, 2022/12/16

Elmúltak azok az idők, amikor az egyetlen tejmentes tej lehetőséged egy doboz jó öreg mandulatej volt. Ma már számtalan diótej és egyéb növényi alapú alternatíva (hiii, zabtej) veszi át az uralmat. Bár a mandulatej évekig a tejmentes tejek királya volt, az uralmának talán vége. Úgy tűnik, hogy most a zabtejé a cím, és ez egyáltalán nem rossz dolog.

Az igazság a zabtejről és a mandulatejről

Először is, a mandulatej nem éppen fenntartható. A The Guardianon keresztül a Fenntartható Éttermek Szövetsége szerint egyetlen liter mandulatej előállításához 6 098 liter vízre van szükség, ami különösen aggasztó, ha figyelembe vesszük, hogy az USA a mandula nagy részét a szárazságtól sújtott Kaliforniából szerzi be. Másodszor, a mandulatej nem igazán tápláló. Amellett, hogy szinte semmilyen fehérjét nem biztosít, gyakran cukorral édesítik, és csak akkor tartalmaz kalciumot, ha dúsítják, mondja Tony Castillo, RDN, az RSP Nutrition dietetikusa és táplálkozási tanácsadója.

A zabtej népszerűsége alternatív tejként egyre nő, mivel krémes és édes. De azért elgondolkodtató: tényleg jobb a zabtej, mint a mandulatej? Mennyire lehet különböző két növényi alapú tej?

Hogy kiderítsük, a Women's Health táplálkozási szakértőket kért meg, hogy mérlegeljék az egész zabtej vs. mandulatej vitát.

Hogyan viszonyul a mandulatej és a zabtej táplálkozásához

Táplálkozástanilag a zabtej és a mandulatej meglehetősen különbözik egymástól.

Így néz ki egy csésze cukrozatlan zabtej:

Kalóriák: 80

Zsír: 1,5 g

Telített zsír: 0 g

Nátrium: 120 mg

Szénhidrát: 14 g

Cukor: 1 g

Rost: 2 g

Fehérje: 3 g

És hogy néz ki egy csésze cukrozatlan mandulatej:

Kalóriák: 1,5 millió kalória: 35

Zsír: 3 g

Telített zsír: 0 g

Nátrium: 160 mg

Szénhidrát: 1 g

Cukor: 0 g

Rost: 1 g

Fehérje: 1 g

Amint láthatod, a zabtej magasabb - nos, szinte mindenben.

Miért? Mindkét tej úgy készül, hogy a mandulát vagy a zabot vízbe áztatják, majd a keveréket összeturmixolják és leszűrik. Míg a folyamat a mandulából csak egy kis ízt és némi fehér színt von ki, addig a zabból sokkal többet - különösen szénhidrátot - von ki. Mindkét tej jellemzően kalciummal és D-vitaminnal van dúsítva, amelyek fontosak az egészséges csontok és a megfelelő tápanyagegyensúly fenntartásához a véráramban és a sejtekben.

A mandulatejnek azonban megvan az az előnye, hogy természetes módon magas az E-vitamin-tartalma, amely a bőr és az immunrendszer javára válik, mivel csökkenti a bőr UV-károsodását, és segít a szervezetnek a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. Castillo szerint csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát is, mivel a betegségeket okozó szabad gyököket veszi célba.

A zabtejnek határozottan vannak előnyei és hátrányai

Magasabb szénhidrát- és kalóriatartalma miatt "a zabtej olyan krémes állagot biztosít, amit a mandulatej nem" - mondja Modell. (Valójában valószínűleg ez hasonlít leginkább a tehéntejhez az összes növényi alapú tejválaszték közül). Ez az oka annak, hogy a baristák olyan gyorsan megszerették; a zabtej olyan módon habzik, ahogyan a mandulatej általában nem.

Egy másik előnye a zabtej természetesen nehezebb állagának: Ritkán tartalmaz sűrítőanyagokat (például karragént), amelyek egyes tudósok szerint károsak az emésztőrendszerre. Állati modellekben a karragén az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent áttekintés szerint rákos megbetegedésekhez és bélfekélyhez vezet. A zabtej emellett viszonylag jól eltartható (vagyis nagyon sokáig eláll). T

ermészetesen, ha figyelsz a kalóriákra vagy szigorúan ellenőrzöd a szénhidrátbeviteledet (mint a keto-diétán élők), fontold meg, hogyan illeszkedik a zabtej a napi étkezésedbe, és tartsd szemmel az adagok méretét. A gluténmentes embereknek arra is ügyelniük kell, hogy milyen zabtejet vásárolnak. "A zab természetes módon gluténmentes" - mondja Castillo. "Azonban gyakran termesztik vagy feldolgozzák [gluténtartalmú gabonafélékkel együtt], ami keresztszennyeződést okozhat." Ha cöliákiás vagy gluténallergiás, ellenőrizze a címkéket, hogy valóban gluténmentes-e a termék.

A mandulatejnek vannak előnyei és hátrányai is

Bár a fenntarthatóság lett az egyik legnagyobb érv a mandulatej ellen, az italban használt sűrítőanyagokkal kapcsolatos aggodalmak is tűz alá vették azt.

"A mandulatejben lévő [megkérdőjelezhető] adalékanyag a karragén" - mondja Castillo. "A karragént a mandulatej sűrítésére és a szétválás megakadályozására használják, de vannak aggályok, hogy gyulladást és károsodást okozhat a belekben."

Castillo és más táplálkozási szakértők úgy vélik, hogy további kutatások segítenek tisztázni a karragénnek a szervezetre gyakorolt hatását. Bár több olyan tanulmány is létezik, amely állatokon végzett vizsgálatokat használ alanyként, a Food & Function Journal folyóiratban a meglévő tanulmányok áttekintése is megállapította, hogy nincs elég bizonyíték a karragénnek a szervezetre gyakorolt hatásainak meghatározásához.

Ráadásul mivel a mandulatej nem rendelkezik olyan természetes édességgel, mint a zabtej, gyakran édesítik. Akár kifejezetten figyelsz a szénhidráttartalmadra, akár nem, Castillo és Modell is mindig azt ajánlja, hogy az édesítetlen változatot válaszd.

Ennek ellenére a mandulatej kalóriatartalma még mindig jelentősen alacsonyabb, mint a zabtejé, ami előny, ha korlátozni szeretné, hogy a napi kalóriabevitelének mekkora része származik az italokból.

Szóval... a zabtej jobb neked, mint a mandulatej?

Végső soron mind a mandulatej, mind a zabtej jó választás. Ha alacsony kalóriatartalmú opciót keresel, és nem érdekel annyira az állag vagy az íz, a mandulatej biztosan megfelel, mondja Castillo. Másrészt a zabtej valamivel több hasznos tápanyagot tartalmaz, például fehérjét és rostot, amelyek segítenek hosszabb ideig jóllakottan tartani, így tálakban vagy turmixokban jó választás, mondja. A zabtej íze és habzása miatt a kávéban is sokkal jobb tehéntej-helyettesítő.