, 2022/12/12

Sorozatgyilkos dokumentumfilmek, amit a "Monster" után érdemes megnézni: Jeffrey Dahmer története' után Egy szó a bölcseknek: Legyen egy barátod melletted. Október a "kísérteties szezon", így nem meglepő, ha a streaming sorod tele van horrorfilmekkel, igazi bűnügyi ihletésű tévéműsorokkal, és azok számára, akik tudják, hogy az igazság gyakran ijesztőbb, mint a fikció, sorozatgyilkosokról szóló dokumentumfilmekkel.

Sorozatgyilkos dokumentumfilmek

Ha már megnézted a Monster: The Jeffrey Dahmer Story című filmet, még mindig lehetnek olyan kérdéseid, amelyekre csak a valódi történet adhat választ. Ez az a pont, ahol a Netflix Beszélgetések egy gyilkossal: The Jeffrey Dahmer Tapes és a The Jeffrey Dahmer Files az Amazon Prime-on csillapíthatja a kíváncsiságodat.

Bár érthető, hogy érdekel azoknak az elméje, akik szörnyű bűnöket követnek el, és megpróbálják megérteni az erőszakhoz való fordulásuk hátterében álló indítékokat, a kizárólag ezekre a hírhedt sorozatgyilkosokra való összpontosítás nem tiszteli az áldozatok életét, és potenciálisan magukat a gyilkosokat is elbűvöli.

Fontos, hogy megértsük e tragikus események körülményeit, de azt is fontos felismerni, hogy minden dokumentumfilmet egy szemszögből filmeznek és szerkesztenek. Ezért fontos, hogy ne feledjük, hány életet változtattak meg örökre ezeknek az embereknek a tettei. Akár azért szeretnél többet megtudni a sorozatgyilkosokról, hogy megvizsgáld az emberi természet sötét oldalát, akár a kíváncsiságnak egyszerűen túl nehéz ellenállni, ezek sorozatgyilkos dokumentumfilmeket érdekes, sőt, megrázó perspektívát kínál a történelem leghírhedtebb bűntetteinek némelyikéről. Még ha úgy gondolod is, hogy már ismered a teljes történetet, egy dokumentumfilm megtekintése segíthet jobban megérteni és együttérezni az áldozatok családjaival és túlélőivel.

1 Beszélgetések egy gyilkossal: Jeffrey Dahmer kazettái

Ha többet szeretnél megtudni a valós történetről, amely a Netflix Monster című életrajzi sorozatát ihlette: The Jeffrey Dahmer Story, akkor ne keresse tovább ezt a háromrészes dokumentumfilmet Joe Berlinger rendező Conversation With A Killer sorozatából. A sorozatgyilkos és kannibál Jeffrey Dahmer és védője közötti, eddig soha nem hallott hanginterjúkat tartalmazó dokumentumfilm kényelmetlen közelséggel tárja fel a nézők előtt a férfi eltorzult pszichéjét. A film a rendőrség felelősségét is újragondolja, amiért Dahmer - akit 1988-ban kiskorúak szexuális zaklatásáért ítéltek el - olyan sokáig kerülhette el a gyanút és a bűnüldöző szervek felderítését, hogy négy év alatt 16 szörnyű gyilkosságot követhetett el.

2 Beszélgetések egy gyilkossal: A Ted Bundy-felvételek

Az Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile című 2019-es Ted Bundy-életrajzi film rendezőjétől, Joe Berlingertől származik a Conversations With A Killer sorozat első dokumentumfilmje. A sorozatgyilkos pszichéjét exkluzív, eddig soha nem hallott interjúkon keresztül tárja a nézők elé, bemutatva, hogy Ted Bundy jó megjelenése és felszíni bája hogyan tette lehetővé, hogy éveken át a bűnüldöző szervek radarja alatt maradjon. Ez idő alatt az "Egyesült Államok Hasfelmetsző Jackje" 30 nőt és lányt gyilkolt meg.

3 Beszélgetések egy gyilkossal: A Wayne Gacy szalagok

Joe Berlinger Beszélgetések egy gyilkossal című sorozatának második része a sorozatgyilkos John Wayne Gacy történetét meséli el, aki 1972 és 1976 között 33 fiatalembert gyilkolt meg, egy feltörekvő politikus, helyi vállalkozó és részmunkaidős bérbohóc volt. A háromrészes doku 60 órányi, a sorozatgyilkos és védője között készült, feltárt hangfelvételekből magyarázza meg Gacy nárcisztikus személyiségét, és exkluzív új interjúkat tartalmaz a legfontosabb résztvevőkkel, köztük Gacy egyik túlélőjének vallomásával.

4 A komor alvó meséi

A Grim Sleeper 25 éven át terrorizálta Los Angeles déli részét. Gyilkossági sorozatának a 2010-es, kissé véletlenszerű letartóztatása után vetett véget. Úgy gondolják, hogy több mint 100 embert ölhetett meg, amivel ő lenne a történelem legtermékenyebb sorozatgyilkosa.

5 A gyóntató gyilkos

Henry Lee Lucas 1983-ban több mint 200 gyilkosságot vallott be, de a DNS ellentmondott a vallomásainak. Mi történik akkor, ha a beismerő vallomást tevő személy valójában nem is követte el a gyilkosságot?

6 Bayou Blue

A Bayou Blue Ronald Dominique sorozatgyilkos történetét dolgozza fel, aki 1997 és 2006 között tevékenykedett. Délkelet-Louisianában 23 férfit erőszakolt meg és ölt meg, de elfogása bonyolulttá vált, amikor az áldozatok családjai hallgattak, és a Katrina hurrikán lecsapott.

7 Cropsey

New York-i városi legendából lett valóságos sorozatgyilkos? Cropsey városi legendaként indult, de ahogy ez a dokumentumfilm feltárja, egy elítélt gyermekrabló túlságosan is hasonlónak érzi a történeteket.

8 Ted Bundy: Falling For A Killer

Ted Bundy régi barátnője, Elizabeth Kendall az ő oldaláról meséli el a hírhedt történetet a Falling For A Killer című könyvben. Ezzel a női perspektívát állítja a középpontba, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak a hírhedt sorozatgyilkosról szóló dokumentumfilmekben, és tiszteleg áldozatai emléke előtt.

9 The Jeffrey Dahmer Files

Jeffrey Dahmerről valószínűleg hallottál már, de hallottad már a történetét a letartóztató rendőr és a szomszédja szemszögéből? Ez a dokumentumfilm Dahmer történetét tárja fel a letartóztatásának nyarán.

10 H.H. Holmes: Amerika első sorozatgyilkosa

Sok sorozatgyilkos az 1970-es évektől a 2000-es évekig követte el szörnyű bűntetteit, de ez nem jelenti azt, hogy előtte nem léteztek. Az "Amerika első sorozatgyilkosának" tartott H. H. Holmes több mint 200 embert ölhetett meg a 19. század végén.

11 Aileen: Egy sorozatgyilkos élete és halála

A sorozatgyilkosok gyakran férfiak, de Aileen Wuornos kivétel a szabály alól. Hét férfit gyilkolt meg Floridában a 80-as évek végén. Ez a dokumentumfilm foglalkozik azzal, hogy kezdetben ártatlannak vallotta magát, és feltárja, hogy végül miért változtatta meg a történetét. (Csak hogy tudd: ez Nick Bloomfield filmrendező második dokumentumfilmje - az első az Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer).

12 The Jinx: Robert Durst élete és halála

Robert Durst ingatlanbirtokost és milliomost több ember (köztük a felesége) meggyilkolásával vádolták, de soha nem ítélték el. Ismerd meg a valódi történetet ebben az HBO-dokumentumfilmben.

13 Albert Fish: A bűnben találta meg a megváltást

A szadomazochista sorozatgyilkost, Albert Fish-t a Szürke Ember, a Wysteria Vérfarkasa, a Brooklyn Vámpír, a Holdmániás és a Mumus néven is ismerték. Az idős, bibliai mesék által ihletett férfi a nagy gazdasági világválság idején New York-i gyerekeket csalt végzetes markába.

14 Itt a Zodiákus beszél

Ez a dokumentumfilm a Zodiákus gyilkos bűntetteit vizsgálja a nyomozásban részt vevő személyek szemszögéből. Újabb szakértők tekintenek át a sajtónak szóló, érdekes írásokon.

15 Don't F**k With Cats

ne baszakodj macskákkal

Bár nem éppen egy sorozatgyilkosról szóló dokumentumfilm, ez a Netflix-film azt vizsgálja, hogyan végződött egy állatkínzással kapcsolatos nyomozás egy nemzetközi diák meggyilkolásával.

16 Killer Ratings

Wallace Souza brazil televíziós műsorvezetőt és politikust több gyilkosság megrendelésével vádolják. Az indítéka? Hogy javítsa népszerű televíziós hírműsorának, a Canal Livre-nek a nézettségét.

17 Túléltem B.T.K.-t: BTK és az Otero család gyilkosságai

A többi sorozatgyilkos dokumentumfilmmel ellentétben ennek a filmnek a középpontjában egy túlélő áll: Charlie Otero. Ő volt az első sorozatgyilkos család legidősebb túlélő tagja, akit BTK 1974. január 15-én gyilkolt meg. Otero tinédzserként fedezte fel családtagjai holttestét, miután hazaért az iskolából.

18 A disznófarm

A kanadai sorozatgyilkos, Robert Pickton akkor bukott le, amikor a rendőrség egy illegális lőfegyverrel kapcsolatos házkutatási parancsot követve több nő maradványaira bukkant a farmon. Pickton később beismerte, hogy 49 nőt ölt meg.