, 2022/12/19

Érezted már, hogy kicsúszik egy kis pisi, amikor nem tervezted? Nem kell pironkodni - nők millióival történik meg, és nem csak azokkal, akik a nagymamád bridzs-körében vannak. A Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a 19 és 30 év közötti nők 10,3 százaléka tapasztal vizeletinkontinenciát (ez az orvosi kifejezés a nem szándékos szivárgásra).

Itt van  miért pisilsz folyton a nadrágodba és mit tehetsz ellene

A vizeletinkontinencia általában két kategóriába sorolható: a sürgősségi inkontinencia, amely azt jelenti, hogy a hólyag teljesen kiürül, mielőtt biztonságosan a WC fölé érne, és a stressz-inkontinencia, amely általában kisebb mennyiségű vizeletet jelent, amely a hólyagra gyakorolt nyomás hatására szivárog. Valami olyan egyszerű dolog, mint az allergiás roham közbeni tüsszögés vagy a kardió edzés közbeni ugrálás, okozhatja a vizelet kiömlését. Mondja a szakértő.

Buffington becslése szerint a vizeletinkontinenciában érintettek körülbelül 40 százaléka tapasztalja mindkét típust, bár nehéz pontos képet kapni arról, hogy pontosan hány nő szenved ettől. "A nők szivárogtathatnak egy kis vizeletet, és évekig elviselik, és ez nem is zavarja őket annyira" - mondja Buffington. "Sokkal gyakoribb, mint ahogyan arról hallani lehet."

Mivel a titok kiderült, íme négy ok, amiért ez történik, és mit tehetsz ellene.

1. Gyenge medenceizmok

"Normális esetben a húgycső elég szorosan záródik ahhoz, hogy még akkor sem szivárogjon, ha megnő a hasi nyomás" - mondja Buffington. "A stressz-inkontinencia azt jelenti, hogy a bélmechanizmus nem zár elég erősen, és ezért szivárog." Ezek a meggyengült izmok lehetnek a szülés következményei, vagy egyszerűen a kapott gének miatt.

A megoldás: A Kegels - igen, ugyanaz a gyakorlat, amely erősítheti az orgazmusodat - építheti a medencefenék izmait. "A kegelgyakorlatok elvégzése valószínűleg a leghatékonyabb dolog, amit tehetsz" - mondja Buffington. Győződj meg róla, hogy jól csinálod őket, mivel a medencefenék izmait - azokat, amelyek segítenek megállítani a vizelet áramlását - húzod össze, nem pedig a fenék- vagy hasizmokat. "Ha megfelelő kegel-gyakorlatot végzel, érezni fogod, hogy a hüvely felhúzódik benned" - mondja Buffington. "Ez az az érzés, amit érezni akarsz." Állítson be egy jelzőt, például amikor megáll a piros lámpánál vagy reklámok alatt ül, hogy emlékeztesse magát a gyakorlatok elvégzésére, ideális esetben naponta négyszer, javasolja.

2. Alacsony hólyagkapacitás

"Amikor a hólyagod megtelik, nem szabad összehúzódnia, amíg készen nem állsz a vizelésre" - mondja Buffington. Ha azonban sürgősségi inkontinenciával küzd, nem várja meg, amíg készen áll, és akarata ellenére is kiürül, így kellemetlen helyzetbe kerül.

A megoldás: A kegeltetés itt is segít. "Mindkét típusú inkontinencián segítenek" - mondja Buffington. "Ha minden nap, naponta többször is végzed őket, sokkal nagyobb valószínűséggel segítesz a húgyhólyagodnak a sürgősségi és a stresszinkonstancián." Ez egy jó szokás, amit még azelőtt elsajátíthatsz, mielőtt igazán szükséged lenne rá. "A Kegel-gyakorlatok azoknál az embereknél működnek a legjobban, akiknek enyhe inkontinenciájuk van" - mondja Buffington. Az Amerikai Orvosok Kollégiuma is ajánlja a sürgősségi inkontinencia kezelését túlműködő hólyag elleni gyógyszerekkel. Különösen a fezoterodin bizonyult sikeresnek, jegyzik meg a kutatók.

3. Testsúly

A Journal of Urology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a testtömegindex minden öt egységnyi emelkedése 20-70 százalékkal növeli a vizeletinkontinencia kockázatát. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a plusz testsúly további nyomást gyakorol a hólyagra, ami aztán gyakori szivárgást okoz. Vagy a túlzott nyújtás eredménye lehet, amely a terhességhez hasonlóan gyengíti a medencefenék izmait.

A megoldás: Dobjon le néhány kilót. Egy másik, a Journal of Urology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik sikeresen fogytak, egy év után 65 százalékkal csökkentették a heti stressz-inkontinencia baleseteiket.

4. Diéta

Buffington szerint az, hogy mit eszik, szintén komolyan befolyásolhatja a húgyhólyag szokásait. Vigyázzon az általa 4C-nek nevezettekkel: citrusfélék, szénsavas italok, koffein és csokoládé. Buffington szerint ezek mind hólyagirritáló hatásúak.

A megoldás: Ideje lemondani a Mountain Dew-ról. Változtasson néhány étrendi változtatással, hogy csökkentse e négy bűnös anyag bevitelét, és máris leküzdheti - vagy legalábbis csökkentheti - a problémákat. A csokoládé ellenállása nem lesz könnyű, de helyettesítse ezt a táplálkozási szakemberek által jóváhagyott sütőtökös fűszeres bögre receptet, és az ízlelőbimbói újra megismerik a boldogságot.