, 2022/12/15

Felizgat egy olyan férfi gondolata, akinek a 401-es nyugdíjazása teljesen ki van találva? Vagy talán egy sós-borsos szakáll indít be? Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszoltál, akkor érdemes megfontolnod, hogy idősebb férfival randizz.

Idősebb férfival randizni

De van néhány dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt beleugranál egy ilyen kapcsolatba, beleértve az érzelmi érettséget, a pénzügyeket, a gyerekeket, az exfeleségeket és még sok minden mást. Ezért két párkapcsolati szakértőt, Chloe Carmichaelt, PhD-t és Rebecca Hendrixet, LMFT-t kértem fel, hogy bontsák le a legfontosabb dolgokat, amelyeket figyelembe kell venned, mielőtt idősebb férfival randizol.

1. Lehet, hogy nem minden jó okból vagy benne a kapcsolatban.

"Egy kapcsolat első két-hat hónapjában nem igazán tudjuk, hogy ki is valaki valójában" - mondja Hendrix. Ezért nagyon fontos, hogy megkérdezd magadtól, miért vonzódsz ennyire bármelyik emberhez, de különösen ahhoz, aki jelentősen idősebb nálad. Lehet, hogy sztereotípiákat vetítesz rájuk csak a koruk miatt - mondja Hendrix. Talán azt gondolod, hogy ők megállapodottabbak, vagy feltételezed, hogy sokat utaznak, mert Tulumban találkoztatok egy nyaraláson, de az igazság az, hogy nem is keresnek elköteleződést, és évente csak egyszer mennek nyaralni. Ha valaki idősebbhez vonzódsz, Hendrix általában azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy először csak pattintsd ki az ötletet valakinek, akiben megbízol.

2. Lehet, hogy sokkal több - vagy sokkal kevesebb - ideje van rád.

Ha a párod idősebb férfi, lehet, hogy rugalmasabb a munkarendje (vagy akár már nyugdíjas, ha sokkal idősebb), ami több szabadidőt jelent számodra. Ez sok nő számára üdítő lehet, mondja Hendrix, különösen, ha olyan pasikkal szoktál randizni, akik nem tudják, mit akarnak (az élettől vagy a kapcsolattól). De az igazság az, hogy ez a hálás érzés múlandó lehet.

"Azok a dolgok, amelyek most nagyon vonzóak vagy izgalmasak számodra, valószínűleg ugyanazok lesznek, amelyek később idegesítenek vagy aggasztanak".

"Azok a dolgok, amelyek most nagyon vonzóak vagy izgalmasak számodra, valószínűleg ugyanazok a dolgok lesznek, amelyek később bosszantanak vagy aggasztanak" - mondja Hendrix. Gyorsan előre egy évet a kapcsolatban, és a kevésbé zsúfolt időbeosztása fojtogatónak tűnhet, figyelmeztet Hendrix.

Lehet, hogy ő minden pénteken romantikus hétvégi kiruccanásokra vágyik, de te nem tudsz elmenni a munkahelyedről este 8 vagy 9 előtt, mert még mindig a vállalati ranglétrán mászol, és még pár évnyi őrlődés vár rád. Előfordulhat, hogy kettejüknek eltérő elképzeléseik vannak arról, hogyan akarják eltölteni az együtt töltött időt. A másik oldalról viszont az is lehet, hogy egy idősebb férfinak kevesebb ideje van rád, mint remélted.

Ha vezető beosztásban dolgozik egy vállalatnál, előfordulhat, hogy késő estig dolgozik, ami azt jelenti, hogy a közös vacsorák nem lesznek gyakoriak. Vagy talán egyszerűen csak a rutin embere (az ő korában ez jogos), és a munka már olyan régóta minden mást felülmúl, hogy a minőségi időtöltés egyszerűen nem szerepel a prioritási listája élén. Nem zavar ez téged? Ha nem, és ez a helyzet, akkor érdemes lenne elbeszélgetni - vagy fiatalabban randizni.

3. Lehet, hogy érzelmileg nem vagy annyira érett, mint gondolod.

Igen, kimondtam! Régebb óta van a pályán, mint te, ami azt jelenti, hogy érzelmileg intelligensebb lehet. De ez nem feltétlenül rossz dolog. Olyan valakit akarsz, aki tudja, hogyan kell harcolni és kezelni a konfliktusokat - mondja Hendrix. De biztosnak kell lenned abban, hogy azonos érzelmi érettségi szinten vagy vele. Ellenkező esetben "mindazok a dolgok, amelyek hajlamosak lehetnek arra, hogy egy kapcsolat működjön - közös tapasztalatok, értékek, kommunikáció, konfliktuskezelő képesség -, akadályokká vagy széthúzó területekké válhatnak" - mondja Hendrix.

Egy idősebb férfi talán nem akarja játszani egy fiatalabb úriember oda-vissza játékait. Ehelyett lehet, hogy szuper közvetlen, és nyugodtan kimondja, hogy pontosan mi jár a fejében - mondja Carmichael. De vajon te is az vagy? Egy idősebb férfival való randizás megkövetelheti, hogy sebezhetőbbé válj, és engedj le néhányat a tipikus őrzőidből. A mai randizás nagybetűs H-val nehéz. Néhány nagyon szükséges útmutatás, hogy könnyebb legyen:

4. Lehet, hogy van egy volt felesége vagy gyermekei az életében.

Ha pár évnél több ideje van nálad, akkor valószínűleg volt még pár kapcsolata is. És lehet, hogy az egyik már válással végződött. Ez sem rossz dolog. Ha a férjed már túl van egy házasságon, ami nem működött, "hajlamos nagyobb gondossággal és bölcsességgel közelíteni a második házassághoz, és magával hozza a tanulságokat, amelyeket az előző kapcsolatban partnerként magáról tanult" - mondja Carmichael. (Woot!)

Ez azt jelenti, hogy ha vannak gyerekei abból a kapcsolatból, az már valami más, amit figyelembe kell venni. Hány évesek a gyerekei? Gyakran látja őket? Részt vesz az életükben? Ez komoly beszélgetést igényel. A családjába való beilleszkedés nehezebbnek bizonyulhat, mint gondoltad, különösen, ha idősebb lányai vannak - mondja Carmichael. Tanulmányok szerint a lányai kevésbé fogékonyak arra, hogy egy fiatalabb nőt bevegyenek a családba - jegyzi meg.

5. Lehet, hogy az életpályátok teljesen más irányba halad.

Ha az idősebb férfi, akivel találkozgatsz, olyasvalaki, akivel komolyan fontolgatod, hogy együtt töltitek a jövőtöket, akkor lehet, hogy valóban érdemes lenne beszélnetek a jövőtökről. Jó eséllyel neki teljesen más képe lehet arról, hogyan néz ki a következő 10 vagy 20 év. "Még ha egy veled egykorúval randiznál is, nem szeretnéd feltételezni, hogy neki is ugyanolyan életpályája van, mint neked" - mondja Carmichael. És semmiképpen sem akarod ezt tenni egy olyan kapcsolatban, amelyben jelentős korkülönbség van, mivel nekik valószínűleg konkrétabb képük van a következő évekről.

Talán meg akarsz házasodni, két gyereket vállalni, Kaliforniába költözni, és nyugdíjba vonulni valahol egy Napa-i szőlőskertben. De ő már volt ott, és csinálta ezt. Neki megvannak a gyerekei, van egy nyugdíjas háza Palm Springsben, és egy tartásdíjcsekk választja el attól, hogy valahol az Almalfi parton rejtegesse a pénzét. (Reméljük, hogy nem.)

Fontos megérteni, hogy mindketten milyen életet szeretnének a jövőben. Próbáljátok meg elmondani: "Tudom, hogy valószínűleg már sok mindent megtettél az életben, amit én is szeretnék" - ajánlja Carmichael. Ezután kérdezd meg tőle, hogy hajlandó lenne-e ezeket a dolgokat (gondolj: házasság, gyerekek, gyakori utazás), újra megtenni. Ez lehetőséget ad az illetőnek, hogy azt mondja: "Igen, szívesen adnék egy második esélyt ezeknek a dolgoknak", vagy "Nem, inkább élvezem a szabadságomat". Akárhogy is, e beszélgetés után megalapozott döntést hozhatsz arról, hogy a jövőtök valóban egybeesik-e.

6. Lehet, hogy a nemi vágyak nem ugyanazok.

"Minden párban, kortól függetlenül, mindig van valaki, aki több vagy kevesebb szexre vágyik" - mondja Hendrix. "De ez még hangsúlyosabb lehet nagy korkülönbségek esetén. Egy idősebb embernek idősebb a teste, és az idősebb test hajlamos lehet kevesebb energiával és másfajta nemi vágyakkal rendelkezni". De ezt is meg lehet oldani azzal, ha nyíltan megbeszélitek a szexet, és azt, hogy mindkettőtök igényei teljesülnek-e. Ez nem egy üzletbontó... csak egy nehéz beszélgetés.

7. A kommunikációs stílusotok eltérő lehet.

Hendrix szerint az idősebb férfiak általában jó kommunikátorok, mert már voltak komoly kapcsolataik, és ezúttal jól akarják csinálni (ne feledjük: érzelmi érettség). De előfordulhat, hogy a kommunikációs stílusban konfliktusos ponthoz érkeztek.

"Hogy ez hogyan szűrődik le a mindennapi kapcsolatba, arról lehet, hogy tárgyalni kell a kapcsolatban" - mondja Hendrix. Lehet, hogy jobban szereted, ha a nap folyamán egy "hogy vagy" sms-ben ellenőrzi, hogy mi a helyzet. De ő sokkal inkább felhív téged az ebédszünetben, mert az sms nem az ő ~generációja~. Ezt majd kettejüknek kell megoldaniuk. Egymás szeretetnyelvének megismerése remek kiindulópont lehet.

8. Bepillantást nyerhetsz a jövőjébe.

Ha egy idősebb férfival randizol, nem kell aggódnod amiatt, hogy milyen lesz, ha megöregszik. "Már most előzetest láthatsz arról, hogyan öregszik és hogyan gondoskodik magáról az illető" - mondja Carmichael. Életének ezen a pontján valószínűleg már az életmódját is jól ismeri. Ha most jól néz ki, jól érzi magát és vigyáz magára, az jó jel lehet arra nézve, hogy később hogyan fog vigyázni az egészségére, a testére és az elméjére. Ez az, amit egy hosszú távú partnerben szeretnél... bizalmat.

9. Lehet, hogy van egy kis kulturális szakadék a kapcsolatban.

Tehát nincs a TikTok-on, és a The Bachelor sincs a hétfő esti nézési listáján. Téged tényleg érdekel?

"Lehet, hogy olyasvalakit szeretnél, akinek a keze van az újdonságokon, a modernségen vagy a frissességen. Nem azt mondom, hogy egy idősebb ember nem tudná ezt megtenni, de lehet, hogy nem lesz annyira naprakész minden trenddel kapcsolatban" - mondja Carmichael. Ezt érdemes figyelembe venni, ha egy idősebb férfival randizunk.

Hendrix szerint azonban az, hogy nem azonosak az érdeklődési körök vagy kulturális vonatkoztatási pontok, valójában nagyon jó lehetőség lehet arra, hogy tanuljunk egymástól. A probléma csak akkor merül fel, ha az egyik ember kevésbé rugalmas vagy spontán, míg a másik folyamatosan könyörög, hogy próbáljon ki valami újat. A legjobb megoldás? Kitaláltad: kompromisszum.

10. Lehet, hogy a pénzügyi felelősségvállalásotok nem áll jól össze.

Ha egy idősebb férfival kezdesz komolyra fordulni, és a házasság is benne lehet a jövőtökben, érdemes átgondolni, hogyan néznének ki a közös pénzügyeitek.

Pénz beszél: A pénzről való kommunikáció végső páros útmutatója

Pénzügyi beszélgetések: The Ultimate Couple's Guide to Communicating about Money (A végső pár útmutató a pénzről való kommunikációhoz)

"Ahogyan ő is aggódhat a diákhitel-törlesztésed miatt, neked is jogod van kíváncsinak lenni az ő pénzügyi egészségi állapotának aspektusaira" - mondja Carmichael. A pénzének a felét tartásdíj és gyerektartás köti le? Vagy a gyermekei már felnőttek és anyagilag függetlenek?

"A nyitottságnak azonban kétirányúnak kell lennie" - mondja Carmichael. Ha tehát úgy érzik, hogy a kapcsolatuknak abban a szakaszában vannak, amikor a közeljövőben a pénzügyek egyesítésére kerülhet sor, fontos, hogy őszintén beszéljenek arról, hogy hova megy a pénzük.

Nem tudja, hogyan kezdje a beszélgetést? Carmichael általában azt tanácsolja ügyfeleinek, hogy csak nevezzék meg a problémát. "Imádom, hogy merre tart a kapcsolatunk, és szuper izgatott vagyok a közös jövőnk miatt. De ahogy a dolgok komolyabbra fordulnak, szívesen beszélgetnék a pénzügyi céljainkról, arról, hogy hová mehet a pénzünk a jövőben, és hogy jelenleg mire költjük"." Ha a fizetésed egy része hitelre vagy második jelzáloghitelre megy, mondd el ezt is. Ezután kérdezd meg, hogy vannak-e olyan nagy pénzügyi kötelezettségek, amelyek miatt aggódik. Ez lehetőséget teremt a nyílt és őszinte párbeszédre. A beszélgetés elsőre kissé kényelmetlenül hangozhat, de Carmichael szerint mindenképpen érdemes ezt a beszélgetést jóval az eskü előtt lefolytatni.

P.S. Egy idősebb srác lehet, hogy több rendelkezésre álló pénze van a közös élet felépítésére - ha igen, akkor jó móka!" -, de ez nem garancia. És soha nem akarsz pénzért társulni... szóval térj vissza a numero uno ponthoz, ha nem vagy biztos benne. Végső soron olyasvalakit akarsz, aki a legjobb önmagadat hozza ki belőled, és ennek nincs korhatár.