, 2022/12/5

Mostanában valószínűleg sok időt töltöttél mezítláb a kanapén kuporogva. Bármennyire is kényelmes, mostanra észreveheted, hogy a lábad eléggé megviselte a lábad, a bőröd alja érdes, repedezett, és talán még hámlik is.

8 ok amiért a lábad hámlik

"A hámló lábak határozottan gyakoriak, és ennek több oka is van" - mondja Rebecca Pruthi, DPM, podológus, a Foot Care of Manhattan tulajdonosa. "Állandóan a lábunkon vagyunk, és az állandó lüktetés és járás repedezést és hámlást okozhat a bőrön". Az évszakok is szerepet játszhatnak a lábak elhasználódásában: a nyár jellemzően hámláshoz és hólyagosodáshoz, a tél pedig szárazsághoz, repedezett sarokhoz és (ismét) hámláshoz vezet.

Tehát amikor a kutyák elkezdenek ugatni a hámló bőrhelyzet miatt, ami odalent történik, szuper csábító lehet, hogy a saját kezedbe vedd a dolgokat, mondjuk, piszkálással. Ne tegye, Jennifer Tauber, DPM, a Connecticut állambeli New Canaanban működő podológus szerint. "A legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy megpróbálják saját maguk eltávolítani a hámló bőrt, akár valamilyen eszközzel, ami vérzéshez és fertőzéshez vezethet, akár egy recept nélkül kapható szerrel, ami túl durva lehet a bőrhöz és több irritációt okozhat, mint amennyi jót."

Ez a hámló lábak leggyakoribb hét oka - és hogyan kezeljük őket.

Most pedig vissza a hámló lábfejekhez, amiket maga elé támasztott: mi a baj? Nos, a hámló lábak többről is szólhatnak, mint a járdán való taposás vagy az időjárás viszontagságai. Íme hét ok, amiért hámlik a lábad.

1. Gombás fertőzések

A betegek lábának hámlásának leggyakoribb oka a gombás fertőzés (például a lábgomba) - bár nem mindig veszik észre. "Sokszor csak hámló bőrként jelentkezik, és a betegek nem viszketnek, így nem tudják, hogy gombás fertőzésről van szó" - mondja Pruthi.

Ha tehát a bőre hirtelen rejtélyes módon hámlani kezd, inkább előbb, mint utóbb vizsgáltassa ki. Ha egyszer gombás fertőzés van a bőrödön, az könnyen megfertőzheti a lábkörmödet, amitől Pruthi figyelmeztet, hogy nagyon nehéz lehet megszabadulni.

"Azt tapasztalom, hogy az történik, hogy a bőr megfertőzi a körmöt, a köröm pedig újra megfertőzi a bőrt, oda-vissza, oda-vissza" - mondja. "Szóval bármi is jelenik meg először, azt el akarod ütni."

Kezelés:

Tauber szerint, ha egy kisebb gombás fertőzésről van szó, mint például a lábgomba, akkor egy vény nélkül kapható gombaellenes spray vagy krém segíthet. Ha nem és/vagy súlyosabb helyzettel állunk szemben, akkor vényköteles, erős krémre lehet szükségünk. Akárhogy is, ha gombás fertőzése van a lábán, akkor valószínűleg a cipőjében is, mondja Tauber. Tehát ügyelj arra, hogy a cipőd száraz maradjon, és használj rá gombaölő spray-t is.

2. Izzasztó edzésprogramok

A túlzott izzadás és a nedves környezet gyakran okozza ezeket a lábfertőzéseket, amelyek hámláshoz vezetnek. Ez azt jelentheti, hogy az edzésprogramod, különösen, ha van benne egy kis forró jóga is, hozzájárulhat a hámló lábadhoz. Pruthi arra figyelmeztet, hogy "bármi, amit mezítláb csinálsz, vagy ha közös szőnyegeket használsz, vagy ha forró jógázol nedves környezetben", vezethet ehhez a bakteriális vagy gombás fertőzéshez. Keress fel egy orvost, ha úgy gondolod, hogy nálad van.

Kezelés:

Hillary Brenner, DPM, egy New York-i podológus szerint a gombák és a baktériumok elpusztítása érdekében szagtalanító cipőspray-vel (vagy akár Lysollal) kell leitatni a cipőt. Azt is javasolja, hogy viseljünk pamut zoknit, hogy elvezesse az izzadságot, használjunk ortéziseket, például olyanokat, amelyeknek puha felső borítása felszívja a nedvességet, és ha lehetséges, fektessünk be egy második pár edzőcipőbe, hogy váltogathassuk a kettőt.

3. Pántos sarkú cipő

Sok nő, köztük Pruthi is, szeret nyáron pántos cipőt viselni. De mint azt bárki tudja, aki még nem törte be rendesen az új magassarkút, a bújós lábbelik komoly súrlódást okozhatnak. "Bármi, ami súrlódást okoz, hólyagokat okozhat, ami a bőr hámlásához vagy hámlásához is vezethet" - mondja Pruthi. "Ne viseljen túl sokáig cipőt, viseljen természetes anyagokat, amelyek mintegy ráilleszkednek a lábára, és amint elkezdi érezni a súrlódást, cserélje le a cipőjét. Ne engedje, hogy túlságosan beleássa magát a bőrébe". És ne csak a sarkaid hatására koncentrálj. A papucsok szintén a láb kellemetlenségének és hámlásának okozói.

Kezelés:

"Alkalmazhat moleskint vagy hólyagtapaszokat - mindkettő kapható a drogériákban - azokra a területekre, ahol úgy gondolja, hogy dörzsölődés vagy irritáció lehet" - magyarázza Tauber. A nap végén azonban a legjobb megoldás az, ha egyáltalán nem hordja tovább ezeket a cipőket, és ha lehet, válasszon természetes anyagból (értsd: műanyag nélkül) készült párat.

4. Napégés

Senki sem azzal a szándékkal megy a strandra, hogy céklavörös, fájdalmasan tapintható leégést szerezzen. De bár lehet, hogy jól emlékszel arra, hogy az arcodat, a hátadat és a válladat is bekend naptejjel, Pruthi megjegyzi, hogy "a lábak mindig a rövidebbet húzzák". Tehát ha csak úgy megmártod a lábadat az óceánban, és azt feltételezed, hogy a krémed rajta maradt... talán használd újra. A leégés hámláshoz és más ijesztő dolgokhoz vezet. Ne hagyd, hogy a lábad védtelenül kapja a veszélyes UV-sugarakat!

Kezelés:

Brenner szerint, mint minden más leégésnél, naponta egyszer aloe gélt kell kenni az érintett területekre, valamint naponta kétszer hidratáló krémet, például kókuszvajat vagy akár kókuszolajat. Szintén jó ötlet? Áztatás az Epsom-só és meleg víz kombinációjában.

5. Ekcéma

"Az ekcéma olyan bőrbetegség, amely a bőr hámlásában nyilvánul meg" - mondja Pruthi. Hámlást, viszketést és szárazságot okozhat az egész testen - beleértve a talpakat is. Bár sokan már gyermekkoruk óta tapasztalják az ekcémát, az embereknél felnőttként is kialakulhat a bőrbetegség.

Az ekcémás foltok lehetnek vörösek, vagy sötétebb színűek lehetnek, mint a normál bőrtónus, különösen az olíva tónusú vagy mélyebben pigmentált bőrűek esetében, Dr. Katta. Szerencsére számos helyi jogorvoslat áll rendelkezésre a podológusokon és bőrgyógyászokon keresztül.

Kezelés:

Nézze meg a közeli gyógyszertárban a naponta kétszer használandó gyógyszeres vagy ekcémás krémeket. Még mindig hámlást tapasztal? Akkor Tauber azt javasolja, hogy forduljon orvoshoz, aki felírhat egy Rx-erős krémet és/vagy utasíthatja, hogy kezdjen el hetente néhányszor 20 perces lábáztatást használni, hogy még jobban hidratálja az érintett bőrt. Ha pedig szuperül viszket a lábad, egy kis kortizonkrém is segíthet, mondja Brenner. Ezt azonban csak szükség esetén érdemes használni, mert "gyengítheti a bőrt" - magyarázza.

6. Dehidratáció

Lábkrém terápia

A dehidratáció fáradttá tehet, csökkentheti az anyagcserét, hozzájárulhat a pattanások kialakulásához, és... ez igaz, a lábad is hámlik! "Ha nem vagyunk eléggé hidratáltak, a bőrünk mindenhol hámlani kezd a testünkön" - mondja Pruthi. Ne feledd! A víz a barátod. (Csak próbáld meg nem túlzásba vinni.)

Kezelés:

Még egyszer a hátul ülőknek: a víz a kulcs. Olyannyira, hogy ez az első számú kezelés, amit Brenner és Tauber is javasol a pikkelyes bőrre ebben az esetben. A lábak rendszeres hidratálása illatmentes krémekkel, például Amlactin és Cerave per Tauber, szintén segíthet. "Továbbá, ha nagyon érdes és bőrkeményedésekkel tarkított lábad van, egy glikolsav- vagy karbamidtartalmú krém vagy krém jótékonyan hat ezekre a kemény foltokra" - teszi hozzá.

7. Psoriasis

A pikkelysömör egy krónikus bőrbetegség, amely vörös, hámló bőrfoltokat okozhat, ami néha a lábakat is érintheti, mondja Dr. Katta. Ezt a típust palmoplantáris pikkelysömörnek nevezik. Egyeseknél repedések alakulhatnak ki a bőrön, míg másoknál hólyagok.

"A pikkelysömör ezen altípusánál az érintett bőrfoltok megvastagodhatnak és megemelkedhetnek, és néha még fájdalmasak is lehetnek" - magyarázza. "A világos bőrtónusúaknál általában vörösek, a mélyebben pigmentált bőrűeknél pedig vörösek vagy sötétebbek lehetnek."

Hogyan kell kezelni:

Dr. Katta szerint a pikkelysömört a bőr gyulladása okozza, és bőrgyógyász általi kezelést igényel. A bőr sűrű hámlása miatt a bőrgyógyász általában hidratáló krémeket ajánl, például tiszta vazelines vazelint vagy hasonló sűrű hidratálót. A bőrgyógyászok néha azt javasolják, hogy ezeket kenje a bőrre, fedje le zoknival, és hagyja rajta éjszakára.

8. Csak azért, mert

Bár lehet néhány szemöldökfelhúzós oka annak, hogy miért hámlik a lábad, ez nem mindig rossz dolog. "Természetes, hogy a tested le akarja hámlasztani a bőrt" - mondja Pruthi. "Ezért mindig azt mondom a pácienseknek, hogy szerezzenek egy habkövet, és csak úgy a zuhany alatt dörzsöljék meg a lábukat, és távolítsák el az elhalt hámsejteket, hogy regenerálódjon az új bőr." Mutass a lábadnak egy kis szeretetet - és ők is szeretni fognak téged.

Kezelés:

"Használj naponta egy jó lábhidratálót, és alkalmanként habkövet, hogy leszedd az elhalt hámsejteket" - mondja Tauber.