, 2022/12/8

Édesburgonyás pirítós. Édesburgonyás rizs. Édesburgonyás tészta. Kétségtelenül az édesburgonya-kreációk foglalják el a tányérodat, és nem véletlenül: ez a gumó kiváló forrása az energizáló és laktató összetett szénhidrátoknak. Ezért szeretik az aktív emberek.

Hány kalória van egy édesburgonyában

A burgonya azonban természeténél fogva keményítőtartalmú, mivel... nos, keményítő. Ami elgondolkodtathat, hogy vajon tényleg olyan jót tesz-e neked, mint ahogyan azt a paleo bloggerek állítják. Szerencsére, ez az egyik olyan egészséges élelmiszer, amely valóban megfelel a hírverésnek. az USDA szerint egy közepes méretű édesburgonya 103 kalóriát tartalmaz. Ha egy nagyot választasz, akkor 162 kalóriát kapsz. Ez nem rossz, így ha eddig azért kerülted az édesburgonyát, mert aggódtál a kalóriák miatt, tudd, hogy fontos szerepet játszhat a tányérodon.

Ráadásul tele vannak tápanyagokkal. Nézze meg a többi adatot egy közepes krumplira vonatkozóan az USDA jóvoltából:

Szénhidrátok: 24 g

Zsír: 0 g

Rost: 4 g

Fehérje: 2 g

A-vitamin: a nők RDA-jának 157%-a.

C-vitamin: a nők RDA-jának 30%-a.

B6-vitamin: a nők RDA-jának 25%-a.

Kálium: A nők RDA-jának 12%-a

Másrészt egy ugyanekkora sült fehér burgonya közel azonos kalóriát (106), fehérjét (2 g), szénhidrátot (24 g) és zsírt (0 g) tartalmaz.

A kettő közötti legfontosabb különbség (a szín mellett) a tápanyagokban rejlik. Az édesburgonya közel kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a hagyományos burgonya. Ez fontos, ha fogyni szeretnél, mivel tanulmányok kimutatták, hogy a rostbevitel növelése az étrendedben (a nőknek napi 25 g-ra kellene törekedniük) segítheti a fogyási törekvéseket. Ráadásul a rostok segítenek jóllakottá és elégedetté tenni, így kevésbé valószínű, hogy napközben esztelenül nassolni fogsz.

Az édesburgonya több C-vitamint tartalmaz, mint hagyományos társai. És az édesburgonyával ellentétben a hagyományos burgonya nem tartalmaz A-vitamint - ami fontos az éles látáshoz és a sima bőrhöz.

Tehát alapvetően az édesburgonya remek választás az egészséged és a tányérod számára. De ne feledd! Rengeteg vaj és tejföl, vagy cukros ketchup helyettesítheti őket. Természetesen ezeket a dolgokat nyugodtan beépítheted az étrendedbe, de érdemes elolvasni a címkéket is, hogy például a legalacsonyabb cukortartalmú ketchupot válaszd. Vagy helyettesítsd a tejfölt görög joghurttal, hogy nagyobb fehérjecsapást kapj.