, 2022/12/14

Korábbi táncosként mindig is ódzkodtam attól, hogy kipróbáljam a népszerű "barre" órákat. Minden nyáron órákat töltöttem egy izzadt stúdióban 12 másik tizenéves lánnyal együtt hajlítással, pliézéssel és még sok mással, amíg a lábizmaink el nem adták magukat a rúdnál. Mégis kíváncsi voltam a barre-zúgásra.

Miről szól a barre óra

Gyorsan eljutottam az első órámhoz a Pure Barre-ban - egy olyan fitneszstúdióban, amely teljes egészében a rúd köré épült. Eleinte vonakodtam, de úgy jöttem el az óráról, hogy úgy éreztem, minden apró izom a törzsemben, a fenekemben, a karjaimban és a lábaimban próbára tették. Másnapra teljesen fájt a lábam. Ismerd meg a szakértőket: Katelyn DiGiorgio a Pure Barre képzési és technikai alelnöke és mestertanár-edzője.

És bár emlékeztetett a régi balett napjaimra, valójában sokkal inkább hasonlított egy pilates vagy szobrászati edzésre. Az óra inkább a kardióra, az erőnléti edzésre és a nyújtásra koncentrált, mint a tökéletes tánctechnikára. Mindent összevetve kipróbáltam már barre stúdiókat szerte New Yorkban - Physique 57, Xtend, Barre Method, Exhale -, és mindig lenyűgözött, hogy mindegyik óra mennyire megdolgoztatja az egész testemet.

Mire számíthatsz egy Barre Workout órán?

Minden barre órát úgy terveztek, hogy az egész testet átmozgató, izomállóképességi edzés legyen (ahogy azt én is határozottan tapasztaltam). Általában különböző szakaszokra vannak bontva, amelyek a főbb izomcsoportokra összpontosítanak, beleértve a karokat, lábakat, farizmokat és a törzset. "Az egyes csoportok izmait kis célzott mozgásokon, nagy ismétlésszámon és könnyű súlyon vagy ellenálláson keresztül fárasztják" - mondja DiGiorgio. Gondoljon a guggolásban történő pulzálásra, hogy megcélozza a farizmokat és a négyfejűeket, a lehető legtöbb tricepsz kickbacket háromkilós súlyokkal, vagy egy élénk plank sorozaton keresztül mozogjon.

"A barre óra egy olyan edzéstechnika, amelyet a balett, a jóga és a pilates elemei inspiráltak" - mondja DiGiorgio. "Az alacsony terhelésű, nagy intenzitású mozgásokra összpontosít, amelyek célja, hogy olyan módon erősítse a testet, ahogyan kevés más edzés képes." Az erőfejlesztés mellett ez a teljes testet átfogó edzés a mozgékonyságot és a rugalmasságot is fejleszti, teszi hozzá DiGiorgio.

Egyes órákon csak a bárpultot (vagy annak megfelelőt, például egy pultot vagy széktámlát) és a saját testsúlyodat használod, hogy ismétlésről ismétlésre végezd el az izomépítő mozdulatokat, míg más órákon olyan eszközöket használsz, mint az ellenállósávok, csúszkák, bokasúlyok, szabad súlyok, edzőlabdák és más eszközök.

"Az órák szakaszai nyújtással is párosulnak, hogy növeljék az általános rugalmasságot" - magyarázza DiGiorgio. Ha tehát azon küszködsz, hogyan legyél hajlékonyabb (emeli a kezét), a barre óra remek választás.

A Barre edzések előnyei

Számos előnye van annak, hogy a barre órákat más edzések kiegészítéseként, vagy amikor a saját edzéseddé teszed őket.

Fokozott rugalmasság.

A balettből és a táncosoknak szükséges rugalmasságból kölcsönözve a barre órák is segíthetnek a nyújtási képességed javításában. "Néhány gyakorlat egy kis mobilitást igényelhet, különösen a csípődben" - mondja Kara Liotta, a KKSWEAT társalapítója. Azt is megjegyzi, hogy a konkrét, balett ihlette mozdulatokon túl a legtöbb barre edzésen elég sok nyújtást is kapsz, hogy kinyújtsd azokat az izmokat, amelyeket kimerítesz.

Fokozott izomerő.

Az ellenállásos edzés bármely formája - klasszisok, súlyemelés és barre - növeli az izomtömeget. Tanulmányok azt mutatják, hogy igen, az intenzitás vagy a hozzáadott súly építi az izmokat, de a mennyiség is (gondolj a véget nem érő mini guggolásokra). Ó, és mivel az órán végigvitt mozdulatok nagy része felpörgeti a hasizmokat és a hátat, biztos lehetsz benne, hogy erősebb, határozottabb törzset fogsz formálni.

Jobb állóképesség.

"A barre edzések az állóképességről, a formáról és az ismétlésekről szólnak" - mondja Liotta. "Sokáig tartod a pozíciókat és kimeríted az ismétléseket, de minimális súllyal". Mivel minden egyes alakban jó időt töltesz, hogy valóban kimerítsd az izmokat, azt is igazán érezheted, hogy melyik testrészedet kell aktiválnod és erősítened.

Kíméletesek az ízületekhez.

A barre órák alacsony terhelésűek, ami csökkentheti a sérülés kockázatát, és segíthet, ha már sérült vagy. "Sokan sérülésekkel küzdenek, és mégis szilárd fizikai kihívást szeretnének anélkül, hogy úgy éreznék, mindent módosítaniuk kell" - mondja Liotta. "A barre azért alacsony hatású, mert a hagyományos barre-edzésben egyáltalán nincs ugrálás." Ez DiGiorgio szerint remek választás a szülés előtti és utáni nők számára is.

Jobb testtartás.

A barre-órák számos mozdulata a hasizmokat és a törzset is megcélozza. Így nem csak egy erősebb, határozottabb törzsért dolgozhatsz, hanem szilárd erőre is szert tehetsz, hogy javítsd a testtartásodat, az egyensúlyodat és az általános mozgékonyságodat.

Remekül alkalmas cross trainingre.

Nem kell mindent beleadnod a barre-edzésbe ahhoz, hogy érezd a hatását. Még akkor is, ha az elsődleges célod a versenyre való felkészülés, a barre óra remek cross training lehet az erőnlét és a jó kondíció megőrzése érdekében.

Hogyan hasonlít a barre más edzésekhez

Kezdjük azzal, hogy a barre mindenki számára elérhető, és nem kell táncosnak vagy szuper fittnek lenned ahhoz, hogy csináld. "A közösség olyan emberekből áll, akik már minden valaha létrehozott fitneszórát kipróbáltak, valamint olyanokból, akik most kezdik a fitneszutazást" - mondja DiGiorgio. "Sok edzésprogrammal ellentétben, amelyek magas szintű fizikai fittséget vagy előzetes szaktudást igényelnek, a barre nagyon kezdőbarát és alkalmazkodik a különböző készségekhez és képességszintekhez."

"A barre nagyon kezdőbarát és alkalmazkodik a különböző készségekhez és képességszintekhez." Mégis eltarthat néhány óráig, mire eléri a barre-edzést. "Az óra gyorsan halad, és kihívást jelenthet, mivel olyan izmokat fogsz használni, amelyekről nem is tudtad, hogy vannak" - mondja DiGiorgio. "De három-négy óra után belejössz a dologba, és általában már nyolc-tíz óra alatt látod az eredményeket."

Egy barre órán számíthatsz arra, hogy lendületes zenére fogsz mozogni, ellentétben a Pilates-szel, ahol leginkább a légzésre fogsz hagyatkozni. Liotta szerint némi koreográfiát vagy ritmikus mintákat is követned kell, de nem annyira, mintha egy hagyományosabb táncórára járnál (vagy a Tiktok videókon követnéd!) "Az óráimon szeretek mintákat használni, de az egyszerűség oldalára térek, hogy mindenki tudja követni" - mondja Liotta.

A barre órák újabb "fúziós" változatai más célokat szolgálnak, és emlékeztethetnek más, már kipróbált modalitásokra. A Pure Barre Pure Empower órája például a hagyományos barre mozdulatokat kombinálja intervallum edzéssel, így a szívritmusodat is megemelheted, hogy a kardiót is be tudd vinni. Más fúziós órák eközben több súlyt és ellenállási eszközt használnak, hogy növeljék az erőnlétet.

Mit vegyen fel a barre órára

Bár az edzőruhák teljesen a személyes preferenciákon alapulnak, DiGiorgio azt ajánlja, hogy a barre órára olyan leggingset vagy capririt viselj, amiben jól érzed magad, és egy edzőtankot vagy pólót. A testhez simuló ruhák viselése segít az oktatónak abban is, hogy jobban lássa a formádat (ha Zoom vagy Google Hangout órán veszel részt, vagy ha van hozzáférésed egy IRL oktatóhoz) az óra során, így tanácsot tud adni a szükséges kiigazításokkal kapcsolatban. Emellett érdemes ragadós zoknit viselned, hogy megakadályozd a lábad csúszását. (Hidd el, ez elengedhetetlen.)

Barre óra forma tippek

Sok új szakkifejezést kell megtanulnod, amikor belépsz a stúdióba. Itt vannak azok a kifejezések, amelyeket ismerned kell, hogy a formádat a helyén tartsd.

Impulzus: Az első órán "az egyik legnagyobb kihívást jelentő alapvető formaelem a kis, kontrollált mozgások elsajátítása" - mondja DiGiorgio. "Amikor például azt hallod a tanárodtól, hogy pulzus, az szó szerint azt jelenti, hogy csak egy centit mozdulj fel és le." A cél itt az, hogy a célizom összehúzódására összpontosítsunk, ami megköveteli, hogy a mozgástartományt kontrolláltan, pontosan és kicsiben tartsuk.

Rázás: Ha a tested elkezd remegni az óra alatt, az azt jelenti, hogy jól csinálod!

Húzza be a farokcsontját: Ha az oktató ezt mondja, vagy "nehéz farokcsontod" van, húzd befelé a hasizmaidat, és gördítsd a csípődet kissé alá, hogy semleges gerincet hozz létre, mondja DiGiorgio. Ez a pozíció elősegíti a törzs bevonását, és az óra során gyakran előkerül.

Ne feledd, ha az első próbálkozás után nem sikerül, ne csüggedj! DiGiorgio szerint néhány óra után megtanulod a szakzsargont és a mozdulatokat.