, 2022/11/30

Gyilkosságainak teljes idővonala, és hogy miért készített róluk polaroid fotókat. Jeffrey Dahmer amerikai sorozatgyilkos 1978 és 1991 között 17 férfit vett célba és gyilkolt meg, feldarabolva, lefeküdt velük, és fényképeket készített a holttestükről. A gyilkosságokról hátborzongató emléktárgyakat, valamint polaroid fotókat őrzött, amelyek mindegyike csak 1991-es letartóztatása után került napvilágra.

Kik voltak Jeffrey Dahmer áldozatai

Áldozatai gazdag életet éltek, és szerető családot hagytak hátra. Néhányan, mint Errol Lindsey, soha nem találkozhattak a lányával, aki hat hónappal a gyilkosság után született. Most a Netflix sikersorozata, a Monster: The Jeffrey Dahmer Story, amely Dahmer valós bűntetteinek hátborzongató történetét meséli el, és október 7-én egy másik új doku is megjelent, amely a perét övezi. Míg az első sorozat Dahmer bűntetteinek kitalált története, addig az első sorozat a valós, brutális gyilkosságokon alapul, amelyeket több mint egy évtizeden keresztül követett el anélkül, hogy felderítették volna.

A Beszélgetések egy gyilkossal című doku pedig a Beszélgetések egy gyilkossal: The Jeffrey Dahmer Tapes, még mélyebbre megy a Dahmer védőcsapatával készült, eddig soha nem hallott felvételek segítségével. Dahmer szörnyű bűntettei fogva tartották az egész nemzetet, így érthető, hogy kérdéseket vet fel Amerika egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosa és az általa megölt emberek. Itt van minden, amit Dahmer áldozatairól tudni kell, kik voltak ők, és egy időrendi sorrend, hogy mikor történt a gyilkosságuk.

Hány embert ölt meg Jeffrey Dahmer?

Az Életrajz szerint Dahmer 1978 és 1991 között 17 embert ölt meg. Az Encyclopedia Britannica szerint főként fekete, ázsiai vagy latin-amerikai férfiakra vadászott.

Egyesek azonban kapcsolatba hozták őt más halálesetekkel is, amelyek a környezetében történtek aktív évei alatt. Dahmer tagadta ezeket az egyéb állításokat.

Hogyan ölte meg őket?

Dahmer módszeresen kereste fel és ölte meg áldozatait. Az Életrajz szerint gyakran melegbárokban, bevásárlóközpontokban és buszmegállókban szedte fel az áldozatokat, és pénz vagy szex ígéretével csábította vissza őket a házába. Dahmer ezután az áldozatait droggal kevert alkohollal látta el, majd megölte őket. Miután az áldozatok meghaltak, Dahmer szexelt a testükkel, majd feldarabolta őket, és néha testrészeket, például koponyát vagy nemi szerveket tartott meg szuvenírként - számolt be a Biography.

A csontjaikat egy 57 gallonos hordóba dobta, amelyet a bizonyítékok eltüntetése céljából vásárolt - számolt be a New York Times.

Az egyik áldozat, a 19 éves Errol Lindsey azután halt meg, hogy Dahmer lyukat fúrt a fejébe, és sósavat öntött bele - írja a The Sun.

Ki volt az első áldozata?

Dahmer 1978. június 18-án ölte meg első áldozatát, nem sokkal az érettségi után. Ezt az áldozatot egy súlyzóval ölte meg.

Dahmer azt mondta a rendőrségnek, hogy felszedett egy Steven Hicks nevű stoppost, hazavitte egy sörre, majd lefeküdt vele - írta a New York Times.

Hol van most a sorozatgyilkos Jeffrey Dahmer?

"Amikor Hicks úr távozni akart, Dahmer úr egy súlyzóval hátulról fejbe verte, majd megfojtotta. A holttestet a ház alatti kúszótérbe vonszolta, feldarabolta és szemeteszsákokban tárolta" - írja a lap.

Hickst utoljára 1978. június 18-án látták utoljára, de maradványait csak azután találták meg, hogy Dahmer 1991-ben bevallotta, hogy megölte - írta a Milwaukee Journal Sentinel.

Hicks halála után még sok áldozat követte.

Jeffrey Dahmer áldozatainak teljes időrendje:

Dahmer összesen 17 ember meggyilkolását vallotta be. A teljes lista és az időrend alább olvasható.

1978. június 18: Steven Hicks, 18 éves

1987. november 20.: Steven Tuomi, 24 éves.

1988. január 16: Jamie Doxtator, 14 éves

1988. március 24: Richard Guerrero, 25

1989. március 25: Anthony Sears, 26 éves

1990. május 20: Raymond Smith (más néven "Ricky Beeks"), 33 éves

1990. június: Smith, 28 éves

szeptember 1990: Miller, 22 éves.

1990. szeptember 24: Thomas, 23.

február 18., 1991: Curtis Straughter, 18.

április 7.: Errol Lindsey, 19 éves.

május 24., 1991: Anthony "Tony" Hughes, 31 éves

1991. május 27.: Konerak Sinthasomphone, 14 éves.

június 30., 1991: Matt Turner, 20 éves

1991. július 5: Jeremiah Weinberger, 23 éves

1991. július 15: Oliver Lacy, 23 éves

1991. július 19: Joseph Bradehoft, 25 éves

Dahmert végül 1991. július 22-én tartóztatták le. Ekkor a rendőrség bizonyítékot talált a lakásában történt többszörös gyilkosságokra.

Áldozatai nagy terveket, családokat és gyerekeket hagytak hátra.

A 18 éves Steven Hicks nemrég érettségizett, és egy rockkoncertre tartott stoppal, amikor megölték - írja a Milwaukee Journal Sentinel. Apja "mélyen gondoskodó emberként" jellemezte őt.

A 24 éves Steven Tuomi Milwaukee-ban nőtt fel, és szakács volt egy városi étteremben - írja a Milwaukee Journal Sentinel. Kreatív, de csendes ember volt.

A 14 éves Jamie Doxtator volt Dahmer harmadik áldozata. A Tampa Bay Times szerint azért szökött el otthonról, hogy elmeneküljön a bántalmazó mostohaapja elől. Édesanyja Doxtatort "meg nem értettként" jellemezte, de hozzátette: "nagyon sok szeretet volt benne... szerettem őt" - jelentette az AP News.

A 25 éves Richard Guerrero mexikói származású, szűk családból származott. Gyakran vigyázott nővére 2 éves kislányára - számolt be a USA Today.

A 18 éves Curtis Straughter ápolási asszisztens volt, aki azt tervezte, hogy középiskolai végzettséget szerez, és modelliskolába jár - írja a USA Today.

Dahmer néhány áldozatának, például a 26 éves Anthony Searsnek és a 23 éves Oliver Lacynek nagy tervei voltak. Sears családja azt mondta a Sentinelnek, hogy a modell azt tervezte, hogy amint lesz elég pénze, összeházasodik a barátnőjével. Lacy-t eljegyezték, hogy megnősüljön. Emellett a 28 éves Edward W. Smithnek is voltak olyan vágyai, hogy profi modell legyen - írja a USA Today.

A 22 éves Ernest Miller Chicagóban készült főiskolára, és hivatásos táncos akart lenni. "Tehetséges táncos volt. Fiatalabb korában énekelt és fellépett, és a templomban is énekelt" - mondta nagynénje, Vivian Miller a USA Today szerint.

Miller nagybátyja, Stanley Miller a tanúk padjára ült Dahmer pere során, hogy szembeszálljon a gyilkossal. "Elvetted az életét, mint egy tolvaj az éjszakában. Ahelyett, hogy szembenéztél volna vele, és hagytad volna, hogy harcoljon a számára legdrágább dolgokért, inkább a gyáva utat választottad" - mondta a The Guardian szerint. "Gondoltál valaha arra, hogy ő valakinek a fia? Megálltál valaha arra gondolni, hogy ez... Valakinek a testvére, unokaöccse, nagybátyja, unokatestvére, unokája vagy csak egy barátja, akinek nagyon hiányzik?".

Rita Isbell szintén a tanúk padjára ült Dahmer tárgyalásán, hogy beszéljen a bátyjáról, a 19 éves Errol Lindsey-ről. Az áldozati vallomása során üvöltözött és támadt Dahmerre, "Sátánnak" nevezve őt - írja az AP News. Isbell nemrég az Insiderrel közölt egy esszét, amelyben kifejtette, hogy nem tervezte ezt a beszédet, és először osztotta meg, hogy Lindseynek van egy lánya és egy unokája, akik ma is élnek.

Nem Lindsey volt az egyetlen, aki gyerekeket hagyott hátra. A Sentinel szerint a 33 éves Raymond Smithnek (Ricky Beeks) egy 10 éves lánya volt, a 23 éves David Thomasnak és a 23 éves Oliver Lacynek pedig kétéves gyermeke. Dahmer utolsó áldozata, a 25 éves Joseph Bradehoft feleséget és három gyermeket hagyott hátra.

Anthony "Tony" Hughes, 31 éves, süketnéma fekete férfi volt, akit édesanyja, Shirley Hughes "társaságkedvelő, vidám, boldog" emberként jellemzett - írja az Associated Press. Hozzátette, hogy mindig is értett a barátkozáshoz. Shirley pert is indított Dahmer ellen, a USA Today szerint.

A 14 éves Konerak Sinthasomphone elsős gimnazista volt, amikor meggyilkolták - írja a Sentinel. A halála idején Dahmer még mindig próbaidőn volt, mert molesztálta Konerak testvérét, Somsackot - számolt be a The Tab.

A 20 éves Matt Turner halála előtt egy rehabilitációs központban élt. "Alapvetően jó gyerek volt. Okos és szókimondó volt" - mondta Debbie Hinde, a Teen Living Program akkori igazgatója a USA Todaynek.

A Puerto Ricóban született, 23 éves Jeremiah Weinberger egy videotékában dolgozott szervizelőként. "Imádta a művészetet, és nagyon aprólékos volt" - mondta szobatársa, Tim Gideon. "Mindig szépen öltözött, és mindig aggódott amiatt, hogy mit visel és hogyan néz ki" - írja a USA Today.

Tracy Edwardsnak sikerült megszöknie Dahmer elől.

Egy utolsó leendő áldozatnak, Tracy Edwardsnak 1991. július 22-én sikerült megszöknie Dahmer karmai közül, mindössze három nappal azután, hogy Dahmer megölte Joseph Bradehoftot. Tracy visszavezette a rendőrséget Dahmer lakásához, ahol bizonyítékot találtak a többi gyilkosságra, és letartóztatták.

1992-ben Jeffrey Dahmert végül 15 egymást követő életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték többszörös gyilkosságaiért, majd két évvel később egy rabtársa agyonverte a Columbia Büntetés-végrehajtási Intézetben, ahol büntetését töltötte - írja a History.

Legalább három másik embert is szexuálisan bántalmazott.

Dahmer legalább három szexuális támadással hozható kapcsolatba, köztük az egyik meggyilkolt áldozatának idősebb testvérével. Két másik támadás állítólag akkor történt, amikor a hadseregben szolgált, a The Independent és a Protect Our Defenders szerint.

Az emberek más rejtélyes halálesetekkel is megpróbálták kapcsolatba hozni.

Néhány rejtélyes és megoldatlan haláleset történt olyan helyeken, ahol Jeffrey Dahmer élt, és egyesek megpróbálták őket a gyilkoshoz kapcsolni. De Dahmer soha nem vállalt magára más áldozatokat.

A többi rejtélyes haláleset közé tartoztak:

Dean Vaughn, Dahmer szomszédja (még mindig megoldatlan ügynek számít).

A Radford Egyetem pszichológiai tanszékének tanulmánya szerint öt megoldatlan, megcsonkított áldozatokkal járó gyilkosság, amelyek Nyugat-Németországban történtek, amíg Dahmer ott állomásozott a hadsereggel.

A 6 éves Adam Walsh, akit elraboltak és lefejezve találtak egy floridai csatornában.

Dahmer kifejezetten tagadta, hogy köze lenne Walsh meggyilkolásához, de a fiú apja meg van győződve az ellenkezőjéről.

Miért készített polaroid fotókat az áldozatairól?

Dahmer a The Sun szerint a gyilkossági folyamat során fényképeket készített az áldozatairól.

Amikor a bűncselekményeit felfedezték, a hatóságok "számos polaroid felvételt is találtak a férfiakról, különböző öltözködési stádiumokban, pózokban és műtéti kivágásokban" - derül ki Shirley Gaines törvényszéki nyomozó jelentéséből, az AP News szerint. A jelentés szerint a férfi fotónaplót is vezetett.

A The American Journal of Forensic Medicine and Pathology egyik tanulmánya szerint Dahmer a holttesteket "szexuálisan szuggesztív pózokban" pózolta, mert "emlékként akarta megtartani őket, hogy társaságot nyújtsanak neki".

A családok megszólaltak a sorozat kapcsán.

Az áldozatok családtagjai nem túlságosan elégedettek a limitált szériával, és egyesek szerint a sorozat készítői nem kértek engedélyt, mielőtt belevágtak volna a projektbe.

Errol Lindsey nővére, Rita Isbell elmondta, hogy újra át kellett élnie az összes érzést, amit átélt, miután a sorozatban újraforgatták a bírósági jelenetét tartalmazó videót. Hozzátette, hogy a Netflixnek az áldozatok családjainak kellene adnia a sorozatból befolyó pénzt. "Az áldozatoknak gyerekeik és unokáik vannak. Ha a sorozat valamilyen módon hasznukra válna, nem éreznénk olyan durvának és nemtörődömnek" - írta az Insidernek írt esszéjében.

Lindsey lánya, a 31 éves Tatiana Banks szintén az Insider számára írt esszéjében osztotta meg gondolatait a Netflix műsorával kapcsolatban. "Úgy érzem, hogy meg kellett volna szólítaniuk, mert olyan emberekről van szó, akik valójában még mindig gyászolják azt a helyzetet" - mondta. "Az életemnek ez a fejezete le volt zárva, ők pedig újra megnyitották".

Lindsey unokatestvére, Eric Perry egy tweetben szintén "retraumatizálónak" nevezte a műsort, válaszul a vírusvideóra, amely Rita valódi bírósági videóját mutatja.

KORIN MILLER

Korin Miller szabadúszó író, aki az általános wellnessre, a szexuális egészségre és kapcsolatokra, valamint az életmódtrendekre specializálódott, munkái többek között a Men's Health, a Women's Health, a Self és a Glamour című lapokban jelentek meg. Az American Universityn szerzett mesterdiplomát, a tengerparton él, és reméli, hogy egyszer majd egy teakupás malac és egy taco teherautó tulajdonosa lesz.