, 2022/12/15

Amikor a tükörben ellenőrzöd a sminkedet, és egy hatalmas, fogalmad sincs, hogy mi lehet az a púp, ami visszabámul rád, csábító, hogy IN az arcodra menj. Amikor azonban a legtöbb arcbőr alatti pattanásrólvan szó, a bőrgyógyászok egyetértenek abban, hogy határozottan a legjobb, ha a kezeket távol tartod magadtól.

Dudorok a bőrödön amelyek teljesen normálisak

"Ha bármit kipukkasztasz, a bőröd fizikailag széttöredezik, ami még fogékonyabbá teszi a fertőzésre, és még nagyobb problémát okoz, mint ami eredetileg ott volt" - mondja Dr. Dendy Engelman, a New York-i Manhattan Dermatology and Cosmetic Surgery bőrgyógyász szakorvosa. Nagyjából garantálod a hegesedést és az elhúzódó gyógyulási folyamatot is, ha nem állsz ellen a pattintásnak.

A legjobb lépés, ha felhalmozod a bőrgyógyászok által jóváhagyott, vény nélkül kapható bőrápoló termékeket - vagy hagyod, hogy a szakemberek a rendelőjükben kezeljék a dolgot a bőrkímélő lézerekkel és olyan eszközökkel, amelyekhez otthon nem férsz hozzá. A legokosabb kezelés attól függ, hogy pontosan mi okozza a bosszantó bőrproblémákat - legyen az egy kemény pattanás a bőr alatt vagy apró fehér dudorok az arcodon.

Mielőtt azonban ilyen mélyen belemerülnél a bőrödön esetleg felbukkanó valaminek az azonosításába, fontos tudnod, hogy mikor érdemes bőrgyógyász szakvéleményét is kikérned. Bár az új foltok vagy dudorok nem feltétlenül jelentenek problémát, és az olyan dolgok, mint az akne és az ekcéma, akár felnőttkorban is kialakulhatnak, Rebecca Marcus, MD, a Maei MD szakvizsgázott bőrgyógyász és alapítója szerint viszonylag alacsony küszöböt kell elérned ahhoz, hogy időpontot foglalj.

"Ha olyan bőrproblémád van, ami zavar, és nem oldódik meg könnyen vény nélkül kapható kezeléssel, akkor keress fel egy szakvizsgázott bőrgyógyász tanácsát" - mondja Dr. Marcus. "Bár sok bőrprobléma jóindulatú, attól még az ember öntudatosnak vagy kellemetlennek érezheti magát." Azt is javasolja, hogy keresd fel az orvost, ha egy anyajegy vagy dudor megváltozott a megjelenésében, proaktívan ütemezd be az éves bőrrákszűrést, és keresd fel a rendelőt, ha úgy gondolod, hogy fertőzésed van, amelyet antibiotikummal kell kezelni. Mindig jobb félni, mint megijedni, és az egyetlen módja annak, hogy valóban végleges diagnózist kapjunk, az egy bőrgyógyász.

1. Cisztás pattanások

A cisztás pattanások nagyon mélyen a bőr felszíne alatt keletkeznek, vörös, érzékeny csomót képezve, amely nemcsak fájdalmas, de sokkal nehezebb OTC-gyógyszerekkel kezelni. "A cisztás pattanásokat kísérő gyulladás akadályozhatja a gyógyulási folyamatot, és gyakran maradandó hegesedéshez vezethet, amelyet lehetetlen eltüntetni" - mondja Dr. Engelman. A bőr alatti dudorok piszkálása sem segít. "A ciszták olyan mélyen a bőr alatt keletkeznek, hogy még csak a közelébe sem jutsz a dudornak, és egy véres folt marad".

Az ok: "A cisztás pattanásokat a hormonális ingadozások és a pattanásos baktériumok okozzák" - mondja Dr. Schlessinger. "A magas hormonszint túltermelődést vált ki az olajban, ami miatt a pórusok megduzzadnak. Amikor ez az olaj nem tud eljutni a bőr felszínére, felszakad alatta, és gyulladást okoz, amely átterjed a környező szövetekre." Más okok közé tartoznak a szőrtüszőkben lévő baktériumok és az aknés betegek lelassult sejtforgalma, ami keratin felhalmozódásához vezet a pórusokban, mondja Dr. Gonzalez.

A kezelés: Ahelyett, hogy az ujjaiddal mész neki, foglalj időpontot a bőrgyógyászodhoz, aki megfelelően tudja kezelni a helyzetet (általában egy kortizon injekció formájában, amely azonnal elpusztítja a duzzanatot), és talán még a hegesedéstől is meg tud menteni.

2. Milia

Észrevetted már, hogy azok az apró fehér dudorok az arcodon (aka milia) nem hajlandóak kipattanni, bármennyire is próbálkozol? Nos, megnyugodhatsz. Ezek valóban elpattinthatatlanok - legalábbis bőrgyógyász vagy kozmetikus segítsége nélkül.

Az ok: A miliák valójában nem szennyeződéssel, olajjal vagy piszokkal vannak tele. Ezek apró, ártalmatlan ciszták, amelyek akkor keletkeznek, amikor az elhalt hámsejtek beszorulnak a bőr alá, mondja Dr. Schlessinger. "Ha piszkáljuk őket, az gyakran alig vagy egyáltalán nem hat, és ha megpróbáljuk kipattintani őket, a bőrünk valószínűleg vörös, irritált és gyulladt lesz, miközben a milia még érintetlen marad" - mondja Dr. Schlessinger. Aú!

A kezelés: "Ha zavar, kérj időpontot a bőrgyógyászodtól, aki valószínűleg melegített, sterilizált eszközzel fogja kihúzni" - mondja Dr. Engelman. Retinoid krémet is használhatsz, hogy gyorsabban kisimuljanak, bár a miliák általában maguktól is eltűnnek.

3. Beesett szőrszálak

Frusztráló? Rendkívül. Érdemes szedni - még akkor is, ha épp most borotválta a bikinivonalát? Egyáltalán nem.

Az ok: "A benőtt szőrszálak akkor keletkeznek, amikor a szőrszál a bőr felszíne alá szorul" - mondja Dr. Schlessinger. "Az ezt követő piros dudorok gyakran viszketnek és gyulladnak, de soha nem jó ötlet csipesszel vagy kézi erővel tépkedni őket." Ha összenyomjuk őket, az csak ront a gyulladáson és az irritáción - teszi hozzá. (Helló, csúnya piros foltok, amelyek hónapokig tartanak.)

A kezelés: Alkalmazzon hidrokortizont, amely csökkenti a bőrpírt, a viszketést és az irritációt - és mossa le az érintett területet hámlasztó tisztítószerrel, hogy a szőrszálak a bőr felszínére kerüljenek. Ha a fájdalmas dudorok továbbra is fennállnak, Dr. Gonzalez szerint felkereshetsz egy bőrgyógyászt, aki bevágja a bőrt és eltávolítja a szőrt, vagy szteroidot injekcióz, hogy csökkentse a gyulladást. Protipp, hogy egyáltalán ne kelljen velük foglalkoznod: Borotválkozás előtt hámlasztózzon, és borotválkozzon a szőrszálak növekedési irányába, ne pedig ellenkező irányba.

4. Bőrcédulák

"A bőrcímkék olyan extra bőrkinövések, amelyek jellemzően a nyakon és a hónaljban fordulnak elő" - mondja Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai bőrgyógyászati kutatási igazgatója. Van azonban néhány ok, amiért nem szabad piszkálnod az apró dudorokat. A bőrcimpák ugyanis húsból készülnek, és ha megpróbáljuk eltávolítani őket, az fájdalmat és vérzést okoz, mondja Dr. Zeichner. Emellett növelheti a fertőzés kockázatát is.

Az ok: "Gyakran súrlódásos területeken fordulnak elő, például a nyaknál, a hónaljnál és az ágyéknál, és feltételezhetően a bőr bőrhöz vagy a ruházathoz való dörzsölődés okozza őket" - mondja Dr. Bruce Katz, New York-i bőrgyógyász.

A kezelés: Ez egyértelműen a profik dolga. "Egy szakember eltávolíthatja a bőrcimpákat fagyasztással (a folyékony nitrogénnel végzett, krioterápiának nevezett technika), enyhén kiégetéssel, vagy sebészi úton, lecsípéssel" - mondja Dr. Gonzalez. És ha a bőrcédulák elég nagyok ahhoz, hogy zavarják a mindennapi életét, a biztosító társaság talán még a számlát is átvállalja, mondja Dr. Zeichner.

5. Hideg sebek

Hacsak nem akarsz egy egész hadseregnyi ilyen rosszfiút inspirálni, eszedbe se jusson megérinteni őket - nem számít, mennyire hasonlít az a kiütés egy pattanásra. "A kiütések piszkálása nagyon könnyen egy újabb seb kialakulásához vezethet" - mondja Dr. Schlessinger. "A kipukkasztásuk hólyagszerű folyadékot szabadít fel, amely ugyanazt a vírust tartalmazza, és könnyen átterjedhet más területekre, beleértve valaki más arcát is."

Az ok: Dr. Gonzalez szerint a herpesz szimplex vírus 1-es (HSV-1) és 2-es típusa (HSV-2) a felelős a felfázásért, és őrülten gyakoriak. Az amerikai felnőttek 50-80 százalékának komolyan van szájüregi herpesze.

A kezelés: A kis sebek maguktól is begyógyulhatnak vény nélkül kapható kezelésekkel (mint például ez). De ha azt veszi észre, hogy a herpesz gyakrabban bukkan fel (vagy nagyobb területekre terjed), Dr. Gonzalez szerint orvoshoz kell fordulni, hogy szakszerű segítséget kapjon az agresszívabb gyógyszeres kezeléshez, és ha évente több mint hatszor jelentkeznek a sebek, akkor a megelőző gyógyszeres kezeléshez.

6. Dermatosa Papulosa Nigra (DPN)

Ezek a barna vagy fekete dudorok úgy néznek ki, mint az anyajegyek, és az arcon és a nyakon fordulnak elő elsősorban a bőr színén. Dr. Mona Gohara, Connecticutban élő bőrgyógyász, a Yale Egyetem klinikai docense szerint "nincs ok aggodalomra, kivéve azokat, akiket kozmetikailag zavarnak".

Az ok: Genetikai eredetű. "Jelenleg nem ismert az oka, de tudjuk, hogy családokban fordul elő" - mondja Dr. Gohara.

A kezelés: Ismétlem, ezek a foltok nem ártalmasak, de ha nem tetszik a kinézetük, akkor lehet irodai eltávolító kezeléseket végezni. A Skin of Color Society szerint ezek közé tartozik "az ollós kimetszés, a borotválkozó kimetszés, a kriosebészet, az elektrodesszifikáció, a kürettálás, a dermabrázió és a lézeres eltávolítás". Csak tudd, hogy a mélyebb bőrtónusúaknál fennáll a veszélye annak, hogy ezek az eljárások bőrszín-problémákat váltanak ki, ezért mindenképpen készítsd el a bőrgyógyászoddal az utókezelési tervet.

7. Keratosis Pilaris

"Ezeknek az elváltozásoknak a nyomkodása vagy piszkálása olyan súlyosbító hatásokat okoz, mint a bőrpír és a hegesedés lehetősége is" - mondja Dr. Engelman.

Az ok: Ezt a genetikai állapotot a keratin - a fehérje, amely védi a bőrt, a hajat és a körmöket a fertőzésektől és más káros környezeti toxinoktól - felhalmozódása okozza. "A felhalmozódás egy dugót képez, amely elzárja a szőrtüsző nyílását" - teszi hozzá Dr. Engelman.

A kezelés: A piszkálás helyett használjon szalicilsavat és glikolsavat tartalmazó kémiai hámlasztót, vagy olyan termékeket, mint az AmLactin, hogy megnyugtassa a gyulladást, és idővel fokozatosan kisimítsa a dudorokat, mondja Dr. Gonzalez. "Ha ez nem válik be, keressen fel egy bőrgyógyászt vagy kozmetikust, aki megfelelően tudja kezelni" - javasolja Dr. Engelman. A kezelési lehetőségek közé tartozik a helyi tretinoin (más néven Retin-A) a terület hámlasztására, az impulzusos festéklézer a bőrpír kezelésére, valamint a kémiai hámlasztás - teszi hozzá Dr. Gonzalez.

8. Mitesszerek és fehérfejűek

Ezek lehetnek a leggyakrabban kipattogzott dudorok - de tartsd távol magad tőlük, ha teheted.

Az ok: "A mitesszerek ugyanabból állnak, mint a fehérfejűek - olajjal eltömődött pórusokból -, kivéve, hogy az olaj a levegőnek való kitettség után oxidálódott, így fekete vagy barnás árnyalatot kap" - mondja Dr. Schlessinger. "Ha összenyomjuk őket, a baktériumokat még mélyebbre kényszeríthetjük, és traumát okozhatunk a bőrnek."

A kezelés: A legjobb összetevők a mitesszerek kezelésére a szalicilsav és a retinol. Ezek a hámlasztószerek elősegítik a sejtcserét, megakadályozva, hogy az elhalt hámsejtek eltömítsék a pórusokat.

Ahhoz, hogy az olajat és a szennyeződéseket a mitesszerek piszkálása vagy nyomás alkalmazása nélkül dolgozza ki, használjon olyan vény nélkül kapható hámlasztószert, mint a Differin gél. "Ez úgy fog működni, hogy a mitesszereket a bőr felszínére hozza, és napok alatt friss arcot varázsol" - mondja Dr. Engelman.

És keressen olyan sminket és bőrápolási termékeket, amelyek olajmentesek és nem komedogének, hogy biztosítsa, hogy amit az arcán használ, az nem járul hozzá a jövőbeni dudorok kialakulásához.

9. Seborrheás keratózis

Dr. Zeichner szerint a szeborreás keratózisok durva barna dudorok, amelyek jellemzően azokon a területeken fordulnak elő, amelyek sokat vannak kitéve a napnak, mint például az arc, a mellkas és a hát. Teljesen jóindulatúak, mondja Dr. Gonzalez, de útban lehetnek, mivel beleakadhatnak a ruházatba, és hámlónak tűnhetnek.

Az ok: "Ezek a test felszínén felhalmozódó, szilárd, felesleges bőrkinövések" - mondja Dr. Zeichner. A napozás nem segít, de még ha naponta be is habzsolod magad naptejjel (amit érdemes!), ezek a dudorok még mindig a te dolgod lehetnek, mivel genetikai eredetűek.

A kezelés: Dr. Zeichner azt javasolja, hogy ahelyett, hogy megpróbálnád kipattintani őket, inkább keresd fel bőrgyógyászodat, ha irritálódnak vagy begyulladnak - a bőrgyógyászod talán még a biztosításodon keresztül is tud fedezetet szerezni a kezelésre.

"Ha zavarja a megjelenésük, beszéljen bőrgyógyászával az Eskata nevű kezelésről, amely az egyetlen FDA által engedélyezett kezelés rájuk" - tanácsolja Dr. Zeichner. A kezelések körülbelül 375 dollárba kerülnek kezelésenként, és általában két kezelés szükséges a hatáshoz; egy kezelés négy-öt foltot kezel. Egyébként választhatja a krioterápiát, hogy lefagyassza őket, vagy finoman kiégesse őket - teszi hozzá Dr. Gonzalez.

10. Lipómák

A lipóma a bőr alatti zsíros lerakódás, amely olyan érzés lehet, mint egy cisztás pattanás. Nem rákos és általában ártalmatlan, bár fájdalmas lehet, ha túl nagyra nő.

Az ok: Dr. Gonzalez szerint a lipmák gyakran genetikailag függnek össze, így köszönetet mondhatsz a szüleidnek, ha észreveszed, hogy egy elkezd felbukkanni.

A kezelés: Bár Dr. Pimple Popper rendszeresen "kipukkasztja" a lipómákat ügyfelei számára, otthon ne próbálkozz vele. A bőr felszakadása vörössé, dühössé teszi, és potenciálisan baktériumokat enged be a területre. A legjobb megoldás, ha bőrgyógyásszal távolíttatja el, kiégetéssel vagy lézerrel, hogy csökkentse a hegesedést.

11. Cseresznyeangióma

Ezek az élénkpiros jóindulatú dudorok apró erekből állnak. Általában az arcon, a mellkason, a hason és a háton bukkannak fel.

Az ok: Az okuk ismeretlen, de van egy genetikai összetevő, ami hajlamosabbá tehet a kialakulásukra.

A kezelés: Tekintettel arra, hogy ezek vérrel teltek, a kipukkasztásuk biztosan nem a legjobb megoldás. Az eltávolítás azonban elég egyszerű, ígéri Dr. Gonzalez. Egy kirándulás a bőrgyógyász rendelőjébe egy lézeres vagy kauterizációs kezelésre, és máris dudor- és hegmentes leszel.

12. Faggyúmirigy-ciszták

Egy másik Dr. Pattanáspukkasztó kedvence, ezek a bőrszínű dudorok tele vannak egy sárga, sajtszerű anyaggal, amit Dr. Gonzalez szerint valószínűleg nem akarsz látni vagy megérezni. És bár általában jóindulatúak és tünetmentesek, ezek néha fájdalmasak lehetnek, ha begyulladnak, elfertőződnek vagy megrepednek - teszi hozzá.

Az ok: Ezek a véletlenszerűen felhalmozódó keratin, amely úgy néz ki, mint egy pattanás a bőr alatt, a test olyan területein bukkan fel, ahol nagy mennyiségű olajmirigy található.

A kezelés: "Kezelés szempontjából több lehetőségünk is van" - mondja Dr. Gonzalez. A bőrgyógyász beadhat nekik szteroidokat, hogy segítsen a gyulladás lecsillapodásában és a púp megjelenésének csökkentésében, vagy az orvos elvégezheti a műtétet a benne lévő keratinnal töltött kapszula eltávolítására, ami elég jó lehetőség, mivel a ciszta valószínűleg újra begyullad, hacsak nem távolítják el teljesen.

13. Faggyúmirigy túltengés

Ezek az apró, sárgás dudorok, amelyek a homlokot vagy az arc közepét borsozzák, szuper gyakoriak. Hajlamosak a korral megjelenni, és gyakran összetévesztik őket pattanásokkal vagy bőrbetegségekkel.

Az ok: Bár teljesen ártalmatlanok, a dudorokat az arcon található olajmirigyek túlburjánzása okozza. Sajnos nincsenek olyan jelek vagy tünetek, amelyekre figyelni kellene, egyszerűen csak meglátod őket, amikor meglátod (bocsánat!).

A kezelés: Ha zavarja a megjelenésük, és visszavágyik azokra az időkre, amikor a bőre még sima és tiszta volt, Dr. Gonzalez szerint a bőrgyógyászok ezeket a fánkszerű dudorokat elektrokauterrel enyhén kiégethetik, lézerrel vagy krioterápiával lefagyaszthatják.

14. Rosacea

Bár a rosaceát a bőr kipirosodásával vagy átmeneti kipirulásával azonosíthatjuk, Dr. Marcus szerint a rosacea foltos és foltos is lehet, és hasonlíthat az aknéra, jellegzetes kis, gennyes vagy kérges dudorokkal. Ez a bőrbetegség még a szemen is megjelenhet, ami vörössé és gyulladttá teheti azt. Tartsa azonban távol a kezét ezektől a dudoroktól; sokkal többet árt, mint használ bármilyen babrálással, és valószínűleg bőrgyógyásszal kell konzultálnia, hogy kitalálja a legjobb támadási tervet a fellángolások kezelésére.

Az ok: "A rózsacea egy gyakori krónikus gyulladásos állapot, amely az arcbőrt érinti" - mondja Dr. Marcus. "Bár a rosacea pontos oka kevéssé meghatározott, úgy gondolják, hogy a neurovaszkuláris diszregulációval kombinált túlzott veleszületett immunválaszból származik". Dr. Marcus szerint számos gyakori kiváltó ok okozhatja a rosacea fellángolását, a hőhatástól vagy stressztől kezdve a testmozgáson át az olyan anyagokig, mint a koffein és az alkohol, vagy akár az olyan ételekig, mint a csokoládé és a fűszeres ételek.

A kezelés: Sajnos nincs csodamegoldás, ha a rosacea gyógyításáról van szó. Ennek ellenére a bőrgyógyász kezelheti a tüneteket és megfékezheti a különösen súlyos fellángolásokat helyi és szájon át szedhető antibiotikumokkal, helyi érösszehúzó szerekkel vagy gyógyszerekkel. A lézer és az intenzív impulzusfény (IPL) kezelések további lehetőségek, amelyek enyhíthetik vagy csökkenthetik a rosacea okozta bőrpír megjelenését. A bőrápolás és az általános életmód tekintetében is okos döntéseket kell hoznia. "Különösen fontos a kíméletes bőrápolás, a kiváltó okok lehetőleg kerülése és a szigorú fotonvédelem, lehetőleg ásványi alapú fényvédővel" - mondja Dr. Marcus.

15. Ekcéma

Van néhány dudoros vagy hámló, száraz folt az arcán vagy a testén? Állj ellen a késztetésnek, hogy piszkáld vagy vakard ezeket a területeket. A foltok ekcémásak lehetnek, és a viszketés valójában olyan reakciót válthat ki, amely még több ekcémához vezet.

Az ok: "Az ekcéma egy tág fogalom, amely számos különböző típusú gyulladásos bőrbetegséget foglal magában, beleértve az atópiás dermatitist, a dyshidrotikus ekcémát, az asteatoticus ekcémát és másokat" - mondja Dr. Marcus. "Az ekcéma leggyakoribb formája az atópiás dermatitisz: krónikus, viszkető, gyulladásos bőrbetegség, amelyben a bőrgát sérül, ami lehetővé teheti a fertőző ágensek vagy környezeti irritáló anyagok bejutását, ami száraz, viszkető, vörös bőrt okoz."

A kezelés: A megelőzéshez gyengéd, érzékeny bőrre való termékeket kell választanod; minden arról szól, hogy a bőrgát egészséges és ép maradjon a ceramidokat és más tápláló összetevőket tartalmazó termékekkel. "Az ekcémás embereknek illatmentes hidratáló krémmel kell hidratálniuk a bőrüket két-három percen belül, miután kiléptek a zuhany alól vagy a kádból" - mondja Dr. Marcus. "Az is hasznos, ha kerüljük a forró zuhanyzást - helyette inkább a langyos zuhanyzást válasszuk -, kerüljük az illatosított termékeket (az illatanyag gyakori irritáló hatású), és kerüljük a karcos gyapjú ruházatot, mivel a súrlódás irritálhatja a veszélyeztetett bőrt."

Az ekcéma nem igazán olyasmi, amit magadnak kellene diagnosztizálnod. A végleges azonosításhoz, valamint a bőrének legmegfelelőbb kezelési tervhez bőrgyógyászhoz kell fordulnia, amely Dr. Marcus szerint tartalmazhat helyi szteroidokat vagy más helyi vagy szisztémás gyulladáscsökkentő gyógyszereket, amelyeket nem kaphat a pulton keresztül. A gyógyszertárban kapható bizonyos termékek segíthetnek a megelőzésben és a viszketés enyhítésében.

16. Szemölcsök

Ezek a bőrön megjelenő kis dudorok elég gyakoriak. Bár sok vírus ellen nincs gyógymód, a szemölcsök kezelésére vannak módszerek - mondja Dr. Gohara. De azzal, hogy piszkálod a szemölcsöt, a bőröd több területére is átterjedhet, vagy irritálhatod.

Az ok: A szemölcsök a HPV-vírus következtében alakulnak ki, és bőrről bőrre vagy bőrfelületről bőrre történő érintkezéssel terjednek.

A kezelés: "Tartsa távol a kezét, és keressen vírusellenes kezeléseket, például szalicilsavas tapaszokat, TCA- vagy folyékony nitrogénterápiát, valamint injekciós gyógyszereket" - teszi hozzá Dr. Gohara.

17. Kelések

"A kelés egy általános kifejezés a bőr alatti gennyes dudorra" - mondja Dr. Gohara.

Az ok: "A bőrben lévő genny általában baktériumfertőzésre utal, például staphylococcus aureusra" (egy baktériumtípus) - magyarázza Gohara. Így érthető, hogy ezeknek a keléseknek a piszkálása valami katasztrofális eredményt hozhat - elvégre a kéz az egyik legpiszkosabb testrész. "A kelések piszkálása vagy csövezése minden bizonnyal tovább szíthatja a tüzet, és még több gyulladást és fertőzést adhat a keverékhez" - teszi hozzá.

A kezelés: A kelések általában bemetszést és lecsapolást igényelnek a folyadék felszabadítása érdekében, és adott esetben antibiotikumok használatát, ajánlja Gohara.

18. Keloidok

"A keloid egy megvastagodott heg, amely nagyobb valószínűséggel fordul elő a barna vagy fekete bőrűeknél" - mondja Dr. Gohara, hozzátéve, hogy a piercing utáni fülcimpák gyakori terület, ahol kialakulnak.

Az ok: A keloidoknak különböző okai vannak, mondja Gohara. "A keloid kialakulására való hajlam attól függ, hogy az ember bőre hogyan reagál a traumára".

A kezelés: "Egy szakvizsgával rendelkező bőrgyógyászhoz kell fordulni, ahol a szteroid injekciók, a lézer és a sebészi eltávolítás mind lehetséges lehetőségek" - mondja.