, 2022/12/2

Ha félsz a pókoktól, nem vagy egyedül. A nyolclábú jószágok természetesen kicsit ijesztőek, és a gondolat, hogy az egyik beléd mélyeszti a méregfogát, valószínűleg bármit megtennél, hogy elkerüld. És amellett, hogy már a puszta gondolattól is megborzong a bőröd, a csípés viszketést és félfájdalmat okozhat.

Hogyan néz ki egy pókcsípés

Arról nem is beszélve, hogy bosszantó, hiszen rengeteg pókcsípéses képet kell átnézned az interneten, hogy kiderítsd, pontosan mi az elkövető.

A jó hír azonban az, hogy az Egyesült Államokban élő mintegy 3000 pókfajtából csak egy maroknyi pókról ismert, hogy harap, és ezek közül csak körülbelül három mérgező és mérgező pók, amelyek életveszélybe sodorhatják az embert.

"A legtöbb pókcsípés ártalmatlan, mivel a méreg nem mérgező az emberre" - mondja Dr. Paru Chaudhari, a North Peak Dermatology bőrgyógyászata és a Quitch rovarcsípés matricák társalapítója. "A világon korlátozott számú olyan pók van, amelynek agyara elég erős ahhoz, hogy átfúrja az emberi bőrt, és általában nem harapnak, hacsak nem szorulnak be az ember és egy másik tárgy közé."

A legtöbb embert, aki azt hiszi, hogy pók csípte meg, általában egy másik rovar csípte meg. És bár határozottan kellemetlen, a pókcsípések általában körülbelül egy héten belül begyógyulnak (kivéve a barna remete és a csavargó pók csípéseit, amelyek gyógyulása sajnos hetekig vagy sokkal tovább is eltarthat). "Tényleg a csípés súlyosságától függ, de ha helyi és minimális, akkor körülbelül hét-tíz nap alatt gyógyul be".

Először is, hogyan lehetsz biztos benne, hogy pókcsípésről van szó?

Néha a pókok két jól megkülönböztethető szúrásnyomot hagynak maguk után közvetlenül egymás mellett. De hacsak nem látod, hogy a pók végzi a piszkos munkát, nehéz eldönteni, hogy egy pók vagy egy másik bogár okozta-e a csípést. Valójában a "pókcsípések" túlnyomó többsége valójában más rovarok, például bolhák, kullancsok és szúnyogok csípése, allergiás reakcióból eredő kiütés, vagy fertőzésből eredő bőrtályog, mondja Justin Arnold, DO, MPH, a Dél-Floridai Egyetem adjunktusa és a Florida Poison Information Center Tampa orvosi igazgatója.

A tünetek gyakran hasonlóak - fájdalom, duzzanat, viszketés és bőrpír -, így könnyű hibát elkövetni. Valójában még a pókszakértők és az egészségügyi szakemberek is nehezen tudják megkülönböztetni a rovarcsípéseket a pókcsípésektől pusztán a kinézetük alapján. "Sokan nem emlékeznek sérülésre vagy konkrét csípésre, és azt a közhiedelmet vallják, hogy biztosan pók csípte meg őket anélkül, hogy tudnának róla" - mondja. "Az általunk látott esetek többségében a pókot soha nem látta a páciens, és nem ő a felelős a fertőzéséért".

Azt is fontos tudni, hogy mire kell figyelni a sötétebb bőrtónusúaknál, mondja Dr. Rajani Katta, a Baylor College of Medicine és a Texasi Egyetem houstoni McGovern Medical Schooljának önkéntes klinikai oktatója. "Nálam és a mélyebben pigmentált bőrű pácienseimnél a rovarcsípés okozta bőrpír sokkal finomabb lehet" - magyarázza. "Az élénkpiros szín helyett gyakran inkább egy halvány vörösséget, vagy vörösesbarna színt látok."

Mi történik tehát, ha a pókcsípés elfertőződik?

Bár a mérgező csípések ritkák, bármilyen pókcsípés - akár pók, akár más - komolyan veheti a helyzetet, ha elfertőződik, mondja Dr. Arnold. Három fő komplikáció léphet fel a csípés következtében: cellulitis, hólyagok és duzzanat. Amikor a pókcsípésből cellulitis - egy gyakori (és fájdalmas) bőrfertőzés - alakul ki, a seb körül kiütések kezdenek terjedni, a bőr pedig fájdalmas és forró tapintású lesz.

Egy másik gyakori reakció sok pókcsípésre a "könnyező" hólyagok a helyszínen (ezek duzzadtnak és folyadékkal teltnek tűnnek). A kis hólyagok önmagukban, egyéb tünetek nélkül nem feltétlenül igényelnek különleges ellátást. De ha egy hólyag kinyílik, akkor fertőzésveszélyessé válik, mondja Dr. Arnold, ezért ne próbálja kipukkasztani őket! Ha úgy gondolja, hogy fertőzés lehet a csípés helyén, akár cellulitisz, akár nyitott hólyagok miatt, a legjobb, ha megnézeti az orvosával.

A duzzanat a rovar- vagy pókcsípés másik nagyon gyakori tünete.

Bár a duzzanat eléggé kifejezett lehet, ez nem feltétlenül jelent problémát, amíg néhány napon belül elmúlik. Ha azonban a duzzanat nem múlik el, jelentősen súlyosbodik, vagy más tünetekkel jár, akkor ideje orvosi segítséget kérni. A csípés körüli bőr tényleges tapintása különösen a BIPOC betegek esetében válik fontossá, mivel a súlyos duzzanat aggasztóbb pókcsípés jele lehet, mondja Dr. Katta. Egy másik aggasztó jel, amelyre a BIPOC betegeknek figyelniük kell, az elhalás, amikor a bőr a csípés helyén elkezd elhalni. Amikor ez megtörténik, középen fekélyt láthatunk fekete kérggel.

Hogyan néz ki az ugró pók és a farkaspók csípése?

A két leggyakoribb pókcsípés a házipókoktól származik, konkrétan az ugró pók és a farkaspók. Bár bármilyen pók csípése ijesztő lehet, ezek a csípések általában nem fájdalmasabbak, mint egy méhcsípés, és nem okozhatnak más problémát, mint némi bőrpír, duzzanat és viszketés.

Ezeket otthon kezeljük úgy, hogy szappannal és vízzel lemossuk a csípés helyét, hideg borogatást alkalmazunk, és ibuprofent szedünk a fájdalom és a duzzanat csökkentésére - teszi hozzá.

Hogyan néz ki a fekete özvegy pók csípése?

Az összes pók közül a fekete özvegyek jelentik a legnagyobb egészségügyi veszélyt az amerikaiakra Rick Vetter, PhD, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem entomológiai tanszékének pókszakértője szerint. A csípésük rendkívül fájdalmas, és bár ma már létezik ellenméreg (más néven ellenvenom, vagyis olyan injekció, amelyet egy adott méreg elleni antitestek felerősítésére adnak), mielőtt felfedezték volna, a megharapott emberek körülbelül öt százaléka meghalt.

Úgy gondolja, hogy látásból felismeri a fekete özvegy csípését? Ne olyan gyorsan: A tényleges csípés nagyon hasonlít bármely más pókcsípésre. Vetter szerint azonban hajlamosabbak arra, hogy jobban megduzzadjanak és vörösebbek legyenek, mint az általános háztartási pókcsípés. A fekete özvegy pókokat is nehéz azonosítani. Csak a nőstény fekete özvegyeknek van a hátukon a jellegzetes piros homokóra alakú jelek. Vetter szerint a hímek és az éretlen fekete özvegyek barnásfehér csíkokat viselnek.

Mivel az ilyen típusú csípések nagyon súlyosak, ha erősen gyanítja, hogy fekete özvegypók csípte meg, vagy a csípést követő két órán belül izomgörcsök, hasi és mellkasi fájdalom, magas vérnyomás, szívdobogás és/vagy hányás jelentkezik, azonnal forduljon a sürgősségire.

Hogyan néz ki a barna remete pók csípése?

A barna recluse pók (más néven fiddleback spider vagy violin spider) az egyik legmérgezőbb pók Amerikában, de csak nagyon specifikus földrajzi régiókban fordul elő - ha nem ezeken a helyeken élsz, akkor nagyon valószínűtlen, hogy aggódnod kell az ilyen típusú csípés miatt, mondja Vetter. (Nézze meg ezt a térképet, hogy megtudja, a veszélyzónában van-e.)

És annak ellenére, amit hallottál, még ott is, ahol a barna remeték jelen vannak, ritkán harapnak, teszi hozzá. A barna remete azonosításához keresse a hat, párban elhelyezkedő szemet. (Bár elég közel kerülni ahhoz, hogy megnézzük egy pók szemmintázatát, őszintén szólva ijesztően hangzik.) A barna remete harapások azonban előfordulnak, és amikor megtörténnek, gyakran "éles, égető fájdalom" kíséri őket. Néhány órán belül a csípés területe elszíneződik, és fekélyt képez, amelynek gyógyulása több hétig is eltarthat.

A seb mellett az egyéneknél láz, izomfájdalom és ritka esetekben súlyos vérszegénység is kialakulhat a méreg hatására.

Kezd a csípés otthoni kezelését hideg borogatással és antibiotikumos krémmel, de ha súlyos tünetek jelentkeznek, beleértve a nagy duzzanatot, a fokozott fájdalmat, a lázat, a terjedő kiütést vagy a fertőzés egyéb jeleit, azonnal forduljon orvoshoz. Ellenszer nem létezik, de az orvos kezelheti a tüneteket és kezelheti a fertőzést.

Hogy néz ki a csavargó pók csípése?

A csavargó pók valójában egy elég gyakori mérges házi pók az Egyesült Államokban, de néhány ijesztő médiabeszámoló ellenére nem agresszív, és csak akkor harap, ha provokálják - állítja a U.S. Forest Service. Ráadásul a csavargó pókcsípések körülbelül fele "száraz", vagyis nem tartalmaz mérget - teszi hozzá a szolgálat.

Ha mégis mérges csípést kapunk, néhány órán belül vörös és kemény lesz, hasonlóan a szúnyogcsípéshez, és egy-két napon belül hólyagok alakulnak ki. Miután a hólyagok felnyílnak, jellemzően heg képződik, valamint kiütés, amely gyakran úgy néz ki, mint egy céltábla vagy bikaszem.

Mivel ezek a sebek elhalhatnak, és egyes esetekben évekig is eltarthatnak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Nincs ellenszer, de a tüneteket kezelni tudják, és antibiotikumokkal kezelhetik az esetleges fertőzést. A csavargó pókokat nehéz lehet azonosítani az erdészeti szolgálat szerint. Nagyok, és gyakran ék alakú jelölések vannak a hátukon, de ezek nem lesznek láthatóak a sötétebb bőrű felnőtt pókokon, ezért fontos, hogy minden csípést kivizsgáltassunk, ha a fertőzés jeleit kezdi mutatni, vagy ha látjuk, hogy a bőrünkön céltábla alakul ki.

Hogy néz ki a tarantula harapás?

A tarantulák nagynak és ijesztőnek tűnhetnek, de a legtöbb észak-amerikai fajta elég nyugodt. És bár maga a csípés fájdalmas lehet, a méreg meglehetősen jóindulatú, és valószínűleg nem okoz hosszú távú problémákat, mondja Dr. Arnold. A legtöbb pókcsípéshez hasonlóan a tarantulacsípés is okozhat duzzanatot, viszketést és irritációt.

Hozzáteszi azonban, hogy a tarantulák képesek arra is, hogy a testükről szőrszálakat vágjanak a bőrbe, ami nagyon irritáló és fájdalmas lehet. A National Institutes of Medicine szerint pedig egyes emberek allergiásak a tarantula mérgére, ami még jobban begyulladhat a csípés. Az esetek többségében jó, ha otthon próbáljuk meg kezelni ezeket a csípéseket a hely lemosásával, jég alkalmazásával és ibuprofen szedésével - mondja Dr. Arnold. Ha azonban szélsőségesebb reakciót tapasztal, például olyan tüneteket, mint a szapora szívverés vagy légzési nehézség, forduljon a sürgősségi osztályhoz.

Hogyan kezeljük a pókcsípést?

Ha megharapott egy pók, azonnal mossuk le és tisztítsuk meg a bőrt, mondja Dr. Joshua Zeichner, a New York-i Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója és a bőrgyógyászat docense. "Alaposan meg kell tisztítani a bőrt, de kerülni kell a túlzott súrolást vagy a durva szappan használatát, amely megzavarhatja a bőrgátat. A Dove szépségápolási szelet az én kedvencem".

Ezután 15 percig hűvös borogatást alkalmazzon a bőrre a gyulladás csökkentése érdekében, és vény nélkül kapható viszketés elleni krémet az irritáció korlátozására. Egy vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszer, mint a Benadryl, Claritin, Allegra vagy Zyrtec is segíthet. "Az antihisztamin szedése belülről kifelé csökkenti az allergiás reakciót" - mondja.

Az orális és helyi OTC-kezelések általában segítenek lerövidíteni a gyógyulási időt, minimalizálják a kellemetlenségeket, és egy héten belül begyógyítják a csípést, de ha gyorsan növekvő bőrkiütés alakul ki, vagy légzési nehézségei vannak, akkor sürgősen menjen a sürgősségi osztályra, hangsúlyozza Dr. Zeichner. Az ilyen típusú csípések ritkák, de a barna remete, a fekete özvegy és a csavargó pók csípése halálos lehet, ezért ha azt gyanítja, hogy valamelyik megharapta, azonnal forduljon orvoshoz. Fekete özvegy esetében antibiotikumokra, vényköteles fájdalomcsillapítókra vagy ellenméregre lehet szükséged.

És igen, nagyon nehéz lehet megismerni, megtalálni és elkapni a pontos pókot, amelyik megharapta Önt, de ha észreveszi a csúszómászót, próbálja meg biztonságosan elkapni és orvoshoz vinni. "A pókcsípés diagnózisa leggyakrabban a kórtörténet és a klinikai megjelenés alapján történik, de ha a pók azonosítható, az lehetővé teszi a pontosabb diagnózist és kezelési tervet" - mondja Dr. Chaudhari.