, 2023/1/10

Az emberek többségének az ingatlaneladásról elsőként nem a költségek jutnak eszébe, hanem a bevétel. Azonban nemcsak a lakásvásárlás jelenthet kiadást, hanem az értékesítés is. Megmutatjuk, hogy milyen költségekkel érdemes számolnod.

A hirdetés 

Az ingatlaneladás egyik legfontosabb lépése, hogy a hirdetésed elérje a megfelelő vevőkört. Ma már nem elég kiakasztanod a kapura az eladó táblát, hiszen a legtöbben inkább az internetről tájékozódnak. Az internetes reklámok főként az ingatlanhirdető oldalakon jelennek meg. Ezeken a portálokon különböző csomagok között válogathatsz. Bizonyos felületek lehetőséget biztosítanak az ingyenes hirdetésre is, azonban ilyenkor általában nincs lehetőséged képfelöltésre (ami nem túl bizalomgerjesztő). 

Szerencsére nem kell nagy összegre számítanod, pár ezer forintos megoldásokkal már fotófeltöltésre és kiemelésre is van lehetőséged. 

Az internetes hirdetés mellett sokan az ingatlanközvetítők segítségét is igénybe veszik. Az ingatlanosok általában 3 és 5 százalék közötti megbízási díjjal dolgoznak. Ezért a díjért cserébe teljesen átvállalják az eladás gondjait. Egy jó ingatlanos elkészíti a hirdetést, segít vonzóvá tenni és megfelelően beárazni a lakást, fogadja az érdeklődőket és segít az adás-vétel lebonyolításában. 

Természetesen az is előfordulhat, hogy csak a feladatok egy részét (például az értékbecslést) szeretnéd átruházni, ilyenkor ne köss kizárólagos szerződést. 

A felújítás 

Ha jó áron szeretnéd eladni a lakásodat, akkor érdemes lehet néhány felújítást végezned. Legyen szó egy egyszerű tisztasági festésről vagy egy teljes átalakításról, mindenképpen fontos, hogy tisztában legyél a várható költségekkel. 

Ha nem akarsz sokat költeni az ingatlanra, akkor a home staging módszerével olcsón növelheted a lakás értékét. Home staging alatt azt értjük, hogy a lakást mutatóssá és azonnal költözhetővé varázsolod megmutatva a vevőnek, hogy milyen potenciál van az ingatlanodban. 

Az ingatlan eladás utáni adózás

Az ingatlanvásárlás után vagyonszerzési illetéket, míg az ingatlan értékesítés esetén 15 százalékos ingatlan eladás utáni adót kell fizetned. Fontos, hogy az ingatlan eladás utáni adózás csak akkor lép életbe, ha a vásárlást követő 4 évben válsz meg a lakásodtól, az 5. évtől már adómentessé válik az árusítás. Azt se felejtsd el, hogy az adó mértéke folyamatosan csökken az évek múlásával. 

Szerencsére van lehetőség az összeg csökkentésére, az adó mértékéből levonhatod az eladás során keletkező költségeidet. Ilyen kiadás például az ingatlanhirdetés, a felújítás, az energetikai tanúsítvány vagy a ház korábbi vételára. Ezekről a kiadásokról őrizd meg a számlákat, hiszen enélkül nem lehet számításba venni a ráfordításodat. 

A kiköltözés 

Ha korábban lakhatási célra használtad az ingatlanodat, akkor a kiköltözés költségeivel is számolnod kell az eladás előtt. 

Ha hivatásos költöztetők segítségét szeretnéd igénybe venni, akkor egy három szobás lakás esetén 100 ezer forint feletti díjjal kell számolnod. 

Ne felejtkezz el a kartondobozok, a buborékfólia, a tárolás vagy a takarítás költségeiről se. 

Természetesen rengeteg alternatíva áll a rendelkezésre és egy kis találékonysággal könnyen kihozhatod olcsóbban a költözés folyamatát. Például barátok segítségével, használt kartondobozok és textíliák alkalmazásával több pénz maradhat a zsebedben. 

Ha inkább a kényelmet válaszod az olcsóság ellenében, akkor is érdemes összehasonlítani a költöztetők díjait és több helyen érdeklődni a lehetőségekről. 

A haszonélvezeti jog 

Sokszor előfordul, hogy az eladni kívánt lakáson egy idősebb hozzátartozó haszonélvezeti joga van. Ilyenkor az értékesítéshez szükséges az illető hozzájárulása. A papírok aláírása történhet úgy, hogy a haszonélvezeti jogot gyakorló személy ellenszolgáltatás nélkül lemond a jogáról, viszont könnyen előfordulat, hogy az eladónak ki kell vásárolnia őt. 

A haszonélvezeti jogból való kivásárlás összegét meghatározza a felek megállapodása, az ingatlan értéke és a haszonélvező személy életkora. 

Az energetikai tanúsítvány díja 

Az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy milyen az eladott ingatlan energetikai állapota. Ennek megállapítására 12 energetikai kategória van. A dokumentumnak a kiállítási díját rendszerint az eladó állja, azonban a felek megállapodhatnak másképp is. 

Az energetikai tanúsítvány egy szabad áras irat, aminek a díja általában 15 és 30 ezer forint között szokott mozogni.