, 2022/12/19

Az evezőgép előnyei széles körben elterjedtek, beleértve azt az egyedülálló képességet, hogy a test izmainak 85%-át célozza meg. Alapvetően az OG, a klasszikus futógép mellett az evezőgépek (más néven ergométerek vagy erg-ek) javítják a testtartást és tonizálják az alsótestet, így aligha meglepő, hogy az evezőgépes edzések még mindig nagy népszerűségnek örvendenek - annak ellenére, hogy a gépet már az 1870-es években feltalálták.

Az evezőgép használatának előnyei

Valójában, ha az evezőgéped jelenleg a fészerben pihen, most itt az ideje, hogy leporold. Valójában, ha az evezőgéped jelenleg a fészerben pihen, most itt az ideje, hogy leporold. Az evezőgép egy igazi ellenállás- és kardióedzés hibridje, és a legjobb otthoni edzőtermi felszerelések közé tartozik, amelyeknek kéznél kell lenniük. A WH szerkesztője, Claire Sanderson a Hydrow-ra esküszik, de nem kell ilyen csicsás-csicsás vásárlásra szánnod magad, a legjobb evezőgépek között vannak költségvetés-barát opciók is, és ugyanolyan jók az állóképesség fejlesztésére, az állóképességed növelésére és az intervallumos edzéssel való izzadásra.

Az evezőgép egy igazi ellenállás- és kardióedzés hibridje, és a legjobb otthoni edzőtermi felszerelések közé tartozik, amelyeknek kéznél kell lenniük.

A WH szerkesztője, Claire Sanderson a Hydrow-ra esküszik, de nem kell ilyen csicsás-csicsás vásárlásra szánnod magad, a legjobb evezőgépek között vannak költségvetés-barát opciók is, és ugyanolyan jók az állóképesség fejlesztésére, az állóképességed növelésére és az intervallumos edzéssel való izzadásra.

Az evezőgép előnyei, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Oké, lássunk hozzá: íme az egyik legjobb evezőgép használatának előnyei, hogy megizzadj és megerősödj. Megkérdeztük a szakértők véleményét, hogy felpörgessük a következő evezőgépes edzésre - és hogy több fényt derítsünk arra, hogy mi is történik valójában, miközben ütögetsz és siklasz.

1. Ez egy teljes testet átfogó edzés

Valóban. Bár úgy tűnhet, mintha minden a karokban és a lábakban lenne, "az evezőgép egyedülálló módon a tested izmainak 85%-át célozza meg annak érdekében, hogy a teljes mozgást vagy lökést megfelelően végezd el" - mondja Annie Mulgrew, a City Row alelnöke és alapító oktatója.

'A lábak, a karok, a hát és a törzs főbb izmainak mind aktiválódniuk kell, így egy teljes testet átfogó edzést biztosít, amely növeli a test erejét, valamint a szív- és érrendszeri kapacitást'. Jól hallottad - a gép egyszerre tartalmaz kardio- és erőnléti edzést. Ügyes.

2. Nagy intenzitású lehet, anélkül, hogy az ütés hatására

Ez itt egy nagyágyú. Az evezőgéppel olyan intenzitással dolgozhatsz, amilyet csak szeretnél, a legkisebb terheléssel a testedre - mondja Chris Heron, a The Engine Room alapítója és vezető edzője. 'Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akik nagy intenzitású futópados edzéseket végeznek, akiknek boka- vagy térdfájdalmaik vannak a túl messzire, túl gyorsan történő futástól.'

Ráadásul a futók számára az evezőgépes edzések azt jelentik, hogy anélkül növelheted a kardió kondíciódat, hogy extra terhelést jelentene az ízületeidnek. Nyerj!

3. Nem súlyosbítja a fájó izmokat

Ha rendszeres kardió- és erőnléti edzéssel próbálsz testzsírt veszíteni, de a DOMS az életed csapása, az evezés lehetővé teszi, hogy egy héten többször emeld meg a pulzusszámodat anélkül, hogy annyira fájna.

Ez azért van, mert az evezés koncentrikus izommozgást igényel, nem pedig excentrikusat, mint más edzések - magyarázza Heron. Engedd meg, hogy ezt lefordítsuk - a koncentrikus mozgás egyfajta izomaktiválás, amely feszültséget okoz az izomban, ahogy az megrövidül. Ezzel szemben az excentrikus mozgás terhelés hatására az izmok megnyúlnak - például amikor guggolást végzel, ami az izomszövet lebomlásához és új szövetek növekedéséhez vezet.

4. Megdolgoztatja a törzset és a farizmokat

Pontosabban, az evezés egyenlő lehet a hasizomgyakorlatokkal, és egy csapásra duplázza a fenék edzését. A törzsed ropog és ellazul, ahogy siklasz a gépen, vagyis gyakorlatilag egy folyamatos mini felülést végzel - mondja Carl van Heerden, aki a Core Collective Lift + Row óráját hozta létre. "Ráadásul a mozgás, ahogy hátrafelé lövöd az ülést, megdolgoztatja az alsótestedet.

5. Javíthatja a testtartásodat

Holla mindenkinek, aki most a laptopja fölé görnyed... Szóval, mindenki. 'A nőknek gyakran kevésbé erős a felsőtestük a természetükből adódóan, és ez azt jelentheti, hogy ennek következtében rosszabb a testtartásuk' - mondja Heron. 'Az evezés, ha helyesen, görnyedés vagy túlfeszítés nélkül végezzük, megköveteli, hogy egyenesen álljunk, miközben húzzuk.'

Szóval, mi a helyes technika? Vicky Thornley, egy profi GB evezős, aki beltéri evezőgépet használ a vízi versenyekre való felkészüléshez, elmondja, mi a helyzet. 'A hajtás első részében a lábadat kell használnod, sokan elfelejtik izolálni őket - magyarázza. 'Aztán a hajtás vége felé a farizmokat és a hátat is be kell vonni, hogy extra erőt fejtsünk ki.'

6. Megdolgoztatja az alsótest nagy izmait

Ha azt hiszed, hogy az evezés túlnyomórészt felsőtest-edzés, tévedsz. 'Ez 60%-ban a lábakból áll, és ezen a területen igazán érzed" - mondja Heron. A mozgásnak csak 20%-a kar alapú, a többi pedig a tested többi részén oszlik el.

7. Ez egy sokoldalú edzés

A HIIT (nagy intenzitású intervallum edzés) és a LISS (alacsony intenzitású egyenletes edzés) egyaránt előnyös - az evezőgép szépsége, hogy többféle edzéstípust is végezhetsz rajta.

Thornley megjegyzi, hogy edzéseinek nagy része steady-state. Sok mérföldet teszünk meg alacsonyabb intenzitással, hogy fejlesszük az aerob kapacitásunkat, ami egy verseny 80%-ához szükséges - magyarázza. 'Csak a naphoz közeledve fogunk nagy intenzitású kitöréseket is beiktatni". Ha ez elég jó egy sportolónak...

8. A sajátoddá teheted

A futópadhoz és az edzőkerékpárhoz hasonlóan az evezőgép egyik előnye, hogy a beállításokat a saját képességeidhez igazíthatod. Csak ne tekerd fel túl korán az ellenállást, figyelmeztet Thornley. Ha túl nagy ellenállást választasz, az nagy erővel jár a hátadon keresztül - magyarázza. Ehelyett növelje egyenletes lépésekben, ezzel kíméli a testét.

Concept 2 Rower-t használ? Figyelje meg az evezőgép képernyőjén az "ellenállási tényező" statisztikáját. Egy 61 kg-os vagy annál nagyobb súlyú nőnek 120-130-as húzóerőt kell megcéloznia. Ha ez a szám alatt vagy felett van, változtasson a beállításokon.

9. Képes vagy új készségeket fejleszteni

Azt mondják, sosem vagy túl öreg ahhoz, hogy abbahagyd a tanulást, és az evezés művészetének elsajátítása sem más. Van benne egy technika - magyarázza Heron. 'Minél jobban elsajátítod a készséget, annál hatékonyabb lesz az evezésed. Ami szórakoztató.'

10. Segíthet nyomon követni a fejlődést

Igen, az edzésnek arról kell szólnia, hogy hogyan érzed magad. De ha a mérőszámokat motiválónak találod, akkor nehéz lenne jobbat találnod, mint a valós idejű statisztikákat, amelyeket az evezőgép ad. Ha összehasonlítod, hogy milyen messzire jutottál el minden egyes alkalommal, akkor tényleg nyomon tudod követni, hogy mennyivel fittebb lettél - mondja Heron.

11. Nehéz lazítani

Mindannyian voltunk már így - egy spinning órán, ahol az ellenállás egy fokozattal lejjebb van állítva, mert nehéz napunk volt, a lábunk szabadon jár, és az oktató semmit sem tud róla. Bűnösek vagyunk.

Nos, az evezésnél elég nyilvánvaló, ha nem adsz bele mindent. Csak hogy tudd: a gép le fog állni. Az evezőgépen nincs lendület - mondja Heron. 'Végig dolgozni kell, nem úgy, mint egy edzőbiciklin.'

A futópad sem jár jobban. A Loughborough Egyetem kutatói nemrégiben megállapították, hogy ha összehasonlítjuk az evezőgéppel, a szervezetünk az utóbbin sokkal keményebben dolgozik.

12. Gyorsabb eredményeket láthatsz

Mivel a testedet valóban kihívás elé állítják, valójában gyorsabban fogod látni a különbséget. Kevesebb időt kell eltöltened ahhoz, hogy ugyanazt a fitneszelőnyt érd el, mint a kerékpáron vagy a futópadon - mondja Thornley. 'Egyik sem ad a felsőtest edzését is.' Chris azt mondja, hogy az ügyfelei általában már öt evezésen alapuló edzés után eredményeket látnak.

13. Jó ellensúlyt jelent a testsúlyos edzésekhez.

Az evezőgép húzó hatása jó kiegészítője a HIIT-edzésnek, amely gyakran sok nyomó gyakorlatot tartalmaz, például fekvőtámaszt, de hiányoznak a húzó gyakorlatok - mint például az evezés.

14. Az evezőgépes edzéseknek nem kell hosszúnak lenniük

Kevés az időd? Elég, ha 15 percre van szükséged. Győződj meg róla, hogy ez alatt a 15 perc alatt folyamatosan a maximális intenzitásod 80%-án dolgozol, ha zsírt akarsz veszíteni - ajánlja Mulgrew. "Vagy ha kalóriát akarsz égetni, próbálj ki egy Tabata stílusú edzést, ahol 20 másodperc 100%-os maximális erőbedobással történő evezést párosítasz 10 másodperc pihenővel a teljes 15 perc alatt.

15. A gyengén látók számára is elérhető

Az evezőgépet nem csak minden fittségi szint használhatja, hanem a gyengén látók is - ami nem könnyű dolog. Egy 2015-ös, látássérült emberek egy csoportján végzett tanulmány szerint az evezés heti öt napon át hat héten keresztül alacsonyabb testzsírszázalékot és koleszterinszintet eredményezett, valamint növelte a hát erősségét (ez csodálatos hátgyakorlat).

16. A mentális egészségednek is jót tehet

Vannak fizikai előnyei, az biztos, de nem szabad alábecsülni az evezésnek az elmédre gyakorolt pozitívumait sem.

Az ütések ritmusa az, ami igazán jót tesz a közérzetednek - mondja Thornley. "Ez az áramlás.

Természetesen, ha kint van a vízen, a természetben és a természet közepén, a hatás még nyugtatóbb. A másik oldalról viszont fennáll a veszélye, hogy valóban beleesel. Ezt talán akkor érdemes megfontolni, ha már egyszer megtörte a beltéri evezőt.