, 2022/12/6

Hol van most Warren Jeffs? Minden az FLDS egyház vezetőjéről a "Keep Sweet"-ből, a feleségeiről és a börtönbüntetéséről. Nemrég jelent meg a Netflix legújabb doku-sorozata, a Keep Sweet: Pray and Obey (Imádkozz és engedelmeskedj) című négyrészes, igaz bűnügyi dokumentumfilmet.

Hol van most Warren Jeffs

Amely azt követi nyomon, hogy az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyháza (FLDS) vezetői hogyan irányították a tagok életét, és mindennek középpontjában Warren Jeffs, az egyház vezetője állt. Az FLDS, amely az Arizona és Utah állam határán, a "The Creek" nevű területen található, egy radikális poligámista szekta, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt szakadt el a mormon egyháztól.

Jeffs uralkodása alatt az egyház vezetői a kiskorúak házasságát erőltették a közösségben, azt állítva, hogy mindez Isten nevében történik - írja a Chicago Sun Times. Amíg Jeff az FLDS vezetője volt, 2011-ben letartóztatták, miután legalább két, kiskorúakkal való szexuális viselkedéssel kapcsolatos bűncselekményt követett el, valamint 2007-ben kétrendbeli nemi erőszakban való bűnrészességért is elítélték. A Utah állambeli Legfelsőbb Bíróság azonban 2010-ben hatályon kívül helyezte a 2007-es ítéletet - írja az Independent.

2011-ben két lány szexuális zaklatásáért életfogytiglani börtönbüntetésre plusz 20 évre ítélték. Jelenleg a texasi Palestine-ban lévő Louis C. Powledge egységben tartják fogva. Feltételes szabadlábra helyezésére pedig csak 2038. július 22-én kerülhet sor. További részleteket szeretne megtudni arról, hogyan történt az egész? Itt van minden, amit a WH tud arról, hogy pontosan hogyan került Jeffs a jelenlegi helyzetébe.

Ki az a Warren Jeffs?

Warren Jeffs az FLDS "elnöke és prófétája" - még a rácsok mögül is. A 2002-ben elhunyt apja, Rulon Jeffs után örökölte a pozíciót, átvette a vezető szerepet, és számos felesége volt (de erről később). Az Entertainment Weekly szerint átvette az ellenőrzést a tagok pénzügyei felett, és elvágta őket a külvilágtól.

Az Entertainment Weekly szerint szexuálisan zaklatott lányokat, és a hűségükért cserébe lánycsoportokat osztott szét idősebb férfi követői között, akiket feleségül vett.

Ki volt az apja, Rulon Jeffs?

Warren apja, Rulon T. Jeffs az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Fundamentalista Egyházának elnöke volt. Rulon volt a mormon egyház nyolcadik prófétája, az első Joseph Smith volt az 1820-as években, a New York Times szerint. Rulon Jeffs vezette a legnagyobb vallási csoportot Észak-Amerikában, amely még mindig gyakorolja a többes házasságot - a NYT szerint ezt a gyakorlatot a mainstream mormon egyház is kritizálja.

(A Salt Lake Cityben székelő mormon egyház az 1890-es években betiltotta a poligámiát.) Rulon Jeffs 92 éves volt halálakor, és mintegy 20 feleséget, mintegy 60 gyermeket és több száz unokát hagyott maga után - írja a New York Times. Férfi követőit arra bátorította, hogy több feleséget vegyenek magukhoz, inspirálva fiát arra a taktikára, hogy lányokat "ajándékozzon" feleségül.

Hány éves Warren Jeffs?

Warren Jeffs ma 66 éves.

Hány felesége volt Warrennek?

Mire az FLDS elnökeként hatalomra került, a feltételezések szerint körülbelül 20 felesége volt. Mire azonban letartóztatták, már 78-an voltak - közülük huszonnégy 17 év alatti - az egyetlen törvényes házastársán kívül, írja a Washington Post.

A doku-sorozatban egy volt amerikai ügyészségi különleges ügyész azt állítja, hogy Jeffs "részt vett 67 kiskorú lány FLDS-férfiakkal kötött házasságának lebonyolításában" - írja az Independent.

Hogyan szerezte a pénzét?

Jeffs a Distractify szerint leginkább ingatlanokkal és építkezésekkel kereste a pénzét. 2006-ra 100 millió dollár értékű ingatlant birtokolt. Az FLDS mellett Warren több államban, valamint Arizona és Utah nagyobb városaiban is rendelkezett ingatlanokkal. Emellett ingyenes vagy olcsó munkaerőt kapott a követőitől, beleértve a férfiakat és fiúkat, akik az építkezési projektjeit végezték, a Distractify szerint.

Emellett az FLDS-tagok havi díjakat fizettek az egyháznak, általában 500 és 1000 dollár között - bár nem világos, hogy Warren közvetlenül zsebre tette-e ezt a pénzt. Ha a tagok nem voltak Jeffs kedvében, azzal fenyegették őket, hogy elveszítik a munkájukat, az otthonukat és a közösségüket.

Emellett Jeffs a kormányt is becsapta a Kiegészítő Táplálkozási Segélyprogram (Supplemental Nutrition Assistance Program, SNAP) pénzének felhasználásával, amely a rászorulóknak segít élelmiszert vásárolni a kormány által biztosított bankkártyák segítségével - áll a Utah állambeli főügyész 2016-os vádiratában. A vádirat szerint nem felhatalmazott személyeket utasítottak arra, hogy a SNAP-alapokból vásároljanak élelmiszert. Ezután az élelmiszereket az FLDS által működtetett közös raktárba helyezték, mielőtt az FLDS által vezetett vállalkozások szétosztották volna őket. A tagokat arra kényszerítették, hogy csak ezekben az üzletekben vásároljanak élelmiszert, így az FLDS lényegében pénzmosás révén szerzett hasznot az ingyenes élelmiszerekből.

Húúú.

Mi történt Warren Jeffsszel?

2005-ben az arizonai hatóságok vádat emeltek ellene kiskorúakkal való szexuális visszaélés, valamint kiskorúakkal való szexuális visszaélésre irányuló összeesküvés bűntette miatt, az A&E szerint. Ezután kétrendbeli nemi erőszakkal vádolták meg, és Utah államban bűnrészességgel vádolták meg egy 14 éves lány és 19 éves unokatestvére közötti házasság megtervezésében. De az FBI szerint 2004 óta nem látták a nyilvánosság előtt.

Az A&E szerint 2006 májusára felkerült az FBI tíz legkeresettebb szökevényének listájára. Végül 2006 augusztusában Las Vegasban tartóztatták le, több mobiltelefonnal, parókával és álruhával, 55 000 dollár készpénzzel a kezében.

De csak 2011-ben került sor a tárgyalására - ahol az ABC News szerint saját magát képviselte - a texasi San Angelóban.

2011. augusztus 9-én ítélték el kétrendbeli, gyermek elleni szexuális zaklatás miatt, és életfogytiglani börtönbüntetésre plusz 20 évre ítélték - írja a CNN.

Még mindig kómában van?

Míg börtönben volt, 2007 januárjában öngyilkosságot kísérelt meg, felakasztotta magát. Majd 2009-ben böjtölés közben rosszul lett, és orvosi ellátásra szorult, per A&E. 2011. augusztus 29-én Jeffst a texasi börtönorvosok ideiglenes, orvosilag előidézett kómába helyezték. Ekkor az ABC News szerint rendkívül legyengült az előző három nap böjtölésétől.

Senki sem tudja pontosan, miért kezdett böjtölni, de tájékoztatta a személyzetet, hogy "nem éhségsztrájkolt, hanem böjtöl" - írja a New York Post. Amíg kómában volt, más egészségügyi problémákkal is kezelték, az egyik ilyen a Salt Lake City Tribune szerint a cellában való imádkozástól keletkezett fekély volt a térdén.

Az orvosok nem árulták el konkrétan, hogy miért is helyezték kómába Jeffst. És bár nem voltak biztosak benne, hogy túléli-e, a lépés végül megmentette az életét .

Ki vezeti most az FLDS-t?

Jeffs még mindig teljes mértékben irányítja az FLDS-t a börtönből, az egyik lánya, Rachel Jeffs szerint a 2018-as A&E doku-sorozat Warren Jeffs: Jeffs: A gonosz prófétája. Megengedi a családtagok látogatását, és engedélyezi, hogy leveleket küldjön az engedélyezett kapcsolattartóknak. A hatóságok azonban úgy vélik, hogy a Grunge szerint kódolt üzeneteket küldhet a követőinek. Azt is gondolják, hogy a számos testvérével való látogatásokat arra használhatja, hogy segítsen nekik irányítani, hogyan folytassák a szervezet vezetését.

A börtönből írt egy könyvet is, Jézus Krisztus, üzenet minden nemzetnek címmel, amely tele van olyan próféciákkal, amelyeket állítólag Jeffsnek mondott, miközben 2010 és 2012 között a börtönben volt. A tagok a nap minden órájában imádkoznak Jeffsért. Igen, jól olvasta. A csoport két korábbi tagja szerint a közösségben élőknek egy-egy percet kell szánniuk arra, hogy imádkozzanak azért, hogy Jeffs kiszabaduljon a börtönből.

"Ez egy nagy próba számukra" - mondta Joe Broadbent, egykori tag az ABC Newsnak. "Azt mondja, 'az egyetlen módja annak, hogy nem szabadulok, az, hogy nem vagytok elég hűségesek'... olyan nagy nyomást gyakorol az emberekre. Böjtölnek... három napig nem esznek egyszerre, [és] imádkoznak, és imádkoznak és imádkoznak".

Kijut-e valaha Jeffs a börtönből?

Jeffs feltételes szabadlábra helyezését csak 2038. július 22-én fogják fontolóra venni, amikor is 82 éves lesz. Jelenleg a texasi Palenstine börtönben tölti büntetését - írja az Independent.