, 2022/12/21

A "bilincsszezon" az évnek azt az időszakát jelöli, amikor sok rövid távú kapcsolat történik, általában ősszel, október körül kezdődik és tavasszal, április körül ér véget - tehát van idő "bilincset tenni" és "levenni". És bár egy hónapokig tartó, lejárati dátummal rendelkező kapcsolat egyesek számára nem hangzik a legérdekesebbnek, ne tévesszen meg senkit: a megbilincselésnek valóban vannak előnyei.

Mi a bilincselési szezon és mikor kezdődik

Először is, ez a kapcsolat ~coziness~jére összpontosít, mondja Shadeen Francis, egy philadelphiai házasság- és családterapeuta. "Bár [ez] nem biztos, hogy ugyanolyan mélységű, mint egy hosszú távú kapcsolat, néhány ilyen rövid távú kötelék igazán megnyugtatónak és vigasztalónak tűnhet". Mert bár a tavaszi fellángolás jó móka, meg minden, a világ nem minden részén van 24/7 meleg, így azok, akik hidegben élnek, kicsit magányosnak érzik magukat. A téli depresszióra gyógyírt jelenthet egy mandzsettás partner.

"Amikor nem történik annyi minden a szabadban, a sötét téli hónapokban nem kell egyedül lenni a házban, jót tesz az emberek mentális egészségének, hogy nem kell elszigetelődniük" - mondja Dr. Holly Richmond, okleveles szexuálterapeuta.

Először is, mindenekelőtt: Mi az a mandzsettaszezon?

A "cuffing" szó 10 évvel ezelőtt felbukkant az Urban Dictionaryben, így valószínűleg ismered a fogalmat, és valószínűleg te is részt vettél már néhány cuffing szezonban. De felfrissítésképpen: a "cuffing-szezon" az évnek az az időszaka, amikor az időjárás hűvösebbre fordul, és az emberek elkezdenek kapcsolatokat keresni, hogy átvészeljék a közelgő hosszú, hűvös éjszakákat.

Pontosabban, ez "arra a vágyra utal, hogy sok ember az év egy bizonyos időszakában egy másik emberhez "bilincsbe verődjön"" - mondja Dr. Betsy Chung, PsyD, a kaliforniai Newport Beachen élő klinikai pszichológus és párkapcsolati szakértő. Így csak logikus, hogy ez az évszak az év végét megelőző hónapokra esik, beleértve az ünnepeket is. Amikor kint hűvösebb lesz, valahogy minden egy kicsit romantikusabbnak tűnik.

A gondolatmenet? "A hideg téli hónapokban az emberek kevésbé motiváltak arra, hogy elhagyják otthonuk melegét és kényelmét, és társasági összejöveteleken találkozzanak másokkal" - mondja Marisa T. Cohen, PhD, párkapcsolati kutató, engedélyezett házasság- és családterapeuta, valamint az Első csókból örökre szerzője: A szerelem tudományos megközelítése. "Ehelyett az emberek inkább keresnek egy személyt, akivel otthon tölthetik az idejüket".

Ennek ellenére az elmúlt két évben a COVID-19 járvány idején csökkent randevúzási lehetőségek nem úgy tűnik, hogy ez hatással lesz a jövőbeli bilincsszezonokra, mondja Chung. Bár az Omicron járvány miatt az emberek 2021 és 2022 között télen hajlamosabbak voltak otthon maradni (és cserébe kicsit nyugtalanabbak lettek), ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szinglik mostantól szuper motiváltak lesznek a hidegebb időben randizni, csak mert megtehetik. Mindig is lesz "egy bizonyos ünnepi hangulat a dekorációkban és a plusz szabadidőben, ami miatt az emberek azt akarják, hogy legyen valakijük, akivel megoszthatják az évnek ezt az időszakát" - jegyzi meg Chung.

Mikor van pontosan a mandzsettaszezon?

A párok általában késő ősszel vagy tél elején kezdik a mandzsettázást, majd együtt maradnak, amíg az időjárás tavasszal el nem kezd olvadni. De nemcsak az időjárás okolható ezért a párkapcsolati késztetésért, hanem van egy biológiai szempont is. Mivel a szerotonin szintje a hőmérséklettel együtt természetesen csökken, az emberek elkezdhetik magukat egy kicsit levertnek érezni, magyarázza Cohen, ami kiváltja a vágyat, hogy találjanak valakit, akivel időt tölthetnek, hogy leküzdjék ezeket az érzéseket.

Ráadásul bárki, aki látott már egy bizonyos műfajú filmet, tanúja lehetett annak a társadalmi normának, hogy a karácsonyi, szilveszteri és Valentin-napi ünnepek hármasa alatt egy plusz egy fővel kell rendelkezni. Ha nagyobb nyomást érzel, hogy ne legyél egyedül ezeken az eseményeken, akkor nem vagy, nos, egyedül.

"Nézd meg a romantikus komédiákat [már] örökké, olyan, mintha szükséged lenne valakire, akit hazavihetsz karácsonyra" - mondja Richmond. "Vagy hazamennek, vagy rendezvényekre mennek, olyan dolgok történnek, ahol úgy érzik, hogy társnak kellene lenniük."

Richmond hozzáteszi, hogy még a halloweent is egy olyan ünnepnek tekintené, ahol kezdenek társadalmi normák kialakulni arra vonatkozóan, hogy ne jelenjenek meg egy buliban plusz egy fő nélkül. "Ezek mind olyan ünnepek, amelyeket az emberek szívesen töltenek valaki mással, és ebben az esetben egy romantikus partnerrel".

Hogyan találhatok szezonális pasit?

Egy átlagos napon elég nehéz találni valakit, aki méltó az idődre. Számolj bele a rövidebb nappalokba, a kevesebb esélyt a találkozásra, mivel állandóan bent vagy, és az ösztön, hogy tavaszig csak a takarót húzd a fejedre. Ez lehangolóvá teheti a randizási kilátásokat. De mondjuk, hogy 60 swipelés alatt összejöttél a legaranyosabb emberrel, vagy szemet vetettél egy barátod barátjára, aki a szociális buborékod mellett van.

Légy nyíltan, hogy bilincset keresel - és akkor arra koncentrálhatsz, hogy a személyiségük hogyan illeszkedik a tiédhez. Próbáld ki: "Szívesen lógnék veled, ha van kedved, de nem igazán érdekel a hosszú távú kapcsolat. Mit szólnál valami rövid és egyszerű dologhoz?" Amíg előre kijelölöd ezeket a világos határokat és elvárásokat, addig minden rendben lesz.

"Nagyon sokszor látom, hogy az egyik fél sokkal jobban kötődik, és van egy elképzelése arról, hogy milyen a kapcsolat, és milyen lesz, a másik fél pedig egyszerűen nincs ugyanazon az oldalon" - mondja Richmond. "Nem mi vagyunk felelősek a másik érzéseiért, de azért igen, hogy ne vezessük félre az embereket."

Tehát tegyél néhány swipet a társkereső alkalmazásokon, amelyeket el tudsz viselni, elevenítsd fel a két hónappal ezelőtt szellemeskedett ígéretes beszélgetéseket, vagy vedd fel az Instagram DM-eket. Csak győződjetek meg róla, hogy mindketten tudjátok, miről szól a kapcsolatotok.

Honnan tudhatom meg, hogy megbilincseltek-e?

Ha nem te vagy az, aki megbilincseli a partnert, a fordítottja is zavaró lehet. Lehet, hogy nyár végén kezdtetek el beszélgetni vagy randizni, de aztán egy almaszedési kirándulás után nem maradtak nálad. Mi történt? Itt jön jól egy hangulatellenőrzés. A jövőbeli tervekről beszéltek? Ez szervesen történik? Ezek a tervek márciusban vagy áprilisban megszakadnak? Figyeld meg ezeknek a beszélgetéseknek a jellegét, mert jelezhetik, ha a partnered rövid távon gondolkodik.

Ez segíthet abban is, hogy megértsd, hol tartasz te is. Figyelje meg a fejében lévő kis hangot, és azt, hogy azt mondja-e, hogy több elkötelezettséget szeretne, vagy hogy jól érzi magát ott, ahol most tart a dolog. Persze a legegyszerűbb módja annak, hogy megtudd, megbilincselnek-e, ha megkérdezed. Nem kell feltétlenül a rettegett "Mi vagyunk?" beszélgetésnek lennie. Egy egyszerű "Hová látod ezt az egészet?" is megteszi.

Ha megkaptad a választ, a következő lépés már csak rajtad múlik: Érdekli-e Önöket, hogy többet tudjanak meg egymásról, vagy a kapcsolatuk úgy jó, ahogy van? Ha a "hajó status quo"-val nincs gond, tartsátok fenn, amíg újra el nem pakoljátok a pulóvereiteket a raktárba. De ha nem, akkor a legjobb, ha most szakítasz, és keresel valakit, aki ugyanazt akarja, amit te.

A bilincselés egyfajta szituációs kapcsolat?

Mindenképpen tekintheted a szituációs kapcsolat egyik típusának - elvégre a kettőnek van némi hasonlósága. Mindkét kapcsolattípusban elmosódnak a határok, és legtöbbször egyiknek sincsenek szilárd tervei a hosszú távú elköteleződésre - mondja Chung.

Vegyek részt a bilincsszezonban vagy nah?

A bilincselés nem mindenkinek való - ha a telet a szépfiúval akarod átvészelni, akkor csak rajta! De még azoknak is, akik figyelemre és szeretetre vágynak, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy valójában mire is van szükségük az élet ezen szakaszában, nehogy megelégedjenek egy olyan ölelkezős haverral, aki vörös zászlókat rejteget a kényelmes takaró alatt, vagy belezuhanjanak egy olyan kapcsolatba, amit valójában sosem akartak.

Íme, néhány tipp, ami segít eldönteni, hogy megéri-e az összebújós szezon:

1. Találd ki, mit akarsz.

"Néha az, amiről azt mondjuk, hogy akarjuk, nem összeegyeztethető azzal, amit remélünk, hogy megtapasztalunk" - jegyzi meg Francis. Lehet, hogy aranyos őszi randevúkra szeretnél menni valakivel, aki feldobja az Instagramodat, de mélyebb szinten valódi érzelmi kapcsolatot szeretnél.

Természetesen semmi rossz nincs abban, ha társaságra vagy figyelemre vágysz, de légy őszinte magaddal, hogy egy átmeneti kapcsolat kielégíti-e ezt az érzelmi igényt - javasolja Francis. Vegyél egy kis időt, és írd le, mit keresel egy kapcsolatban - bármilyen hosszú is legyen az -, és hogy a tökfőzelékben való hancúrozás megfelel-e neked.

2. Fontold meg, hogy mennyire vagy hajlandó intim viszonyba kerülni.

Senki sem hibáztathat, ha a lapjaidat szorosan a szádban tartod. Elvégre van egy előzetes lejárati ideje a kalandodnak. Ellenőrizzétek le egymással és magatokkal rendszeresen, hogy mennyire vagytok hajlandóak nyitottak egymás felé. Egyes esetekben ez azt jelentheti, hogy a családi rendezvényeket kihagyjátok, más esetekben pedig azt, hogy különböző napokat jelölsz ki, amikor egyedül lehetsz, és magadra vagy a barátaidra koncentrálhatsz, anélkül, hogy a hűvös időjárású párod a közeledben lenne.

És persze, bár lehet, hogy nem a gyermekkori traumákat vagy a munkahelyi gondokat pakoljátok ki egymással, a bilincselés még mindig kielégítő lehet. Még akkor is, ha a könnyed, szórakoztató dolgokra koncentráltok, amelyek különlegessé teszik a bilincsszezont, úgy kell éreznetek, hogy az igényeitek - legyenek azok bármilyenek is - fizikaiak, érzelmiek vagy mindkettő - kielégülnek.

3. Ne hagyd, hogy a nyomás eluralkodjon rajtad.

Persze, szeretnéd nyilvánosságra hozni az egymáshoz illő tökfűszeres lattét, vagy titokzatos randit hozni az éves fehér elefántra, hogy lenyűgözz (értsd: hallgattasd el a kíváncsiskodó embereket a környezetedben). De ha csak azért bilincselsz, hogy beilleszkedj, vagy elkerüld a kínos helyzeteket, akkor talán érdemes átgondolnod a dolgot. "Nem akarsz eljátszani egy olyan kapcsolatot, amiben valójában nem vagy benne" - mondja Francis.

Protipp: Inkább fektess be egy súlyozott takaróba.

4. Tisztázd a határokat a bilincselés előtt, alatt és után.

Jó hír, ha nyíltan beszéltél arról, hogy rövid távú partnert szeretnél - már meghatároztad a határokat. Most ezeket akarjátok majd meghatározni, megbeszélve, hogy mi az, ami benne van és mi az, ami nem. Mi a határ az alkalmi dolgok és az új szintre lépés között?

Például mondjuk, hogy virágot szeretnél adni a partnerednek. Milyen kedves gesztus, nem igaz?! Persze, de ez is kellemetlen lehet számára, mert a dolgoknak lazának kellene lenniük. Ha ezen a helyzeten kapod magad, Francis egy egyszerű és egyértelmű beszélgetésindítót kínál: "Arra gondoltam, hogy ma virágot veszek neked, de ezt néha érzelmesebb gesztusnak tekintik, te hogy állsz a témához?".

Nem kell, hogy szuperkomoly beszélgetés legyen, de időnként nézz be, hogy megosszátok, mi tetszett vagy nem tetszett a szituáció során. Így jobban ki tudod kerülni a vegyes jeleket.

Mi van, ha a bilincsszezon közepén akarom levenni a bilincset?

Tegyük fel, hogy abban a pillanatban, amikor az óra éjfélt üt, és hirtelen az új év január 1-je lesz, úgy döntesz, hogy újra szingli akarsz lenni. Vagy talán csak rájössz, hogy az, hogy ugyanazzal a személlyel lógsz, már nem ad hozzáadott értéket az életedhez. Bár a bilincsszezonban a partnereddel való szakítás nem éppen szakítás, a bilincsszezon mégis egyfajta kapcsolat, és úgy is kell kezelni.

Tehát, ha hajlandó vagy feloldani a bilincset, kezdeményezd ezt a beszélgetést, de ne feledd: A beszélgetés sokkal jobban fog menni, ha az elvárásokat már a hajó elején lefektetjük, így a másik fél nem marad váratlanul, magyarázza Chung. De ha elfelejtetted, hogy már az ugrástól kezdve határokat szabj, az is rendben van. "Mindig van lehetőség arra, hogy a bilincsszezonban beszélgetést kezdeményezzünk, hogy a másiknak is legyen beleszólása abba, hogy mibe és mennyire fekteti az idejét és az energiáját".

Naptárellenőrzés Oké, a bilincsszezonnak vége. Most mi lesz?

Ha néhány hónapig élveztétek a lógást, de nem szeretnétek tovább folytatni a kapcsolatot, az teljesen a ti döntésetek. Döntsd el, mennyit vagy mennyire kevés kapcsolatot szeretnél tartani az illetővel, és aztán mehetsz is! De ha folytatni szeretnéd a kapcsolatot? Az is teljesen rendben van! Ha olyan kérdéseket teszel fel magadnak, mint például: "Rendelkezik-e ez a személy olyan tulajdonságokkal vagy jellemvonásokkal, amelyek fontosak számomra egy partnerben?",

"Osztjuk-e ugyanazokat az értékeket?", vagy "Mit szeretek abban, ahogyan ezzel a személlyel érzem magam?", mind jó megfontolások, mielőtt belevágsz egy beszélgetésbe arról, hogy a kapcsolatot hosszú távra tervezed. És igen, szükség lesz a beszélgetésre. "Mint minden kapcsolatban, itt is fontos, hogy nyitva tartsuk a kommunikációs vonalakat, és hogy elég kényelmes és sebezhető legyünk ahhoz, hogy megosszuk az igényeinket, vágyainkat és félelmeinket".

"Ezért, ha egy gondoskodó és biztonságos kapcsolatban élsz, és szeretnéd, ha ez folytatódna, tudasd a partnereddel. Legyen őszinte és ossza meg az érzéseit".

Szánjon tehát időt arra, hogy megbeszélje a partnerével. És ha mindketten ugyanazon az oldalon állnak, akkor a következő lépés egyszerű - kezdjék el tervezni, hogy milyen teraszokat látogatnak meg, és milyen italokat isznak majd, amint elég meleg lesz.