, 2022/12/21

Rendelhetsz egy közepesen átsütött steaket egy étteremben, élvezheted a ceviche-t a tengerparton, megkóstolhatsz egy falat marhahús carpaccio-t vagy tartárt, és ehetsz szusit, sashimit és poke-tálat, bőven. De nyers csirke? Az mindig nehéz, haaard passz. Ösztönösen talán tudod, de ami utána jön, az egy kicsit rejtélyes. Jogos a kérdés: Mi történik, ha nyers csirkét eszel?

Mi történik ha véletlenül nyers csirkét eszem

A nyers vagy nem kellően átsütött csirke fogyasztása ételmérgezéshez, gyomorfájáshoz, hányingerhez és/vagy hasmenéshez vezethet (szóval nem vicces!) - köszönhetően a csirkében gyakran megtalálható baktériumoknak, amelyek általában a grillezés, sütés vagy sütés során elpusztulnak. Ezért mindig hangsúlyozd, hogy a csirkét 100 százalékos átsütöttségig süsd meg.

A legegyszerűbb megoldás ennek a gasztro-rémálomnak az elkerülésére, ha mindig meggyőződsz róla, hogy a csirkéd valóban teljesen átsült. Ez azt jelenti, hogy egy hőmérővel ellenőrizd, hogy a csirke az FDA által ajánlott biztonságos, 165°F-os sütési hőmérsékleten van-e. De nem mindig te vagy az, aki főz. Mi történik, ha elmész egy barátodhoz, és beleharapsz egy darab baromfihúsba, csak hogy felfedezd, hogy a belseje nem eléggé átsült (vagy akár nyers!), húsos, rózsaszínű, és azt kiáltja, hogy "ne egyél meg"?

Azonnal kiköpnéd az asztalra? (Bocsánat, mindenki.) Elkezd vizet kortyolgatni, hogy kiöblítse a száját? Rohansz a fürdőszobába? Mielőtt kiborulnál, nézd meg, mit mondanak a gasztroenterológusok arról, mit kell tenned, ha nyers csirkét eszel - és teszteld a konyhai profikat, hogyan előzheted meg, hogy egyáltalán nyers csirkemellet vagy szárnyast fogyassz.

Mi történik, ha nyers csirkét eszel, tényleg?

Biztonságos nyers csirkét enni? Egyszerűen fogalmazva: nem. Megbetegedhetsz ételmérgezéstől. És hacsak nem Emily Charlton vagy Az ördög Pradát visel című filmből, ez a két rettegett szó elég ahhoz, hogy a hátadon végigfutjon a hideg. "A nyers csirke - és annak leve is - gyakran fertőzött campylobacter baktériummal, néha pedig szalmonellával és clostridium perfringenssel" - mondja Dr. Jennifer L. Bonheur, New York-i gasztroenterológus.

Van egy kis esély arra is, hogy nyers csirkéből Escherichia coli baktériumot kapjunk, "bár jellemzően sokkal gyakoribb, hogy az E. coli baktériumot a nem eléggé átsütött marhahúsból és a szennyezett nyers gyümölcsökből vagy zöldségekből kapjuk el" - mondja Dr. Samantha Nazareth, New York-i gasztroenterológus, a Women's Health tanácsadó testület tagja. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint mindezek az élelmiszerrel terjedő kórokozók hasmenést okozhatnak, általában hányingerrel és hányással, lázzal és hasi görcsökkel együtt. És lehet, hogy elég egy-két harapás.

Mennyi idővel a nyers csirke elfogyasztása után leszel beteg?

A campylobacter esetében a tünetek általában csak a fertőzés után két-öt nappal jelentkeznek, míg a szalmonella akár már hat órán belül pusztítást végezhet a CDC szerint. Hasonlóképpen, ezek a fertőzések is különböző hosszúságúak, 24 órától (clostridium perfringens) egy hétig (campylobacter). Az E. coli esetében a lappangási idő leggyakrabban három-négy nap. Sajnos, ha egyszer nyers csirkét fogyasztottál, nem sokat tehetsz ellene. A vízzel való italozás vagy a szájöblítés nem hoz semmilyen varázslatos megoldást. És a hánytatás kényszerítése? "Az sem fog segíteni" - mondja Dr. Bonheur.

Mit tegyél, ha megbetegszel a nyers csirkétől?

Nos, azonnal kitiltod bőséges időre azt az intézményt, ahol korábban ettél - igen, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy hetekig kerülnöd kell anyukád főztjét.

Hogy válaszoljak a kérdésére: Valahogyan, csak meg kell birkóznod a tünetek szimfóniájával. Nem igazán van varázspirula vagy csodaszer. "Tehát, ha hasmenésed, hányingered, görcseid vannak - a szokásos ételmérgezéses problémák -, kezdj bőséges étrendet követni, és maradj jól hidratált vízzel és elektrolititalokkal, amíg a tünetek nem javulnak" - mondja Dr. Bonheur.

A legtöbb ételmérgezés akár egy hétig is eltarthat. Ha a tünetek rosszabbodnak vagy nem javulnak egy héten belül, és/vagy "véres hasmenésünk van, magas lázunk és terhesek vagy legyengült immunrendszerűek vagyunk, mindenképpen beszélnünk kell egy orvossal" - mondja Dr. Nazareth. A kiszáradás jeleit kezdi mutatni (gondolj csak a következőkre: szédülés, szájszárazság, alacsony vérnyomás, csökkent vizeletürítés)? Valószínűleg ekkor is nyugodtan felhívhatod az orvost. Néhány ilyen súlyosbodó tünet, mint a magas láz és a véres széklet, azt jelentheti, hogy agresszívebb fertőzésed van. De általában nem ez a helyzet. "A legtöbb fertőzés magától megszűnik". "Csak ritka esetekben van szükség antibiotikumos kezelésre".

Mi történik, ha enyhén nem eléggé átsütött csirkét eszik?

Nem számít, hogy nyers-e, vagy csak enyhén átsütöttnek tűnik. A legbiztosabb, ha visszatérsz a tűzhelyhez (grill, sütő stb.), hogy hosszabb ideig süsd a baromfit, ha kétséges a készültségi foka. Persze, egyszerűbbnek tűnhet, ha egyszerűen körbevágod a nyersebb részeket, és megeszed, ami jól átsültnek tűnik, mintha megkérnél egy szakácsot vagy a legjobb barátnődet, hogy hosszabb ideig főzze az ételt, de ez valójában elég kockázatos.

"Az egész húsdarabnak jól átsültnek kell lennie, mivel a hús szomszédos, nem eléggé átsütött szegmenseiből is származhat szennyeződés, ami továbbra is veszélyezteti a baktériumoknak való kitettséget és az élelmiszerrel terjedő megbetegedéseket" - mondja Dr. Bonheur.

Hogyan győződhetek meg arról, hogy a csirke teljesen átsült?

Figyelj a hús színére és a csirkéből kifolyó szaftra. Egyszerű ökölszabály, hogy a főtt csirke fehér színű lesz, az alulfőtt vagy nyers csirke pedig rózsaszínű vagy akár véres. De ne félj még tovább vizsgálódni. Vágjunk egy kis vágást a baromfi legvastagabb részébe, és ha az még mindig rózsaszínűnek tűnik, vagy bármilyen vér jelen van benne, akkor a csirke valószínűleg nyers.

És ugyanez a fajta gondolat érvényes bármilyen folyadékkal kapcsolatban is: ha a lé még mindig rózsaszínű, akkor dobd vissza a serpenyőbe. A legbiztonságosabb azonban, ha beruházol egy minőségi főzési hőmérőbe. Szúrd be azt a rosszfiút a hús legvastagabb részébe. Ha a hőmérő 165°F-ot mutat, akkor a csirke jól átsült, és a hő hatására az esetlegesen jelen lévő baktériumok kellőképpen elpusztultak. Így nyugodtan fogyaszthatod a csirkés vacsoráját.