és hogyan mozogsz. De vajon úgy is manipulálhatod fogyókúrás erőfeszítéseidet, hogy karcsúbb derekat, erősebb combokat és farizmokat is elérj?

Nos, igen és nem. Végső soron lesz egy felső határa a tested genetikai képességének, azonban a testösszetétel megváltoztatása lehetséges, ha ez az, amit szeretnél (mint említettük, minden testalkat méltó, és nem szabad megpróbálnod megváltoztatni a tiédet esztétikai alapon).

Ha nagyobb popsit szeretnél, akkor segíthet, ha több [egészséges ételt] eszel, és az ellenállásos edzésre összpontosítasz, hogy növeld a fenekedet - mondja Dr. Oluwajana fitneszoktató. 'Ha testzsírt akarsz veszíteni, akkor kalóriadeficitet kell fontolóra venned. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, és ezt úgy érheted el, ha aktívabb vagy és/vagy kevesebb kalóriát eszel.

'Cseréld le a zsíros húsdarabokat soványabbakra, az édességeket és a csokoládét gyümölcsökre, a cukros italokat pedig vízre vagy természetesen cukormentes, kalóriaszegény lehetőségekre. Dr. Folusha a Nexba szikvízzel dolgozik, és ezt a márkát ajánlja.

Edzés inspirációra van szükséged?

Próbáld ki ezeket az edzéseket az izomépítéshez:

Próbáld ki a kettlebell gyakorlatokat a teljes test erőnléti munkához

Vagy ezek a gyakorlatok a nagyobb fenékért.

Kelsey Wells 20 perces súlyzós edzése az egész testet megdolgoztatja.

Ez a testsúlyos erőnléti edzés segít az izomépítésben szett nélkül is

Ezek pedig a zsírégetéshez:

22 izzasztó otthoni HIIT-edzéssel fokozhatod a tétet.

Ez a gyors 15 perces HIIT-edzés kihívást jelent és hatékony

Egy négyhetes HIIT-terv, amely segít a testzsírvesztésben

Válassz 24 otthoni kardióedzés közül, hogy felpörgesd a pulzusszámod

Emellett ne feledkezz meg a NEAT és a LISS (alacsony intenzitású, egyenletes állapotú) edzés fontosságáról sem a jó fogyás érdekében.