, 2022/12/16

Élelmiszerbiztonsági szakértők mérlegelnek. Lehet, hogy nem kellene még rántottát készíteni. A fehérjével, zsírral, B-vitaminokkal és D-vitaminnal teli tojás sokoldalúan felhasználható, apró, fehér héjba csomagolt alapélelmiszer. Bárhogyan is szereted (rántva, buggyantva, tükörtojással - vagy akár egy reggeli burritóban?), és pillanatok alatt fel lehet őket ütni. Alapvetően, ami a hűtőszekrényben lévő kedvenceket illeti, a tojás kötelező darab.

Ehetsz lejárt tojást

A tojással kapcsolatos ismeretekkel már bőven rendelkezel, például azzal, hogyan ellenőrizd, hogy nincs-e repedt tojás, mielőtt megveszed. És talán hallottál már valamit a lebegőpróbáról? De ha egy kicsit bizonytalan vagy abban, hogy pontosan meddig tarthatod biztonságosan a tojást a hűtőben, akkor ne keress tovább.

Először is, a sok tojásos dobozon feltüntetett dátum valójában a "fogyaszthatósági" dátum, ami technikailag különbözik a lejárati időtől, és a szövetségi törvények nem írják elő, hogy a dobozokon szerepeljen.

De jó hír, hogy ez a dátum nem egy kemény és szigorú szabály. "Amíg a tojás nem romlott meg, addig nincs okod arra, hogy ne fogyaszd el" - mondja Keri Gans, RD, táplálkozási szakértő, a The Small Change Diet (A kis változás diéta) című könyv szerzője. Egészségedre, hogy kevesebb pénzt költs a dobozokra, amelyek végül a szemétben végzik, mert nem etted meg mindet a nyomtatott dátum előtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a tojás nem romlik meg. Mint a legtöbb feldolgozatlan élelmiszer, ez is megromlik. Honnan tudhatod tehát, hogy a régi tojások valóban felhasználhatók-e? Íme, mit mondanak az élelmiszerbiztonsági szakértők.

Mennyi ideig tartanak el a tojások?

Az FDA szerint minden tojást a vásárlástól számított három héten belül fel kell használni. De mi van akkor, ha nem emlékszik, hogy pontosan mikor vette azt a tucatot? Ne keress tovább a doboznál, mondja Dawn Jackson Blatner, RDN, a The Superfood Swap (Szuperélelmiszer-csere) című könyv szerzője. A szavatossági idő közelében egy háromjegyű kódot kell látni. Ez az a dátum, amikor a tojást csomagolták a Julián-naptár alapján, amely az év minden napjához egy számot rendel 1-től (január 1.) 365-ig (december 31.).

Ha nincs kedved számolni, az interneten rengeteg Julián-naptár táblázatot találhat. A dobozban tárolt friss tojásoknak a Julián-naptár szerinti dátum után négy-öt hétig kell eltartaniuk, a Nebraska-Lincoln Egyetem szerint. Most pedig tisztázzuk az egész "szavatossági" és "lejárati" dátum dolgot. Az USDA szerint:

A "fogyaszthatósági dátum" azt mutatja meg, hogy a tojás meddig lesz a legjobb ízű és legjobb minőségű. A tojást mindenképpen meg lehet enni, ha ez a dátum már lejárt (feltéve, hogy nem romlott meg).

A "fogyaszthatósági idő" dátum azt jelzi az élelmiszerboltnak, hogy meddig lehet még árulni a tojást. E dátum után is fogyasztható a tojás (ismét csak addig, amíg nem romlott meg!). A lejárati vagy EXP dátum megegyezik a szavatossági idővel. A szavatossági időnek "semmi köze a tojás biztonságához" - mondja Benjamin Chapman élelmiszerbiztonsági szakértő, PhD, az Észak-Karolinai Állami Egyetem professzora. Ehelyett inkább az ízről van szó.

"A dátum lejárta után a tojás elveszíti a minőségének csúcsát, ami az eltarthatósági tanulmányok és a fogyasztói tesztek alapján a fogyasztók preferenciái alapján megállapítható". Ha egy doboz szavatossági ideje lejárt, az üzletnek elméletileg le kellene vennie a polcokról. Sok üzlet használja ezeket a dátumokat emlékeztetőül, hogy új kartondobozokat kell becserélni, mondja Alissa Rumsey, RD, az Alissa Rumsey Nutrition and Wellness táplálkozási és wellness tanácsadó tulajdonosa.

Honnan tudod, hogy a lejárt tojás nem jó?

A legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, hogy egy tojás romlott-e, ha közelebbről megnézzük. "Ha a héj eltört, akár csak egy kis hajszálrepedés is, ott valószínűleg sokkal gyorsabban megromlik a tojás". "Egy romlott tojás megmondja neked." Íme, mit kell keresni:

Vizsgáld meg! Chapman szerint a romlott tojás kívülről izzadhat vagy nyálkásnak tűnhet. A romlott tojásnak általában rózsaszínű vagy irizáló tojásfehérje is van, ami baktériumok jelenlétére utal. Ha bármilyen változást észlelsz a megjelenésben, dobd ki.

Szagold meg: Ha a tojásodnak rossz szaga van, miután feltörted, szinte kénszagú, akkor ideje kidobni.

Lebegtetni: Próbáld ki a lebegőpróbát, javasolja Blatner. "Ahogy a tojás öregszik, a nedvesség távozik a héjon keresztül, és levegő kerül be". Ha meg akarod vizsgálni, hogy hány éves a tojásod, dobd bele (feltöretlenül) egy tál vízbe. Ha úszik, akkor öreg. Ha elsüllyed, akkor friss. De az "öreg" nem jelenti azt, hogy "romlott". Az USDA szerint a süllyedő tojás még mindig használható - feltéve, hogy nem bűzlik, miután feltörtük.

Nem biztos, hogy ezt kinek kell hallania, de nem, "a rossz tojás főzése sajnos nem csökkenti a szagot és a rossz ízt" - mondja Chapman. Igen, a kellemetlen baktériumok megfőnek, de a tojás még mindig elég undorító ahhoz, hogy kidobjuk.

Egy dologban azonban megnyugodhatsz: Bár a tojás megrohadhat a hűtőben, nem kell aggódnia amiatt, hogy szalmonella csírázik belőle. "A kórokozó, ami miatt igazán aggódunk a tojással kapcsolatban, a szalmonella enteriditis, és ez nem növekszik 45 fok alatt" - mondja Chapman. "Emellett ez a fertőzés a tojás belsejében történik, tehát ha egyszer ott van, akkor ott is marad." (Alapvetően az, hogy mennyi ideig hagyjuk a tojást a hűtőben, nulla hatással van a szalmonellás helyzetre).

Remek. Hogyan tehetem meg tehát, hogy a tojás a lehető legtovább elálljon a hűtőben?

Szerencsére van néhány egyszerű módja annak, hogy a legtöbbet hozzuk ki abból a tucatból. Írd fel ezeket a bevásárlólistádra, amikor legközelebb vásárolsz:

Ellenőrizd a dátumot vásárlás előtt. Chapman szerint a vásárlás előtt nézd meg a szavatossági időt, hogy a lehető legfrissebb legyen, amikor hazaviszed a tojásokat.

Tárold helyesen a tojásokat otthon. Amikor hazaérsz, azonnal tedd be a tojásokat a hűtőbe. Az USDA azt javasolja, hogy a hűtőszekrény hőmérséklete 40 fokon vagy valamivel az alatt legyen. "A tojásokat soha ne hagyd két óránál tovább a hűtőszekrényben, hogy elkerüld a baktériumok elszaporodását" - magyarázza Rumsey. Hagyd őket a dobozukban - és ne rejtsd őket az ajtóban, amely melegebb, mint a polcok, mivel a hűtő kinyitásakor levegő áramlik be.