, 2022/12/9

Úgy tűnik, mintha bazillió diéta lenne forgalomban, és mindegyik ugyanazt ígéri: segít a fogyásban. És bár mindegyiknek megvan a maga módszere, a GOLO-diéta középpontjában a hormonális probléma kezelése áll, amely megzavarja a fogyóképességedet. A GOLO véleménye vegyes, ezért talán kíváncsi vagy, hogy valóban működik-e.

Mi a GOLO diéta és segíthet a fogyásban

Szóval, mi is pontosan a GOLO diéta? Az inzulin nevű hormont veszi célba, mint az okot, amiért egyesek még akkor sem tudnak lefogyni, ha mindent jól csinálnak. A nem megfelelő inzulinszint még akkor is akadályozhatja a fogyást, ha egészséges ételeket fogyasztasz és rendszeresen sportolsz, mert "zsírraktározást okoz és lelassítja az anyagcserét" - olvasható a GOLO program weboldalán.

Ezért a GOLO diéta olyan tervet kínál, amely a fogyás elősegítését ígéri azáltal, hogy "kiegyensúlyozza a testsúlyt befolyásoló hormonokat, segít szabályozni a vércukorszintet, támogatja a megfelelő glükóz-anyagcserét és kezeli a fáradtságot, miközben lehetővé teszi a szervezet számára, hogy természetes módon hatékonyan szabadítsa fel a tárolt zsírt, szemben a raktározással" - olvasható a weboldalon.

A hormonháztartás kiegyensúlyozatlansága határozottan sokkal nehezebbé teheti a fogyást, mint kellene. "Például néhány pajzsmirigy-alulműködéssel küzdő ember azért küzd a fogyással, mert a szervezetük nem termel elég hormont" - mondja Roxana Ehsani, RD, az Academy of Nutrition and Dietetics országos médiaszóvivője. De ebben az esetben a pajzsmirigyhormonok hiányoznak, nem az inzulin. "Vagy ha állandóan szuper stresszes vagy, a folyamatosan aktiválódó kortizol is okozhat hízást".

Ehsani szerint tehát a GOLO-diéta elmélete, miszerint a hormonok kezelése segít a fogyásban, megalapozott. Azonban kifejezetten az inzulint célozza meg, nem pedig más hormonokat, amelyek problémásak lehetnek. A márka pedig azt ajánlja, hogy a kiegészítésükkel kezeld az inzulinhormonodat, de az erre vonatkozó bizonyítékok kissé homályosak. A GOLO diéta valóban hatékony a fogyásban, és ami még fontosabb, biztonságos? Íme, amit a programról tudnod kell, mielőtt belevágsz.

Mit is tartalmaz pontosan a GOLO diéta?

A GOLO honlapja szerint "friss húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket és egészséges zsírokat - és természetesen friss kenyeret, tésztát és vajat" ehetsz. Úgy tűnik, hogy egyetlen élelmiszer sem számít tiltottnak, ami Jessica Crandall, RDN szerint, aki minősített diabéteszoktató, valamint a Vital RD alapítója és tulajdonosa, jó.

A diéta követéséhez meg kell vásárolni a diéta füzeteit és a Release fogyókúrás étrendkiegészítő 30-, 60- vagy 90 napos készletét (40 és 90 dollár között), hogy az adagok méretéről vagy a kalóriabevitelről tájékoztatást kapjunk. Tehát valóban fizetni kell a programért, hogy a teljes részleteket megkapjuk, jegyzi meg Crandall.

Mit csinál a GOLO diéta Release kiegészítője?

A GOLO diéta a program Release kiegészítőjére támaszkodik, amelyet a cég honlapja szerint "növényi alapú összetevőkkel terveztek". Minden étkezéshez beveszed, vagy esetleg ritkábban, attól függően, hogy mennyit szeretnél fogyni. A weboldal felsorolja a táplálékkiegészítő összes összetevőjét, amelyek között olyan ásványi anyagok, mint a cink, króm és magnézium; és növényi kivonatok, mint a Banaba levél kivonat és a rhodiola rosea), és idézi, hogy "több mint 30 tanulmány a Release összetevőiről, amelyek mind a biztonságosságot, mind a hatékonyságot mutatják a GOLO Release étrend-kiegészítővel kapcsolatban".

<div><br class="Apple-interchange-newline">Egy 2018-as, 13 hetes, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálatban, amelyet a honlapon megemlítenek (de nem hivatkoznak rá), a Release-t szedő túlsúlyos emberek jelentősen több súlyt és centit veszítettek a derekuk körül, és jobban csökkentették az egészségügyi kockázati markereiket, mint a placebót szedő emberek. A GOLO azonban nem ad további információt erről a tanulmányról vagy a másik 30 általa végzett vizsgálatról. A kiegészítő természetes összetevői "együttesen kezelik a súlygyarapodás kiváltó okát, és segítenek helyreállítani az anyagcserét" - áll a honlap szerint. Az oldal azt is állítja, hogy a kiegészítés nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, és nem okoz idegességérzetet (amit sok úgynevezett súlycsökkentő tabletta, különösen azok, amelyekben koffein van, okoz). A probléma? Nem lehet teljesen garantálni, hogy egy titokzatos kiegészítő jól fog ülni neked anélkül, hogy ténylegesen kipróbálnád. Crandall és a súlycsökkentő szakértő és bariátriai sebész, Dr. Peter LePort egyetértenek abban, hogy világosabb információk nélkül nehéz lenne pontosan tudni, hogyan működik a Release az inzulinrezisztencia és az anyagcsere-problémák javítására. Egyes összetevők gyomorpanaszokat vagy hányingert is okozhatnak.

Ráadásul "nincsenek olyan valódi, nem a cég által finanszírozott tanulmányok, amelyekből kiderülne, hogy ez a táplálékkiegészítő hatékonyan segít-e kezelni az inzulinszintet, és így fogyást eredményez-e, vagy magától a diétától" - teszi hozzá Ehsani.

Egy másik dolog, amit érdemes megjegyezni a kiegészítőkről általában: Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) nem szabályozza őket, jegyzi meg Crandall.

Lehet fogyni a GOLO diétával?

Ez nem egyértelmű. Mint említettük, a GOLO több tanulmányra hivatkozik a weboldalán annak bizonyítékaként, hogy a diétás program valóban működik - de a tanulmányokat a cég fizette, és nem találták meg a National Library of Medicine lektorált adatbázisában, mondja Crandall.

Fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a kalóriabevitel ellenőrzése, amikor fogyni próbál, és úgy tűnik, hogy a GOLO diéta követi ezeket a kulcsfontosságú súlycsökkentő elveket. A GOLO-diéta valóban ösztönzi a gyümölcsökből, zöldségekből, zsírokból és sovány fehérjékből álló egészséges étrendet, mondja Ehsani.

"Az emberek azt állítják, hogy fogytak a diétát követve, de nem tudjuk megállapítani, hogy ez az egészséges étrend elkezdésétől és követésétől, vagy a testmozgástól, vagy a kettő kombinációjától, vagy a GOLO étrend-kiegészítőtől származik-e" - mondja. "Ezért nem tudunk nyilatkozni arról, hogy ez a konkrét diéta segíthet-e a fogyásban".

Az inzulinnal kapcsolatos GOLO állításokkal kapcsolatban is fontos óvatosnak lenni, figyelmeztet Dr. LePort. A következő a helyzet: Amikor a szervezeted inzulint bocsát ki, éhségérzetet kezdesz érezni, mondja Dr. LePort. A GOLO Release kiegészítője azonban arra törekszik, hogy megakadályozza az inzulinszint emelkedését, és lényegében becsapja Önt, hogy ritkábban egyen. Amit Dr. LePort nem értett meg az oldalról, hogy ezek a növényi kivonatok és ásványi anyagok valójában hogyan egyensúlyozzák ki a hormonokat, és hogyan segítenek a fogyásban.

Mik a GOLO diéta hátrányai?

A WH tanácsadó testületének tagja, Amanda Baker Lemein, RD, chicagói táplálkozási szakértő szerint van néhány hátrány, amit figyelembe kell venni. Míg egyesek szerint a diéta előnye, hogy nem a hagyományos értelemben vett diétának, hanem egy étrendkiegészítő kúrának tűnik, Lemein szerint ez valójában akadály.

A kiegészítők nem egy erősen szabályozott iparág, mutat rá Lemein - ami azt jelenti, hogy rendkívül óvatosan kell eljárni és kutatni, mielőtt használnánk őket. Ráadásul a terv nem biztos, hogy fenntartható.

"Táplálkozási szakértőként, aki az évek során számos súlycsökkentő ügyfelet tanácsolt, ez [a diétás terv] nem értékeli a viselkedési problémákat, amelyeket meg kell oldani" - mondja Lemein. Az is tisztázatlan, hogy a kiegészítés szedésének milyen hosszú távú hatásai vannak, és lehetséges, hogy a kiegészítés bármely összetevője kölcsönhatásba léphet egy másik gyógyszerrel vagy egy másik szedéssel, jegyzi meg Ehsani. Ezért mindig egyeztessen az egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt elkezdene egy új kiegészítőt szedni.

Lemein pedig azt ajánlja, hogy összpontosítson a hosszú távú életmódváltásra, amely magában foglalja az egészséges, kiegyensúlyozott étkezést (ami mindenkinek másképp nézhet ki), és azt, hogy minden ételt csak mértékkel engedjen be. Arra is rámutat, hogy nem sokat tudna a hormonjairól, ha nem dolgozna együtt az orvosával, hogy megszerezze ezeket az információkat. "Egyszerűen nem igaz az az állítás, hogy mindenki inzulinrezisztens" - mondja Lemein.

valakinek aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy hormonális egyensúlyhiánya van, konzultáljon orvosával, aki az egyéni helyzetének megfelelő terápiákat tud ajánlani. Egy másik ellenérv? Az ár. "A GOLO-diéta drága diéta is, hiszen meg kell vásárolni a táplálékkiegészítőt és az étkezési kézikönyvet" - mondja Ehsani.