, 2022/12/15

A fehérjepor szuper praktikus lehet. Dobj egy keveset a turmixodba vagy a brownie tésztába, és voilá, a kedvenc ételeid mostantól extra fehérjét tartalmaznak. A fehérjeporos tubusok azonban mindig Costco-méretűek, így szinte lehetetlenné válik, hogy az oldalukra bélyegzett dátum előtt elfogyjanak, ami felveti a kérdést: Lejár a fehérjepor? Olyan nagy dolog a régi fehérjepor felhasználása?

Tényleg lejár a fehérjepor

Szerencsére mindazok számára, akiknek ugyanaz a fehérjepor már évek óta áll a kamrában, a csomagoláson feltüntetett dátum a minőséget jelzi, nem pedig a biztonságot. "Ez az a dátum, amikor a gyártó szerint a legfinomabb lesz az Ön számára" - mondja Mitzi Baum, a Stop Foodborne Illness (Állítsuk meg az élelmiszerfertőzéseket) vezérigazgatója, aki a Michigani Állami Egyetem adjunktusa az élelmiszerbiztonság területén. "A fogyasztók félreértik, hogy mit is jelentenek valójában ezek a dátumok az élelmiszereken."

Ez azt jelenti, hogy nyugodtan használhatja a fehérjeporát a dobozra nyomtatott dátum után is?

"Az olyan száraz termékeknél, mint a fehérjepor, nagyon kicsi a kockázata annak, hogy megbetegíthetnek" - mondja Baum. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a régi fehérjeport még hónapokig érdemes használni. Úgy értem, a cuccnak előbb-utóbb meg kell romlania, nem igaz? Íme, mit mondanak az élelmiszerbiztonsági szakértők arról, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fehérjeturmixokból - és mit kell tudni a lejárt fehérjeporokról.

Szóval, a fehérjepor valóban lejár valaha is?

Ahhoz, hogy megértsük ezt az egész dolgot, hogy a fehérjepornak lejár-e a szavatossága, meg kell értenünk, hogy mit jelentenek valójában a dobozokra nyomtatott dátumok. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szerint a "fogyaszthatósági idő" dátumok azt jelzik, hogy a terméket az említett dátumig kell megvásárolni és felhasználni, hogy az a legjobb minőségű legyen. A "felhasználható" dátumok nagyjából ugyanezt mondják.

A "fogyaszthatósági dátumok" pedig azt jelzik, hogy az élelmiszerek kevésbé romlanak meg, ha egy bizonyos dátum előtt adják el őket.

Bár a különböző fehérjepor-márkák különböző típusú dátumcímkéket használhatnak, a dobozokon valószínűleg "fogyaszthatósági dátumot" fogsz látni. Alapvetően nem feltétlenül veszélyes, ha egy fehérjeport ezen dátum után használunk.

Az edzés utáni turmixok rutinja? Nézd meg ezeket az ötleteket:

Bár a különböző típusú fehérjeporok eltérő eltarthatósági idővel rendelkezhetnek, mivel mind száraz porok, kevésbé valószínű, hogy valóban megromlanak, mint más élelmiszerek, mondja Jessica Cording táplálkozási szakértő, RD, a The Little Book of Game-Changers című könyv szerzője. Azonban még a fehérjeporok sem maradnak örökké jók. "Mint nagyjából minden élelmiszer, a fehérjepor is tényleg lejárhat".

Általában az élelmiszerek a baktériumok, a gombák, az oxigén, a hő és a nedvesség hatására hajlamosak valóban megromlani, mondja Scott Keatley dietetikus, RD, a Keatley Medical Nutrition Therapy alapítója. Ha ezt az öt dolgot távol tudod tartani a fehérjetartalmú tubusodtól azzal, hogy szorosan lezárva és hűvös, száraz helyen tárolod, akkor a nyomtatott dátumon túl is hónapokig elállhat.

Biztonságosan használható a lejárt fehérjepor?

Amíg megfelelően tárolták, a "legjobb vásárlás" dátumán túllépett fehérjepor nem fog egyik napról a másikra megrohadni, és nem fogsz tőle elájulni. Valójában valószínűleg még hetekkel és hónapokkal a dátum után is használhatod a fehérjeport, javasolja Jennifer Quinlan, PhD, a Drexel Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének docense. "Ez egy olyan száraz termék, hogy meglehetősen inaktív, mint egy konzervtermék" - mondja.

Általában a fehérjeporban található fehérje és szénhidrátok nem igazán bomlanak le idővel, magyarázza. Van azonban egy olyan összetevője a fehérjepornak, amely a szavatossági időn túl is gondot okozhat: a zsírok. Quinlan szerint a legtöbb fehérjepor tartalmaz némi zsírt, amely megromolhat.

Hogyan lehet megmondani, hogy a fehérjepor valóban megromlott-e?

Ha túl sok levegő, hő vagy nedvesség kerül a fehérjeport tartalmazó tartályba, az hatással lehet a termékben lévő instabil zsírra, és megromlást okozhat.

Szerencsére, ha ez a helyzet áll fenn, már a tartály kinyitásakor furcsa, avas szagot fogsz érezni, mondja Quinlan. Ha a bűz nem árulná el, a romlott fehérje csomósodni is kezdhet, ami Quinlan szerint penészesedésről árulkodhat. Az avasodott fehérjepornak furcsa íze is lesz (nem olyan, mint a mentás csokis mennyország, amiért fizettél). Ha ezek közül bármelyik tényező nem tűnik megfelelőnek, dobd ki a tubust.

Hogyan tarthatod tovább frissen a fehérjeport?

Hogy ne vesszen kárba egy fél doboz értékes fehérjeporod, kövesd ezt a négy tárolási tippet, és tartsd frissen:

A fehérjeport mindig abban a tartályban tárold, amelyben érkezik. A sötét vagy átlátszatlan csomagolás védi a tartalmat a fénytől. Tartsada tartályt hűvös, száraz helyen, például a szekrényben vagy a kamrában. (Quinlan szerint akár le is fagyaszthatod a fehérjeport, ha hosszú ideig nem fogod használni.)

Ne tárold a fehérjeport a hűtőszekrény tetején. Az ottani mechanikus hő és páratartalom lerövidíti az eltarthatóságát.

Győződj meg róla, hogy az általad használt kanál vagy kanál mindig száraz. Ha víz kerül a tárolóedénybe, az a penészesedéshez vezethet, ami aztán baktériumok szaporodását okozza, mondja Quinlan.

A lényeg: Bár a fehérjeport a címkén feltüntetett dátumon túl is használhatja, megromolhat. A fehérjeport mindig megfelelően tárolja, és ellenőrizze a romlás jeleit, például az avas szagot vagy a csomósodást.