, 2022/12/14

Nézd, én is ugyanolyan nagy rajongója vagyok a turmixoknak, mint bárki más. De van egy divatos összetevő, ami minden alkalommal kizökkent a játékból: Az acai. Minden egyes smoothie-tálban megtalálod, és őszintén szólva nem tudom, mit mondjak. Ah-kai? Ah-sóhaj? Valami más? Azt hinné az ember, hogy mostanra már utánanéztem, hiszen az açai mindenhol ott van, de ... nem.

Hogyan ejtik ki az acai t

Sokáig az ah-sigh kiejtést használtam, egészen egy évvel ezelőttig, amikor egy gyümölcsbárban rendeltem valamit, amiben ez a gyümölcs szerepelt, és a pultos azonnal kijavított. Szóval most már tudom: Az acai-t ah-sigh-ee-nek ejtik. Hogyan kezdődött tehát az açai meteorszerű felemelkedése a smoothie bowl hírnevéhez?

A New Yorker a népszerűségét a Sambazon kaliforniai gyümölcslégyártó cégnek tulajdonítja, amely a 2000-es évek elején kezdte el importálni az álbogyót Brazíliából (az ottani folyami törzsek étrendjének szerves része).

A Sambazon alapítói felfedezték, hogy a magos gyümölcs (nem valódi bogyó) figyelemre méltó tápanyagokat tartalmaz: omega-6 és -9 zsírsavakat, E-vitamint, rostokat és különösen az antioxidáns antociánokat, amelyek segíthetnek a szív- és érrendszeri problémák, sőt a rák ellen is.

Ezután indult be igazán az Egyesült Államokban, és hamarosan az açai-t fogyókúrás és öregedésgátló csodaként hirdették, köszönhetően az antioxidánsoknak. Az NBC szerint egy időben még átveréses fogyókúrás kiegészítőként is árulták.

Persze, mint minden, ami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, néhány ilyen állítást visszavettek - és az açai egészségre gyakorolt előnyei közül néhányat ellensúlyozhat a sok püréhez hozzáadott cukor, amely ellensúlyozza a gyümölcs természetes, földes ízét.

Mégis... rohadt jó íze van egy turmix tálban.