, 2022/12/8

A puffadás, a rosszkedv és a hirtelen cukor utáni sóvárgás mellett a görcsök az egyik leggyakoribb jele annak, hogy hamarosan eljön a havi ciklusod ideje. Bár nem túl szórakoztatóak, de legalább megbízható jelei annak, hogy mikor kell készenlétben tartanod a betéteket, tamponokat vagy menstruációs poharakat. De mi van akkor, ha görcseid vannak, de nincs menstruációd?

Okok amiért görcseid vannak de nincs menstruációd

Először is, próbálj meg nem pánikolni. Számos oka lehet ennek, és néhány komolyan NBD. "Az ovulációval kapcsolatos hormonális változások befolyásolhatják az agyad néhány olyan útvonalát, amelyeket más betegségek is befolyásolhatnak, így olyan hangulatingadozásokat okozhatnak, amelyek a menstruációhoz hasonló érzést keltenek, de nem az ovulációhoz vagy a menstruációhoz kapcsolódnak".

Mi több, a méh és a petefészkek bizonyos fizikai rendellenességei is okozhatnak olyan görcsöket, amelyek a PMS tipikus tüneteinek érződnek. Ennek ellenére, ha nagyon aggódsz, mindenképpen beszélj erről az orvosoddal. Ők segíthetnek kideríteni az okot, és azt, hogy mit kell tenned, hogy a menstruációs ciklusod újra a régi kerékvágásba kerüljön.

Mégis, ha tudni szeretnéd, hogy mivel lehet dolgaod itt egy átfogó lista a lehetséges okokról, amelyek a görcsöket okozhatják.

1. Anovuláció

Időnként a teste átesik a premenstruációs szindrómával (PMS) járó hormonális változásokon, de abban a hónapban nem szabadul fel petesejt. Ezt anovulációs ciklusnak nevezzük. Ha pedig a ciklus során nem szabadul fel petesejt, akkor valójában nem is fog megjönni a menstruációja (de a görcsök ettől még jelentkezhetnek).

Az anovuláció gyakoribb, mint gondolná: "A rendszeres ciklusok tíz-tizennyolc százaléka anovulációs" - mondja Jessica Shepherd, MD, chicagói ob-gynológus. Az anovulációs ciklus alkalmanként véletlenszerűen is előfordulhat, vagy összefügghet más problémával, például a táplálkozással, a testsúlyoddal, vagy azzal, hogy közeledsz a menopauzához.

Bár az időnkénti kihagyás általában nem jelent aggodalomra okot, ha azonban láza van, jelentős hányingere vagy hányása, vagy olyan fájdalmai vannak, amelyeket nem tud egyszerű, vény nélkül kapható gyógyszerekkel kezelni, vagy amelyek egy héten belül nem javulnak, azonnal forduljon orvosához.

Egyébként akkor is ideje felkeresni az orvosát, ha háromnál több ciklust hagy ki egymás után, jegyzi meg Dr. Shepherd.

2. Terhesség

Ha az elmúlt hónapban védekezés nélküli szexben volt részed, kicsit hanyagul vetted be a tablettát, vagy a kihúzásos módszerre hagyatkozol a fogamzásgátlásban, érdemes terhességi tesztet csináltatnod. A korai terhesség számos tünete - köztük a mell érzékenysége, a hangulatváltozások, a fáradtság és (kitaláltad) a görcsök - utánozza a menstruáció előtt és alatt jellemző tüneteket.

3. Pajzsmirigy állapotok

A pajzsmirigyed, egy kis pillangó alakú mirigy a nyakadban, a tested számos funkcióját szabályozza, beleértve az anyagcserédet és a menstruációs ciklusodat is. Ha a pajzsmirigyed kibillen a kerékvágásból, a ciklusod szabálytalanná válhat, mondja Dr. Shepherd. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy hosszú ideig nem jelentkezik a menstruáció, miközben a menstruációhoz hasonló görcsöket tapasztal, teszi hozzá Dr. Moss.

Mivel a pajzsmirigy szabályozza az agyműködést, a hangulatváltozások, amelyekről azt hitte, hogy a PMS részei, összefüggésben lehetnek az idegrendszeri működéssel - magyarázza. A foltosodás vagy görcsök pedig azért fordulhatnak elő, mert a méhnyálkahártya felhalmozódott, de nem hullik le, mert nincs peteérése.

Gyakori, hogy a pajzsmirigybetegségeket tévesen diagnosztizálják, vagy késik a diagnózis, különösen bizonyos kisebbségi populációk körében, magyarázza Dr. Yasmin Akhunji, a Paloma Health endokrinológusa. "Az olyan állapotok, mint a pajzsmirigy túlműködés vagy a Grave-kór, ha autoimmun tényezők okozzák, gyakoribbak az USA fekete és ázsiai közösségeiben, különösen a nők körében" - mondja Dr. Akhunji, aki erre a 2016-os tanulmányra mutat rá.

A pajzsmirigy túlműködés, amikor a szervezet túl sok pajzsmirigyhormont termel, és ez fokozott szorongást, álmatlanságot és remegést okozhat, kétszer olyan gyakran érinti a fekete nőket, mint a fehér nőket. "Az ázsiai és csendes-óceáni szigetlakónak valló nőknél 78 százalékkal nagyobb volt a Grave-kór kockázata a fehér nőkhöz képest" - teszi hozzá Dr. Akhunji. Az ezzel ellentétes állapot, a pajzsmirigy-alulműködés vagy Hashimoto-pajzsmirigygyulladás, amelyet lassabb anyagcsere, fáradtság, hajhullás és egyes esetekben súlygyarapodás jellemez, inkább a fehér nőknél fordul elő gyakrabban.

Mindenképpen keresse fel orvosát, ha a pajzsmirigybetegség egyéb tüneteit tapasztalja, beleértve a hirtelen, megmagyarázhatatlan fogyást vagy hízást, remegést, szívdobogást vagy jelentős fáradtságot.

4. Hormonális születésszabályozás

A hormonális spirálok egyik nagyon gyakori mellékhatása a kihagyott menstruáció. Ez azért van, mert az eszköz a terhesség megelőzésének egyik módja az, hogy elvékonyítja a méhnyálkahártyát a méhében, így nincs mit leadni a hónapnak abban az időszakában.

És bár jellemzően nem szüntetik meg teljesen a folyást, a fogamzásgátló tabletták szuperkönnyű folyást vagy foltosodást eredményezhetnek. Így előfordulhat, hogy a menstruációs tüneteket, például görcsöket és mellérzékenységet érez, még akkor is, ha nincs erős, teljes menstruáció, mondja Dr. Shepherd.

5. Stressz

A stressz meglepően gyakori oka a menstruáció elmaradásának. "A stressz növeli a kortizolszintedet, ami befolyásolja a hormonháztartásodat" - mondja Dr. Shepherd - beleértve a petefészkeket és a méhnyálkahártyát szabályozó hormonokat is. De ettől még lehet, hogy görcsösnek érzed magad.

A vizsgák, a halálesetek, minden bizonnyal a koronavírus-járvány, az aktuális hírciklus, sőt még a szakítások is mind-mind olyan nagy stresszt kiváltó események, amelyek miatt a menstruáció elromolhat. De még a finomabb dolgok is, mint például a rengeteg zsonglőrködés a munkahelyen, táplálhatják a krónikus stresszt, ami hatással van az elmédre és a testedre, még ha nem is veszed észre.

"Néhányan nem veszik észre, hogy ennyire stresszesek, de ha egyszer beszélnek róla, rájönnek, hogy valamin keresztülmennek" - mondja Dr. Shepherd. Ha úgy gondolod, hogy a stressz megzavarja a menstruációdat, beszélj az orvosoddal. A terápia, a testmozgás, a jóga és a meditáció mind segíthet abban, hogy a stresszt kordában tartsd, és a menstruációd újra a régi kerékvágásba kerüljön.

6. Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A gyakori kihagyott menstruáció a PCOS jele lehet. "A PCOS egy olyan állapot, amelyben a páciensnek túl sok az androgén, vagyis olyan vegyi anyagok a szervezetben, amelyek befolyásolják a petefészek működését, a szőrnövekedést, a súlygyarapodást és az inzulinérzékenységet" - mondja Dr. Moss.

A PCOS anovulációs ciklusokat és szabálytalan vérzéseket eredményezhet. Általában ciszták növekedését okozza a petefészkeken, amelyek, ha megrepednek vagy a petefészek elcsavarodását okozzák, kismedencei fájdalmat okozhatnak, amely nagyon hasonlít a menstruációs görcsökhöz.

7. Méhpolipok

Lehet, hogy a polipokat a vastagbéllel hozod összefüggésbe, de ugyanezek a kis jóindulatú daganatok a méhedben is növekedhetnek. "Ez a méhnyálkahártya túlburjánzása" - mondja Dr. Moss. A méhében lévő polipok görcsöket és menstruációhoz hasonló kellemetlenségeket okozhatnak, még akkor is, ha éppen nincs menstruációja.

Mivel a polipok megnehezíthetik a teherbeesést, és mivel fennáll egy kis kockázat, hogy később méhrák alakulhat ki belőlük, orvosa valószínűleg el akarja majd távolítani őket, leggyakrabban egy viszonylag egyszerű eljárással, úgynevezett hiszteroszkópiával. A hiszteroszkópia során az orvos egy hosszú csövet vezet be a hüvelyen keresztül a méhbe. Az orvos a távcső segítségével képes a polipok megtekintésére és kivágására is.

8. Petefészekciszták

Minden hónapban a petefészkek több cisztát képeznek az ovulációra való felkészülés során, de csak egy ciszta bocsát ki petesejtet. Bár a többi általában magától feloszlik, mire megjön a menstruációja, néha egy ciszta (vagy több is) megmarad.

Ciszták akkor is előfordulhatnak, ha anovulációs ciklusa van (például PCOS esetén). A petefészekciszták gyakran egyáltalán nem okoznak tüneteket, bár néha menstruációhoz hasonló fájdalmat okozhatnak, amikor éppen nincs menstruációd. Ha tehát szabálytalan görcsöket tapasztal, ne habozzon megbeszélni ezt orvosával.

"A ciszták önmagukban általában nem jelentenek problémát" - mondja Dr. Moss. "De ha különösen nagyra nőnek, akkor a petefészek elfordulását okozhatják - más néven petefészek-torziót -, ami fájdalmas, és sürgősségi beavatkozást igényel a petefészek megmentése érdekében."

9. Kismedencei gyulladásos betegség (PID)

A görcsök a PID gyakori tünete, amely a méh, a petevezetékek vagy a petefészkek fertőzése, amely jellemzően akkor következik be, amikor a szexuális úton terjedő baktériumok a hüvelyből átterjednek a nemi szervekre.

"A szexuális úton terjedő fertőzések, például a klamídia és a gonorrhea a tipikus okozói ennek a súlyos kismedencei fertőzésnek, amely kismedencei fájdalomhoz és meddőséghez vezethet" - mondja Dr. Sherry A. Ross, szülész-nőgyógyász és a She-ology című könyv szerzője. "Győződjön meg róla, hogy az új szexuális partnerek között rendszeresen elvégezteti a nemi úton terjedő fertőzések ellenőrzését, hogy biztosítsa, hogy nem hordozója a káros nemi úton terjedő fertőzéseknek."

10. Húgyúti fertőzések (UTI)

A húgyúti fertőzés egyik gyakori tünete a kismedencei görcsök, mondja Dr. Ross. "Egyéb tünetek közé tartozik a vizeléssel járó gyakoriság, a sürgősség, a fájdalom és az égő érzés, valamint a vizeléssel járó vérzés" - teszi hozzá.

Ha úgy gondolja, hogy a görcsök esetleg húgyúti fertőzéssel állnak összefüggésben, minél előbb keresse fel a szülész-nőgyógyászát vagy háziorvosát; kezeletlenül a húgyúti fertőzés életveszélyes vesegyulladássá alakulhat.

11. Mittelschmerz

Ha PMS-szerű görcsök, puffadás és mellérzékenység jelentkezik, de nincs menstruációja, az egyik ok lehet, hogy még nem jött el a menstruáció ideje - de már közeledik. A németül "középső fájdalmat" jelentő mittelschmerz körülbelül a menstruációs ciklus felénél jelentkezik - a 14. nap körül, amikor peteérésed van, mondja Dr. Nicole Scott, az IU Health szülész-nőgyógyásza. Ez egy teljesen normális tapasztalat - a nők körülbelül 20 százalékát érinti -, és nem jelenti azt, hogy bármi baj van, mondja.

Mivel csak a petefészkek végzik a dolgukat, nem sokat tehetünk a megelőzés érdekében, és a tüneteknek egy-két napon belül el kell múlniuk. De ha görcsölsz, vagy olyan kellemetlenséget érzel, amely rendkívül fájdalmas, vagy fertőzésre utaló jelekkel jár, hívd fel az orvosodat - mondja Dr. Scott.

12. Túl sok testmozgás

A rendszeres edzőterembe járás az egyik legjobb dolog, amit tehetsz a PMS-tünetek kezelésére. Azonban a túl kemény vagy túl gyakori edzés valójában összezavarhatja a ciklusodat, és bizonyos esetekben akár ki is hagyhatod a menstruációdat, mondja Dr. Scott.

A sok fizikai stressz, különösen, ha sok testzsírt veszítesz, a menstruációdat elszökhet, és rendellenes ingadozásokat okozhat a hormonszintedben. Ezek az ingadozások kedvetlenséget, rendszertelen vérzéseket, pattanásokat és egyéb PMS-szerű tüneteket (azaz görcsöket tényleges menstruáció nélkül) okozhatnak.

Mint említettük, ha három vagy több egymást követő cikluson keresztül kimarad a menstruációja, beszéljen orvosával.

13. Bizonyos szexuális pozíciók

Ironikus, hogy valami, ami ennyire élvezetes, fájdalommal is járhat, de "a szex utáni görcsök vagy fájdalom tapasztalása teljesen normális" - mondja Dr. Ross.

Hogy miért van ez így? "Egyes szexuális pozíciókról köztudott, hogy anatómiailag nehezebbek a hüvelyre és a női szervekre, beleértve a méhet és a petefészkeket" - magyarázza. "A kutyapóz például mélyebb behatolást tesz lehetővé, de sok nőnek kellemetlenséget okozhat, míg a misszionárius póz általában könnyebb és kényelmesebb a nők számára." Kísérletezzen a partnerével, hogy kitalálja, melyik póz a legjobb a testének.

"A kifejezetten a méhet mozgató szexpozíciók éles, szúró fájdalmat okozhatnak, ha a szalagok kihívást jelentenek. Ez kisugározhat az ágyékba" - mondja Greg Marchand, arizonai szülész-nőgyógyász. "Kerülje a fájdalmas mozdulatok ismétlését, és keresse fel orvosát, ha a fájdalom másnap is folytatódik".

14. Interstitialis cystitis

Ez a fájdalmas hólyagszindróma, amely a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat, szintén okozhat görcsöket az alhasi területen, mondja Dr. Ross.

A fájdalmas hólyagszindróma néven is ismert interstitialis cystitis egyéb tünetei hasonlóak a húgyúti fertőzés tüneteihez, beleértve a kismedencei fájdalmat, nőknél a hüvely és a végbélnyílás közötti fájdalmat, a közösülés közbeni fájdalmat és a folyamatos vizelési ingert. Ennek az állapotnak a pontos okai nem ismertek, de a hólyag védőburkának (hám) hibájával, autoimmun reakcióval, fertőzéssel vagy allergiával hozható összefüggésbe. Örökletes is lehet.

15. Vetélés

A vetélés sokkal gyakoribb, mint gondolnánk - minden terhes nőnek 25 százalék esélye van arra, hogy elvetéljen, mondja Dr. Ross. A vetélés jelei lehetnek a súlyos, menstruációhoz hasonló görcsök. Ha terhes vagy, és erős görcsöket tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz.

16. Endometriózis

Az endometriózis akkor fordul elő, amikor a méhen belül normális esetben növekvő szövet a méhen kívül nő - jellemzően a kismedencei területen -, ami jelentős görcsöket okozhat, mondja Dr. Ross.

Az endometriózissal járó kismedencei fájdalom abban különbözik a szokásos PMS-fájdalomtól, hogy gyakran napokkal vagy hetekkel korábban jelentkezik, mint a tipikus PMS-görcsök, és napokig tarthat a menstruáció után is (tehát alapvetően nagyon kevés fájdalommentes napja van a ciklusa során). Az endometriózisos görcsök a többi PMS-tünet, például a hangulatingadozás nélkül is jelentkeznek.

Évekig is eltarthat, mire endometriózis diagnózist kapunk. "A fekete és latin-amerikai lakosság körében csak feleannyira valószínű, hogy endometriózist diagnosztizálnak. Az ázsiai nőknél azonban nagyobb valószínűséggel diagnosztizálták az endometriózist, mint a fehér nőknél" - mondja Dr. Jodie Horton, szakvizsgázott szülész-nőgyógyász és a Love Wellness vezető wellness-tanácsadója. Ennek részben a faji előítéletességhez van köze, magyarázza Dr. Horton - a fekete betegek fájdalmát gyakran alulkezelik. A BIPOC egyéneknél előfordulhat, hogy az endometriózis tüneteit lekicsinylik vagy szorongásnak tulajdonítják.

Az endometriózis diagnosztizálásának másik nehézsége abból adódik, hogy számos betegség okozhat fájdalmas menstruációt és kismedencei fájdalmat. Az endometriózis tünetei is egyénenként változnak. "Lehet, hogy egy nőnek nagyon kevés elváltozása van, és súlyos tünetei vannak, míg egy másik nőnek, akinek súlyos betegsége lehet, egyáltalán nincsenek tünetei" - mondja Dr. Horton. Néha kimetriózis kimetszéses műtétre van szükség a szövetek eltávolításához és az endometriózis diagnosztizálásához.

17. Irritábilis bél szindróma (IBS)

"Az alhasi görcsök gyakori panasz az IBS-ben szenvedő nőknél" - mondja Ross. Kutatások szerint a nyugati országokban a nőknél két-háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki IBS, mint a férfiaknál.

A bélrendszeri rendellenesség legalább három hónapon át tartó, visszatérő hasi fájdalommal vagy kellemetlen érzéssel, valamint megváltozott bélműködési szokásokkal jár. Ezek közé tartozhat székrekedés, hasmenés, vagy a kettős csapás - mind a székrekedés, mind a hasmenés (igen, ez lehetséges!) - mondja Dr. Ross.

18. Petefészekrák

A petefészekrák viszonylag ritka, évente mindössze 19 880 nőt érint az Egyesült Államokban. De ez az egyik leghalálosabb rákos megbetegedés a nők körében, évente körülbelül 12 810 nő halálát okozza az Amerikai Rákellenes Társaság szerint. Dr. Scott szerint ennek nagy része annak köszönhető, hogy gyakran nem, vagy csak nagyon finom tüneteket mutat.

A hasi puffadás, a vizelési problémák, a fogyás és a hasi vagy kismedencei fájdalom mind a petefészekrák lehetséges tünetei. És bár a menstruáció elmaradása nem a petefészekrák leggyakoribb tünete, mégis lehet az egyik.

Ha tehát három hónapja vagy annál hosszabb ideje kimarad a menstruációja, vagy egyéb aggasztó tünetei vannak, beleértve a megmagyarázhatatlan kismedencei panaszokat, hívja fel orvosát.

19. Megrepedt ciszta

A ciszták - például a PCOS, az anovulációs ciklus vagy egyszerűen a petefészkeid által okozott ciszták - folyadékkal teli zsákok, amelyek gyakran tünetmentesek, a National Library of Medicine (NLM) szerint. Ettől függetlenül a ciszták néha nyomásérzetet, puffadást, duzzanatot és (ding, ding, ding) menstruációhoz hasonló fájdalmat okozhatnak, de menstruáció nélkül.

A görcsös vagy gyomorfájdalom menstruáció nélkül megütheti egy megrepedt ciszta lehetőségét.

Bár a ciszták általában nem jelentenek problémát, meglehetősen nagyra nőhetnek, és potenciálisan megrepedhetnek, hirtelen, éles görcsöket okozva, gyakran hányingerrel és hányással együtt, az NLM szerint. Mivel ez attól függ, hogy melyik petefészekben van (vagy volt) a ciszta, nem létezik szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy a hasad melyik részén tapasztalhatod ezt a fájdalmat.

20. Kismedencei izmok diszfunkciója

A medencefenék az NLM szerint az izmok és egyéb szövetek csoportja, amelyek a medencén átívelő hevedert alkotnak, amely összetartja a hüvelyt, a méhet, a húgyhólyagot, a végbelet és más kismedencei szerveket. Mint a test bármely más része, a medencefenék is meggyengülhet vagy megsérülhet, különösen a terhesség és a szülés után, és olyan tüneteket okozhat, mint a kismedencei fájdalom, a hát alsó részén jelentkező fájdalom, valamint a kismedencei nyomás vagy teltségérzet, amelyek hasonlóak a menstruáció alatt tapasztaltakhoz.

A kiemelkedő különbség a menstruációs fájdalomtól? Ha a hüvelyben dudort érez, vagy szélsőségesebb esetekben látja, hogy a szervei elkezdenek kitolódni a hüvelynyílásból, az Amerikai Szülész-nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) szerint, akkor valószínűleg kismedencei izomproblémákkal áll szemben.

További tünetek közé tartozik a szex közbeni fájdalom, égő érzés a hüvelyben és pisilés közben, vizeletszivárgás köhögés, nevetés vagy testmozgás közben, valamint székletszivárgás vagy nehéz időben a mosdóba jutni. Annak megállapítására, hogy mi a baj, az ACOG azt mondja, hogy az egészségügyi szolgáltató általában hüvelyi és végbélvizsgálatot végez, amelynek során megkérhetik, hogy köhögjön vagy erőlködjön, hogy lássák, szivárog-e a vizelet.

21. Méhen kívüli terhesség

Egyszerűen fogalmazva: a méhen kívüli terhesség az, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül nő, az ACOG szerint az esetek körülbelül 90 százalékában a petevezetékben. Ahogy a terhesség növekszik, a cső megrepedését okozhatja, ami potenciálisan életveszélyes belső vérzést okozhat, ami azonnali műtétet indokol.

Eleinte ez a terhesség ugyanúgy tűnhet és érezhető, mint bármelyik tipikus terhesség, köszönhetően az olyan jeleknek, mint az elmaradt menstruáció, a érzékeny mellek és a felborult emésztőrendszer. Előfordulhat továbbá, hogy derékfájást, hasi fájdalmat vagy kismedencei fájdalmat (gondoljunk csak a görcsökre) tapasztal - mindezek alapján még mindig nehéz megmondani, hogy méhen kívüli terhességről vagy egy tipikus terhességről van-e szó.

De ahogy a magzat növekszik, komolyabb, meghatározó tünetek is kialakulhatnak, mint például hirtelen és súlyos hasi vagy kismedencei fájdalom, vállfájdalom, gyengeség, szédülés vagy ájulás, az ACOG szerint. Ha ezek bármelyikét tapasztalod, azonnal keresd fel az orvosodat vagy a sürgősségit.

22. Vakbélgyulladás

Ez a fájdalmas forgatókönyv akkor következik be, amikor a vakbél egyik végét elzárja egy idegen tárgy, például kaki. Igen, jól olvastad: kaki. Az elzáródás ebben a kis, csőszerű szervben fertőzéshez vezethet, ami viszont a köldököd körüli fájdalomhoz vezethet, ami fokozatosan élesedik, és a hasad jobb, alsó része felé mozog, az NLM szerint.

De a menstruációval kapcsolatos görcsökkel ellentétben a vakbélgyulladásból eredő fájdalom jellemzően gyorsan jelentkezik, és még rosszabb lehet, ha köhögsz, tüsszentesz vagy akár sétálsz. További jelek, amelyek megkülönböztetik ezt a fájdalmat a menstruációval járó fájdalomtól, a láz, a hányinger és a hányás - mindezek azt jelentik, hogy a lehető leghamarabb orvoshoz vagy a sürgősségire kell menned kezelésre, remélhetőleg még azelőtt, hogy a vakbél szétrepedne.

23. Gyulladásos bélbetegség (IBD)

Az IBS-től eltérően az IBD egy gyűjtőfogalom, amely több olyan állapotot foglal magában, köztük a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást, amelyeket a tápcsatorna krónikus gyulladása jellemez. Bár a pontos ok ismeretlen, a CDC szerint az IBD-t az immunrendszer gyulladást okozó kiváltó tényezőkre adott helytelen reakciója okozza.

Az IBD-vel járó görcsök és fájdalom a diagnózistól függően eltérő. A Crohn-betegeknél ez jellemzően a has alsó, jobb oldalára lokalizálódik. A fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél a fájdalom balra sugározhat.

Ha IBD-vel küzdesz, akkor a görcsök mellett valószínűleg más GI-rendszereid is vannak, például krónikus hasmenés (ami lehet véres), fogyás és túlzott gázképződés, mondja a Cleveland Clinic. A gyulladásos bélbetegség diagnosztizálásához orvosa valószínűleg gasztroenterológushoz irányítja Önt, aki vérvizsgálatot, székletmintát és endoszkópos vizsgálatot rendelhet el.

24. Laktóz-intolerancia

Ha nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékekben található cukrot, a laktózt tartalmazó ételeket, akkor gázok, hasmenés, puffadás és fájdalom jelentkezik. Ez a gyomorbetegség-érzés utánozhatja a görcsöket és a puffadást, amit a menstruáció alatt érez, de ezeknek néhány órán belül el kell múlniuk, a National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases szerint.

Próbáljon meg étkezési naplót vezetni, hogy észrevegye a görcsérzet és az éppen elfogyasztott ételek mintázatát. Ez segíthet annak megállapításában, hogy az ételintolerancia okolható-e.

25. Emésztési zavarok

Gyomorgörcsök, különösen a hasa felső részén, amelyek röviddel evés után (vagy akár evés közben) kezdődtek? Az emésztési zavarok, gyakran evés közben vagy közvetlenül evés után, lehetnek a hibásak. Az NLM szerint egyéb tünetek közé tartozik a köldök és a mellcsont alsó része közötti meleg, égő vagy fájdalmas érzés, az étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után jelentkező kellemetlen teltségérzet, puffadás és hányinger.

Az emésztési zavarok legtöbbször nem súlyos egészségügyi probléma jelei - bár érdemes lassítani az étkezést, és kerülni, hogy egy nagy étkezés után azonnal lefeküdj.