, 2022/12/6

Mennyit nyom egy súlyzó? Attól függ, hogy milyen súlyzót használsz. Engedje meg, hogy végigkísérjük minden egyes típuson. Tisztánlátás, előre! Ha az edzésprogramod célja a jobb általános egészség (és, legyünk őszinték, némi kalóriaégetés és egy kicsit több izom is), az erőnléti edzésnek rendszeres rotációban kell lennie.

Mennyit nyom egy súlyzó

És bár nem szükséged van súlyokra ahhoz, hogy feltétlenül erősebb legyél, a nehezebb terhek elsajátítása messzebbre vihet, mint a testsúlyos gyakorlatok önmagukban. A súlyzó megragadása - vagy, tudod, felemelése - kezdetnek gyors út lehet a fent említett fitneszcélok eléréséhez. Judine St. Gerard, CPT elmagyarázza, hogyan működik ez. "Vegyük például a guggolást; kezdheted a testsúlyos gyakorlást, de ha már elsajátítottad, és a tested alkalmazkodik, akkor [folyamatosan kihívást akarsz majd állítani magadnak], hogy továbbra is eredményeket és fejlődést láthass"

"Egyszerűen növelheted az ismétléseket, de idővel (ha egyszer elérsz 50+-ig) ez eléggé hatástalanná válik, a célodtól és az időbeli korlátoktól függően".

Más szóval, a végtelenségig guggolhatsz csak a testsúlyoddal, és mégsem érheted el azokat az eredményeket, amelyeket sokkal rövidebb idő alatt érhetsz el egyszerűen (ha!) egy súlyzó levegőbe emelésével.

Most, hogy már tudod, miért szeretnél súlyzókat használni, lehet, hogy most azon gondolkodsz, milyen nehéz egy súlyzó - nem is beszélve arról, hogy melyik típus (mert igen, vannak különbözőek) lenne ideális kiegészítője az otthoni edzőteremnek. Az alábbiakban mindent megtudhatsz a különböző megvásárolható emelőrudakról - plusz egy kis magyarázatot a súlytányérokról, hogy eldönthesd, melyik illik a legjobban a programodhoz.

Olimpiai súlyzó

Súly: 20 kg, azaz körülbelül 45 font | Hosszúság: 7'2"

Mikor használd: Ez az a súlyzó, amivel valószínűleg egy edzőteremben dolgozol, mivel ez egy eléggé univerzális, középhaladó és haladó felszerelés, amely számos gyakorlathoz használható, beleértve a guggolást, a fekvenyomást és a súlyemelést, valamint az olyan CrossFit mozdulatokat, mint a power clean vagy a snatch.

CAP Barbell "The Beast" rúd

Női súlyzó

Súly: 15 kg, azaz kb. 33 font | Hossz: 6'5" (változhat)

Mikor használhatod: Amellett, hogy könnyebb és rövidebb, mint egy hagyományos harang, a rúd átmérője is kisebb, így könnyebb tartani. A női súlyzók hasznosak lehetnek a kezdők számára, akiknek a fogóerőn kell dolgozniuk, és csiszolniuk kell a formájukat. Nagyszerűek az olyan gyakorlatok bevállalására is, mint a curls vagy a hajlított sorok. IronRange Mesabi női cerakote 15 kg-os olimpiai súlyzók.

Edzés Barbell

Súly: kb. 15 font | Hossz: 6' (változhat)

Mikor használjuk: St. Gerard szerint jellemzően bonyolult olimpiai mozdulatok, például a súlyzóval végzett tisztítás, elkapás vagy felülről történő guggolás megtanulásához használják.

Olimpiai edzős súlyzó

Biztonsági guggoló súlyzó

Súly: 60-70 font | Hossz: 7'5" (változhat)

Mikor használd: A biztonsági súlyzókat, amelyek közé tartozik a biztonsági guggoló súlyzó, a trap súlyzó és a svájci/multi-grip súlyzó, úgy tervezték, hogy segítsenek megelőzni a sérüléseket, és ezért hasznosak lehetnek, ha az edzésedből hiányzik a szakember felügyelete, vagy ha éppen izomproblémákból lábadozol, mondja St. Gerard.

Haladóbb emelők számára is ideálisak, mivel kezdetben nehezebbek, mint a fenti súlyzók (a legtöbb esetben). A biztonsági guggolós súlyzónak például a végén ívelt rúdjai vannak, hogy a súlyok közelebb helyezkedjenek el a talajhoz a könnyebb egyensúlyozás érdekében. Ezeknek a rudaknak van egy párnázott részük is, amely a vállon ül, hogy csökkentse az erre a területre, valamint a könyökre és a csuklóra nehezedő terhelést. Ez a kialakítás a négyfejűekbe is több munkát tol, miközben csökkenti a hát alsó részének terhelését.

Gopher Safety Squat Bar

Súly: 25 és 70 font között | Hosszúság: 7'2", fogantyú szélessége 25" (változhat)

Mikor használd: A trap vagy hex barbell csökkentheti a hátad és a vállad terhelését is. Gyémánt alakú, ami lehetővé teszi, hogy az emelő a súly közepén álljon, így jobb (és ezáltal biztonságosabb) formát biztosít. Használhatóak felhúzásokhoz, soroknál, guggolásokhoz és még sok máshoz.

CAP olimpiai hatlapos rúd

Swiss Or Multi-Grip Barbell

Súly: 35-55 font | Hossz: 6'8" (változhat)

Mikor használd: A svájci vagy többfogású súlyzó egyedi formával is rendelkezik. A közepén egy létrával van kialakítva, amely számos különböző fogásvariációt kínál. Ez biztonságosabbá teheti az emelést a vállak számára. Súlya 35 és 55 font között van, és leggyakrabban fekvenyomáshoz és más fej fölötti gyakorlatokhoz használják.

EZ Barbell

Súly: 20-40 font | Hossz: 4' (változhat)

Mikor használd: Más speciális rudakat használnak bizonyos izomcsoportok izolálására. Az EZ súlyzókat például úgy tervezték, hogy a rúd közepén egy W alakú rész található, és elsősorban a bicepsz megdolgoztatására használják. Súlyuk körülbelül 20-40 font, és rövidebbek, mint a hagyományos harangok.

Tömör acél súlyzórúd

Tricepsz súlyzó

Súly: 20-40 font | Hossz: 3' (változhat)

Mikor használja: A tricepsz súlyzót pedig úgy tervezték, hogy középen egy téglalap alakú, két fogantyúval, amelyek lehetővé teszik a harang szűkebb fogását. Ahogy azt már kitalálhattad, kifejezetten a tricepszet dolgoztatják meg.

CAP Barbell súlyzórúd Standard 34 hüvelykes menetes tricepszrúd

Mit kell keresni a súlyzótányérokban

Most, hogy (remélhetőleg) jobb elképzelése van arról, hogy milyen típusú harang működhet a legjobban az Ön számára, itt az ideje, hogy fontolóra vegye a lemezeket. A lemezek viszonylag egyszerűek. St. Gerard szerint sokféle méretben megtalálhatóak, amelyeket 5-10 kilós lépésekben kínálnak. Más szóval, általában 10 és 55 font között bárhol kaphatók.

A lemezek azonban többféle anyagból készülnek. Talán megszokta, hogy vas vagy acél kerek lemezeket lát, amelyek átmérője a súlyuknak megfelelően változik. Hasonló lemezek készülhetnek műanyagból is. Ezek a 100-as szintű súlytányérok, olyanok, amilyeneket a szüleid házában találsz, és a legtöbb célra teljesen megfelelnek. St. Gerard szerint a láncos edzőtermek jellemzően inkább a gumibevonatú súlyok mellett döntenek, amelyek csendesebbek és tartósabbak, mint a bevonat nélküli társaik, de egyébként hasonlóak.

A CrossFit edzőtermekben és más komoly súlyemelő helyeken azonban inkább szabványos olimpiai lemezeket találhatsz. Ezeket ütközőtányéroknak is nevezik, és átmérőjük egységes, de vastagságukat tekintve eltérnek egymástól. "Gyakran kilogrammban [mérve] találod őket, különösen súlyemelő/erőemelő környezetben vagy külföldön" - magyarázza. A szabványos olimpiai lemezek előnye, hogy megvédik a nagy magasságból nagy erővel ledobott rudakat a töréstől, ezért használják őket a hardcore emelők.