, 2022/12/21

A rózsaszín folyás a hüvelyből származó vérzés, amely rózsaszín, rózsaszínű vagy világosbarna színű lehet. A rózsaszín folyás számos dolog következménye lehet, beleértve a hormonális változásokat, a nemi úton terjedő fertőzéseket (STD-ket) és az orvosi állapotokat.

Rózsaszín lemerülés  11 gyakori okok és mit jelenthetnek

Mint mindig, ha aggódsz az egészséged miatt, foglalj időpontot háziorvosodhoz és kérj tanácsot.

Tehát ahelyett, hogy az internetes rémtörténeteket görgetnéd végig, inkább olvasd el, hogy a szakértők szerint minek tulajdonítható a rózsaszínű folyás.

Rózsaszín folyásom van, amikor megtörlöm - mi lehet az oka?

Bár lehet, hogy egy kicsit megijedsz a rózsaszín folyás látványától, rengeteg oka lehet - és nem mindegyik miatt kell aggódni. Ha azonban aggódsz amiatt, hogy valami történik odalent, mindenképpen jelentkezz be a háziorvosodhoz, hogy megbeszéljétek a tüneteket.

Lehet rózsaszín folyásod gombás fertőzéstől?

Igen. Ha valóban élesztőgomba-fertőzés, vagy akár bakteriális vaginózis is állhat a háttérben. Ez is vérzést okozhat a hüvely falából, ami keveredhet a folyással, és rózsaszínűvé teheti azt. Gyanítod, hogy ez a helyzet? Jelentkezz be háziorvosodhoz.

A rózsaszín folyás terhességet jelent?

Nem feltétlenül, de előfordulhat. A beágyazódási vérzés - a fogamzás után néha jelentkező foltos vagy enyhe vérzés - a terhesség korai jele lehet. Azonban nem minden terhesnél jelentkezik beültetési vérzés, és nem minden rózsaszín folyás oka a terhesség. Ha úgy gondolod, hogy terhes lehetsz, létezik néhány nagyon érzékeny teszt a fogamzás után körülbelül 8 nappal és a menstruáció kihagyása előtt kimutathatja a terhességet.

Mennyi ideig tart a rózsaszín folyás?

Nehéz megmondani, mivel ez attól függ, hogy mi okozza a rózsaszín folyást. A szex után jelentkező pöttyös - vagy rózsaszínű - folyás (az úgynevezett posztkoitális vérzés) valószínűleg csak egy-két óráig tart, míg a peteérés vagy beágyazódás okozta rózsaszínű folyás néhány órától néhány napig is eltarthat. Egyesek arról számoltak be, hogy a beágyazódási vérzés akár hét napig is eltarthat, bár ez ritkább.

Az új fogamzásgátló módszerre való áttérés után (különösen, ha spirál, implantátum, injekció vagy új fogamzásgátló tablettát próbál ki) néhány hónapig normális, hogy rózsaszín folyás jelentkezik, és általában idővel enyhül. Keresd fel háziorvosod, ha a rózsaszín folyás a viszonylag normálisnak tekinthetőnél tovább tart.

A rózsaszín folyás okai: 10 ok, amiről érdemes olvasni

1. Ez a menstruációd

A rózsaszín folyás talán legnyilvánvalóbb oka a vér. A menstruáció kezdete vagy vége felé, mondja Dr. Brooke Vandermolen, szülész-nőgyógyász orvos és a The Obgyn Mum alapítója, a menstruációd kifelé menet más hüvelyi váladékkal egyesülhet, és így vörösből rózsaszínűvé hígulhat. Alternatív megoldásként, ha a rózsaszín folyás meglepett, és nem a szokásos havi időszaktól eltérően jelentkezik, az a rendszertelen menstruáció jele lehet, amelyet a kor, a stressz, az életmódbeli változások, például az utazás, vagy a súlyingadozás idézhet elő.

2. Peteérésed van

Mint a terhességtervezési alkalmazások régimódi változata, az anyatermészet figyelmeztethet arra, hogy hol tartasz a ciklusodban. "Az ovuláció (a ciklus közepe) környékén (a ciklus közepe táján) rózsaszínű folyást vehetsz észre" - mondja Dr. Vandermolen.

A nők körülbelül 5-20%-a tapasztalja a ciklus közepén a peteérés idején a vérzéses folyást - ez azért rózsaszínű, mert a szervezet ilyenkor extra tiszta méhnyakváladékot is termel, ami felhígítja azt. Az ovulációkor hirtelen megugró ösztrogénszint eredménye, amely aztán lecsökken, ami a méhnyálkahártya destabilizációját okozza - mondja Dr. Vandermolen. "Általában 12-72 órán át tart.

3. A hormonjai megbolondultak

Ha az ösztrogénszinted felborul, a méhnyálkahártya lebomolhat és idő előtt vagy szabálytalanul vedlik, ami rózsaszínű folyásfoltokhoz vezet. A szabálytalan méhvérzés magas vagy alacsony ösztrogénszint esetén is előfordulhat' - mondja Dr. Vandermolen. "Ha szabálytalan a menstruációs ciklusa - például PCOS miatt -, előfordulhatnak anovulációs ciklusok, amikor nem szabadul fel petesejt.

"Ilyenkor a progeszteron nem szabadul fel a normális mennyiségben, és az ösztrogénszint továbbra is a méhnyálkahártya megvastagodását okozza. Ez aztán hiányosan és szabálytalanul levedleni, ami rózsaszínű folyást vagy vörös foltokat eredményezhet. Vannak olyan helyzetek is, amikor a nőknek peteérése van, de az ösztrogénszint alacsony marad, ami szintén szabálytalan vérzést vagy rózsaszínű folyást okozhat. Vedd számba, hogy tapasztalod-e a hormonális egyensúlyhiány egyéb tüneteit, például hőhullámokat, álmatlanságot, hangulatingadozást, agyi ködöt és húgyúti fertőzéseket. Ha úgy gondolod, hogy ez is előfordulhat, jelentkezz be a háziorvosodhoz, és magyarázd el a tüneteit.

4. Megváltoztattad a fogamzásgátlót

Sok nőnél - mondja Dr. Shree Datta, szülész-nőgyógyász szakorvos - a hormonális fogamzásgátlás megkezdése áttöréses vérzést válthat ki, a szakemberek így nevezik a fogamzásgátlás megkezdése utáni első néhány hónapban jelentkező rózsaszínes, vöröses vagy barna színű folyást és vérzéseket. Ez elég kellemetlen lehet, de nem kell aggódni miatta, mivel ez csak a szervezeted módja arra, hogy alkalmazkodjon az új hormonokhoz.

5. Terhes vagy

Amikor a megtermékenyített petesejt gyökeret ereszt a méhed nyálkahártyájában, néha rózsaszínű folyást válthat ki - ezt nevezzük beültetési vérzésnek. (Megjegyzés: Nem minden nőnél jelentkezik ez a jelenség). Ha váratlanul vérzésed volt, és védekezés nélküli szexben volt részed, figyelj a korai terhesség egyéb jeleire, például a reggeli rosszullétre, a fájó mellekre és a fáradtságra.

Ezenkívül rózsaszín folyás akkor is előfordulhat, ha már jócskán előrehaladott terhességben vagy. Dr. Datta szerint ez a méhlepény széléről származó vérzésből eredhet, különösen, ha a tiéd alacsonyan fekszik. Akkor is előfordulhat, ha rendellenesség van a méhnyakadon, vagy ha elszakadt a magzatvized - mondja Dr. Datta.

'A terhesség későbbi szakaszában a rózsaszínű váladék megjelenést jelenthet, ami arra utal, hogy hamarosan megindul a szülés. Függetlenül attól, hogy milyen stádiumban van, mindig fontos, hogy ellenőriztesd magad, hogy megbizonyosodj arról, hogy te és a baba is jól van.

6. Ez lehet a vetélés jele

Ez valószínűtlen, de fontos, hogy tisztában legyél vele. Nem minden vetélés jelentkezik erős vérzés formájában, és Dr. Datta szerint egyes nőknél az egyik inkább rózsaszínű folyásnak tűnhet - ez hangsúlyozza annak fontosságát, hogy mindig szakítsunk időt arra, hogy a terhesség alatt kivizsgáltassuk magunkat, ha bármilyen új jel vagy érzés miatt aggódunk. Ha aggódik, forduljon szülésznőjéhez vagy orvosához.

7. Elkaptál egy nemi úton terjedő fertőzést

Védekezés nélküli szexben volt részed, rózsaszín folyása van, de nem terhes? Lehet, hogy összeszedtél egy szexuális úton terjedő fertőzést, mondja Dr. Datta. Figyelj az egyéb tünetekre, és vizsgáltasd ki magad a klinikán vagy otthoni teszttel, mivel bizonyos nemi úton terjedő fertőzések, például a klamídia és a gonorrhoea kezeletlenül hagyása kismedencei gyulladásos betegséghez (PID) és meddőséghez vezethet.

8. Petefészekcisztád van

A petefészekcisztákat okozhatják hormonális egyensúlyhiányok, valamint olyan állapotok, mint az endometriózis. A rózsaszín folyás mellett puffadást, fájdalom- vagy nehézségi érzést is észlelhet a medencéjében. Ez szokatlan, de a nők egy kisebbsége esetében a hormonokat felszabadító petefészekciszták rendellenes hüvelyi vérzéshez vezethetnek, amely idővel fokozódik - mondja Dr. Datta.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, és még inkább, ha a fájdalom a medencéd egyik oldalára korlátozódik, ami méhen kívüli terhesség jele lehet, akkor a háziorvosodhoz fordulj.

9. A perimenopauza időszakát éled át

A menopauzába való átmenet során a petefészkeid már nem termelnek annyi ösztrogént, mint korábban, ami hatással lehet a ciklusod rendszerességére, és váratlan rózsaszínű folyáshoz vezethet.

Azt is észrevette, hogy a hüvelye már nem olyan természetes módon kenődik, mint korábban? Vagy egyáltalán nincs kedve a szexhez? Vagy éjszakai izzadást tapasztal? Ezek a korai menopauza jelei lehetnek, amely leggyakrabban a negyvenes éveiben következik be, ezért kérje háziorvosától, hogy kérjen vérvizsgálatot, hogy kiderüljön, mi a helyzet.

10. Nemrégiben szexeltél

Gondolj erre a rózsaszín folyásra úgy, mint egy karcolásból vagy horzsolásból származó vérzés belső megfelelőjére. Az erőteljes szex, vagy bizonyos tárgyak hüvelyébe helyezése irritációt és enyhe vérzést okozhat, ami rózsaszín folyásként jelentkezhet.

A méhnyak (a méh nyaka) meglehetősen törékeny szövet, amely könnyen vérzik - mondja Dr. Vandermolen.

'A méhnyakán ektropium is lehet, ami azt jelenti, hogy a méhnyak normál, belül lévő bélése a méhnyak külső részén található. Ez gyakori, és előfordulhat, ha fogamzásgátló tablettát szed vagy terhes. Érintésre, például közösülés közben könnyen vérezhet'.

Csak legyen tudatos, hogy vigyázzon a testére szex közben, és tartson egy kis szusszanásnyi szünetet, amíg gyógyul.

FYI: Ritkán a rózsaszín folyás összefüggésbe hozható a méhnyakrákkal, így ha rendszeresen tapasztal vérzést szex után, keresse fel orvosát, hogy kizárja ezt.

11. Élesztőgomba fertőzése van

Az élesztőgomba-fertőzés okozhat vérzést a hüvelyfaladból, és a fehér anyaggal keveredve rózsaszín folyást eredményezhet.

A tanulság? Ha a rózsaszín folyás nem az, ami normális nálad, a legjobb, ha beszélsz a háziorvosoddal, különösen, ha úgy gondolod, hogy nem tartozol a fenti kategóriák egyikébe sem, vagy ha fájdalmat is tapasztalsz szex közben, derékfájást, fokozott vizelési igényt vagy vért a vizeletben vagy a kakiban.