, 2022/12/21

Szilárd tréfát űzöl újdonsült társaddal, megpróbáljátok túljárni egymás eszén, és kiválóan kivitelezett bókokat dobáltok oda-vissza. Mostanra már elég időt töltöttetek egymás mellett a Bridgerton nézésével, hogy vágytok a Hastings hercege és hercegnője típusú intimitásra. Itt az ideje, hogy leüljetek, és időt szakítsatok néhány intenzív kérdésre. Merüljetek el mélyen egymás lelkében, és merüljetek el benne.

Mély kérdéseket kérdezd meg a barátnődtől és mélyítsd el a kapcsolatotokat

Amikor először kezdtek el randizni, a kérdések és a beszélgetések segítenek felfedezni, hogy jól összeilletek-e. A kapcsolat előrehaladtával, ha megértitek, mire van szüksége a másiknak ahhoz, hogy gondoskodjon a testéről és a lelkéről, ha támogatjátok az álmait, és ha tudjátok, mitől érzi magát teljesnek és örömtelinek, akkor a kapcsolat erős maradhat.

"A kapcsolatoknak, akárcsak a testünknek, karbantartásra van szükségük" - mondja Carol Bruess, PhD, professzor és párkapcsolati társadalomtudós. "Időt szakítani a mély beszélgetésekre, olyanokra, amelyek során prioritásként kezeljük a teljes meghallgatást, és nyitott elmével és szívvel hallgatjuk a másik történetét, ez a kapcsolat vitaminja."

Az ilyen beszélgetések arra is jók lehetnek, hogy megtapasztaljuk egymás energiáját. Most, amikor arra gondolsz, hogy mély kérdéseket tegyél fel a párodnak, valószínűleg arra gondolsz, hogy ki fogja pakolni az összes traumáját. De Katya Burdo, PhD klinikai pszichológus szerint nem a te felelősséged, hogy ezt a fájdalmat hordozd, és jobb, ha arra koncentrálsz, ami örömet okoz a másiknak, mint arra, ami a múltban fájdalmat okozott egymásnak.

Nem számít, miről beszélgettek, ha szándékosan töltesz időt azzal, hogy aktívan meghallgatod a partneredet, és a lehető legnagyobb sebezhetőséggel beszélsz vele, az építeni fogja a köteléketeket. "A kapcsolatokat a beszélgetések hozzák létre, tartják fenn, változtatják meg és táplálják" - mondja Bruess. "Szándékosan odaadni a másiknak a figyelmünket, azt a fajta figyelmet, amikor az egész testünk, elménk, lelkünk teljesen jelen van, amikor radikálisan hallgatjuk a másikat, magunkba szívjuk mindazt, amit mond, kifejez, megoszt, vagy akár azt is, amit nem mond - ez az egyik legintimebb, legtáplálóbb cselekedet egy kapcsolatban"."

Hogyan szánjunk időt a mély beszélgetésekre

Próbálj meg rendszeresen időt szakítani arra, hogy ezeket a mély beszélgetéseket prioritásként kezeld. Bruess azt javasolja, hogy hetente egyszer törekedj ezekre a beszélgetésekre. "Egy pár létrehozhat egy egyszerű napi vagy heti rituálét a kapcsolatuk táplálására: a vasárnap reggeli kávézást 15 perc beszélgetési időnek nyilváníthatja, amely során megosztanak két dolgot az elmúlt hétből, amit nagyra értékeltek a másikban, és egy dolgot, amire szükségük van egymástól az előttük álló héten" - mondja Bruess.

A kávé és egy kellemes beszélgetés tökéletes módja a hét kezdetének, és nagyszerű lépés az egymás iránti elköteleződés felé. "A kapcsolatok mindennapi döntések" - teszi hozzá Bruess. Előtte talál egy listát a kérdésekről, hogy a mély beszélgetések beinduljanak. Segítenek majd beindítani a beszélgetést. Csak hagyd, hogy onnan áramoljon.

Kérdések a boldogságról

Ha tudod, hogy a partnered mikor érzi magát a legboldogabbnak, az segíthet jobban megérteni őt. És ha mindketten tudjátok, hogy a másik mikor érzi magát a legszabadabbnak és legteljesebben, akkor könnyebben ösztönözhetitek az örömöt elősegítő körülményeket.

Mikor érzi magát a legszabadabbnak?

Mikor érzi magát a legörömtelibbnek?

Mikor érzi magát a legteljesebben kiteljesedettnek?

A munkád mely aspektusaitól érzed ezeket az érzéseket?

A másokkal való együttlét mely aspektusai váltják ki ezeket az érzéseket?

A velem töltött idő mely aspektusai váltják ki ezeket az érzéseket?

Kérdések az álmokról

Jocelyn Charnas, PhD, a manhattani magánpraxisban dolgozó klinikai pszichológus szerint az ilyen jellegű kérdések segítenek az elvárások kezelésében. "Meglepődne, milyen gyakran ülök az irodámban egy új párral, akik nem sokat kommunikáltak nagyon konkrét dolgokról, például arról, hogy hol szeretnének élni, vagy akár arról, hogy szeretnének-e gyereket" - mondja.

Még ha a partner ideális helyzete nem is teljesen reális vagy valószínű, hogy megtörténik, akkor is ráveheti Önt, hogy beszéljen a saját tökéletes forgatókönyvéről, és arról, hogy ez a kettő hogyan illeszkedik egymáshoz - mondja. Ne feledje azonban, hogy "nem feltétlenül kell, hogy egy az egyben egyezzenek" - mondja Charnas. Ráadásul egymás álmainak támogatása, függetlenül attól, hogy mennyire irreálisak és valószínűtlenek, elengedhetetlen a partnerrel való kapcsolatteremtéshez. Az álmaitok egymás felé való kifejezése segít mindkettőtöknek abban, hogy elérjétek az összhangot önmagatokban, és megtaláljátok a beteljesülést és az örömöt.

Hová menjünk legközelebb?

Hogyan képzeled el a következő házunkat?

Hol szeretnél igazán élni?

Mi izgatott fel mostanában?

Hogyan néz ki az ideális napod?

Hogyan néz ki az ideális életed?

Milyen hobbit szeretnél folytatni?

Hogyan képzeled el a közös életünket a jövőben?

Mit csinálnál egy évig, ha szabadon azt csinálhatnál, amit csak akarsz?

Kérdések az öngondoskodásról

Burdo szerint az öngondoskodás és az önmagaddal való kapcsolat megbecsülése a legjobb módja annak, hogy felkészülj az intimitásra - és arra, hogy mélyebb köteléket alakíts ki a pároddal. Fontos megérteni, hogy a partnerednek mire van szüksége ahhoz, hogy gondoskodjon magáról, és hogy mennyi időre és térre van szüksége egyedül.

"Ez elárulja, hogy mit szeret, és mitől érzi jól magát" - mondja Juanita Guerra, PhD, okleveles klinikai pszichológus. Ez abban is segíthet, hogy meglásd, mi a legfontosabb számukra - és ez olyan információ, amelyet a jövőben kiaknázhatsz, ha jól akarsz bánni velük.

Mi a legjobb módja annak, hogy elmondjam, hogy kibillentem az egyensúlyomból?

Hogyan tudatja velem a legkényelmesebben, hogy kibillent az egyensúlyából?

Mit teszel, hogy vigyázz magadra?

Mennyi térre/időre van szüksége önmagához?

Hogyan tudlak támogatni abban, hogy vigyázz magadra?

Amikor kiestél az egyensúlyodból, mire van szükséged tőlem?

Hogyan néz ki a tökéletes napod?

Hogyan tudnék jobban támogatni téged a mindennapokban?

Kérdések a kapcsolatokról

Bár nem a te felelősséged, hogy a partnered fájdalmával foglalkozz, "mindig jó, ha érzékeny vagy, hogy amikor teszel vagy mondasz valamit, megértsd az illető reakcióját" - mondja Burdo. Ezekkel a kérdésekkel kiderítheted, hogy mi zavarja a partneredet, és megtudhatod, hogy ez a kapcsolat milyen örömet okoz neki.

"Az önfeltárásokról úgy gondolják, hogy az egyik oka annak, hogy az emberek egyáltalán elkezdik kedvelni egymást" - mondja William Chopik, PhD, a Michigani Állami Egyetem pszichológia adjunktusa és az MSU Közeli Kapcsolatok Laboratóriumának igazgatója. A kapcsolatokról való megnyílás azt mutatja, hogy a partnered elég különlegesnek tart téged ahhoz, hogy ilyen személyes információkat kezeljen. "Az érzelmek és a pozitív emlékek feltárása valószínűleg jót tesz a kapcsolatoknak". Még abban is segíthet, hogy mindketten hálásak legyetek egymásnak, ami segít összekötni a párokat, mondja Chopik.

Mi az, amit ebben a kapcsolatban nehéz volt feldolgoznod?

Korábbi kapcsolataiban mivel volt nehéz megbirkózni?

Mi az, ami miatt nem érezted magad szabadnak?

Miben érezted magad kiteljesedettnek a kapcsolatunkban?

Mikor voltál a legörömtelibb a kapcsolatunkban?

Mit csinálnátok szívesen többet együtt?

Az elmúlt héten miért voltál a leghálásabb a kapcsolatunkban?

Mi aggaszt téged?

Mi idegesít téged?

Teljesülnek az igényeid?

Mitől félsz a legjobban?

Mi volt a kedvenc randevúnk?