, 2022/12/9

A mosogatás talán az egyik leggyűlöltebb háztartási munka az országban (legalábbis az Amerikai Takarítási Intézet felmérése szerint), és ezt meg is értem. Én is azon vagyok, hogy ezt a végtelennek tűnő feladatot még rosszabbá tegyem (bocsánat - ne lőjetek a hírnökre!).

Hogyan kell tisztítani a konyhai szivacsot megfelelően

Mert még ha végre ki is ürítetted a mosogatót az utolsó bögrétől, villától és edénytől is, ami napok óta ott "ázik", egy fő baktériumforrás még mindig ott lapul a konyhádban: a szivacsod. Ez azonban nem mentség arra, hogy az ételszállító szokásodra támaszkodj (még egyszer bocsánat). Ehelyett hajolj bele a #felnőtté válásba azzal, hogy megtanulod, hogyan tisztítsd meg megfelelően a szivacsodat, ezekkel a szakértői tippekkel.

Segítségükkel valóban olyan tisztán tarthatod az edényeidet, mint aznap, amikor kibújtak a dobozukból.

Várjatok: A konyhai szivacsom mindig szappanos és vizes. Miért kell tisztítanom őket? Ó, édes, naiv barátom. A szappan és a víz a legkevesebb, amit a szivacsok felszednek. A Scientific American 2017-es tanulmánya néhány tányér, ööö, állkapocsdöntő eredményt talált a használt konyhai szivacsokban megbúvó baktériumok mennyiségéről. Egyes tesztek több mint 300 különböző baktériumtípust (!!!) fedeztek fel egy szivacson - négyzetcentiméterenként akár 45 milliárd baktérium sűrűséggel. Ez rengeteg mikroszkopikus csúszómászó.

Összehasonlítva a lakás más piszkos helyeihez képest, ez azt jelenti, hogy a konyhai szivacson olyan baktériumokkal teli foltok vannak, mint a WC-n. És ez az, amit arra használsz, hogy megtisztítsd azokat a dolgokat, amelyek közvetlenül érintkeznek a száddal Minden. Minden egyes. Nap. Ha még nem vagy teljesen kiakadva, íme néhány más módja annak, hogy a konyhád megbetegíthet:

Milyen kockázatokat rejt a piszkos konyhai szivacs?

A legnagyobb probléma itt - és ahonnan a baktériumok nagy része származik, tbh -, hogy a szivacsok több feladatot is ellátnak, és a keresztszennyeződés hatalmas kockázatot jelent. Sokan ugyanazt a szivacsot használják az edények mosogatásához, mint az ételkészítés utáni pult takarításához, ami azt jelenti, hogy ugyanazokkal az eszközökkel takarítod el a nyers (és potenciálisan veszélyes) ételmaradékokat, mint a tányérok és tálak súrolására. És igen, ez a sok baktérium potenciálisan megbetegíthet.

Az E. coliról és a szalmonelláról beszélek, két szuper gyakori élelmiszer eredetű betegségről, de a Campylobacterről is, amely becslések szerint évente 1,3 millió megbetegedést okoz az Egyesült Államokban, és a bakteriális hasmenés vezető oka. (Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad!).

Oké, meg vagyok győződve. Hogyan tisztítsam meg a konyhai szivacsomat?

Becky Rapinchuk, a Clean Mama alapítója három módszert ajánl, hogyan hozhatod újra csúcsformába a szivacsokat:

1. Tisztítsd meg a szivacsodat a mosogatógépben.

Néha a legegyszerűbb megoldás egy problémára a legjobb, és itt a bizonyíték. Amellett, hogy a mosogatógépet úgyis el fogod indítani, ez Rapinchuk kedvenc módszere a konyhai szivacs tisztítására. Mindössze annyit kell tennie, hogy az edények (és a mosogató belseje!) mosogatása után alaposan kiöblíti és kinyomja, mielőtt a mosogatógép felső állványára helyezi. (Bármilyen edénytisztítót, amit használsz, szintén bedobhatod oda.) Mindenképpen használd a fűtött szárítási opciót, ha van ilyen. Egy ciklus múlva - voilá! - a szivacsod készen áll a súrolásra.

2. Tisztítsd meg a szivacsodat a mikrohullámú sütőben.

Ha nem vagy elég #boldog ahhoz, hogy legyen mosogatógéped, a szivacsodat a mikrohullámú sütőbe is bedobhatod - Rapinchuk szerint ez a módszer tökéletes arra az esetre, ha gyorsan, de hatékonyan szeretnéd megtisztítani. Mielőtt azonban belepattintanád, mint a kedvenc zacskó popcornodat, öblítsd ki a szivacsot, és szabadulj meg a lehető legtöbb morzsától és egyéb ételmaradéktól. Áztasd be annyi vízzel, hogy telítődjön, de ne csöpögjön, majd nagyjából egy percig pattogtasd magas fokozaton. Figyelem! A szivacsod megéghet, ezért mindenképpen tartsd szemmel, és használat előtt hagyd teljesen kihűlni.

3. Tisztítsd meg a szivacsodat ecetben.

Ha egy kicsit ~természetesebb~ lehetőséget keresel, egy jó áztatás teljes erősségű ecetben (amelynek magasabb a savkoncentrációja, mint a hagyományos fehér ecetnek) szintén megteszi a hatását. Először is távolíts el minden szilárd részecskét, majd alaposan öblítsd ki és nyomd ki a szivacsot, mielőtt beledobod egy olyan edénybe, amely annyi ecettel van tele, hogy a szivacs teljesen elmerüljön.

Hagyd ázni jó öt percig, mielőtt leöblíted és kinyomod. Profi tipp: viselj ehhez kesztyűt, mivel az ecettel átitatott szivacsban lévő extra sav néha irritálhatja a bőrt. (Továbbá, ezt az ecetet kifejezetten tisztításra kell használni, nem pedig evésre. Nem biztonságos az emésztése - és valószínűleg amúgy is szörnyű íze van).

Igazi beszéd: Milyen gyakran kell tisztítani a szivacsot?

Ha ez a tanulmány még nem motivált arra, hogy megtisztítsd az összes szivacsot a házadban, akkor most tedd meg - komolyan. Sőt, Rapinchuk azt javasolja, hogy naponta tisztítsd meg őket. "A konyhai mosogató a legpiszkosabb hely otthonunkban - a piszkos szivacsnak nem kell ehhez hozzájárulnia" - mondja. Rapinchuk azt is javasolja, hogy váltogassa a különböző szivacsokat, hogy mindegyik teljesen megszáradjon a két használat között. Ez segít abban, hogy hosszabb ideig maradjanak tisztábbak, de ez még mindig nem mentesít a szigorú szivacshigiénia betartása alól egész nap, minden nap.

Mikor kell egyszerűen kidobni egy szivacsot?

Ahogy a WC-papírtekercsek, a szempillaspirál-tubusok és a futócipő-párok, úgy a szivacsok közül is sok fogy el az életed során. Ezért már most fogadd el, hogy mindegyik csak átmeneti része lesz a konyhádnak. Bízz abban, hogy az orrod tudni fogja, mikor van itt az ideje kidobni egy szivacsot. Ha elkezd büdösödni, észrevehető kopást mutat, vagy egyszerűen már nem működik, itt az ideje. Neked pedig ideje, hogy egy nagyobb, jobb és tisztább szivacsra válts.